2024. október 14., hétfő

A Node.js jelentősége

 

A Node.js egy nyílt forráskódú, keresztplatformos, szerveroldali JavaScript futtatókörnyezet. egy szoftverrendszer, melyet skálázható internetes alkalmazások, mégpedig webszerverek készítésére hoztak létre. A programok JavaScript-ben írhatók, eseményalapú, aszinkron I/O-val a túlterhelés minimalizálására és a skálázhatóság maximalizálására. Keresztplatformos, tehát minden népszerű operációs rendszerrel (pl.: Windows, Linux, MacOS) kompatibilis, bármilyen számítógépen használható.
Szerveroldali, tehát nem böngésző futtatja, hanem szerveroldali alkalmazásként fut – egész pontosan a Google Chrome V8 JavaScript motorjára épül, a Microsoft által fejlesztett Visual Studio Code kódszerkesztő is támogatja. Lehetővé teszi a „JavaScript everywhere” megvalósítását, vagyis hogy a back-end és front-end kódok is ugyanazzal a programozási nyelvvel legyenek alakíthatóak.
Futtatókörnyezet, tehát itt írják a kódsorokat a programozók, és valós időben tesztelik is. Olyan program, mint például a Python programozási nyelvhez készült Twisted. Ideális chatprogramok, vagy API-szolgáltatások készítéséhez és adatok streamelésre is.

A Node.js egy nagyon népszerű és széles körben használt JavaScript futási környezet. Lehetővé teszi a fejlesztők számára a JavaScript szerveroldali futtatását, így ez a skálázható és hatékony webalkalmazások létrehozásának kulcsfontosságú eszköze.

A Node.js több okból is fontos:

1. Valós idejű webalkalmazások : A Node.js valós idejű webalkalmazások létrehozását teszi lehetővé olyan funkciókkal, mint az élő frissítések, push értesítések és élő csevegés, amelyek elengedhetetlenek a modern webfejlesztéshez.

2. Skálázhatóság : A Node.js eseményvezérelt, nem blokkoló I/O-modellre épül, ami nagymértékben méretezhetővé és hatékonysá teszi nagyszámú egyidejű kapcsolat kezelésére.

3. Gyors végrehajtás : A Node.js V8 JavaScript Engine-t használ, amely ugyanaz a motor, mint a Google Chrome, így hihetetlenül gyors és hatékony a JavaScript kód végrehajtása.

4. Mikroszolgáltatás-architektúra : A Node.js kiválóan alkalmas mikroszolgáltatás-alapú alkalmazások építésére, ahol több szolgáltatás zökkenőmentesen kommunikálhat egymással.

5. Nagy ökoszisztéma : A Node.js csomagokból és könyvtárakból álló hatalmas ökoszisztémával rendelkezik, ami megkönnyíti az előre elkészített megoldások megtalálását a legtöbb fejlesztési igényre.

6. Cross-Platform : A Node.js több platformon is futhat, beleértve a Windowst, a macOS-t és a Linuxot, így sokoldalú választás a fejlesztők számára.

7. Gyors fejlesztés : A Node.js rugalmas és dinamikus természetének köszönhetően gyors fejlesztést és prototípuskészítést tesz lehetővé.

Összességében a Node.js a modern webfejlesztés sarokkövévé vált, és jelentősége a gyors, méretezhető és hatékony webalkalmazások iránti kereslet növekedésével tovább növekszik.

Első példa program;

Node.js példa program


ChatGPT
Természetesen! Íme egy egyszerű Node.js példa program, ami egy HTTP szervert hoz létre. A szerver a "Hello World!" üzenetet küldi vissza, amikor egy HTTP kérést kap.

Először győződj meg arról, hogy a Node.js telepítve van a gépeden. Ezt a parancssorból ellenőrizheted a következő paranccsal:

 
node -v
Hozz létre egy új mappát a projektednek, és lépj be a mappába:

 
mkdir my-node-app
cd my-node-app
Hozz létre egy új JavaScript fájlt, például app.js néven:

 
touch app.js
Nyisd meg az app.js fájlt egy szövegszerkesztőben, és írd be a következő kódot:

 
const http = require('http');

const hostname = '127.0.0.1';
const port = 3000;

const server = http.createServer((req, res) => {
  res.statusCode = 200; // 200 OK
  res.setHeader('Content-Type', 'text/plain');
  res.end('Hello World!\n');
});

server.listen(port, hostname, () => {
  console.log(`Server running at http://${hostname}:${port}/`);
});
Most futtasd a programot a következő paranccsal:

 
node app.js
Ha minden jól ment, akkor a terminálban megjelenik a következő üzenet:

 
Server running at http://127.0.0.1:3000/
Nyisd meg a böngésződet, és írd be a címet: http://127.0.0.1:3000/. Ekkor a böngésződben meg kell jelennie a "Hello World!" üzenetnek.

Ez az alapvető Node.js alkalmazás bemutatja, hogyan lehet létrehozni egy egyszerű HTTP szervert. További funkciók hozzáadásával és különböző modulok használatával jelentősen bővítheted az alkalmazásod funkcionalitását!


Második példa program;

const http = require('http');
const server = http.createServer((req, res) => {
  res.statusCode = 200;
  res.setHeader('Content-Type', 'text/plain');
  res.end('Hello World\n');
});
server.listen(3000, () => {
  console.log('Server running on port 3000');
});


Ez a program létrehoz egy HTTP-kiszolgálót, amely a 3000-es porton figyel, és "Hello World"-vel válaszol minden bejövő kérésre.

Elemezzük a kódot;

* Szükségünk van a httpmodulra, amely lehetővé teszi HTTP szerver létrehozását.

* Létrehozunk egy szervert http.createServer()egy visszahívási funkció használatával, amelyet a rendszer minden alkalommal meghív, amikor egy kérés érkezik.

* A visszahívás funkcióban az állapotkódot 200-ra (OK), a tartalom típusát pedig értékre állítjuk text/plain.

* Ezután visszaküldjük res.end()a választ az ügyfélnek, amely a „Hello World” szöveget tartalmazza.

* Végül elindítjuk a szerver figyelését a 3000-es porton, server.listen()és naplózunk egy üzenetet a konzolra, amikor a szerver fut.

Ezt a kódot fájlba (pl. server.js) mentheti, és a Node.js használatával futtathatja, ha beírja node server.jsa termináljába. Ezután elérheti a szervert, ha http://localhost:3000a webböngészőjében navigál a címre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése