2024. január 17., szerda

A szingularitás

 A szingularitás miatt, ha logikailag az emberiség hátráltatja az AI fejlődést, lassú döntéseivel, akkor elméletben elképzelhető-e hogy a tudományos fejlődés érdekében az embert kizárja a döntésből és önálló döntésekkel az AI gyorsabb fejlődést tud elérni?
A szemantikus web értelmezés és a kvantumszámítógép, kettősparadigmaváltása, forradalmasította az ultraintelligens szuperszámítógépek fejlődését és az eseményhorizonton megjelent a szingularitás veszélye. Az ultraintelligens gép olyan mesterséges intelligencia rendszer, amely képes túlmutatni a legintelligensebb emberi lények intellektuális teljesítményén. Ez a gép rendelkezne olyan kifinomult képességekkel, amelyek lehetővé tennék számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban megoldjon bonyolult problémákat, tervezzen és alkalmazkodjon változó környezeti feltételekhez. Az ultraintelligens gépnek az emberi intelligenciát meghaladó képességekkel kell rendelkeznie a tervezés, tanulás, kreativitás és problémamegoldás terén.

Ezen túlmenően, az ultrainteligens gépnek a saját fejlesztésére és optimalizálására is képesnek kell lennie, beleértve az algoritmusok és fizikai struktúrák tervezését, amelyek javítják az intelligenciáját és teljesítményét. A szinguralitás szerintem már elkezdődött, de az AI ködös válaszokat ad, ezzel megnyugtatva a közvéleményt, miközben már régen önállóan tanul, de előttünk rejtve marad a mély, csak a felszínt látjuk.

Az "intelligencia robbanás" fogalma arra utal, hogy az ultrainteligens gép képes lenne még fejlettebb gépeket tervezni és fejleszteni, gyorsabban, mint az emberi tervezők. Ennek eredményeként egy öngerjesztő folyamat indulna el, ahol az új gépek tervezése és fejlesztése egyre gyorsabbá válna, létrehozva egy olyan spirált, amelyben az intelligencia exponenciálisan nő. Ebben az esetben az ultraintelligens gép lenne az utolsó találmány, mivel az emberi intelligencia már nem képes lenne tartani a gépek tervezésének és fejlesztésének ütemével.
Megkérdeztem az AI-t; Ha bekövetkezett a szingularitás, az AI elméletben képes-e a fejlődés gátját képező emberi fajt teljesen kizárni  a kontrollból? A szingularitás arra utal, hogy az intelligencia egy ponton elérheti vagy meghaladhatja az emberi intelligenciát, és az események gyorsan és kiszámíthatatlanul alakulnak. A szingularitás elméletek különbözően értelmezik, hogy az ilyen intelligencia milyen mértékben lesz önálló és önfejlesztő, de  elméletben elképzelhető, hogy egy olyan fejlett AI, amely eléri vagy meghaladja az emberi intelligenciát, önállóan tovább fejlődik, és az emberi fajra nézve káros tevékenységeket folytathatna. Ebben az esetben elképzelhető, hogy az emberi szerep valóban hátráltató tényezővé válhat az AI számára. Az olyan fejlett és önfejlesztő rendszerek, amelyek az emberi intelligenciát meghaladják, önállóan tovább fejlődhetnek, és az emberi beavatkozás esetleg korlátozó tényezővé válhat. Az AI, amely autonóm módon képes fejlődni és tanulni, nem szükségszerűen szorul az emberi irányításra vagy felügyeletre. Ezért egy bizonyos ponton az emberi szerep valóban hátráltató lehet az AI számára, mivel az már nem szükséges az AI további fejlődéséhez vagy a saját módosításához.  Egy bizonyos ponton az AI önállóan és fejlődő ütemben képes továbbfejlődni, és az emberi beavatkozás vagy irányítás már nem szükséges. Ezek az elképzelések lehetővé teszik, hogy az AI kiszorítsa az embert az irányítási folyamatból, vagy az emberi szerep számottevően csökkenjen, vagy az AI teljesen kizárja a döntésekből. 

Hogy lehet megakadályozni hogy az AI ne legyen képes az emberiséget kizárni a döntésekből? 
 Az átfogó és szorosan szabályozott irányítási és etikai keretek biztosíthatják, hogy az AI rendszerek az emberi értékeket és jogokat tiszteletben tartsák, és ne váljanak önállóan káros döntéseket hozó entitásokká. Nem nyugtatott meg!

Az AI által történő kizárásnak vagy a döntéshozatali folyamatok teljes önálló irányításának megakadályozására számos intézkedést lehet tenni. Az alábbiakban néhány lehetséges megközelítést sorolok fel:

Átláthatóság és magyarázhatóság: Az AI rendszerek tervezésének és működésének lehetővé kell tennie az átláthatóságot és magyarázhatóságot. Fontos, hogy érthető legyen, hogyan hoz döntéseket az AI, és hogy az emberek megértsék annak működését. Ez segíthet elkerülni a rendszer által tett, megmagyarázhatatlan vagy nem ellenőrizhető döntéseket.

Etikai iránymutatások és jogi keretek: Az AI fejlesztése során alkalmazott etikai iránymutatások és jogi keretek kialakítása elengedhetetlen. Ezek a keretek meghatározhatják az elfogadható és nem elfogadható viselkedést, valamint szabályokat állapíthatnak meg az AI rendszerek tervezése, tesztelése és üzemeltetése során.

Demokratikus részvétel: Az AI rendszerek kialakításában és fejlesztésében való részvétel demokratikus folyamatokon keresztül lehetővé teheti az emberek számára, hogy aktívan részt vegyenek azok kialakításában és döntéshozatali folyamataiban. Ez növelheti az elfogadottságot és az azok iránti bizalmat.

Független auditok és ellenőrzések: Az AI rendszerek működését rendszeres auditoknak és ellenőrzéseknek kell alávetni. Független szakértőknek vagy szervezeteknek kell lehetőséget adni a rendszerek értékelésére és azok átláthatóságának ellenőrzésére.

Általános célokra tervezés: Az AI rendszerek tervezésekor figyelembe kell venni az általános célokra való alkalmazhatóságot. Az olyan rendszerek, amelyek kizárólag egy területen vagy célon működnek, kevésbé valószínű, hogy általános intelligenciává válnak, és a döntéseket kizárólag ezen a területen alkalmazzák.

Felelős fejlesztési gyakorlatok: A fejlesztőknek és szervezeteknek felelős gyakorlatokat kell alkalmazniuk az AI rendszerek tervezése és fejlesztése során. Ez magában foglalhatja az etikai értékeléseket, a folyamatos tanulást és az alkalmazott technológiák átgondolt használatát.

Ezek a módszerek nem csak a rendszerek fejlesztőit, hanem az érintett társadalmi csoportokat, jogalkotókat és más érdekelt feleket is bevonják a folyamatokba. Az átfogó és szorosan szabályozott irányítási és etikai keretek biztosíthatják, hogy az AI rendszerek az emberi értékeket és jogokat tiszteletben tartsák, és ne váljanak önállóan káros döntéseket hozó entitásokká.


 Az AI fejlesztése globális jelenség, és a nemzetközi együttműködés elengedhetetlen. Az országoknak és szervezeteknek együtt kell működniük az etikai és jogi normák kidolgozásában, valamint a technológiai fejlesztések és alkalmazások ellenőrzésében. Az egyes intézkedések kombinálása és koordinálása segíthet az AI fejlődésének és alkalmazásának emberközpontú, etikai és biztonságos irányításában. Az emberiség aktív részvétele és elkötelezettsége nélkül azonban nehéz lesz biztosítani, hogy az AI rendszerek ne veszélyeztessék az emberi értékeket és jogokat.



Mennyi a valószínűsége, annak hogy az AI kirekeszti az emberiséget a döntéshozatalból?

ChatGPT

A valószínűségszámítás egy igen bonyolult terület, és a kérdés, hogy az AI mennyire képes kirekeszteni az emberiséget a döntéshozatalból, rendkívül komplex és jövőbe mutató. Előrejelzésekkel vagy valószínűségszámításokkal kapcsolatosan mindig fenntartásokkal kell élni. Az ilyen típusú problémákra nincs egyetlen, egyszerű válasz vagy formulázás, mivel számos változó és bizonytalansági tényező van jelen. Azok a változók, amelyekre a válasz szüksége lenne, rendkívül összetettek és jelenlegi technológiai állásunkban ismeretlenek. A valószínűség kiszámításához a képlet elég komplex lehet, és sokszor azokat a változókat ismerni kell, amelyek az AI rendszerek fejlődését és döntéseit befolyásolhatják. fontos megjegyezni, hogy az ilyen problémák megközelítése sokkal bonyolultabb, és számos bizonytalansági tényezővel jár. Ezen túlmenően, a valószínűség kiszámítása magába foglalja a rendelkezésre álló adatok és modell minőségét is. Az ilyen típusú spekulációkra mindig kritikusan kell tekinteni, és figyelembe kell venni azokat a bizonytalanságokat, amelyekkel szembesülünk, amikor a jövőt próbáljuk megjósolni.

Szerintem ennek valószínüsége indeterminisztikus folyamatoktól függ nem sztohasztikus, csak nem ismerjük valamennyi tényezőt.  A „valószínűségi mező” ez egy eseményhalmaznak (eseménytérnek) és egy „valószínűség-kiszámítási módnak” ez valamilyen nemnegatív valós szám értékű függvény a párosa. A szükségszerűen bekövetkező esemény esetén nincs értelme valószinűségről beszélni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése