2017. december 29., péntek

M2M és IOT kapcsolata az informatikában

A dolgok internete (angolul: Internet of Things, rövidítve: IoT) lényegében olyan különböző, egyértelműen azonosítható elektronikai eszközöket jelent, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt, és azt egy internet alapú hálózaton egy másik eszközzel kommunikálni. A fogalom más szavakkal hálózatba kötött „intelligens” eszközöket takar. Ez a technológia gyorsuló ütemben fejlődik, illetve terjed.Az intelligens („okos”) eszközök lehetnek háztartási vagy egészségügyi berendezések, irodai eszközök, de akár testünkön viselhető (pl. okosóra) technológiák is. A dolgok internete egyik gyakorlati alkalmazása az ún. okosotthon, vagyis az egymással és a működtető személlyel hálózati kapcsolatban álló, egyes fizikai tárgyakba és eszközökbe beágyazott elektronika gyűjtőfogalma, amelyet szoftverek és érzékelők (szenzorok) tesznek lehetővé. Előnyök; kényelem,Járulékos költségek csökkenése, Gyorsaság, Biztonság, Ár érték arány. Ilyen a LORA rendszer vagy a PILOT rendszer.  Az AH vezeték nélküli LoRaWAN (Long range Radio) technológiára épülő hálózat lassan országos lesz. A rádiohullámok, Szenzorok, Giroszkópok hálózata ez. A hétköznapi életben elég egy chip és a kutya, a gyerek,az idős vagy beteg ember, vagy egy rab mozgása kontrollálható. A GPRS riasztása tűz,víz,gáz,villany hálózatok esetén akár szolgáltatói szinten alkalmazható mint vízóraleolvasás távolról. A távhő, a vízművek gázművek, eon, internet szolgáltatók, ügyfélkapuk, egyéb komplex rendszerek, mint a közlekedés, egészségügy, ahol a betegek házigondozása, állapot felmérése folyamatos controllal elérhető biztoítható.
Kapcsolódás gép a géppel azaz M2M kapcsán gyakran találkozni lehet mamár az élet számos területén ilyen eszközökkel. Okos tv, okosóra, okos hűtó, okoskonyha, okosház, ezek az IoT eszközök Internet of Things vagyis a dolgok kapcsolódása és adatátadása a lényeg.
A fogalmat először Kevin Ashton használta egy 1999-es gondolatmenetében, amely az interneten elérhető adatok forrásával foglalkozott. Ashton úgy gondolta, hogy az akkor elérhető 50 petabyte adatot (53 milliárd megabyte) gyakorlatilag csak és kizárólag emberek töltötték fel a világhálóra, akik azonban nem képesek ennél jelentősen több adat rögzítésére a saját környezetükről, épp ezért ezt a feladatot a gépekre, a tárgyakra kell bízni.
Véleménye szerint a világunkról elérhető online adatok, illetve a tárgyak követhetőségének lehetősége rengeteg előnyhöz juttathatja az emberiséget. Ezáltal csökkenthetőek a termelési veszteségek, könnyedén követhetőek a friss és romlott termékek, valamint a javításra szoruló tárgyak felismerése is magától értetődővé válik.
Az IoT-t formálisan azonban csak 2005-ben kiáltotta ki az International Telecommuniation Unio (ITU) az ITU Internet Reports abban az évben megjelent számában.
Magyar nyelven kevés az IoT-vel foglalkozó szakirodalom, de az elnevezésben még ezek sem koherensek. A legtöbbször Dolgok Internete néven hivatkoznak erre a nagyon is tág fogalomra, ahol Internet van ott a tárgyakaz interneten keresztül elérhetőek.

Maradjon kapcsolatban műszaki eszközeivel és rendszereivel A Machine-to-Machine (gép-a-géppel) kommunikáció egy mindenre kiterjedő technológia, amely a magánélet és munka szinte valamennyi területén használható. Az M2M nemcsak munkafolyamatokat egyszerűsít, hanem teljesen új üzleti modellek alkalmazását is lehetővé teszi. Alapvető előnyei a távfelügyelet, a monitorozás, az optimalizálás és az értesítési lehetőségek.

 Gépek távfelügyelete 
A távdiagnosztikai és karbantartási lehetőségek kulcsfontosságúak egy fenntartható és költséghatékony szervizelési struktúra kialakításához.  Sokféle feladat végrehajtható távolról, helyszíni jelenlét nélkül, így a kevesebb utazás kisebb költséggel és környezetszennyezéssel jár.
Aktuális állapot figyelése
Az M2M megoldások valós időben képesek figyelemmel kísérni a kapcsolódó eszközök és környezetük állapotát. Az árusító automatákat üzemeltető cégek egy pillanat alatt áttekinthetik gépeik és raktáraikaktuális készleteit, a szállítmányozó cégek pedig távolról vezérelhetik a romlandó áruk szállítási hőmérsékletét, és biztosíthatják a megszakítás nélküli hűtési láncot.
Automatizálás és folyamat optimalizálás
Amikor automatikusan információt cserélnek egymással a gépek, képesek különböző feladatokban a segítségünkre lenni.  Ezek lehetnek egészen hétköznapiak, mint a tetőablak bezárása eső esetén, vagy jóval összetettebbek, mint például az optimális  kézbesítési útvonalak meghatározása.
 Kritikus helyzetek észlelése
A gépek a nap végén jelentenek az embereknek. Segítenek azonosítani a figyelmünket igénylő kritikus helyzeteket.  Ilyen lehet egy szükségessé vált gépkarbantartás, a gazdaságban  egy tehén, amely éppen elleni készül, vagy egy beteg, akinek a  létfontosságú életjelei rendellenességet mutatnak. Az M2M megoldások egyik legfontosabb előnye az, hogy magunk határozhatjuk meg  az értesítési szempontokat.

  •   Egészséggondozás
  • Biztonsági alkalmazások 
  • Eneregiagazdálkodás 
  • Közszolgáltatás
  • Kereskedelem
  • Ipari felhasználás
  • Flotta menedzsment
  • Szállítmányozás és logisztika
  • Oktatás


Mivel az IoT egy rendkívül tág témakört foglal magában, több megközelítése is létezik. Ezek közül a legjobban a tárgyorientált megközelítést dolgozták ki, amelyhez szervesen kapcsolódik az elektronikus termékkód fogalma (Electronic Product Code, rövidítve EPC).  Az elmélet lényege nagyon röviden az, hogy minden tárgy rendelkezik egy teljesen egyedi EPC-kóddal, így egymással és az információs rendszerekkel is tudnak kommunikálni, valamint könnyedén lehet őket azonosítani.
Egy másik megközelítés a hálózatorientált, ahol a Web of Things a legismertebb; eszerint minden tárgy egy beépített, internetre csatlakozott számítógéppel kell, hogy rendelkezzen. Az utolsó a szemantikaorientált megközelítés, amely nem a hálózat struktúrájára, hanem az elképesztő adatmennyiség információvá alakítására teszi a hangsúlyt – ez pedig már összecseng a Big Data fogalomkörével.A Machine-to-Machine (M2M) technológia olyan adatáramlást jelent, mely emberi közreműködés nélkül, gépek között zajlik. A kommunikáció minden olyan gép között létrejöhet, amely a megfelelő technológiával van ellátva ahhoz, hogy bekapcsolható legyen a rendszerbe. Mivel hatalmas adatmennyiséget kell a folyamat során értelmezni és tárolni, az M2M olyan fejlődő technológiákra támaszkodik, mint a felhőalapú számítástechnika vagy a Big Data elemzés.Az M2M technológia számos iparágban, az üzleti szférában, az egészségügyben, a kormányzati rendszerekben használható, lokális és globális szinten egyaránt. Fő célja, hogy egy adott szervezet vagy folyamat, működési hatékonyságát javítsa, új üzleti lehetőségeket tegyen elérhetővé és értéknövelt szolgáltatásokat hozzon létre. Az M2M alkalmazások időmegtakarítást és kockázatcsökkentést eredményeznek, ugyanakkor képesek jelentősen mérsékelni az energiafelhasználást és a környezetszennyezést. A Docker-környezetben futó hálózati szerver helyett az átjárópanelt közvetlenül a Loriot nyilvános hálózati kiszolgálójához is kapcsolhatjuk, de még mindig titkosítás nélkül.Építsünk együtt nyílt LoRaWAN-hálózatot! A LoRaWAN-hálózati alkalmazások összetevőit, és bemutatjuk egy GPS-követő alkalmazásfejlesztés lépéseit. Felhívjuk a téma iránt érdeklődő olvasókat, hogy építsünk ki közösen olyan nyílt LoRaWAN-hálózatokat, amelyek tapasztalatán bárki könnyedén képes lesz magáncélú LoRa-hálózatot üzemeltetni akár magának vagy ügyfeleinek
Előtte azonban nézzük meg, hogy egy LoRaWAN IoT-hálózat milyen elemeket tartalmaz, és ezek használatát a gyártók milyen módon támogatják A LoRaWAN-hálózatban a végberendezések átjárók segítségével kommunikálnak az interneten elérhető hálózati kiszolgálóval. A végberendezések LoRa-modulációt használó rádióval egyedi titkosítást használnak, és kétirányú kommunikációra képesek a hálózati szerverrel. Az üzenetek rövidek, néhány bájt vagy maximum párszor tíz bájt méretűek, az adatátviteli sebesség és adóteljesítmény a bázisállomásoktól való távolság függvényében optimalizálható. A kommunikációhoz szükséges idő pár tizedmásodperc vagy maximum pár másodperc. A végberendezések szimplex rádiói egy időben egyetlen frekvencián képesek adni vagy venni, miközben az átjárókban lévő adatkoncentrátorok nagy kapacitású rádiókat alkalmaznak, amelyek több csatornán képesek többféle LoRa-modulációt használó végberendezésekkel kétirányú kapcsolatot fenntartani, közel 50-nel is egyszerre.

Átjárók a LoRa- és IP-tér között

  • Hálózati szerver
  • Alkalmazásszerver
  • Alkalmazások


Akár egy Raspberry Pi számítógéppel és titkosított adatkommunikációval kiegészítve kapcsoljuk a Loriot-hálózati szerverhez. A ChipCAD-hálózatban a Loriot cég hálózati szerverszolgáltatását használjuk, és ezt ajánljuk a Microchip fejlesztőrendszer rádiókoncentrátor-paneljét vagy akár más cég által gyártott LoRa koncentrátorpanelt használók számára is.
A világban népszerűek a LoRa végberendezések kifejlesztésére az Arduino-alapú megoldások. A Micromite rendelkezik az Arduino processzorpaneleknek azzal az előnyös tulajdonságával, hogy egyetlen USB/UART-felületen keresztül programozhatók, és képesek az alkalmazással futás közben kommunikálni. Emellett számos további előnyt nyújt az Interpreter konzolon keresztül elérhető parancsmódja. A BASIC-program futását felfüggesztve azonnal végrehajtható parancsot adhatunk ki, amivel perifériákat közvetlenül működtethetünk, függvényeket és szubrutinokat tesztelhetünk önmagukban, ezzel meggyorsítva a programfejlesztést. Mivel a Micromite egy BASIC Interpreter firmware-programozott PIC32 mikrokontrollert jelent, a hardvertervező számára teljes szabadságot biztosít a felhasználása, nem kell alkalmazkodni meglévő processzorkártyák felépítéséhez, mint az Arduino processzorkártyák esetén.  A beépített GPS/GLONASS vevő a saját antennájával azonnal képes helymeghatározásra, de a panelre egy UFL csatlakozón külső GPS-antenna is kapcsolható. A kisméretű dobozban való elhelyezhetőség miatt egy 750 mAh kapacitású akkumulátort tartalmaz, de a panelen egy 2000 mAh kapacitású akkumulátor csatlakoztatására is lehetőséget adtunk arra az esetre, ha fejlesztési körülmények között nem a kis méret, hanem a hosszabb telepélettartam biztosítása a fontos. Az akkumulátor egy mikroUSB csatlakozón keresztül tölthető, és ugyanezen csatlakozón kapcsolható a készülék a PC MMEdit programfejlesztő környezetéhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése