2023. december 20., szerda

Katonai drónok titkos kódjai


With the evolution and the increasing accessibility of drone technology, criminals and among them terrorists started to utilise drones for their own purposes. Drones can be used in several ways to commit and to aid serious criminal offences, including acts of terrorism. This paper aims to shed light on this threatening phenomenon, examining the role of drone technology in the fight against terrorism, the applicability of drones for criminal purposes, the usage of drones by terrorists, the theory of the fight against drones and counter-drone technology. The fight against terrorism must prepare to face this threat both in theory and practice.  What Is Drone Programming? Drone programming is the development of software that enables drones to fly autonomously with self-awareness and situational awareness. It also enables a drone to make decisions and execute tasks without human intervention, such as last mile delivery. The programming language landscape of military drones is a complex one. While C++ serves as the primary language for controlling and managing the drone's core functions, other languages like Python, Assembly, Ada, Java, and MATLAB play crucial roles in different aspects of the drone's software system. C++ is a low-level, fast, and efficient programming language that gives you more control and flexibility over your drone's hardware and software. C++ is also the language of choice for many advanced and complex drone applications, such as computer vision, artificial intelligence, and machine learning. 
Közel 1 millió drón van a világon, a technológia példátlan ütemben fejlődik, a katonai drónok a katonai konfliktusok új korszakának szimbólumává válnak.
A technológia e pilóta nélküli csodái hihetetlen dolgokra képesek, és az "agyukba" ágyazott kód határozza meg a csatatéren tett cselekedeteiket. De hogyan jön létre ez a kód, és mitől olyan különleges? Merüljünk el a katonai drónprogramozás csodálatos világában, és derítsük ki, milyen titkokat rejt. A katonai drónok, számos érzékelővel vannak felszerelve, a kameráktól a radarig. Ezek az érzékelők valós időben gyűjtik az információkat, és továbbítják egy földi irányító állomásra, amely akár 10 000 km-re is lehet a dróntól. A drón szoftvere feldolgozza ezeket az információkat, és beépített algoritmusok vagy kezelői parancsok alapján hoz döntéseket.

Az autonómiának több szintje van, a teljesen emberi irányítástól a teljesen autonóm rendszerekig, amelyek emberi beavatkozás nélkül is képesek döntéseket hozni. Egy 2020-as tanulmány szerint a katonai drónok több mint 30%-a rendelkezik mesterséges intelligencia által hajtott autonóm döntéshozatali képességgel. A legtöbb modern drón támogatja a magas szintű programozási nyelveket, mint például a Python. Bonyolultabb műveletekhez, például motorok vezérléséhez vagy érzékelőjelek feldolgozásához azonban alacsony szintű nyelvek, például C vagy C++ használhatók. A statisztikák szerint az összes drónvezérlő szoftver 60%-a C++ nyelven íródott, míg Pythont az esetek 25%-ában használnak. Ezek a nyelvek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy összetett algoritmusokat hozzanak létre különféle feladatok elvégzésére, az egyszerű megfigyeléstől a bonyolult manőverekig és ütésekig. Vannak speciális könyvtárak és keretrendszerek is, mint például a DroneKit for Python, amelyek megkönnyítik a drónszoftverek fejlesztését és tesztelését.

A drón küldetésétől függően a szoftver eltérő lehet. Például a felderítő drónok úgy programozhatók, hogy önállóan járőrözzenek egy adott területen, míg a támadó drónok bonyolultabb programozást igényelhetnek a precíziós csapásokhoz. Nyílt forráskódú adatok szerint az amerikai katonai drónok 2004 és 2020 között több mint 4000 csapást hajtottak végre, és ezek mindegyike az erre a célra kifejlesztett összetett algoritmusoknak és programoknak köszönhető. A katonai drónok programozása során az egyik legfontosabb prioritás a biztonság. Ez magában foglalja a kibertámadások elleni védelmet és robusztus algoritmusok létrehozását a nem kívánt események megelőzésére.

Egy 2019-es tanulmány szerint a katonai drónokkal kapcsolatos incidensek több mint 20%-a szoftverhiba vagy számítógépes támadások következménye. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulási technológiák fejlődésével a katonai drónok egyre autonómabbakká válnak. Ez új lehetőségeket és kihívásokat teremt a fejlesztők számára, akik e gépek képességeit szeretnék maximalizálni. Az előrejelzések szerint 2030-ra a katonai drónok több mint 50%-a teljesen autonóm lesz, ami új programozási megközelítést és módszertant igényel. A katonai drónok programozása összetett és sokrétű feladat, amelyhez az aerodinamika, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia mélyreható ismerete szükséges. Ennek a munkának köszönhetően azonban a katonai drónok továbbra is forradalmasítják a modern hadviselést, új távlatokat nyitva a katonai stratégiák és taktikák előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése