2017. december 4., hétfő

Hyper-V szerepkör hozzáadása a Windows Serverben és virtuálisgép létrehozása

A Hyper-V szerepkör hozzáadása a Windows Serverben

  1. Kiszolgálókezelő a Kezelés menüjében kattintson a Szerepkörök és szolgáltatások hozzáadása elemre.
  2. Az Alapismeretek lapon ellenőrizze, hogy a célkiszolgáló és a hálózati környezet készen áll-e a kívánt szerepkör vagy szolgáltatás telepítésére. Kattintson a Tovább gombra.
  3. Telepítés típusának kiválasztása lapon válassza a Szerepköralapú vagy szolgáltatásalapú telepítés elemet, majd kattintson a Továbbgombra.
  4. Célkiszolgáló kijelölése lapon jelölje ki a kívánt kiszolgálót a kiszolgálókészletben, majd kattintson a Tovább gombra.
  5. Kiszolgálói szerepkörök kiválasztása lapon válassza a Hyper-V elemet.
  6. A virtuális gépek létrehozásához és kezeléséhez használt eszközök hozzáadásához kattintson a Szolgáltatások hozzáadása elemre. A Szolgáltatások lapon kattintson a Tovább gombra.
  7. Virtuális kapcsolók létrehozása, a Virtuális gépek áttelepítése és az Alapértelmezett tárak lapon válassza ki a megfelelő beállításokat.
  8. Telepítendő összetevők megerősítése lapon válassza a Célkiszolgáló automatikus újraindítása, ha szükséges elemet, majd kattintson a Telepítés gombra.
  9. A telepítés befejezésekor ellenőrizze a telepítést. Ehhez nyissa meg a KiszolgálókezelőMinden kiszolgáló lapját, válassza ki a kiszolgálót, amelyen telepítette a Hyper-V-t, majd tekintse meg a Szerepkörök és szolgáltatások csempét a kiválasztott kiszolgálóhoz tartozó lapon.
  1. A Vezérlőpulton kattintson a Programs, majd a Programs and Features elemre.
  2. Kattintson a Turn Windows features on or off parancsra.
  3. Kattintson a Hyper-V, az OK, majd a Close elemre.
Egy Windows PowerShell-munkamenet emelt szintű felhasználói jogosultságokkal való megnyitásához tegye a következők egyikét.
  • A Windows asztalon kattintson a jobb gombbal a tálcán található Windows PowerShell elemre, majd kattintson a Futtatás rendszergazdaként parancsra.
  • A Windows kezdőlapján írja be a Windows PowerShell nevének bármelyik részét. Kattintson a jobb gombbal a Windows PowerShell parancsikonjára, amikor megjelenik a kezdőlapAlkalmazások részének eredményeiben, majd kattintson a Speciális, végül a Futtatás rendszergazdaként parancsra. A Windows PowerShell parancsikonjának a kezdőlapon való rögzítéséhez kattintson a jobb gombbal a parancsikonra, majd a Rögzítés a kezdőképernyőre parancsra.
Install-WindowsFeature –Name Hyper-V -ComputerName <computer_name> -IncludeManagementTools -Restart 


Mielőtt elkezdené az eljárást, tekintse át az alábbi szempontokat. Nem kötelezők, de segíthetnek a megfelelő döntések meghozásában. Megfontolandó szempontok:
  • A virtuális gép neve. A névvel azonosítható a virtuális gép. Használhat például azt a kiszolgálótípust azonosító nevet, amelyet ezen a virtuális gépen szeretne konfigurálni, ilyen például a webkiszolgáló. Vagy használhat egy olyan nevet, amely a vendég operációs rendszert azonosítja.
  • Milyen hálózati kapcsolatokra lesz szüksége a virtuális gépnek? Kapcsolódnia kell az internethez a virtuális gépnek? További információ: Create a virtual switch.
  • Az operációs rendszer telepítésének módja. Telepítheti egy fizikai adathordozóról vagy egy lemezképfájlból (.iso). Olyan virtuális merevlemezt is használhat, amelyen már telepítve lett egy operációs rendszer.
Ha ezt a lépést a Windows PowerShell használatával hajtja végre, kövesse az alábbi, a Virtuális gép létrehozása című szakaszban található utasításokat.

Virtuális gép létrehozása


  1. Nyissa meg a Hyper-V kezelőjét.
  2. A Hyper-V kezelőjének navigációs ablaktábláján jelölje ki a Hyper-V rendszert futtató számítógépet.
  3. A Műveletek ablaktáblán kattintson az Új, majd a Virtuális gép elemre.
  4. Megnyílik az Új virtuális gép varázsló. Kattintson a Tovább gombra.
  5. Név és hely megadása lapon írja be a megfelelő nevet.
  6. Memória hozzárendelése lapon adjon meg elegendő memóriát a vendég operációs rendszer elindításához.
  7. Hálózatkezelés beállítása lapon csatlakoztassa a virtuális gépet a Hyper-V telepítésekor létrehozott kapcsolóhoz.
  8. Virtuális merevlemez csatlakoztatása és a Telepítési beállítások lapon adja meg a vendég operációs rendszer kívánt telepítési módjának megfelelő beállítást:
    • Ha a vendég operációs rendszert egy DVD-ről vagy egy lemezképfájlból (.ISO-fájlból) telepíti, válassza a Virtuális merevlemez létrehozása elemet. Kattintson a Tovább gombra, majd kattintson arra a lehetőségre, amely a használni kívánt adathordozó-típust azonosítja. Egy .iso-fájl használatához például kattintson az Operációs rendszer telepítése rendszerindító CD-ről vagy DVD-ROM-rólelemre, majd adja meg az .iso-fájl elérési útját.
    • Ha a vendég operációs rendszer már telepítve lett egy virtuális merevlemezre, válassza a Meglévő virtuális merevlemez használataelemet, és kattintson a Tovább gombra. Ezután válassza az Operációs rendszer telepítése később parancsot.
  9. Az Összegzés lapon ellenőrizze a beállításokat, majd kattintson a Befejezés gombra.
  10. New-VM –Name “web server” –MemoryStartupBytes 1GB –VHDPath d:\vhd\BaseImage.vhdx  

vendég operációs rendszer telepítése

  1. A Hyper-V kezelőjének eredményeket megjelenítő ablaktábláján található Virtuális gépek szakaszban kattintson a jobb gombbal a virtuális gép nevére, majd kattintson a Csatlakozás elemre.
  2. Megnyílik a Virtuálisgép-kapcsolat eszköz.
  3. A Virtuálisgép-kapcsolat ablak Műveletek menüjében kattintson az Indítás elemre.
  4. Elindul a virtuális gép, megkeresi az indítóeszközöket, és betölti a telepítési csomagot.
  5. Folytassa a telepítést.
  6. Az integrációs szolgáltatások telepítése vagy frissítése
    1. Nyissa meg a Hyper-V kezelőjét. A Kiszolgálókezelő eszközök menüben kattintson A Hyper-V kezelője elemre.
    2. Csatlakozzon a virtuális géphez. Az eredmények ablaktábla Virtuális gépek szakaszában használjon az alábbi módszerek egyikét:
      • Kattintson a jobb gombbal a virtuális gép nevére, majd kattintson a Csatlakozás elemre.
      • Jelölje ki a virtuális gép nevét. A Művelet ablaktáblán kattintson a Csatlakozás elemre.
    3. Megnyílik a Virtuálisgép-kapcsolat eszköz. A Virtuálisgép-kapcsolat Művelet menüjében kattintson Az integrációs szolgáltatások telepítőlemezének behelyezése elemre. Ez a művelet betölti a telepítőlemezt a virtuális DVD-meghajtóban.
    4. A telepítés alatt álló operációs rendszertől függően előfordulhat, hogy manuálisan kell elindítania a telepítést. Kattintson bárhova a vendég operációs rendszer ablakában, és keresse meg a CD-meghajtót. Használja a vendég operációs rendszernek megfelelő módszert a telepítési csomag indításához a CD-meghajtóról.
    5. A telepítés befejezését követően az összes integrációs szolgáltatás használható.
https://inf.mit.bme.hu/sites/default/files/homework/public/Virtualiz%C3%A1ci%C3%B3s%20technol%C3%B3gi%C3%A1k%20%C3%A9s%20alkalmaz%C3%A1saik/2011.%20%C5%91sz/virttech-2011-hyper-v.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése