2018. december 14., péntek

Mi lehet az igazság, senki sem tudja

Halálraitéltek egy Demecserit, Tálas Andrást,(31) akit úgy ítélték halálra és végezték ki, hogy a terjedelmes nyomozati és peranyagban egy mondat sem szól arról, hogy bármilyen szerepe lett volna a 22 bori munkaszolgálatos - köztük Radnóti Miklós - abdai kivégzésében. Mi az igazság már senki sem tudja. Tálas András volt a feltehetően összesen ötfős, keretlegényekből álló csoportnak a parancsnoka, amelyik a Győr melletti Abda határában végzett a már mozgásképtelen, éppen ezért parasztszekérre tett 22 bori munkaszolgálatossal. Tálas András nem csak parancsnoka volt ennek a különítménynek, nem csak részt vett a tömegsír megásásában, de ő adott parancsot a kivégzésre, és maga is részt vett Radnóti Miklós és társainak megölésében, ezt állították a tanuk. Tálas András történetének azonban még itt sem szakadt vége. Egyik rokona 1994-ben felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságra. A Legfelsőbb Bíróság az indítványt elutasította, a család változatlanul mártírként tartja számon őt. Tálas András hadapródőrmester (an.: Kondrád Anna, Demecser, 1915. január 4. - Budapest, 1947. február 27.), civilben magántisztviselő. Díszsírja a Rákoskeresztúri új köztemető 298-as parcellájában van. Tálas András Demecseri lakos és a neki alárendelt négyfős magyar keret, vagyis a később a jelentésben nevesített, gyilkossággal megvádolt csoport (a továbbiakban: ötfős csoport) létezése mellett három tanút említ a jelentés. Lévai Szilveszter szakaszvezető, Malakuczi János honvéd és Bodor Sándor tizedes, volt bori keretlegények a tőlük származó szó szerinti idézetekben egybehangzóan állítják, hogy Győr környékén történt, hogy egy vagy két lovaskocsira beteg munkaszolgálatosokat tettek fel azért, hogy őket „a legközelebbi magyar katonai parancsnokságon", „Győrben" „valahol" leadják. Mindhárman név szerint megemlítik Tálas András hadapródőrmestert, aki lemaradt a lovaskocsikkal. Ketten azt állítják, hogy Tálas volt a lemaradó csoportnak a parancsnoka, egy tanú „több" Tálasnak beosztott, egy tanú pedig öt beosztott keretlegényről tesz említést.
Összességében azt állapíthatjuk meg tehát, hogy két tanú állítja, hogy Tálas volt a lemaradó csoport parancsnoka, egy tanú állítja, hogy öten voltak a Tálasnak beosztott keretlegények, továbbá két tanú szól a két lovaskocsis és egy tanú az egy lovaskocsis verzió mellett. A részletes beismerő vallomást tevő Bodor Sándortól és a gyilkosságban való részvételt következetesen tagadó Malakuczi Jánostól származott a legtöbb adat. Azonban kizárólag Bodor Sándor leírása alapján ismerjük a gyilkosság részleteit, és egyedül tőle tudjuk, hogy Tálas nemcsak parancsnoka volt a lemaradó csoportnak, de a kivégzést is ő rendelte el, s hogy abban részt is vett. Tehát Radnóti szekérre kerülésének a koronatanúk által megkonstruáltatott történetéhez hasonló helyzet állt itt is elő: a történet egésznek látszik, de egyetlenegy tanú állítására épül. Ettől természetesen Bodor állításai igazak lehetnek, de a minden kétséget kizáró megalapozottságot meg kell kérdőjeleznünk. Lehet hogy csak a bőrét mentette. A Népbíróság háborús bűntett elkövetése miatt Tálas Andrást kötél által végrehajtandó halálbüntetésre ítélte, és az ítéletet a budapesti népügyészség fogházudvarán 1947. február 27-én végrehajtották. Ezután három nappal temették el őt szintén a háborús főbűnösökkel azonos sorba.
Tálas  András  nyomozati  és  peranyagát  két  levéltárban  ôrzik.  A  terjedelmes   anyagból   megtudható   az   1944-ben   huszonkilenc   éves Tálas András polgári és katonai pályafutása.
 Tálas hadapród ôrmester a  Szabolcs  (ma:  Szabolcs-Szatmár-Bereg)  megyei  Demecseren,  görög
katolikus  napszámos  családban  született.  Munkácson  szerzett  kereskedelmi  érettségit,  majd  itt  és  Huszton  tisztviselôként  dolgozott.  1944.  augusztus  19-én  szülôfalujába Demecserbe utazott  szabadságra. Tálas  a  felszabadulás  után  belépett  a  Kommunista  Pártba  (MKP). Hazament  és  a  Demecseri  Termelô  és  Értékesítô  Népi  Szövetkezet irodavezetôje  lett.  Szolgálati  úton  járt  Budapesten  1945.  augusztus 7-én, amikor az egyik volt bori munkaszolgálatos, Engel Béla a VI.
kerületi Szôlôskert vendéglôben felismerte. Tálast és Engelt a rendôrség elôállította. Tálas rendôrkézre kerülésérôl az egyik napilap is részletesen  beszámolt. A  cikkíró  azt  is  állította,  hogy  Tálast  már  egyszer a  nyírségi  Kemecse  településen  elfogták,  de  elengedték.
Fontos  külön is hangsúlyozni, hogy Tálas közlése szerint kényszer hatására tette meg elsô  két  vallomását,  így  azokat  visszavonta.  A  dokumentumok  alapján nem tudunk eligazodni ebben, de „a verés alatt” tett vallomásaiban sem ismert el semmilyen gyilkosságot (Radnótiét sem), így azokat vissza sem tudta vonni. (Nem tudjuk, hogy az elsô két vallomástétel idején megverték-e vagy akkor verték, amikor visszavonta vallomásait vagy mindannyiszor  verték.)  (Hipotézis:  utóbbi  esetben  az  államrendôrség  nem akarta, hogy nyilvánosságra kerüljön mindaz, amit Tálas tud, vagy kiszedtek belôle.)A  dokumentumok  alapján  ugyanakkor  egyértelmûen  cáfolhatók a mentségére felhozott érvek, illetôleg a védelmében felhozott sztereotípiák. Különösen az, hogy: Tálas  végzettségét  tekintve  egyszerû  ember  volt,  aki  Borba  idôs vagy beteg tartalékos katonaként került; valamilyen koncepciós per folyt volna Tálas ellen; a  Kommunista  Párt  befolyásolása  alatt  lévô  bírói  tanács,  politikai megfontolások alapján hozta volna meg ítéletét; Tálas  jelentéktelen,  minden  munkaszolgálatos  felügyeletét  ellátó katonára jellemzô vétségeket követett csak el; Tálast az Államrendôrség Államvédelmi Osztály kényszerítette a gyilkosságok bevallására; Tálasnak  csak  nem  volt  szerencséje  és  felismerték,  majd  pedig kivégzésével példát akartak statuálni; Tálas csak parancsot teljesített, és ezért nem, vagy csak korlátozottan felelôs; Tálas  csak  a  visszavonulás  során  vert  és  gyilkolt,  de  elôtte  Borban szabályszerûen viselkedett; Tálas  csak  Szálasi  hatalom  átvétele  után  lett  embereket  gyilkoló katona, mert ezt várta tőle a feljebbvalója.

http://mek.oszk.hu/16700/16705/16705.pdf

Tálas  András  hadapród  ôrmester  sírja.  A  halálra  ítélt  és  kivégzett  volt bori  keretlegény  sírja  a  Rákoskeresztúri  új  köztemetô  298-as  parcellájában található. Ugyanebben a sorban nyugszik a szintén kivégzett Asztalos Ferenc szakaszvezetô  és  Juhász  Pál  fôhadnagy  is.  Tálas  András  temetése  1947.  03. 01-jén volt (22. sor, 18. sírhely). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése