2017. december 25., hétfő

Fontosabb hálózati alapfogalmak

A hálózat fogalma:
Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak. Egymással összekötött számítógépek között adatforgalom van. A hálózatok alapvetően interaktívak, vagyis minden létrejött kapcsolat során az adatok mindkét irányban áramlanak.

Számítógépes hálózat előnyei: - korunkban, több számítógép használata esetén elengedhetetlen az adatkommunikáció - az irodai munka leegyszerűsödik - kisebb
az adatvesztés  lehetősége - az Internet hozzáférés megosztható az összes számítógép    számára energia, idő és pénz megtakarítás mi segítünk megteremteni a megfelelő környezetet: folyamatos szaktanácsadás, fejlesztés és karbantartás.

Számítógépes hálózat hátrányai:-A számítógépes hálózatok alkalmazásának előnyös tulajdonságai veszélyforrásokat is hordozhatnak önmagukban. Illetéktelen hozzáférés: Az adatokat olyanokkal is megoszthatjuk, akikkel nem szeretnénk. (Például bankszámlához való hozzáférés, kódfeltörések… stb.) Vírusok gyorsabb elterjedése: A gyors adatátvitel és kommunikáció révén a vírusok gyorsabban megfertőzhetik a hálózatba kötött gépeket, így nagyobb veszélyben vannak a gépek és a rajtuk tárolt adatok.
Összességében azért elmondhatjuk, hogy a hálózatoknak több előnye van, mint hátránya, ezért terjednek el napjainkban már lassan az otthoni lakásokban, kisebb cégeknél is.

Hálózatok célja, feladatai  Erőforrások megosztása:
A hardver- és szoftver-erőforrások megosztása költségmegtakarítással jár, hiszen egy egy hardver eszközből vagy programból kevesebbet is elég vásárolni, ha a hálózaton keresztül a többi felhasználó is hozzá tud férni. Adatvédelem:  A  hálózati  szoftver  képes  az  egyes  felhasználók  megkülönböztetésére (felhasználónév és jelszó) és ennek megfelelően az adatokhoz való hozzáférést biztosítja. (Például egy iskolában a tanár által megírt, a hálózaton tárolt dolgozati kérdésekhez nem lenne jó, ha a diákok hozzáférnének.)

Megbízhatóság, biztonság: Minden állomány két vagy több gépen is jelen lehet, így ha pl. hardverhiba következtében valamelyik állomány elérhetetlenné válik az egyik gépen, akkor annak másolata egy másik gépen még hozzáférhető marad. Egyszerre több központi egység alkalmazása is növelheti a megbízhatóságot. Az egyik leállása esetén a többi még átveheti a kiesésre jutó feladatokat, így a teljes rendszer üzemképes marad. A működés folyamatos fenntartása kulcsfontosságú a katonai, banki, a légi irányítási és más egyéb alkalmazások esetén is.
Gyors kommunikáció, adatátvitel: a gyorsabb információáramlás a mai piacon rengeteg pénzt jelent egy cégnek. A hálózat segítségével felgyorsul a kommunikáció az egyes felek között. Illetve a kommunikáció új formái nyílnak meg (pl. adathordozó nélkül is van adatátvitel).
Mutassa be a hálózatok főbb egységeit, ezek feladatait. Csoportosítsa a hálózatokat kiterjedtség, topológia, átviteli közeg szerint.

Kiterjedtség alapján:
-LAN (Local Area Network) – Helyi Hálózat: kiterjedtsége viszonylag kicsi, általában egy
helyiségre vagy épületre, vagy több épületből álló intézményre terjed ki
-MAN (Metropolitan Area Network) – Városi Hálózat: kiterjedtségére neve is utal.
Általában több helyi hálózatot (LAN) és különálló felhasználót kapcsol össze. (pl.
önkormányzatok esetében a földhivatal, az okmányirodák, és egyéb önkormányzati
szervek számítógépei mind egy városi hálózatot alkotnak.) Általában helyi távközlési
szolgáltatók biztosítják az összeköttetést az egyes részrendszerek között.
-WAN: Wide Area Network – Kiterjedt Területű Hálózat: nagyobb földrajzi kiterjedésű
hálózat (pl. országos vagy földrészek közötti világhálózat) Felépülhet MAN ill. LAN hálózatokból. Összekötő közege nem csak vezetékes, hanem műholdas megoldás is lehet (vegyes átvivő közegű hálózat). Jellemzően több szervezet birtokában, kezelésében van.

Átviteli közeg szerint:
Egyenrangú hálózatok (Peer-to-Peer): Itt nincs kitüntetett szereplő számítógép a hálózaton, minden gépen beállítható, hogy milyen erőforrásokat oszt meg a hálózat többi tagjával. Nincs szükség rendszergazdára, viszont nagyszámú gép esetén túl bonyolulttá válik a hálózat működése.
Kiszolgáló – ügyfél hálózat (Server-Client): A hálózatban található egy kitüntetett, a
felhasználói gépeknél általában nagyobb teljesítményű gép (server), melynek feladata az ügyfelektől (client) érkező kérések kiszolgálása, melyek lehetnek állomány-kiszolgálási, azonosítási, erőforrás hozzáférés-vezérlési kérések. A kiszolgáló (szerver) gép felelős a hálózati kommunikáció, adatcsere zavartalan lebonyolításáért, irányításáért.
A server kifejezetten erre a célra kialakított operációs rendszert használ, pl Novell Netware, Windows NT… A kliens gépek bármilyen operációs rendszert használhatnak, amely képes kommunikálni a server programjával.
Hátránya, hogy a rendszer működéséhez egy, a hálózati operációs rendszerhez értő szakember kell, ill. a server kiesése esetén a hálózati szolgáltatások nem működnek. A server hardware igénye sokkal nagyobb, mint a kliensé.
Elosztott rendszer (Distributed System): Az elosztott rendszerekben a felhasználó számára a különálló számítógépek létezése nem látható (azaz nincs tudomásuk róla).

Hálózati topológiák:
Pont-pont összeköttetés:
Csillag topológia - a számítógépek egyazon csomópontra csatlakoznak. Előnye: vonalszakadás esetén csak az adott gép válik használhatatlanná. Hátránya: a szerver túlterheltté válhat.
Két gyűrűs topológia - Itt két gyűrű van, az egyiken az adatok a másikon a jelek futnak.
Előnye: tovább bővíthető korlátlanul. Hátránya: költséges.
Teljes topológia - a hálózatban résztvevő összes számítógép kapcsolatban van egymással. Előny: közvetlen címzéssel elérhető bármelyik gép. Hátrány: nagy kábeligény, magas költségek.
Fa topológia - Egy gyökérszerverre kapcsolódnak kisebb szerverek, majd azokra tovább a munkaállomások. Előny: korábban kialakított kisebb hálózatokat be lehet építeni. Hátrány: költséges, a központi szerver leállásakor a hálózat nem működik.
Hurkolt hálózat
Csillag-busz hálózat
Üzenetszórásos topológia
Sín topológia - Egyazon csatornát használ az összes gép, soros kapcsolással. Előny: olcsó.
Hátrány: vonalszakadáskor a hálózat nem működik, könnyen leterhelődik.
Gyűrű topológia - Láncba szervezett gépek, itt csak egy gyűrű található. Előny: olcsó, nincs csoport, egyszeres vonalszakadás esetén is működik még. Hátrány: lassú adatátvitel, mivel az köztes gépeken is áthalad az adat.
Hálózatok kommunikációs szolgáltatásai. Ismertesse a lehetőségeket, csoportosítsa a szolgáltatásokat.

Hálózati szolgáltatások: A világon létrejött számítógépes hálózatok legnagyobbika az amerikai kormány által támogatott Internet. Több száz terra byte információ, több tízmillió felhasználó, több millió számítógépes hálózat kapcsolódása jellemzi. Legfőbb felhasználói a tudományos kutatók és fejlesztő mérnökök, diákok, gazdasági szakemberek, kereskedők. Magyarország felsőoktatási intézményei a kilencvenes évek eleje óta kapcsolódtak be ebbe a hálózatba. 1994 óta már több magyar Internet szolgáltató is lehetőséget biztosít a csatlakozásra a rendszerhasználati díj megfizetése ellenében. Az Internet jelenleg négy alapvető szolgáltatási kört nyújt.

Csoportosítása:
Telnet: Az egyik az időben is első távoli terminál-elérés volt, ami telnet néven vált ismertté. A hetvenes években létező, viszonylag kevés számítógép jobb kihasználását tette lehetővé azzal, hogy a gépek nagyobb távolságból tudták fogadni a felhasználók parancsait.
FTP: A másik szolgáltatás az ftp (= File Transfer Protocol), amely a távoli gépeken elhelyezett állományok átvitelét biztosítja.
E-mail: A harmadik az elektronikus levél (= e-mail), amely kisebb felhasználóknak szóló üzenetek továbbítását teszi lehetővé. A levelezésből alakultak ki a levelezési listák, és hírcsoportok (= newsgroups). Az e csoportok számára érkező leveleket egy elektronikus faliújságra tőzik ki, amit a csoport minden tagja elérhet. Ennek személyesebb változata az elektronikus beszélgetés – a chat, vagy IRC -, amely neve ellenére írásos formában zajlik. A beszélgetésbe bekapcsolódók mindegyike szinte azonnal megkapja az üzeneteket. Ennek multimédiás változata a ma már egyre szélesebb körben terjedő elektronikus konferencia.
WWW,    a    World    Wide    Web
A negyedik szolgáltatás az állományok szélesebb körben való elérhetősége érdekében jött létre. A www (Word Wide Web) menüs programjaikkal segítenek eligazodni az adatbankok dzsungelében. A minket érdeklő adatok helyének megkeresését az adatok folyamatos átvizsgálásával létrehozott tematikus listákkal és a tartalom szerinti indexelésekkel segítik. Ezek nélkül az ember vagy gép nélkül karbantartott kereső rendszerek nélkül gyakorlatilag véletlenszerűen bolyongnánk az adatok    között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése