2023. november 17., péntek

Az (AI) alkalmazása a honvédelemben


A mesterséges intelligencia (AI)  megváltoztatja a világot, alapvető változást jelenthet a katonai alkalmazások számára is. Harc idején gyors döntésekre, agilis módszerekre és intenzív termelékenységre van szükség az ártatlan életek megmentéséhez. Az ilyen hatékonysági szintek elérése időt, kutatást és finanszírozást igényel. Az egyetlen állandó a változás a világban, a taktika, az ellenintézkedések és a technológiák folyamatosan fejlődnek. Ezért olyan területek , mint az elektronikus hadviselés vagy az EW, és a radar, próbára teszik a katonai alkalmazások tervezőit. A hatékonyabb működés érdekében az iparági szakértők úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia kulcsa lehet a nagyobb hatékonyság és eredményesség növelésének. Az AI-alkalmazások bővülnek, ami azt jelenti, hogy az adatközpontok már nem jelentenek korlátozást, mert az adatkészletek túlságosan elsöprőek. A nagy feldolgozási kapacitás most csökken, kevesebb energiát használ, és egyre masszívabbá válik. Ez azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia-alkalmazások okosabb módon működnek, mivel a küldetéskritikus katonai platformok már jobban képesek. Számos fizikai lehetővé teszi azonban már.

Például a modern katonai minőséggel rendelkező elektronikus csomagolási technológia csökkentheti számítási architektúráját. Ez az ostyahalmozás és a rendszer a csomagban technikák révén valósul meg, ami csökkenti a rendszer térfogatát. Az EW teszt- és mérőrendszerei, valamint a radar módozataik továbbfejlesztésével felkarolják az AI-t. Arra törekednek, hogy nagyobb alkalmazkodóképességet érjenek el a hullámformákban és a zavarás elleni küzdelemben, többek között a hatékonyabb rendszerekben. Az AI tökéletes katonai alkalmazásokhoz, mert képes megoldani a számítási bonyolultságot. Könnyedén futtathat egy algoritmust hatalmas nyomás és stressz idején. Ezenkívül sokkal gyorsabban tud dönteni. Továbbá a döntések adatokból születnek, emberi érzelmek nélkül. Míg a mesterséges intelligencia rendkívül előnyös katonai alkalmazásokban, a hatékonyságának tesztelése egy másik történet. A mesterséges intelligencia számára rengeteg lehetőség kínálkozik A hadsereg által gyűjtött adatok puszta mennyisége elsöprő, és számítógépes elemzést igényel. Egy algoritmus futtatása sokkal hatékonyabb módja az összes nyers adat értelmezésének. A nagy adatmennyiséget olyan emészthető információmennyiséggé redukálja, amelyet az ember megért. A katonai vezetés így tud tények alapján végrehajtható döntéseket hozni.

A katonaság óriási előrelépést tud elérni stratégiai döntéshozatalával, beleértve a gyors és pontos forgatókönyv-elemzéseket. Sürgős esetekben az AI semlegesítheti a torzításokat. A mesterséges intelligencia a kiképzés elsődleges eszköze, lehetőséget ad a katonák és a személyzet személyre szabott oktatására. A számítógépes modellek és a technológia megbízhatóak. A jövő szimulációi és gyakorlatai egyre valóságosabbá válnak, segítve a katonaságot, hogy jobban felkészüljenek a háborús időkre. A mesterséges intelligencia áthidalhatja a katonai védelem hiányosságait, kevésbé töredezetté téve az osztályokat. Az adatfeldolgozás hatékonyabban fut különböző forrásokból. A logisztika proaktivabb, mert megkönnyítheti az adminisztrációs feladatokat. Az autonóm logisztikának köszönhetően a csapatok kevésbé vannak kitéve a veszélynek, és a támogatási rendszerek is fejlettebbek. A csatatér gyakran rendkívül veszélyes hely, és a mesterséges intelligencia enyhíthet bizonyos fenyegetéseket, amelyekkel a katonaság szembesül. Kiemelkedő példa arra, hogy a mesterséges intelligencia hogyan segíti a katonák biztonságát a csata idején, hogy a katonák a mesterséges intelligencia segítségével gyorsabban azonosíthatják a veszélyeket, és a mesterséges intelligencia útmutatást adhat a katonáknak a lehetséges veszélyek kezeléséhez. A mai földi járművek és a hadsereg repülőgépei intelligens érzékelőkkel rendelkeznek. Kevesebb szükség van emberre, ami csökkenti az emberi élet kockázatát. A honvédelmi szervezetek számos munkaerő-felvételi gyakorlatot alkalmaznak.

Az elmúlt években valószínűleg látott televíziós hirdetéseket és állásbörzéket, hogy vonzza a jelölteket. A mesterséges intelligencia javíthatja a toborzási taktikát, megkönnyítve a képzett jelöltek megtalálását a katonaság számára. Egy friss példa a légierő különleges műveleti parancsnokságának 30 éves adatai. Az egyik forrás felfedte, hogy a hadsereg weboldalának havi 2,5 millió látogatója volt , és ezek körülbelül 35%-a nő. Emiatt a hadseregnek nemcsak férfi chatbotja van, hanem női megfelelője is. A katonai védelem kiterjedt kiképzést igényel népeik számára, mert a nemzetbiztonság rajtuk múlik. Minél többet tudnak kiképezni a katonák, annál jobban tudják közvetlenül befolyásolni teljesítményüket, növelve a katona képességeit. A csapatok teljesítményét is növeli, miközben együttműködnek egy küldetés megvalósítása érdekében. A mesterséges intelligencia képzésbe való bevezetésével a tankönyvtanulás elavulttá válik. Megoszthatnak egy tantervet egy táblagépen. Ezért, ahogy a technológia fejlődik, és változtatásokra van szükség, a tananyag frissítései valós időben terjeszthetők, szemben az új könyv megjelenésére való várakozással.

Fejlesztések a cyber biztonság terén fontosak. Ha egy cyber támadás ér egy vállalatot, az működésképtelenné teszi a számítógépeket. Az alkalmazottaknak maguk mögött kell hagyniuk a technológiát, és egy időre vissza kell térniük a manuális technikákhoz, hogy tovább dolgozhassanak. Most képzeljük el, hogy egy csata közben cyber támadás éri a katonaságot, és lerontja a technológiájukat. A hatások szörnyűek lehetnek. Ezért a hadsereg mesterséges intelligenciát alkalmaz olyan cyber biztonsági technológiák kutatására, amelyek megvédhetik a személyzetet és kommunikációs hálózataikat. Ily módon az AI a legkritikusabb szerepét tölti be a hadseregben. Az AI-kompatibilis rendszerek védelmet nyújthatnak az adatokhoz, programokhoz, hálózatokhoz és számítógépekhez való nem kívánt hozzáférés ellen. Ezenkívül az AI-képességekkel rendelkező online biztonsági katonai alkalmazások rögzíthetik a cyber támadások mintázatait. Amikor a mesterséges intelligencia felismeri a fenyegetések mintáit, ellentámadási eszközöket tud létrehozni. A katonák gyors könnyű szállítása átcsoportosítása könnyebb általa. A harc során a katonák bevetésre kerülnek, és járműveket navigálnak a fel nem használt terepen és területeken. Kevés lehet az út és a mobilitási módok hiánya. Éppen ezért folynak kutatások az autonóm járművekről, amelyek mesterséges intelligenciával egészítik ki a katonák utazását. AI katonai alkalmazások beépültek a hétköznapokba.

Rajtunk kívül számos nemzet használja fel az MI-t fegyveres erőik katonai rendszereihez és fegyvereihez. Ezek a levegőben, a tengeren, a szárazföldön és az űrben helyezkednek el. A jelenlegi mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszerek kevesebb embert igényelnek, és hatékonyabbak a harcban. Kevesebb karbantartást igényel, ami javítja a teljesítményt és növeli a katonai rendszerek szinergiáját. A mesterséges intelligenciával felszerelt autonóm fegyverek összehangolt támadásokat indíthatnak. Célfelismerés beazonosítás, pontosság. A harci körülmények hihetetlenül kihívást jelenthetnek. A célfelismerés pontosságának javítása érdekében az AI-technikák segíthetik a katonai védelmet. A védekező erők alaposan megérthetik a valószínűleg működő tartományokat, ha az AI segíti őket a jelentések, dokumentumok, hírfolyamok és egyéb részletek elemzésében. Amikor egy célfelismerő rendszer kihasználja az MI-t, a katonaság jobban meg tudja határozni a célpont helyét. A mesterséges intelligencia által vezérelt célazonosító rendszerek többek között:

Összesített környezeti adatok
Alkalmazzon enyhítő technikákat
Elemezze a küldetés megközelítéseit
Az ellenség tevékenységének előrejelzése
Az összegyűjtött adatok és a gépi tanulás segítségével a katonaság nyomon követheti a célpontokat.
A konfliktusövezetekben a katonáknak orvosi támogatásra van szükségük. Műtét esetén a mesterséges intelligencia a Robotic Ground Platformokkal kombinálva segíti a katonák gyógyulását.

Az AI-kompatibilis rendszerek extrém körülmények között bányászhatják egy katona kórtörténetét. Szélsőséges körülmények között ez segíthet a diagnózis felállításában. Helyzetfelismerés és veszélyfigyelés, megelőzés és előre tervezés, kockázatelemzés. A hírszerzési, megfigyelési és felderítési műveletek vagy az ISR műveletek kritikusak a helyzetfelismerés és a fenyegetésfigyelés szempontjából. Az ilyen műveletekhez támogatásra van szükség az információk feldolgozásához, ami aztán segít meghatározni a katonai akciókat. Az ISR-műveletek egy előre meghatározott útvonalon hajthatnak végre küldetést egy pilóta nélküli rendszer kiküldésével. Ha az ISR-műveletek tartalmazzák a mesterséges intelligenciát is, jobban fel tudják mérni a fenyegetéseket. Ez segít nekik fenntartani a helyzetfelismerést.

A mesterséges intelligencia együttműködhet a drónokkal, hogy közölje a fenyegetésekkel kapcsolatos információkat, azonosítsa a kockázatokat, és felügyelje a határterületeket a reakciócsapatok számára. Emiatt a mesterséges intelligencia jobb biztonságot nyújt a katonai személyzet számára a harcok idején. Kiképzés és harci szimuláció felgyorsul. A katonák segítése, a katonai műveletek és a sokféle harcrendszer megismertetése több tudományág integrálását segíti elő. Számítógépes modelleket építhetnek, amelyek magukban foglalják a rendszertervezést, a számítástechnikát és a szoftvertervezést.

E tudományágak integrálása megnyitja az utat a katonai védelem felé, amely hatalmas felkészültséggel jár a háború idején. Valójában a szimulációs és kiképzési pályázatok több támogatást kapnak. Előrehaladva a katonai védelem a mesterséges intelligencia felé fog fordulni a katonai alkalmazások folyamatos fejlesztése és innovációja érdekében. Mindez a termelés javulásához, a munkaterhelés csökkenéséhez és a működési sebesség növekedéséhez vezet.Hamarosan a mesterséges intelligencia területén beruházások lesznek a cyberfegyverek fejlesztése, a közvetlen energia, a hiperszonikus technológia, a pilóta nélküli technológiák stb. terén. Minden jel arra utal, hogy a finanszírozás növekedésével a katonaság egyre gyakrabban használja majd a mesterséges intelligenciát és a technológiát . kutatást végezni. Hamarosan látni fogja, hogy a mesterséges intelligencia megváltoztatja a mai modern hadviselés hatókörét.

A hadseregek mesterséges intelligencia felhasználásának egyik legfigyelemreméltóbb módja az autonóm fegyverek és járműrendszerek fejlesztése . A mesterséges intelligencia által hajtott legénység nélküli légi járműveket (UAV), a földi járműveket és a tengeralattjárókat felderítésre, megfigyelésre és harci műveletekre alkalmazzák, és a jövőben egyre nagyobb szerepet fognak játszani. Racionalizálhatja a műveleteket, javíthatja a döntéshozatalt, valamint növelheti a katonai küldetések pontosságát és hatékonyságát. A drónok és az autonóm járművek olyan küldetéseket hajthatnak végre, amelyek veszélyesek vagy lehetetlenek az emberek számára. Az AI-alapú elemzés stratégiai előnyökkel járhat a fenyegetések előrejelzésével és azonosításával. 

A mesterséges intelligencia katonai alkalmazásai közé tartozik a fenyegetések azonosítása és semlegesítése, a pilóta és pilóta nélküli repülőgépek és járművek irányítása, hírszerzés, valamint a harcra való felkészülés Az autonóm gépek számos területen hajtanak végre feladatokat és hajtanak végre döntéseket, mint például az intelligenciagyűjtés, a megfigyelés, a felderítés (ISR) és a cyber biztonság . Az AI és az ML kettős felhasználású alkalmazások, amelyek hatékonyan használhatók támadó célokra.A katonai robotok egyik leggyakoribb típusa a szállítórobot . Ez a robottechnológia segíthet a katonáknak különféle készletek, például tüzérség, bombák és egyéb kellékek szállításában. Emberek szállítására is használhatók, beleértve az áldozatok felvételét a csatatérről, de megfelelő szintű ítélőképességet és gondosságot gyakoroljon, miközben továbbra is felelős az AI-képességek fejlesztéséért, telepítéséért és használatáért. Méltányos – Tegyen megfontolt lépéseket az AI-képességek nem szándékos torzításának minimalizálására.

Ezek a fejlett mesterséges intelligencia-algoritmusokkal felszerelt rendszerek emberi beavatkozás nélkül képesek döntéseket hozni és feladatokat végrehajtani . Ők a modern hadviselés élcsapataivá váltak, kezdve a fegyveres drónoktól, amelyek precíziós csapásokat hajtanak végre, a robotkatonákig, amelyek képesek navigálni bonyolult terepenA rendszerint fegyverekkel, nagy érzékelős kamerákkal és infravörös látással felszerelt megfigyelő robotok kritikus fontosságúak a katonai műveletekben; lehetővé teszi az ellenséges területek szoros megfigyelését, hogy harctéri hírszerzést és végső soron taktikai előnyt biztosítson A hírszerzési műveletek hat kategóriája a következő: tervezés és irányítás; gyűjtés; feldolgozás és hasznosítás; elemzés és előállítás; terjesztés és integráció; valamint értékelés és visszacsatolás . "számítógépes látás alapú katonai harckocsifelismerés objektumészlelési technikával: A YOLO Framework alkalmazása. Absztrakt: A katonai objektumok észlelése nélkülözhetetlen és kihívást jelentő feladat a védelmi rendszerek számára, amely magában foglalja bármely terület vagy régió nyomon követését, nyomon követését, biztonságát és felügyeletét

.Az autonóm fegyverek előnyei, például csökkenthetik a katonák és civilek áldozatainak és hibáinak kockázatát , ha veszélyes vagy megközelíthetetlen környezetben működnek, vagy pontosabb és arányosabb erőt alkalmaznak. Az aktív szenzorok külső áramforrás segítségével jelet vagy fény hullámhosszát bocsátanak ki, így képesek észlelni a környezet változásait. Ezek az érzékelők nélkülözhetetlenek a területen lévő objektumok észlelésére használt katonai eszközök , például radarok és szonárok számára . Ilyen eszközöket használnak: Légvédelem  Megfigyelésre a SentryPODS kamerákat a katonai megfigyelés legjobb kameráinak tekintik, és létfontosságú szerepet játszanak a katonai/DOD szektor biztonságában. A drónok nem helyettesítik a katonákat a csatatéren . 

https://www.youtube.com/watch?v=No9Po7Otrns&t=3s

1 megjegyzés:

  1. Nagyon élveztem a bejegyzésedet! Értékes a nézőpontod. Jöjjenek a bejegyzések!

    VálaszTörlés