2017. október 5., csütörtök

Hibakód

Mivel kétféle módon jelenhetnek meg a hibakódok, kezdem a decimális formátummal (előtagja 0n) – ugyanis első lépésben úgyis hexává (előtagja 0x, a másik formátum) alakítjuk, s innentől már ugyanaz a menet. Tehát mit kell tudnunk, ha mondjuk egy 2147944189 számú hibaüzenetet meglátunk?

A megoldáshoz vegyünk elő egy számológépet, ami tudja a két számrendszert (Windows-on a számológépet pl. „Programozó” módba kell állítani). Kiválasztjuk a hibakód számrendszerét (decimális vagy hexadecimális), beírjuk az ismert értéket, majd megnézzük azt hexadecimális formában. Amennyiben az első négy karakter „8007”, akkor rendben vagyunk, ú.n. „Win32 Status Code” lesz a megfejtés, innentől csak a második négy karakter lesz érdekes.

Következő lépésként a második négy karaktert kell visszalakítsuk decimálissá. Ehhez a számológépbe beírjuk hexa formátumban, majd kiolvassuk decimálisban. Utolsó lépésként lefuttatjuk az alábbi parancsot, s meg is van a keresett szöveges hibaüzenet:

net helpmsg decimális_szám

Mivel az operációs rendszer nyelvén kapjuk vissza az üzenetet, a honosítások nem biztos, hogy visszaadják az eredeti értelmezést, így javaslatom szerint ezt mindenképp egy angol nyelvű gépen tegyük meg (utána könnyebb rákeresni is) – s reménykedünk benne, hogy nem visz tévútra.

S hogy miért pont ezt a konkrét hibakódot hoztam fel? Egy számomra eddig ismeretlen jelenség miatt: egy Windows 2016-on szerettem volna ütemezett feladatot beállítani, hogy egy technikai felhasználó nevében fusson – s ekkor örvendeztetett meg a rendszer a fenti kóddal. A felhasználónak volt elég joga, nem volt letiltva, nem volt zárolva – az egyedüli „hibája” az volt, hogy azon a gépen nem volt profilja (hiszen soha nem lépett be rajta). Az eddigi Windows-okon ez nem volt gond, legelső futtatásnál létrejött a profil – itt az idő szűkössége miatt leggyorsabb megoldás az volt, hogy bejelentkeztem a fiókkal, utána már csont nélkül elfogadta az ütemezett feladat hozzárendelését is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése