2017. október 5., csütörtök

Telepítés módjai

A Standard és a Datacenter kiadás is három telepítési lehetőséget kínál:
Server Core: csökkenti a szükséges lemezterületet, a potenciális támadási felületet és különösen a karbantartási követelményeket. Ez az ajánlott lehetőség, ha nincs kifejezetten szüksége kiegészítő felhasználói felületi elemekre és grafikus felügyeleti eszközökre.

Kiszolgáló Asztali élmény összetevővel: telepíti a szabványos felhasználói felületet és minden eszközt, többek között azokat az ügyfélélmény-funkciókat, amelyek a Windows Server2012 R2-ben külön telepítést igényeltek. A kiszolgálói szerepkörök és funkciók a Kiszolgálókezelővel, más módokon települnek.

Nano Server: távolról felügyelt, privát felhőkre és adatközpontokra optimalizált szerver operációs rendszer. Hasonló a Windows Server Server Core módjához, de annál sokkal kisebb, nem rendelkezik helyi bejelentkezési képességekkel, és csak 64 bites alkalmazásokat, eszközöket és ügynököket támogat. Jóval kevesebb lemezterületet igényel, gyorsabban telepíthető, és sokkal kevesebb frissítést és újraindítást igényel, mint a többi lehetőség.

Ez a dokumentum a Windows Server telepítéséhez rendelkezésre álló lehetőségek közötti eltéréseket foglalja össze, beleértve az egyes opciókhoz telepített szolgáltatásokat, a telepítés után rendelkezésre álló felügyeleti lehetőségeket, valamint azzal kapcsolatos tudnivalókat, hogyan lehet váltani a telepítési lehetőségek között a használat során. Ezen kívül ismerteti a Kiszolgálói grafikus felület és a Minimális kiszolgálói felület közötti különbséget, és a kettő közötti váltás módját. Továbbá bemutatja, hogy az Igény szerinti szolgáltatásokkal hogyan csökkentheti tovább a lemez erőforrásigényét azáltal, hogy a bináris fájlokat csak a ténylegesen használt kiszolgálói szerepkörökhöz adja hozzá.

Telepítési lehetőségek leírása
A Windows Server 2012 telepítésekor választhat a Server Core telepítés és a Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel lehetőségek közül. A „Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel” lehetőség a Windows Server 2008 R2-ben elérhető teljes telepítési lehetőség Windows Server 2012 rendszerbeli megfelelője. Mivel a „Server Core telepítés” lehetőség csökkenti a szükséges lemezterületet, a potenciális támadási felületet, illetve a szervizelési követelményeket, javasolt ezt a telepítési módot használni, ha nincs kifejezetten szüksége a „Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel” beállítás kiegészítő felhasználói felületi elemeire és grafikus felügyeleti eszközeire. Ezért mostantól a Server Core telepítés az alapértelmezett. Mivel a beállítások között később is szabadon válthat, megteheti, hogy a kiszolgálót kezdetben a grafikus felhasználói felülettel telepíti, a grafikus eszközök segítségével konfigurálja a kiszolgálót, majd később a Server Core telepítési lehetőségre vált.
Köztes állapot is lehetséges, ha egy a telepítést Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel módban kezdi el, és eltávolítja a Kiszolgálói grafikus felületet, ekkor olyan kiszolgáló jön létre, amely magában a „Minimális kiszolgálói felület”, a Microsoft Management Console (MMC), a Kiszolgálókezelő és a Vezérlőpult egy alhálózatából áll. További információkat a jelen dokumentum „Minimális kiszolgálói felület” című szakaszában talál.
A telepítési lehetőségek közül bármelyiket is fejezte be, teljes mértékben eltávolíthatja a kiszolgálói szerepkörökhöz és funkciókhoz tartozó olyan bináris fájlokat, amikre nincs szüksége. Ezzel lemezterületet szabadít fel, és tovább csökkenti a támogatási felületet. További információkat a jelen dokumentum „Igény szerinti szolgáltatások” című szakaszában talál.
A Minimális kiszolgálói felület módban lévő kiszolgálók körülbelül 300 GB-tal kisebbek, mint ha ugyanazon kiszolgálók „Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel” módban lennének. A Server Core módban lévő kiszolgálók körülbelül 4 GB-tal kisebbek, mint ha ugyanazon kiszolgálók „Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel” módban lennének. A lehető legkisebb méretű telepítéshez kezdjen egy Server Core telepítéssel, majd teljesen távolítsa el az összes nem használt kiszolgálói szerepkört vagy szolgáltatást az Igény szerinti szolgáltatások eszközzel.
Ha a Server Core telepítési lehetőséget választja
Ezzel a lehetőséggel a szabványos felhasználói felület (a „Kiszolgálói grafikus felület”) nem települ. A kiszolgálót a parancssorral, a Windows PowerShell funkcióval vagy távoli módszerekkel tudja kezelni.
Felhasználói felület: parancssor (a Kiszolgálói grafikus felület nem települ)
A kiszolgálói szerepkörök telepítése, konfigurálása, eltávolítása helyileg: Windows PowerShell funkcióval rendelkező parancssorban.
A kiszolgálói szerepkörök telepítése, konfigurálása, eltávolítása távolról: Kiszolgálókezelővel, a Távoli kiszolgálófelügyelet eszközeivel (RSAT) vagy Windows PowerShell funkcióval.
System_CAPS_noteMegjegyzés
Az RSAT esetén Windows 8 verziót kell használni.
Microsoft Management Console: helyileg nem elérhető.
Asztali élmény: nem elérhető.
Rendelkezésre álló kiszolgálói szerepkörök:
Active Directory tanúsítványszolgáltatások
Active Directory tartományi szolgáltatások
DHCP-kiszolgáló
DNS-kiszolgáló
Fájlszolgáltatások (beleértve a Fájlkiszolgálói erőforrás-kezelőt)
Active Directory Lightweight Directory-szolgáltatások (AD LDS)
Hyper-V
Nyomtató- és dokumentumszolgáltatások
Adatfolyam-szolgáltatások
Webkiszolgáló (beleértve az ASP.NET egy részhalmazát)
Windows Server Update Server
Active Directory tartalomvédelmi kiszolgáló
Útválasztási és távelérési kiszolgáló, valamint a következő alszerepkörök:
Távoli asztali szolgáltatások kapcsolatszervezője
Licencek
Virtualizálás
Konvertálás Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel módú telepítésre Windows PowerShell funkcióra: kövesse az alábbiakban bemutatott eljárást.
System_CAPS_noteMegjegyzés
Minden parancsmagot emelt szintű jogosultságokkal rendelkező Windows PowerShell parancssorból kell futtatni.
A Windows PowerShell használata egy Server Core telepítésről a Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel módra konvertálás során
Határozza meg a Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel mód képének indexszámát (pl. SERVERDATACENTER, nem pedig SERVERDATACENTERCORE) a(z) Get-WindowsImage -ImagePath <path to wim>\install.wim rendszerrel.
Futtassa a(z) Install-WindowsFeature Server-Gui-Mgmt-Infra,Server-Gui-Shell –Restart –Source c:\mountdir\windows\winsxs programot
Úgy is dönt, hogy egy WIM fájl helyett forrásként inkább Windows Update rendszert szeretne használni, ezt a Windows PowerShell parancsmagot alkalmazza:
Install-WindowsFeature Server-Gui-Mgmt-Infra,Server-Gui-Shell –Restart
Ha a Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel módot választja
Ezzel a lehetőséggel a szabványos felhasználói felület és minden eszköz települ. A kiszolgálói szerepkörök és funkciók a Kiszolgálókezelővel, más módokon települnek.
Felhasználói felület: szabványos grafikus felhasználói felület („Kiszolgálói grafikus felület”). A Kiszolgálói grafikus felület magában foglalja az új Windows 8 felületet, azonban nem tartalmazza a Windows Áruház vagy a Windows Áruház alkalmazásokhoz szükséges támogatást. A Windows Áruház vagy a Windows Áruház alkalmazásokhoz szükséges támogatás engedélyezéséhez telepítse az Asztali élmény funkciót.
A kiszolgálói szerepkörök telepítése, konfigurálása, eltávolítása helyileg: Kiszolgálókezelővel vagy Windows PowerShell funkcióval
A kiszolgálói szerepkörök telepítése, konfigurálása, eltávolítása távolról: Kiszolgálókezelővel, a Távoli kiszolgálóval, RSAT funkcióval vagy Windows PowerShell funkcióval.
Microsoft Management Console: telepített
Asztali élmény: Kiszolgálókezelővel vagy Windows PowerShell funkcióval telepíthető
Server Core telepítésre konvertálás Windows PowerShell funkcióval: futtassa az alábbi parancsmagot:
Uninstall-WindowsFeature Server-Gui-Mgmt-Infra -Restart
Ha kezdetben a Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel módban végzi a telepítést, majd a fenti parancs segítségével Server Core telepítésre konvertál, később forrás megadása nélkül is visszatérhet a Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel módú telepítéshez. Ennek oka, hogy a szükséges fájlokat továbbra is tárolja a rendszer a lemezen, még ha azok már nincsenek is telepítve. További információkat, és a Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel módú telepítés fájljainak lemezről történő teljes eltávolításához útmutatót a jelen dokumentum „Igény szerinti szolgáltatások” című részében olvashat.
Ha Server Core telepítésre konvertál, az olyan Windows funkciók, kiszolgálói szerepkörök és a grafikus felhasználói felület kezelőeszközei, amelyek Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel módú telepítést igényelnek, automatikusan eltávolítódnak. A Windows PowerShell funkcióban a(z) -WhatIf lehetőség megadásával megtekintheti, pontosan mely funkciókat érinti az átalakítást.
System_CAPS_noteMegjegyzés
Ha a kiszolgáló eddig Server Core módban volt, és most Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel módba lép, a Kezdőképernyőn az Internet Explorert indító mozaikra kattintva egy hibaüzenet jelenik meg: „Ez az alkalmazás nem nyitható meg”. Ennek kijavításához lépjen be az Internetbeállítások menübe, és válassza Az Internet Explorer lapkáinak megnyitása az asztalon lehetőséget.
Minimális kiszolgálói felület
A(z) Windows Server 2012 rendszerben a Kiszolgálói grafikus felület eltávolításával a „Minimális kiszolgálói felület” lép életbe. Ez hasonló a Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel módú telepítéshez, azonban az Internet Explorer 10, a Windows Explorer, az asztal és a kezdőképernyő nincs telepítve. A Microsoft Management Console (MMC), a Kiszolgálókezelő és a Vezérlőpult alhálózata továbbra is megtalálható.
Ha a Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel módú telepítéssel kezd, bármikor átválthat a Minimális kiszolgálói felületre a Kiszolgálókezelő segítségével.
System_CAPS_noteMegjegyzés
Ha bármelyik ilyen lehetőséget megváltoztatja, a változtatások életbe lépéséhez újra kell indítani a kiszolgálót.
Az alábbi táblázatban egy adott telepítési állapot érdekében a Kiszolgálókezelőben megtenni szükséges választásokat (vagy a Windows PowerShell funkcióban használandó parancsmagokat) foglaljuk össze.
A telepítési állapot elérési az egyes oszlopokban...
Server Core telepítési lehetőség
Minimális kiszolgálói felület
Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel telepítési lehetőség
Asztali élmény funkció telepítve
Válassza ki az alábbi funkciókat a Kiszolgálókezelőben:
nincs
Grafikus felügyeleti eszközök és infrastruktúra
Grafikus felügyeleti eszközök és infrastruktúra, Kiszolgálói grafikus felület
Grafikus felügyeleti eszközök és infrastruktúra, Kiszolgálói grafikus felület, Asztali élmény
Vagy futtassa le a Windows PowerShell install/uninstall parancsait ezekkel az értékekkel a Név paraméterhez:
nincs
Server-Gui-Mgmt-Infra
Server-Gui-Mgmt-Infra, Server-Gui-Shell
Server-Gui-Mgmt-Infra, Server-Gui-Shell, Desktop-Experience
Igény szerinti szolgáltatások
A Windows előző verzióiban a bináris fájlok abban az esetben is megmaradtak a lemezen (ezzel ott helyet foglalva), ha a hozzájuk tartozó kiszolgálói szerepkör vagy szolgáltatás le volt tiltva. A Windows Server 2012 rendszeren nem csupán letilthat egy szerepkört vagy egy szolgáltatást, de annak fájljait is teljes körűen eltávolíthatja, így az a Kiszolgálókezelőben „eltávolítva” vagy a Dism.exe fájlban „letiltva a tartalom eltávolításával” állapotjelzéssel jelenik meg. Egy teljesen eltávolított szerepkör vagy szolgáltatás újratelepítéséhez hozzáféréssel kell rendelkeznie a telepítési forráshoz.
Egy szerepkör vagy szolgáltatás teljes eltávolításához használja a –Remove alkalmazást a Windows PowerShell Uninstall-WindowsFeature parancsmagjával. Például a Windows Intéző, az Internet Explorer és azok függő összetevőinek teljes eltávolításához futtassa a következő Windows PowerShell-parancsot:
Uninstall-WindowsFeature Server-Gui-Shell -Remove
Egy teljesen eltávolított szerepkör vagy szolgáltatás telepítéséhez használja az Install-WindowsFeature Kiszolgálókezelő parancsmag –Source Windows PowerShell beállítását. A –Source beállítás megadja a WIM-lemezkép elérési útját, valamint a lemezkép indexszámát. Ha nem ad meg –Source beállítást, a Windows alapértelmezés szerint a Windows Update szolgáltatást használja. Offline VHD-k nem használhatók fel forrásként olyan szerepkörök vagy funkciók telepítésére, amelyeket teljes mértékben eltávolítottak.
Csak a Windows azonos verziójáról származó összetevő források támogatottak. Például a Windows Server Developer Preview rendszerből származó összetevő-forrás egy Windows Server 2012 rendszert futtató kiszolgálóhoz nem érvényes telepítési forrás.
Egy eltávolított szerepkör vagy szolgáltatás WIM-lemezkép használatával történő telepítéséhez a következő műveleti lépéseket és Windows PowerShell-parancsmagokat használja:
Futtassa a(z) Get-windowsimage –imagepath <path to wim>\install.wim programot, és jegyezze fel a(z) Windows Server 2012 kép indexét.
Install-WindowsFeature <featurename> -Source wim:<path>:<index>, ahol:
A Featurename a Get-WindowsFeature parancsmagból származó szerepkör vagy szolgáltatás neve
A Path a WIM csatlakozási pont elérési útja
Az Index az 1. lépésben létrehozott kiszolgálói lemezkép indexe.
Például: Install-WindowsFeature <featurename> -Source wim:d:\sources\install.wim:4
A Csoportházirendet használó, tartománytag kiszolgálókhoz is megadhat forrást. Navigáljon a következő elemhez: Számítógép konfigurációja > Felügyeleti sablonok > Rendszer > „Választható összetevők telepítési és összetevők javítási beállításainak megadása”
System_CAPS_noteMegjegyzés
Az engedélyek hatással lehetnek a rendszer azon képességére, hogy képes-e hozzáférni a hálózaton keresztüli telepítéshez tartozó Windows-szolgáltatásokhoz. A Megbízható telepítő folyamat a számítógépfiókon belül fut. Ha hálózati hozzáférési problémák lépnek fel, próbálkozzon egy új hálózathasználati parancs (például: net use * \\path\to\network vagy New-PSDrive -Name Z -PSProvider Filesystem -Root "\\path\to\network parancsmag) kiadásával a hálózati forráshoz történő csatlakozáshoz, majd a forrás helyi másolásához. Ezt követően a helyi másolatot használja telepítési forrásként.
Gyakorlati alkalmazásmódok
Az alábbi példák segítenek kiválasztani a környezete igényeinek legmegfelelőbb telepítési lehetőséget.
A Server Core telepítések körülbelül 4 GB-tal kevesebb tárhelyet igényelnek, mint a Kiszolgáló grafikus felhasználói felülettel módú telepítés. Ha virtuális gépeken Server Core telepítéseket használ, jelentős tárhelyet takaríthat meg azzal, hogy a grafikus felhasználói felület fájljait nem kell a virtuális gép lemezén tárolnia.
A kiszolgálók gyakran viszonylag nagy mennyiségű memóriával és bonyolult lemeztömbökkel rendelkeznek, amelyek mindegyikét jelentős ideig tarthat inicializálni az indításnál. Mivel a Server Core telepítések minimálisra csökkentik a frissítésekhez szükséges újraindítások számát, a lemeztömbök és memória újrainicializálási szükségességének gyakorisága csökken.
Bizonyos kiszolgálói alkalmazások a Server Core telepítéseken nem elérhető bizonyos Windows szolgáltatásokon, könyvtárakon, alkalmazásokon és fájlokon függőségekkel rendelkeznek, azonban a rendszergazda szeretne előnyt kovácsolni a Server Core telepítésekre jellemző kevesebb frissítési igényből. A Minimális kiszolgálói felület további funkciókat biztosít, miközben továbbra is fenntartja az elfoglalt terület kis mértékét (azonban már kevésbé, mint a Server Core telepítés).
Az Igény szerinti szolgáltatások segítségével csökkentheti a virtuális gépi környezeteknél az elfoglalt terület mértékét azáltal, hogy eltávolítja a virtuális gépen telepíteni nem kívánt szerepköröket és funkciókat. A virtuális gépeken használt szerepköröktől és funkcióktól függően a méretet több mint 1 GB-tal is lehet csökkenteni.

https://docs.microsoft.com/hu-hu/windows-server/identity/whats-new-active-directory-domain-services

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése