2019. augusztus 31., szombat

No mobil phobia

Egyre több fiatal küzd nomofóbiával, („no mobil phobia”) ami egy pánikbetegség, az érintettek rettegnek attól, hogy elveszítik, lemerül, vagy nem lesz térerejük. Súlyos mentális betegséget is okozhat a mobilfüggőség. Van, akit páni félelem tölt el akkor, ha véletlenül otthon hagyja az okostelefonját,  idegesség és szorongás lesz rajta úrrá. Nomofóbia szorongás stressz a telefon nélkül. A telefon köré szervezett élet kiszolgáltatottá tesz. A lemerüléstől való  szorongás ellen megveszik a power bankot. Azt mondják rajta van a fél életünk, sajnos valóban csak a virtuális világban élnek.  A nomofóbia – amely félelem a mobiltelefontól való megfosztottágtól és a mobilkapcsolat hiányától – létező szorongás, a terület kutatói pedig megfigyelték már, hogy a telefon lemerülése főként azért okozhat idegességet, mert egyre inkább ezen az eszközön múlik, hogy a kapcsolatainkat fenn tudjuk-e tartani. A magányosság kompenzálása a telefon, az egyedülléttől való szorongásukat oldja fel.  
Ha úgy használod a mobilodat, hogy elkerülöd a személyes kapcsolatokat, akkor kommunikációs függőséget generálsz magadnak és magányos maradsz. A legveszélyeztetet-tebbek a fiatalok a diákok, mert az emberi kapcsolatok egyetlen szinterének tekintik. pánikrohamot kaphat. A nomofóbiás roham alatt, légzési nehézségei támadhatnak, szédülés, hányinger és remegés jelentkezhet. Fokozottabb verejtékezést, szaporább szívverést és mellkasi fájdalmat tapasztalhat a fiatal. A nomofóbia súlyosságától függően többféle terápia közül választhatunk, például gyógyszeres kezelést vagy pszichológus segítségét is igényelhetjük. Az egyik eredményesen alkalmazott módszer lényege, hogy feltárják azokat a negatív gondolatokat, amelyekkel a páciens a mobilkapcsolat elégtelenségekor küzd, és igyekeznek ezeket kezelni. Vannak, akik a különböző relaxációs technikák elsajátításával szabadultak meg a nomofóbiától, például jógázással, izomlazító, illetve légzési gyakorlatokkal. Úgy állapíthatod meg, hogy fóbiás vagy-e, hogy otthon hagyod a mobilod és figyeled, hogy hiányzik-e.
Hidd el, van élet telefon nélkül is. A mobilkapcsolat vagy internetkapcsolat elvesztésétől való beteges félelmet, rettegést jelenti. A jelenség komplex jellegű, vonatkozik magának a készüléknek az elvesztésére vagy elromlására (pl. sötét kijelző), de vonatkozik adatvesztésre (pl. címlista eltűnése) vagy a személyes fiókokhoz való hozzáférés lehetetlenné válására, illetve akár arra a pánikra is, amit a “nincs térerő”, “nincs Wi-Fi” vagy a “lemerült az akku” válthat ki. Növekvő méretű társadalmi jelenségről van szó, amelyet kezelni kell, a nomofób magánál hordja az okos telefont, mindenütt használja, függetlenül attól, hogy hol van, wc, fürdőkád, ágy, közlekedés, étkezés, iskola. 
A digitális bennszülöttek a nap 24 órájában szorítják a kezükben a bunkofont. Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket: Ingerültebbnek érzed magad, ha mobiltelefonja nincs a közeledben? Ha arra gondolsz, hogy az okostelefonodat elveszítheted / ellophatják tőled, szívverésed felgyorsul? Van egy extra mobiltelefonod arra az esetre, ha a másik elveszne / eltörne? Magaddal viszi az ágyba / ágy mellé a mobilt? Ha otthon felejted reggel a mobilt, akkor úgy érzed, hogy ennek a napnak már lőttek? Ha az okostelefon akkuja reggel / délelőtt lemerül, és nincs nálad töltő, akkor idegesebben töltöd a nap hátralévő részét, mint máskor? Pánik fog el, ha nem tudsz belépni a fiókodba? Az iskoláskorúaknak vásárolt telefonok tönkreteszik a gyermekeik jövőjét, mert nem tanulnak csak mobiloznak, és erről a szülők tehetnek. Tárgyalások, csetelések, ételrendelés, információszerzés minden itt zajlik, és még sorolhatnánk, hogy hányféle módon függünk a telefonunktól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése