2017. október 5., csütörtök

Windows szerver telepítés offline


OFFLINE DOMAIN JOIN

Ez a funkció azoknak lehet hasznos, akiknek több telephelyük van, és a telephelyeken nem rendelkeznek folyamatos Internet-kapcsolattal. Ebben az esetben lehetőségünk van előkészíteni egy számítógép-fiókot az Active Directoryban, majd a távoli számítógépet beléptetni a tartományba kapcsolat nélküli módban.

Első lépésben elő kell készítenünk a számítógépfiókot. A tartományvezérlőn, rendszergazdai jogosultságokkal hozzunk létre egy fájlt:

djoin.exe /provision /domain sztj.local /machine tavoligep /savefile c:\tavoligep.txt

Ezután a távoli gépen futtassuk le a kapott fájlt, szintén a djoin.exesegítségével:

djoin.exe /requestODJ /loadfile tavoligep.txt /windowspath %systemroot% /localos

Remote Management

Itt engedélyezhetjük a kiszolgáló távoli kezelését. Kiszolgálókezelőből, WMI vagy PowerShell segítségével. Ha engedélyezzük, a kliens gépünkre telepített Remote Server Administration Toolkit (RSAT) segítségével központi helyről kezelhetjük az összes kiszolgá- lónkat, vagy akár kiszolgálócsoportokat hozhatunk létre a könnyebb kezeléshez.

Server Core

A grafikus felület nélküli verzióban, a telepítés utáni első lépéseket az sconfig.cmd program segítségével tudjuk elvégezni. A Server Core-ral a 22. fejezetben foglalkozunk részletesebben.

Advertisements

Szerver telepítés utáni teendők

JANUARY 15, 2016 ~ LEAVE A COMMENT

A telepítés után a kiszolgáló újraindul, majd grafikus verziónál bejelentkezés után elindul az új kiszolgálókezelő.

A kezdeti konfigurációs képernyőn a következő beállításokat tudjuk elvégezni: (lehetőleg

ebben a sorrendben)

IP cím(ek) megadása

Számítógépnév

Csatlakozás tartományhoz

Időzóna beállítása

Automatikus frissítések engedélyezése

Szerepkörök és szolgáltatások telepítése

Távoli asztal engedélyezése

Windows Tűzfal beállítása

Nem elhanyagolható, hogy itt tudjuk kikapcsolni az internet Explorer Fokozott Biztonsági

Funkcióit (IE ESC) a rendszergazdák és a felhasználók számára, kizárólag ezen a gépen.

IP cím beállítása

Itt adhatjuk meg a különböző hálózati kártyáink nevét (pl. LAN, DMZ, stb.), az IPv4-es IP

címüket, átjárót és DNS kiszolgálót. Ha a gépet szeretnénk AD tartományba léptetni, az elsődleges

DNS kiszolgálónak mindenképpen valamelyik tartományvezérlőt érdemes beállítani.


Az IPv4 cím megadása történhet parancssorból is:

Netsh interface ipv4 set address “Local Area Connection” static 10.1.1.1

255.0.0.0

NIC Teaming

Újdonságként jelenik meg a Windows Server 2012-ben a NIC Teaming, ami segítségével több hálózati kártyát tudunk összefűzni, ezzel nagyobb sávszélességet és rendelkezésre állást tudunk elérni. A NIC Teaming használatához nem kötelező ugyanattól a gyártótól származó hálózati kártyákat használnunk, de csak azonos sebességű kártyákat használhatunk. Amennyiben az egyik hálózati kártya elromlik, vagy megszűnik a kapcsolata, a többi kártyán tovább folyik az adatátvitel. Ez a funkció különösen hasznos, ha iSCSI rendszerrel dolgozunk, vagy ha több virtuális gépek futtatunk, és szeretnénk nagyobb sávszélességet használni

A szerver telepítés

JANUARY 15, 2016 ~ LEAVE A COMMENT

Windows Server 2008 óta a telepítés két jól elkülöníthető részre osztható: telepítés és testre szabás. Maga a telepítési folyamat kizárólag partícionálást és fájlmásolást végez. A telepítés után a számítógépnév, IP cím, és minden egyéb beállítás megadása a kezdeti konfigurációs varázslóban történik.


A Windows Server telepítő lemezének két legfontosabb állománya a boot.wimés az install.wim. A Windows Server telepítése az ún. boot.wim állomány betöltésével indul. Ez egy Windows PE alapú grafikus rendszer, amely a megfelelő hálózati és lemezkezelő illesztőprogramok betöltése után elindítja a telepítőt. (ez a wim állomány bővíthető további driverekkel, működésével a WDS fejezetben fogunk részletesen foglalkozni.)

A területi és billentyűzet beállítások után meg kell adnunk, milyen változatot szeretnénk telepíteni: grafikus vagy Server Core felületet. Ez az előző Windows Server verziókkal ellentétben telepítés után is bármikor változtatható: a grafikus felület egy ki-, és bekapcsolható szolgáltatás, így bármikor válthatunk a két felület között, bár ehhez szükségünk lesz a telepítő lemezre.

A telepítésnél választhatunk a frissítés és az egyéni (új) telepítés közül. A frissítés indításához azonban a telepítőt a frissítendő operációs rendszerből kell futtatni, így ennek a menüpontnak itt nincs nagy jelentősége.

Az új telepítés kiválasztása után meg kell adnunk a lemezt vagy a felcsatolt VHD fájlt, ahová az operációs rendszert szeretnénk telepíteni, utána pedig már semmi dolgunk nincs, a telepítő megformázza a lemezt, kicsomagolja az install.wim állományt, generál egy véletlenszerű nevet és biztonsági azonosítót (SID) a számítógépnek, és beállítja a hálózati kártyát DHCP kliensként.

Fontos, hogy a telepítés közben bármikor előhívhatjuk a parancssort a SHIFT-F10 billentyű- kombináció segítségével, akár IP konfiguráció lekérdezéshez, akár lemezkezeléshez a diskpart.exe segítségével.

Windows szerver telepítés feltételei

JANUARY 15, 2016 ~ LEAVE A COMMENT

A Windows Server 2012 telepítéséhez szükséges hardver feltételek, telepítési módok, és a grafikus verzió telepítése.

Fizikai vagy virtuális gép

Első lépésben el kell döntenünk, hogy új szerverünket fizikai vagy virtuális gépre szeretnénk telepíteni. Ehhez a döntéshez fontos tudnunk, hogy a kiszolgáló milyen feladatokat fog ellátni, mert bizonyos funkciók nem telepíthetők virtuális környezetbe.

Virtuális gépet érdemes telepítenünk, ha:

A futtatandó szerepkör nem igényli egy teljes értékű számítógép teljesítményét

Fontos a magas rendelkezésre állás

Könnyen skálázható rendszert szeretnénk (pl. memória-, processzorbővítés)

Fizikai gépet érdemes telepítenünk, ha:

A gépnek nagyobb erőforrásra van szüksége

Közvetlen hozzáféréssel kell rendelkeznie bizonyos hardver erőforrásokhoz

A rajta futó szolgáltatás nem támogatja a virtualizációt

Ebbe az utolsó részbe tartozott régen az Active Directory is, de a Windows Server 2012-ben már telepíthetünk tartományvezérlőt virtuális gépre is. Fontos átgondolni a licencelési kérdést is, hiszen a Windows Server 2012 Standard verzió licence egy fizikai és két virtuális gép használatára jogosít, tehát ugyanazon a vason egyszerre három példányban futtathatunk Windows Servert, és telepíthetünk különböző szolgáltatásokat a gépekre.

Hardver feltételek:

A Windows Server 2012 telepítéséhez a következő minimális hardver-feltételeknek kell megfelelnie a szerverünknek:


64 bites CPU

Processzor sebesség: 1.4 gigahertz

512 megabyte RAM

32 GB lemezterület, ha a szerverben nincs több, mint 16 GB RAM

A Datacenter verzióban támogatott maximális hardver:

640 logikai processzor

4 TB RAM

63 tagból álló feladatátvevő fürt

A telepítés forrása lehet DVD lemez, USB pendrive, hálózati megosztás vagy központi telepí- tési kiszolgáló (WDS), System Center használata esetén pedig használhatunk SCCM Zero Touch telepítést, vagy System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) környezetben Virtuális gép sablonokat is.

Amennyiben DVD-ről telepítjük az operációs rendszert, a gépben kell, hogy legyen DVD olvasó, ez virtuális környezetben további konfigurálást igényel. A telepítő DVD-re nincs lehetőségünk frissítéseket elhelyezni, és egyszerre csak egy gépre telepíthetünk vele. Az USB alapú telepítés jelentősen gyorsabb, és Windows frissítéseket, drivereket is el tudunk helyezni a telepítési médiumon. A számítógépek jelentős része képes USB-ről bootolni. Az USB eszközön előre elkészített válaszfájlt is elhelyezhetünk, ezzel automatizálhatjuk a telepí- tést. Elkészítéséhez szükségünk lesz a Windows USB DVD Download Tool-ra mely kicsomagolja az ISO vagy DVD tartalmát az USB eszközre.

Virtuális környezetben legegyszerűbben ISO fájlból tudunk telepíteni, amennyiben a virtualizációs hoszton elérhető a telepítő ISO fájl. A Windows Deployment Services alapú telepítésnél a számítógép hálózatról indul PXE protokoll segítségével, ilyenkor nincs szükségünk külön DVD lemezre vagy USB eszközre, és akár egyszerre több gépre is telepíthetünk operációs rendszert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése