2017. december 19., kedd

Server Core telepítése 13A részére


Ismétléssel kezdünk:
 Windows Server 2016

Amikor első alkalommal telepíti a Windows Server 2016 rendszert, akkor a következő telepítési lehetőségek közül választhat:

A következő listában az „Asztali élmény” kiegészítés nélküli kiadások maguk a Server Core telepítési lehetőségek

Windows Server Standard
Windows Server Standard Asztali élménnyel
Windows Server Datacenter
Windows Server Datacenter Asztali élménnyel
Amikor első alkalommal telepíti a Windows Server 1709-es verzióját, akkor a következő telepítési lehetőségek közül választhat:
Windows Server Standard
Windows Server Datacenter

Mivel a Server Core lehetőség csökkenti a szükséges lemezterületet és a potenciális támadási felületet, ezért javasolt ezt a telepítési módot használni, ha nincs kifejezetten szüksége a kiszolgáló Asztali élménnyel beállítás kiegészítő felhasználói felületi elemeire és grafikus felügyeleti eszközeire. Ha úgy érzi, hogy szüksége van a további felhasználói felületi elemekre, tekintse át a Kiszolgáló telepítése Asztali élménnyel című cikket.

A Server Core lehetőséggel a szabványos felhasználói felület (az asztali kezelőfelület) telepítése nem történik meg. A kiszolgálót a parancssorral, a Windows PowerShell használatával vagy távoli módszerekkel kezelheti.


A Windows Server egyes korábbi verzióival ellentétben a telepítést követően nem végezhet konvertálást a Server Core- és az Asztali kezelőfelülettel telepített példányok között. Ha a Server Core változatot telepíti, és később az Asztali kezelőfelülettel telepített példány használata mellett dönt, újra kell telepítenie a rendszert.

Újonság hogy a felhasználói felület nem grafikus, hanem parancssoros!

A kiszolgálói szerepkörök telepítése, konfigurálása, eltávolítása helyileg: Windows PowerShell funkcióval rendelkező parancssorban.
Kiszolgálói szerepkörök távoli telepítése, konfigurálása és eltávolítása a Windows ügyfélszámítógépről (vagy asztali kezelőfelülettel telepített kiszolgálóról: a Kiszolgálókezelővel, a Távoli kiszolgáló felügyeleti eszközökkel (RSAT), a Windows PowerShell-lel vagy a Project Honoluluval történik.

A Honolulu egy helyi telepítésű, böngészőalapú kezelőeszköz-készlet, amely lehetővé teszi az Azure vagy a felhő-függőség nélküli Windows-kiszolgálók helyszíni adminisztrációját. A Honolulu az IT-adminisztrátoroknak teljes körű ellenőrzést biztosít a szerver infrastruktúrájának minden vonatkozásában, és különösen hasznos az olyan magánhálózatok kezelésében, amelyek nem kapcsolódnak az internethez.

A Honolulu a "box" menedzsmenteszközök, például a Server Manager és az MMC modern fejlesztése, kiegészíti a System Center és az Operations Management Suite programot, és nem célja ezeknek a termékeknek és szolgáltatásoknak a helyettesítése.

A távoli kiszolgáló felügyeleti eszközökkel való telepítés vagy RSAT során a Windows 10 verziót kell használni. A Microsoft Management Console helyileg nem érhető el.

Rendelkezésre álló kiszolgálói szerepkörök:

Active Directory Tanúsítványszolgáltatás
Active Directory tartományi szolgáltatások
DHCP-kiszolgáló
DNS-kiszolgáló
Fájlszolgáltatások (beleértve a Fájlkiszolgálói erőforrás-kezelőt)
Active Directory Lightweight Directory-szolgáltatások (AD LDS)
Hyper-V
Nyomtató- és dokumentumszolgáltatások
Adatfolyam-szolgáltatások
Webkiszolgáló (beleértve az ASP.NET egy részhalmazát)
Windows Server Update Server
Active Directory tartalomvédelmi kiszolgáló
Útválasztási és távelérési kiszolgáló, valamint a következő alszerepkörök:
Távoli asztali szolgáltatások kapcsolatszervezője
Licencek
Virtualizálás
Mennyiségi aktiválási szolgáltatások

Windows Server 2016 telepítése

A Windows Server 2016 rendszer Server Core telepítési lehetőségének telepítésével kapcsolatos információkért tekintse meg A Windows Server telepítése és frissítése című témakört.
Windows Server 1709-es verziójának telepítése
A Windows Server 1709-es verzió telepítésének lépései megegyeznek a Windows Server korábbi változatainak telepítésével (.ISO-lemezképből), a következő kivételekkel:
A verziófrissítés nem támogatott a Windows Server korábbi változatairól a Windows Server 1709-es verziójára. Minden esetben friss telepítés szükséges. Ez azt jelenti, hogy amikor elindítja a setup.exe fájlt a Windows számítógép asztalán, akkor a telepítési élmény nem ajánlja fel a verziófrissítés lehetőségét (az ki van szürkítve). Nincs próbaváltozat a Windows Server 1709-es verziójából.  Nincs OEM vagy kereskedelmi változat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése