2023. december 1., péntek

Az izraeli KIDON munkássága


Valós és kitalált konteók színesítik a világsajtót. Ezt táplálja az izraeli titkos szolgálat is, amelynek tagjai a MOSAD, a SABAG, a KIDON, a TZOMET, a CAESAREA, a KESHET, a METSADA, SINBÉT, LAP,  "Ahol nincs útmutatás, egy nemzet elbukik, de a rengeteg tanácsadóban biztonság van." (בתחבולות תעשה לך מלחמה)stb. Fedett ügynökök, akik hosszú éveken át láthatatlanok maradnak az adott országban, látszólag tisztessséges  életet élnek, fedőfoglalkozásukban tiszteletre méltó módon teljesítenek, így környezetük számára minden gyanún felül állnak, közben adatokat gyűjtenek, figyelnek jelentenek. Az alvó ügynökök, kémsejtek, amelyek éveken át egy fedőtevékenység védelme mögött információkat gyűjtenek, kapcsolatokat építenek, majd egy adott ponton célszemélyeik feltérképezése után megpróbálnak helyi embereket beszervezni kémtevékenységre.a helyi kontaktok, akik Sayanimok önkéntes segítők a diaszpórában, már  képesek önállóan is dolgozni, akik között 20 000 működő és 15 000 „alvó” ügynök van. Katsák ezrei irányítják az ügynökök munkáját. A kidonok a Moszad elit bérgyilkosai. Az újoncok kétéves képzésben részesülnek a Moszad Herzliya melletti kiképző létesítményében. A technológiai hírszerzését erősítette a SABAG,  megszaporodtak a kibertérben zajló műveletek is, ezek egy része a független magyar médiát is érintette(magyar lehallgatások). A fedett ügynök legendája kikezdhetetlen, így biztonságosan dolgozhat a kijelölt műveleti területen. Ezek a szervezetek igen aktívak, becslések szerint minden napara jut egy gyilkosság, ami évente akár 400 civil likvidálását is jelentheti, konspiratív módszerekkel.
Bűnösök és ártatlanok vegyesen, mert néha elég volt a gyanú. (Abdullah Ahmed Abdullah, Mohsen Fakhrizadeh, Mohammed Abdullah Fayyad, Bassem Issa, Hassan Sayyad Khodaei, Tayseer Jabari, Ali Ramzi Al-Aswad, Khalil Bahtini, Tareq Izz ed-Din, Ali Okasha Abu Jarrah, Zaher as-Saadi Abu Alaa, Ali Qadhi,  Nukhba,,  Murad Abu Murad, Billal Al Kedra, Ibrahim Biari stb.) Sok fiaskó és kudarc jellemzi a munkájukat, mert nem végeznek alapos vizsgálatot mielőtt likvidálnak valakit, egy marokkói állampolgárt, Ahmed Bouchikit – terhes norvég feleségének szeme láttára, gyilkoltak meg, amint éppen hazafelé tartottak a moziból. Hamar kiderült, hogy összetévesztették egy terroristával. Az egész világot behálózza az iparikémkedés, az izraeliek és a kínaiak a legjobbak ebben az iparágban. 




2011. november 12-én egy hatalmas robbanás megsemmisített egy titkos rakétabázist Teherán közelében. Több tucat rakéta semmisült meg. Hassan Tehrani Moghaddam tábornok, a Shehab nagy hatótávolságú rakéták „atyja” és az Irán rakétaprogramjának felelős tagja, életét vesztette a robbanásban. De a bombázás titkos célpontja nem Moghaddam volt. Szilárd üzemeanyagú rakéta volt, képes volt rá hogy nukleáris rakétát több mint hatezer mérföldre szállítsanak szerte a világon, Irán földalatti silóitól az Egyesült Államok szárazföldjéig. Az iráni vezetők által tervezett új rakéta feladata az volt, hogy térdre kényszerítse Amerika nagyvárosait, és Iránt meghatározó világhatalommá változtassa. A  novemberi robbanás több hónappal késleltette a projektet. Annak ellenére, hogy az új nagy hatótávolságú rakéta célpontja Amerika volt, az iráni bázist megsemmisítő robbanásokat a Moszad csinálta.

A Moszad hírszerzése és műveletei minden eddiginél nagyobb hatással vannak az amerikai biztonságra külföldön és belföldön. A MOSAD kitartó árnyékháborút folytat Irán ellen, nukleáris létesítmények szabotálásával, tudósok meggyilkolásával, üzemek hibás berendezésekkel való ellátásával és nyersanyagok hamis cégeken keresztül való eljuttatásával, magas rangú katonatisztek és a nukleáris kutatás jelentős szereplőinek dezertálásának megszervezésével, fergeteges vírusokkal az iráni számítógépes rendszerekbe. Míg a Moszad több évvel késleltette az iráni atombombát, titkos csatájuk eléri a tetőpontját, mielőtt a végső intézkedést – katonai csapást – alkalmaznák. A terrorizmus elleni harcban a Moszad rengeteg jelentős terroristát fog el és semmisített meg a damaszkuszi bejrúti fellegváraikban, Bagdadban és Tuniszban, valamint harci állomásaikon Párizsban, Rómában, Athénban és Cipruson az 1970-es évek óta. 2008. február 12-én a Moszad ügynökei megölték Imad Mughniyeh-t, a Hezbollah katonai vezetőjét Damaszkuszban. Mughniyeh Izrael esküdt ellensége volt, de az FBI legkeresettebbek listáján is az első helyen állt. Megtervezte és végrehajtotta 241 amerikai tengerészgyalogos lemészárlását Bejrútban. Jelenleg az Iszlám Dzsihád és az Al-Kaida vezetőire vadásznak az egész Közel-Keleten.

És mégis, amikor a Moszad figyelmeztette a Nyugatot, hogy az arab tavaszból arab tél lehet, senki sem hallgatott rá. Egész 2011-ben a Nyugat a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok új korszakának hajnalát ünnepelte a Közel-Keleten. Jött a változás, a kairói téren égett az amerikai zászló; majd megrohanták az izraeli nagykövetséget, követelték az Izraellel kötött békeszerződés végét, és letartóztatták Amerikai civil szervezetek aktivistáit. A szabad egyiptomi választások a Muzulmán Testvériséget juttatták hatalomra, és ma Egyiptom az anarchia szélén inog, gazdasági katasztrófa várható. Tunéziában gyökeret ver a fundamentalista iszlám rezsim, amelyet valószínűleg Líbia követ. Jemen zűrzavarban van. Szíriában Aszad elnök saját népét mészárolja. Az olyan mérsékelt nemzetek, mint Marokkó, Jordánia, Szaúd-Arábia és a Perzsa-öböl Emirátusai úgy érzik, hogy elárulták nyugati szövetségesei. És az emberi jogok, a nők jogai, valamint a demokratikus törvények és szabályok iránti remények, amelyek ezeket a mérföldkőnek számító forradalmakat inspirálták, elsöpörték fanatikus vallási pártok távolítják el őket, mert jobban szervezettek és jobban kötődnek a tömegekhez. Ez az arab tél időzített bombává változtatta a Közel-Keletet, fenyegetve az izraeli népet és szövetségeseit a nyugati világban. Ahogy a történelem kibontakozik, a Moszad feladatai kockázatosabbak lesznek, de létfontosságúak is a Nyugat számára. A Moszad a legjobb védekezés az iráni nukleáris fenyegetés ellen, a terrorizmus ellen, bármi ellen, ami a közel-keleti káoszból alakul ki. A legfontosabb, hogy a Moszad az utolsó esély a nyílt háború elkerülésére.
A második világháborúban sok rabbit kínoztak halálra a katonák. Ez nem történhet meg újra.
A Moszad meg nem nevezett harcosai annak éltető elemei, férfiak és nők, akik életüket kockáztatják, családjuktól távol élnek felvállalt identitással, merész hadműveleteket hajtanak végre ellenséges országokban, ahol a legkisebb hiba is letartóztatást, kínzást vagy halált okozhat. A hidegháború idején a legrosszabb sors a A Nyugaton vagy a kommunista blokkban elfogott titkos ügynököt egy másik ügynökre akarták cserélni valami hideg, ködös berlini hídon. Orosz ill Amerikai, brit vagy keletnémet, az ügynök mindig tudta, hogy nincs egyedül, mindig volt valaki, aki visszahozza a hidegből. De érte a Moszad magányos harcosai, nincsenek cserék és ködös hidak; az életükkel fizetnek merészségükért. Ezek a küldetések meghatározták Izrael sorsát és sok tekintetben a világ sorsát. És a Moszad ügynökei azonban mindannyian osztoznak a hazájuk mély, idealista szeretetében, a létezés és túlélés iránti teljes odaadásban, a készenlétben vállalva a legdrámaibb kockázatokat és szembenézve a végső veszélyekkel Izrael érdekében. A MOSAD azt híresztelte, hogy Kádár Magyarországon rejtegette a palesztin terroristákat és itt katonai  létesítményekben képezték ki őket a különleges erők katonái. 

"A névtelen hősök, titkos akcióit, a szívünkbe írjuk örökre, a kimondatlan szavaikat halljuk a fülünkbe, a békéről álmodtak, sosem felejtjük el őket..."
                                                                                                            -Michael Bar-Zohar-

Secret source; https://ia903002.us.archive.org/ and  https://www.archivebooks.org/ and https://archive.org/details/library_of_congress

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése