2017. december 16., szombat

HÁLÓZAT MONITOROZÁS ÉS CONTROLL, CSOMAG FIGYELÉS



Kapcsolat  vagy összeköttetés figyelése és a forgalomfigyelése, vagy rendszermonitorozása.
Elsőként tekintsük át azokat a szoftveres lehetőségeket, melyek a munkaállomások felől
képesek információval szolgálni a hálózat elemeinek állapotáról, a hálózati összeköttetések minőségéről. Ezek a parancsok a következők: Ping, Tracert (Traceroute), Telnet, Netstat, ARP és IPconfig. Ping stb.ICMP visszhangcsomagokat küld egy távoli állomás összeköttetésének ellenőrzésére. A következő üzenet jelenik meg, ha a ping sikeresen fut le. Az üzenet megjeleníti, hogy hány csomagra érkezett válasz, illetve mutatja a visszhang visszaérkezési idejét.
Ping [-t] [-a] [-n számláló] [-l hossz] [-f] [-i élettartam] [-r számláló] célállomás
-   t pingelés megszakításig
-   a IP-címek helyett állomásneveket ír ki
-   n elküldött visszhangkérések száma
-   l hossz - megadott méretű visszhangcsomagok küldése
-   f "nem darabolható" parancs küldése az átjáróknak
-   i élettartam mező értéke
-   r megadott számig feljegyzi a kimenő és beérkező csomagok útvonalát
-   célállomás tartománynév vagy IP-cím alapján adja meg a pingelni kívánt állomást
 Ping parancs használata
Sikertelen kapcsolat felépítés esetén kapott válasz :
 Sikertelen ping képernyő üzenete
Tracert (traceroute - nyomkövetés)
A  tracert  parancs  a  TCP/IP  rövidítése  a  „trace  route”  (útvonalkövetés)  kifejezésre.  A
segédprogram megjeleníti, hogy egy csomag milyen útvonalon haladt célállomása felé. Tracert [-d] [-h maximális_ugrásszám] [-j állomás_lista] [-w időtúllépés] célállomás_neve
-   d az IP-címeket nem kell visszakeresni állomásnevekké
-   h legfeljebb ennyi csomópontot lehet érinteni a célig
-   j megadja a kezdő forrásútvonalat
-              w  millisecundumban  (ms)  megadott  időtúllépés  értéke  az  egyes  válaszokra  való várakozásnál
TRACERT parancs, Telnet
Terminálemulációs program, amely lehetővé teszi, hogy interaktív parancsokat futtassunk a telnet kiszolgálón. Amíg nem épült fel a kapcsolat, addig nincs adatátvitel, és ha megszakad a             kapcsolat,   a   telnet   értesít   róla.   Remek   eszköz   távoli   állomások   bejelentkezési konfigurációjának tesztelésére. Telnet [célállomás (IP-cím vagy DNS név)]
 Telnet parancs, Netstat
A Netstat a protokollstatisztikákat és az aktuális TCP/IP hálózati kapcsolatokat jeleníti meg. Netstat [-a] [-e] [-n] [-s] [-p protokoll] [-r] [időköz]
A Netstat a protokollstatisztikákat és az aktuális TCP/IP hálózati kapcsolatokat jeleníti meg. Netstat [-a] [-e] [-n] [-s] [-p protokoll] [-r] [időköz]
-              a Minden kapcsolatot és kapcsolatfelvételre váró portot megjelenít. (A kiszolgáló oldali kapcsolatok általában nem jelennek meg.)
-   e Az Ethernet statisztikák megjelenítése. Az -s kapcsolóval együtt is alkalmazható.
-   n Címek és portszámok megjelenítése numerikus formátumban.
-              p protokoll A protokoll helyén megadott protokollokhoz tartozó statisztikákat jeleníti meg, a protokoll tcp vagy udp lehet. Ha az -s kapcsolóval együtt protokollonkénti statisztika megjelenítésére használjuk, a protokoll tcp, udp vagy ip lehet.
-   Megjeleníti az irányítótábla tartalmát.
-              Protokollonkénti statisztikát jelenít meg. Alapértelmezésként a statisztikák TCP, UDP és IP protokollokhoz jelennek meg, a -p kapcsoló használható az alapértelmezett készlet egy részcsoportjának megadására.
 A kiválasztott statisztikák újbóli megjelenítése, köztük a megadott másodpercnyi várakozással.  A megjelenítés a CRTL+C billentyűkombinációval állítható le. Ha elhagyjuk, a Netstat csak egyszer jeleníti meg az aktuális konfigurációs információkat.
 NETSTAT parancs, ARP
A helyi állomások és az alapértelmezett átjáró fizikai címének megállapítására használjuk, az
ARP gyorsítótár tartalmát megtekintve érvénytelen vagy kettős bejegyzéseket kereshetünk. arp -a [inet_cím] [-N [if_cím]]
arp -d inet_cím [if_cím]
arp -s inet_cím ether_cím [if_cím]
-   a vagy -g Az arp táblázat aktuális tartalmát jeleníti meg.
-   d Törli az inet_cím által meghatározott bejegyzést.
-   s Statikus bejegyzést ad hozzá a táblázathoz.
-   N  Megjeleníti a megadott fizikai címhez tartozó arp bejegyzéseket.
-   inet_cím IP-cím, pontozott decimális formátumban.
-   if_cím: annak az interfésznek az IP-címe, amelynek táblázatát módosítani kívánjuk.
-   ether_cím: a MAC-cím hexadecimális formátumban, kötőjelekkel tagolva.
ARP parancs
IPconfig
Az IPconfig segédprogram a helyi hálózati csatoló (vagy csatolók) vagy a megadott NIC IP- címzéssel kapcsolatos információit jelenítik meg.
IPconfig [/all | /renew [csatoló] | /release [csatoló]]
IPCONFIG parancs szintaktikája
Egy IPCONFIG parancs eredményt mutat be az alábbi kép :
IPCONFIG parancs eredménye
a CÉLa hálózati  traficben résztvevő eszközök működőképességéről, terhelésről, erőforrás kihasználtságról, topológiáról, konfigurációról, a hálózatunk biztonsági állapotáról.
A rendszermonitorozás általános feladatai: adatgyűjtés, beavatkozás, megjelenítés, riasztás, pillanatnyi adatok tárolása, visszamenőleges(historikus) adatok tárolása. Az adatgyűjtés funkciók esetén a hálózaton keresztül kéri le, beépülő komponens segítségével.
Az első pontban ismertetett parancsok ismerete fontos ugyan, de gyakran nem elég hatékonyak, nem szolgáltatnak elég információt. A hálózatok működésnek ellenőrzéséhez, vizsgálatához, a hálózaton áramló adatok gyűjtéséhez és megfigyeléséhez többféle szoftver is elérhető. Az egyik legelterjedtebb szabadon terjesztett multiplatformos hálózati sniffer és analizátor program a  Wireshark (korábbi nevén Ethereal).  A program működésének lényege, hogy  a  hálózaton  áramló  csomagokat  elfogva,  azok  tartalmát  képes  megjeleníteni
információkat szolgáltatva a hálózati kommunikációról.
Hálózati forgalom figyelése
Az elfogott csomagok tartalmának megjelenítésével, illetve a különböző statisztikákkal hatékony hálózatanalizálás végezhető.  A csomag-analizáló megjeleníti az elfogott csomag forrás és cél címét, az alkalmazott protokollt valamint a csomag tartalmát.
Hálózatmenedzsment szabványok
A „klasszikus” hálózati adatgyűjtő protokoll
Általános keretrendszer hálózati és végpont adatok gyűjtésére
-   SNMP (Simple Network Monitoring Protocol)
-   RMON (Remote Network Monitoring) Korszerű kiegészítések az SNMP-hez
-   Netflow/IPFIX (Internet Protocol Flow Information eXport)
Hálózati „folyamok” megfigyelése
-   SFlow
-   Netflow-hoz hasonló mintavételezett folyam monitorozás
Az ISO/OSI világ menedzsment protokolljai
-   Syslog : Kifejezetten naplóbejegyzések hálózati továbbítására
-   Netconf : végberendezések távoli konfigurációjával foglalkozik
-   JMX (Java Management Extensions)
-   Java virtuális gépek működésének monitorozása
-   WBEM (Web-based Enterprise Management)
A legújabb szabványcsalád, sok területet lefed adatgyűjtés, felderítés, beavatkozás terén:
-   WS-management (Web Services Management)
-   WMI (Windows Management Instrumentation)
-   WSDM (Web Services Distributed Management)
-   MOWS (Management Of Web Services)
-   MUWS (Management Using Web Services)
A  Távoli  asztal  alkalmazással  másik  számítógépről  is  hozzáférhet  a  saját  gépén  futó Windows munkamenethez. Ez azt jelenti, hogy például otthoni gépéről is csatlakozhat a munkahelyi számítógéphez, és ugyanúgy hozzáférhet az összes programhoz, fájlhoz és hálózati erőforráshoz, mintha a munkahelyi számítógép előtt ülne. Ha a munkahelyi számítógépén nem zárja be a programokat, hazaérkezve az otthoni számítógépén is megtekintheti munkahelyi asztalát és az azon futó programokat.A munkahelyi számítógépre való csatlakozáskor a Távoli asztal automatikusan lezárja a számítógépet, így távollétében senki sem férhet hozzá a programokhoz és fájlokhoz. Munkahelyére visszatérve a CTRL+ALT+DEL kombinációval feloldhatja a zárolást.
Futtathatja a programokat és megőrizheti a Windows munkamenet állapotát akkor is, ha másik felhasználó jelentkezett be. Amikor ez a felhasználó kijelentkezik, folytathatja a megkezdett munkamenetet.A gyors felhasználóváltás segítségével egyszerűen válthat a számítógépre bejelentkezettfelhasználók között. Tegyük fel például, hogy otthon dolgozik, és egy költségjelentés frissítése céljából bejelentkezett a munkahelyi számítógépére. Miközben a munkáját végzi, egyik családtagja meg szeretné nézni az otthoni számítógépen, hogy megérkezett-e egy fontos e-mailje. Ekkor megszüntetheti a távoli asztali kapcsolatot, lehetővé téve a másik felhasználó bejelentkezését és e-mailjeinek letöltését, majd ismét csatlakozhat a munkahelyi számítógéphez, ahol a költségjelentést pontosan úgy találja, ahogyan hagyta. A gyors felhasználóváltás   önálló   és   munkacsoport   tagjaként   működő   számítógépeken   is használható.A Távoli asztal sokféle helyzetben használható: Otthonról  végzett  munkához.  Otthonról  is  elérheti  a  munkahelyi  számítógépen félbehagyott munkát, és teljes hozzáférése van az összes helyi és távoli eszközhöz.
-              Együttműködéshez.   Asztalát   munkatársa   irodájából   is   elérheti,   így   közösen dolgozhatnak például egy prezentáció frissítésén vagy egy dokumentum átnézésén.
-              Konzolmegosztáshoz. Lehetőséget biztosít több felhasználó számára, hogy egyazon számítógépen külön program- és konfigurációs munkamenetekkel rendelkezzenek.
A Távoli asztal használatához a következőkre van szükség:
-   Számítógép  ("gazda"számítógép)  Windows  XP  Professional  Service  Pack  2  vagy
Windows Server  ("távoli" számítógép), helyi hálózati
(LAN) vagy internet-csatlakozással.
-              Egy második számítógép ("ügyfél"számítógép), amely hálózati kapcsolaton, modemen vagy virtuális magánhálózati (VPN) kapcsolaton keresztül csatlakozik a LAN- hálózathoz. A számítógépen telepíteni kell a Távoli asztali kapcsolat alkalmazást.
-   Megfelelő felhasználói fiókok és engedélyek. A távoli asztal telepítése
Vezérlőpult, Rendszer - > Rendszertulajdonságok
Távoli asztal telepítése
A nyilvános hálózaton (például Interneten) keresztül megvalósított, titkosított hálózati kapcsolat, amellyel az ügyfél számítógépe hozzáférhet a központi, belső vállalati intranetre csatlakozó erőforrásokhoz, szerverekhez, munkaállomásokhoz. VPN olyan eszköz, amely lehetővé teszi az adatok biztonságos átvitelét az olyan megbízhatatlan, nyílt hálózatokon is, mint amilyen az Internet. A Virtuális Magánhálózati technológiát gyakran használják fel arra, hogy helyi hálózatokat (LAN) az Internet révén széles körű, nagy kiterjedésű hálózattá (WAN) bővítsék. Gyakori feladat, hogy két iroda vagy két telephely között VPN-t kell kiépítenie, a megbízható hálózati kapcsolat biztosítása érdekében.
A VPN szolgáltatás munkaállomás oldali telepítésének lépései:
1. lépés: Kattintson a Start menü - Beállítások - Hálózati kapcsolatokra jobb egér gomb
-   Megnyitás ,
-   2. lépés: Új kapcsolat létrehozása ikon
-   3. lépés: Kapcsolódás a munkahelyem hálózatához opció
-   4. lépés: Virtuális magánhálózat opció.
 VPN telepítése
-   5. lépés: Adja meg a kapcsolat nevét pl. a cég nevét.
-   6.lépés: A csatlakozása felkészített állomásneve vagy IP címe.
VPN telepítése
7.lépés:  A  Befejezés  gomb  megnyomása  után  csatlakoztassa  számítógépét  az Internetre, majd indítsa el az Asztalra kikerült BCE ikont. A Cusmanos azonosító- jelszó párossal jelentkezzen be.
VPN csatlakozás
Az SNMP protokoll segítségével a felügyelők a statisztikai adatokat a hálózaton keresztül egy központi  felügyeleti  konzolra  továbbíthatják.  Az  SNMP  a  hálózatfelügyeleti  architektúra részét képezi. A hálózatfelügyeleti architektúra négy fő összetevőből áll.
Kibocsátó: IETF (Internet Engineering Task Force)
Verziók: SNMP V1 (1988), SNMP V2 (1993), SNMP V3 (1998) Cél: Hálózati eszközök megfigyelése és konfigurálása
Az SNMP részletes leírása megtalálhatóa következő RFC-kben :
-   RFC 1155: Structure of Management Information (SMI),
-   RFC 1156: Management Information Base (MIB-1),
-   FRC 1157: Simple Network Management Information Protocol (SNMP),
-   RFC 1158: Management Information Base (MIB-2).
RFC: az Internet szabványokat ún. RFC-kben, Requests For Comments dokumentumokban adják ki
Az SNMP szabvány elemei
Az SNMP protokoll segítségével a felügyelők a statisztikai adatokat a hálózaton keresztül egy központi  felügyeleti  konzolra  továbbíthatják.  Az  SNMP  a  hálózatfelügyeleti  architektúra részét képezi. A hálózatfelügyeleti architektúra négy fő összetevőből áll.
-   Felügyelő állomás,-   Felügyeleti ügynök,-   Felügyeleti információs adatbázis (MIB)
-   Hálózat-felügyelő protokollSNMP struktúraFelügyelő állomás
A felügyelő állomás jelenti a hálózatfelügyelő kapcsolódási pontját a hálózati rendszerhez Rendelkezik a hálózatról érkező adatoknak, illetve magának a hálózatnak a kezeléséhez szükséges programokkal. A felügyelő állomás fenntart egy felügyeleti információs adatbázist (Management Information Base, MIB) is, melyet a felügyelete alatt álló készülékektől érkező információk alapján állít össze.
Felügyeleti ügynök
A felügyeleti ügynök az az összetevő, amely a felügyelt készülékek részét képezi. A hidak, forgalomirányítók, hubok és kapcsolók tartalmazhatnak SNMP ügynököket annak érdekében, hogy a felügyelő állomás kontrollálni tudja a működésüket.
Felügyeleti információs adatbázis (MIB)
A   felügyeleti   információs   adatbázis   minden   felügyelt   készüléken   megtalálható   egy adatbázis-struktúra formájában. Az adatbázis objektumokat tartalmaz, melyek a felügyelt készüléken gyűjtött erőforrás-adatok A MIB egyes részei portok interfészeinek adatait, valamint TCP és ICMP adatokat is tartalmaznak.
Hálózatfelügyelő protokoll
A használt hálózat-felügyelő protokoll az SNMP
Az SNMP egy alkalmazási rétegbeli protokoll, melyet a felügyelő konzol és a felügyeleti ügynök közti adattovábbításra terveztek
Három alapvető képességgel rendelkezik:
-   GET: a felügyelő konzol adatokat kér az ügynöktől;
-   PUT: a felügyelő konzol beállítja az ügynök objektumainak az értékeit;
-   TRAP: az ügynök valamilyen fontos eseményről értesíti a felügyelő konzolt. Az SNMP helye
Az  egyszerű  hálózat-felügyelő  protokollnál  nem  szabad  figyelmen  kívül  hagyni  az "egyszerű" szót. Amikor az SNMP-t fejlesztették, rövid távra terveztek egy olyan rendszert, amit később le lehet cserélni. Csakhogy amint a TCP/IP, úgy az SNMP is az alapvető szabványok egyikévé vált az internetes és intranetes felügyeleti rendszerekben.
MIB szerkezete
-   Fa struktúrába szervezett elemek
-   Minden elemnek egyedi azonosítója (OID)
-   A szintek pontokkal elválasztva
-   Az egyes szinteken belül sorszám
-   OID példa.: 1.3.6.1.2.1.2.1
SNMP alapműveletei
-   getRequest – attribútum érték lekérdezés
-   getNextRequest – következő attribútum lekérdezése
-   getResponse – érték elküldése
-   setRequest – attribútum beállítása
-   trap – esemény jelzés
-              walk      teljes   részfa   rekurzív   lekérdezése,   nem   igazi   SNMP   alapművelet,   a menedzsment alkalmazás vezérli
AZ  SNMP  SZOLGÁLTATÁS  ÜZEMBE  ÁLLÍTÁSA
-   Telepítse és állítsa be az SNMP - kezelőszoftvert.
-   Gyűjtse össze az SNMP hálózaton történő üzembe állításához szükséges információt.
Szüksége   lesz   a kapcsolattartók   (rendszergazda)   nevére,   a számítógép   fizikai elhelyezkedésére, a beállított SNMP logikai csoportok nevére, valamint a hálózaton található SNMP - kezelőrendszerek számítógépnevére, IP- vagy IPX-címére.
-   Telepítse az SNMP protokollt a számítógépre.
-   Adja meg az SNMP - ügynök tulajdonságait.
-   Ha  más  TCP/IP  szolgáltatás  is  található  a hálózaton  (például  egy  híd  vagy  egy
útválasztó),        akkor   a továbblépés   előtt   a további   konfigurálási   információkkal kapcsolatban tanulmányozza az 1213. számú RFC - dokumentumot.
-   Állítsa be a trapcélokat.
-   Állítsa be az SNMP biztonsági tulajdonságait.
SNMP PROTOKOLL TELEPÍTÉSE
Elsőként nyissuk meg a Vezérlőpultot, majd onnan a Programok telepítése és törlése alkalmazást. Válasszuk ki a Windows-összetevők hozzáadása vagy eltávolítása ikont. A megnyíló Windows-összetevők varázsló segítségével válasszuk ki a Kezelési és figyelési eszközöket, majd kattintsunk a Részletek nyomógombra.
SNMP protokoll telepítése
Válasszuk ki az SNMP (Simple Network Management Protocol) eszközt. Ez szükséges az
SNMP ügynök, valamint a többi szolgáltatás installálásához. Az SNMP ügynök telepítése, beállítása
Az ügynök beállítása
Az ügynök beállítása a szolgáltatás tulajdonságain keresztül lehetséges. Ennek eléréséhez válasszuk   a   Vezérlőpult/Felügyeleti   eszközöket.   Keressük   meg   az   SNMP   Service szolgáltatást, majd kattintsunk rajta duplán.
Figyelem! Az SNMP trap (csapda) szolgáltatás nem képes trap küldésére, csupán fogadásra alkalmas. Ha nincs trap-fogadó alkalmazás a rendszerben, akkor ne indítsuk el.
Ha  megjelent  az  SNMP  ügynök  tulajdonságlapja,  akkor  beállíthatjuk  az  indítás  típusát
(automatikus vagy kézi), valamint azt, hogy milyen azonosító nevében működjön az ügynök.
Az  Ügynök  lapon  beállíthatjuk  a  standard  mib2  syscontact  és  syslocation  értékeket.  A
sysname a kiszolgáló neve és itt nem konfigurálható.
Kapcsolat  – A rendszergazda neve, és kapcsolattartási információi.
Hely – Az eszköz helye. Megadhatjuk az address-t, a build számát, a floor-t, a room-ot, és a rack számát.
SNMP telepítés SNMP tulajdonság telepítés Szolgáltatások – speciális ügynöktulajdonságok konfigurációs lehetőségei
-   Fizikai – a számítógép kezeli a fizikai eszközöket, a merevlemez partíciót. -   Alkalmazások    a  gép  használja  azon  alkalmazásokat,  amelyek  adatot  a  TCP/IP protokoll segítségével küldenek. Ennek a szolgáltatásnak mindig bekapcsoltnak kell lennie. -   Adatkapcsolat és alhálózat – a gép kezeli a hidakat. -   Internet – a gép IP útválasztóként dolgozik. -                Végpontok  közötti    a  gép  IP  kiszolgálóként  dolgozik.  Ennek  a  szolgáltatásnak mindig bekapcsoltnak kell lennie. SNMP biztonsági beállítások Az SNMP biztonsági beállítási lehetőségei Elfogadott   közösségi   nevek:   Az   SNMP   szolgáltatásnak   szükséges   legalább   egy alapértelmezett közösségi nevet beállítani. A "Public" név általában használható közösségi névként, mivel ezt az általános nevet elfogadja valamennyi SNMP megvalósítás. Az alapértelmezett közösségi nevet törölhetjük és megváltoztathatjuk, vagy több ilyen nevet is megadhatunk. Ha az SNMP ügynök egy kérést fogad egy közösségtől, amely nincs a listán, akkor létrehoz egy hitelesítő csapdát. Ha nincs definiált közösségi név, akkor az SNMP ügynök tilt minden bejövő SNMP kérést. Engedélyek:   Választhatunk   jogosultsági   szintet,   amely   meghatározza,   hogy   hogyan dolgozzon fel egy ügynök egy SNMP kérést valamely közösségtől. Például beállíthatjuk a jogosultsági szintet, hogy blokkolja az SNMP ügynök kérésfeldolgozását valamely közösségből. SNMP csomagok elfogadása bármely állomástól: Ebben a környezetben a forráskiszolgáló és az elfogadó kiszolgálók listája vonatkozik a forrás SNMP kezelőrendszerre és az egyéb elfogadható kezelőrendszerekre. Amikor ez az opció bekapcsolt, egyik SNMP csomag sem kerül visszautasításra forrás-kiszolgálónév, -cím, vagy az elfogadható kiszolgálók alapján. Ez az opció alapértelmezésben bekapcsolt. SNMP csomagok elfogadása a következő állomásoktól: Ennek az opciónak a választása korlátozott  biztonságot  nyújt.  Amikor  ez  az  opció   bekapcsolt,  csak  az  elfogadható kiszolgálók listájában szereplő kiszolgálóktól érkező SNMP csomagokat fogadja el. Az SNMP ügynök elveti a más kiszolgálóktól érkező üzeneteket, és hitelesítési csapdát küld. Hitelesítési trap küldése: Amikor egy SNMP ügynök egy olyan kérést fogad, amely nem tartalmaz valós közösségi nevet, vagy a kiszolgáló, amely küldte az üzenetet, nem szerepel az elfogadható listában, az ügynök küldhet egy hitelesítési csapda üzenetet egy vagy több célpontnak (kezelőrendszernek).


https://www.youtube.com/watch?v=ukbxiP77LIs&feature=youtu.be


Időszerver
https://www.youtube.com/watch?v=9bnkX4n2Fo8&index=2&list=PLmLNZm7E7ZiKoomQHTSyS9pkDn0qYfji6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése