2017. október 5., csütörtök

Windows 2016 szerver konfigurálása

A Windows Server 2016 Server Core telepítésének konfigurálása az Sconfig.cmd használatával
2016. 10. 26. 8 perc alatt elolvasható
Érintett kiadások: Windows Server 2016
A Windows Server 2012, a Windows Server 2012 R2 és a Windows Server 2016 rendszeren a kiszolgálókonfigurációs eszközzel (Sconfig.cmd) állíthatja be és kezelheti a Server Core-telepítések számos általános tulajdonságát. A Windows Server 2016 verzióban megváltoztak az Sconfig.cmd eszközben elérhető beállítások. Az eszköz használatához a Rendszergazdák csoport tagjának kell lennie.
A Windows Server 2016 rendszeren az Sconfig.cmd eszközt használhatja Server Core- és Asztali kezelőfelülettel telepített példányoknál is.
A kiszolgálókonfigurációs eszköz elindítása
Váltson a rendszermeghajtóra.
Írja be a következőt: Sconfig.cmd, majd nyomja le az ENTER billentyűt. Ekkor megjelenik a kiszolgálókonfigurációs eszköz felülete:
Screenshot of Sconfig.cmd user interface
Képernyőfelvétel a Sconfig.cmd eszköz felhasználói felületéről
Tartomány- és munkacsoport-beállítások
A kiszolgálókonfigurációs eszköz alapértelmezett képernyőjén megjelennek az aktuális tartomány- és munkacsoport-beállítások. A főmenüből a Tartomány/munkacsoport beállítási lapra lépve, majd azt követő lapokon megadott útmutatás alapján megadva a szükséges adatokat, csatlakozhat egy tartományhoz vagy munkacsoporthoz.
Ha egy tartományi felhasználó nincs hozzáadva a helyi rendszergazdák csoportjához, ezzel a tartományi felhasználóval nem tud majd módosításokat végezni a rendszeren, például megváltoztatni a számítógép nevét. Ha szeretne hozzáadni egy tartományi felhasználót a helyi rendszergazdák csoportjához, először engedélyezze a számítógép újraindítását. Ezután jelentkezzen be a számítógépre helyi rendszergazdaként, és kövesse a jelen dokumentum Helyi rendszergazdák beállításai című szakaszában megadott lépéseket.
Megjegyzés

A tartományok vagy munkacsoportok tagságát érintő módosítások alkalmazásához újra kell indítani a kiszolgálót. Végrehajthat azonban további módosításokat is, és az összes módosítás elvégzése után is újraindíthatja a kiszolgálót, hogy ne kelljen azt többször újraindítani. Hyper-V kiszolgálók újraindítása előtt a rendszer alapértelmezés szerint automatikusan menti a futó virtuális gépeket.
Számítógépnév beállításai
A jelenlegi számítógépnév megjelenik a kiszolgálókonfigurációs eszköz alapértelmezett képernyőjén. A főmenüből a „Számítógépnév” beállítási lapra lépve, majd az ott megjelenő utasításokat követve módosíthatja a számítógép nevét.
Megjegyzés

A tartományok vagy munkacsoportok tagságát érintő módosítások alkalmazásához újra kell indítani a kiszolgálót. Végrehajthat azonban további módosításokat is, és az összes módosítás elvégzése után is újraindíthatja a kiszolgálót, hogy ne kelljen azt többször újraindítani. Hyper-V kiszolgálók újraindítása előtt a rendszer alapértelmezés szerint automatikusan menti a futó virtuális gépeket.
Helyi rendszergazdák beállításai
A helyi rendszergazdák csoportjához a főmenü Helyi rendszergazda hozzáadása lehetőségével adhat hozzá további felhasználókat. A tartományhoz csatlakozó számítógépeken a következő formátumban adja meg a felhasználókat: tartomány\felhasználónév. A tartományhoz nem csatlakozó számítógépeken (a munkacsoporthoz tartozó számítógépeken) csak a felhasználónevet adja meg. A módosítások azonnal érvénybe lépnek.
Hálózati beállítások
Beállíthatja, hogy a DHCP-kiszolgáló automatikusan ossza ki az IP-címet, vagy manuálisan is hozzárendelhet egy statikus IP-címet. Ezzel a beállítással a DNS-kiszolgáló beállításait is konfigurálhatja kiszolgálókhoz.
Megjegyzés

Ezek a beállítások, és számos egyéb is elérhető a hálózati Windows PowerShell-parancsmagokkal. További tudnivalókért tekintse meg a hálózati adapterhez készült parancsmagokkal foglalkozó témakört a Windows Server könyvtárban.
Windows Update-beállítások
A Windows Update aktuális beállításai megjelennek a kiszolgálókonfigurációs eszköz alapértelmezett képernyőjén. A főmenü Windows Update-beállítások konfigurációs lehetőségével megadhatja, hogy a kiszolgáló automatikus vagy manuális frissítéseket alkalmazzon.
Ha az Automatikus frissítések lehetőség van bejelölve, a rendszer minden nap 3:00órakor ellenőrzi, hogy vannak-e rendelkezésre álló frissítések, és telepíti azokat. A beállítások azonnal életbe lépnek. Ha a Kézi frissítés van bejelölve, a rendszer nem ellenőrzi automatikusan, hogy vannak-e rendelkezésre álló frissítések.
A főmenü Frissítések letöltése és telepítése lehetőségével bármikor letöltheti és telepítheti a megfelelő frissítéseket.
A Windows Server 2016-ban elérhető egy új lehetőség: Csak letöltés. Ez frissítéseket keres, letölti az elérhetőket, és a műveletközpontban értesíti Önt, amikor azok készen állnak a telepítésre. Ez alapértelmezett lehetőség.
Távoli asztal beállításai
A távoli asztal beállításainak aktuális állapota megjelenik a kiszolgálókonfigurációs eszköz alapértelmezett képernyőjén. A főmenü Távoli asztal lehetőségét választva, majd követve a képernyőn megjelenő útmutatást, a Távoli asztal következő beállításait konfigurálhatja.
a Távoli asztal engedélyezése a Távoli asztalt hálózati szintű hitelesítéssel futtató ügyfelek számára
a Távoli asztal engedélyezése a Távoli asztal bármely verzióját futtató ügyfelek számára
a Távoli asztal letiltása
Dátum- és időbeállítások
A főmenü Dátum és idő pontját választva férhet hozzá a dátum- és időbeállításokhoz, és módosíthatja azokat.
Telemetria-beállítások
A Windows Server 2016-ban lehetővé teszi a Microsoftnak elküldendő adatok beállítását.
Windows-aktiválási beállítások
A Windows Server 2016-ban beállíthatja a Windows aktiválását.
Távoli felügyelet engedélyezése
A főmenü Távoli felügyelet beállítása pontjával különböző távoli felügyeleti lehetőségeket engedélyezhet:
A Microsoft Management Console távoli felügyelete
Windows PowerShell
Kiszolgálókezelő
Kijelentkezés a kiszolgálóról, a kiszolgáló újraindítása vagy leállítása
A kiszolgálóról való kijelentkezéshez, illetve a kiszolgáló újraindításához vagy leállításához használja a főmenü megfelelő menüelemét. Ezek a beállítások a Windows rendszerbiztonság menüjében is elérhetők, melyet bármely alkalmazásból bármikor elérhet a CTRL + ALT + DEL billentyűk lenyomásával.
Kilépéshez a parancssorba
Válassza a Kilépés a parancssorba lehetőséget, majd nyomja le az ENTER billentyűt a parancssorba való visszatéréshez. A kiszolgálókonfigurációs eszközhöz való visszatéréshez írja be az Sconfig.cmd parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt

oktató videó
https://www.youtube.com/watch?v=lgOlK9sgY08

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése