2024. október 2., szerda

Cigány családnevek a Rétközben

Cigány vagy roma? Szerintem ha szeretetel és tisztelettel beszélünk róluk akkor a cigány szó sem sértő, már csak azért is, mert valamennyiünk génjeiben benne van ennek a kissebbségnek a génálománya, mint ahogy a német vagy a török is. A cigány szó, a hindu asprisják vagy páriák szavakra vezethető vissza, amelynek egykori jelentése „érinthetetlen” vagyis egy kaszt volt. A perzsa király 10000 lurit (cigányt) kért az indiai Shankal királytól a nép mulattatására. Ezek a cigányok nem mentek vissza Indiába, hanem továbbvándoroltak Európa felé.  Hazánkban a Balkán felől Indiából érkező cigánynépnek 1438-ban Zsigmond adott először letelepedési engedélyt. 600 év alatt sokan integrálódtak, mamár az értelmiségi rétek jelentős része a társadalom hasznos tagja. A mi családunkban is van három olyan családnév, ami arra utal hogy cigányvér csörgedezik az ereinkben. Nem nemzeti kisebbségként, hanem etnikai kisebbségként határozzák meg a cigányságot. Mindenki az aminek vallaja magát, én cigánynak vallom magam akkor az vagyok.. A cigányság lélekszáma a roma értelmiségiek szerint az egymilliót is eléri.
A 1761-tól a földesuraktól földet, telket kapatunk és ingyen mesterséget tanulhatott minden 12 évet betöltött cigánygyerek. A cél a letelepités és a kóborlás megszüntetése volt. A szakmát tanultak felvették a szakmát mint családnevet, így lett Lakatos, Kanalas, Varga, Kolompár, Rézműves, Rostás, Kalányos, stb. A törvény megakadájozta az oláh sátoros (cerhari) cigányok Erdélyből való beszivárgását. A törvényhatóságokat kötelezi, hogy a céheknél járjanak el a gyerekek mesterségre való oktatása érdekében. A lovári nyelv az ősi roma nyelv egyik nyelvjárása, mely vidám, dallamos, temperamentumos. Az ősi irodalmi lovári nyelvhez jól illeszkednek a magyar jövevényszavak, megtalálhatók benne a görög, az orosz nyelv hagyományai is.  A vándorlásuk során keveredtek más népekekkel és bekerültek jövevényszavak. Sokféle cigány él a Rétközben; a magyar anyanyelvű romungrók vagy muzsikus cigányok, ök a vatrás cigányok vagy kheretuno rom.
A kifejezések jelentése 'tűzhelyes' illetve 'házas' cigány, mely a letelepedett életmódra utal. Van még a romániai oláh sátoros (cerhari) cigányok és a beás cigányok, de van itt az erdélyi Gábor-cigányok, vagy a szinto cigány és vend cigány népcsoport is. A dunántúlon élnek a szintó német cigányok és a vend szlovén cigányok. A romungrók ősei, a kárpáti muzsikus cigányok elsőként érkeztek a történelmi Magyarország területére a 14. században. Mária Terézia A cigány vajda intézményét eltörli, meg tiltja a lótartást, kivéve a lókupeceknek, elrendeli 12 év fölöttieket szolgálatra vagy mesterségre kell nevelni. A cigányság nem volt homogén csoport. Hat nép: romungrók (két csoport: magyar cigányok és kárpáti cigányok), szintók, oláh sátoros (cerhari) cigányok (10-12 kulturálisan és nyelvjárás szerint is elkülönülő csoport), román cigányok, beások (árgyélánok, muncsánok, tocsánok) és a Gábor cigányok népe élt ekkoriban – és él ma is – Magyarország területén.  Mindannyian külön nyelveket beszéltek, népenként – és azon belül még népcsoportonként is – eltérő életmódot folytattak, más szokásokat tartottak – de volt bennük közös is.
A Rétközben sokféle mesterséget űző cigányság lassan integrálódott a társadalomba, és mamár a magyarság meghatározó tényezője. Összefort a múltunk a történelmünk a hétköznapi életünk.  Nehéz lenne minden nevet felsorolni, akik híres és közismert köztiszteletben álló emberek voltak hazánkban. Ki ne hallott volna Béri Balogh Ádám brigadérosról, vagy Radics Béláról, Rigó Jancsiról, vagy Mága Zoltánról, Csányi Sándorról vagy Czifra Györgyről, vagy Déki Lakatos Sándorról. A cigány szó a magyar nyelv és irodalom része, amelynek helye van a magyar és a cigány kultúrában is, mit mondanánk a cigánykerék helyett, vagy a finom cigánypecsenye helyett, vagy a cigányútra ment az étel. A cigány ételek, az évezredes cigány hagyományok, az autentikus cigány népzene és a híres cigány vendégszeretet közismert az egész világon. Demecser sok értékes cigány embert adott a világnak.
Ki ne hallott volna Sir Varga Gusztávról, aki a Kaly Jag együttes mellett roma művészeti iskolákat hozott létre, a nevével fémjelzett "fekete tűz" híre futótűzként járta be az egész világot, és tette ismertté Demecsert. Sok példaképünk van Demecserben; Balogh László,  Balogh Pál, Balogh Ferenc, Balogh István, Váradi Béla, stb. Nem sorolok fel mindenkit, csak aki éppen eszembe jutott. Ezek az emberek hosszú utat (lungo drom) jártak be. Nem hagyhatom ki Demecser méltán híres zenetanárát; Mocsár Sándor (Demecser, 1929. december 29.) zenekari hegedűművész-tanárt (Állami Zeneiskola,  Nyíregyháza, Weiner Leó Állami Zeneiskola, Kisvárda, Szabolcsi Szimfonikus Zenekar tagját. A Mocsár család a község északi részén, a felvégen telepedett le. Igen jól zenéltek, a lakosság megkedvelte zenéjüket. A községi összejöveteleken, rendezvényeken, különösen a lakodalmakban szerepeltek.  

Közismert Rétközi cigány családnevek, a teljesség igénye nélkül;
Bagi, Balogh, Bangó (görbe), Bari, Botka, Choli, Cinka, Csányi, Csimpi, Dankó, Drótos, Farkas, Gáspár, Haga
Horváth, Kalányos, Kanalas, Karádi, Kardos, Karsai, Kovács, Kupecz, Lakatos, Lólé, Lugosi, Mága, Mocsár, Oláh, Orbán, Orgován, Orsós, Pethő, Pisla, Pongrácz, Rácz, Radics, Raffai, Rézműves, Rigó, Rostás, Suki ,Szántó, Szappanos, Sztolyka, Turó, Váradi, Varga, Vona, Zsiga , stb.

A Rétköz települései;  Ajak, Anarcs, Balsa, Beszterec, Buj, Demecser, Dombrád, Döge, Fényeslitke, Gégény, Győröcske, Ibrány, Kemecse, Kék, Kékcse, Kisvárda, Komoró, Kótaj, Nagyhalász, Nyírbogdány, Paszab, Pátroha, Tuzsér, Rétközberencs, Szabolcs, Szabolcsveresmart, Tiszabercel, Tiszabezdéd, Tiszadob, Tiszakanyár, Tiszatelek, Tiszarád, Újdombrád, Vasmegyer, Záhony. 

Híres romák a nagyvilágban; Michael Cane, Teréz anya, Carlos Santana, Bill Clinton, Elvis Presly, Charli Chaplin, Zhadan Ibrahimovics, Karel Gott, stb. Magyar művészek; Oláh Gergő, Mező Misi, A hagyományőrző zenekarok közül néhány együttes: Kalyi Jag, Ando Drom, Rományi Rótta, Nagyecsedi Fekete Szemek, Amaro Suno stb. Bihari János (Nagyabony, 1764. - Pest, 1827.) cigány származású zeneszerző volt a magyar verbunkos-zene legkiválóbb művelője. Sárközi Ferenc (1820-1890) karmester, Kossuth cigányhadnagya, a Fejér megyei Gárdonyban született. Első zenekarát 1835-ben alakította.

Cinka Panna (1711-1772) híres cigány hegedűs volt. Zenész családból származott. Két nagybátyja, a száműzetésbe is elkísérte II. Rákóczi Ferencet és Rodostóban halt meg. 

Dankó Pista (1858-1903) cigány származású nótaszerző, az 1900-as évek legnépszerűbb dalszerzője. Szegedről 1890-ben került Budapestre. Több mint 400 dalt komponált, melyek közül egész sok lett országszerte ismertté.
 Rácz Aladár (1886-1958) világhírű cimbalomművész. A világ legnagyobb, s talán első, klasszikusokat játszó cimbalomművésze.
Boross Lajos (1924-) ma is jól ismert, kiváló prímás. Pályafutása születése után 10 évvel kezdődött. Több rajkózenekar vezető prímása volt, s már ekkor a rádiósok kedvence. Hat évig volt vezető prímása az 1950-ben megalakult Állami Népi Együttesnek.
Pege Aladár (1939-?) nagybőgős, zeneszerző 1963-tól saját dzsessz együttest alakít, s turnézza végig hazánkat és a külföldet. 
Szakcsi Lakatos Béla (1943-) zeneszerző, dzsessz-zongorista. 12 éves korában vették fel a konzervatórium zongora szakára. Improvizativ, virtuóz technikája szinte egyedülálló. 
Babos Gyula (1949-) gitáros. Pege Aladár együttesében debütált. 1970-ben a Kex együttes gitárosa. 1972-74-ig a Rákfogó együttesben játszik. 
Sztojka Attila jelenleg kormánybiztos a FIDESZ kormányban, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója. A romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést végzi.

Cigány mondások
 A cigány nép gondolkodásmódját, bölcsességét - mint minden más népét is - jól tükrözik azok a szólásmondások és közmondások amelyek máig közkeletűek:
Keresd az Istent, gyereket találsz.
Jó emberek közül hárman is elférnek egy dunna alatt.
Ha van elég pénzed, még az Úr is elnézést kér tőled.
A kenyér Istentől való.
Ne félj az Isten tud rólad.
Még a falevelek sem találkoznak, ha Isten úgy akarja.
Aki szereti a feleségét, annak nem kell mosogatnia.
Becsületes fiú sok cipőt elkoptat, mire a leányt megkéri.
A szépséggel nem lehet jóllakni.
Jó asszony egy forintból kettőt csinál.
Ahol a fiatalok civakodnak, azok nagyon szeretik egymást.
Az az ember szerencsétlen, aki árván marad, az pedig árva, aki egyedül van.
Veréssel nem érsz el semmit a gyereknél, de szóval igen.
Egy almafán sem egyforma minden alma.
Ha a szegény cigánynak van ingje, nincs nadrágja, ha van nadrágja, nincs inge.
A semmiben felesleges a só.
Az éhes szív árvább, mint az éhes gyomor.
Nem jó ember az, aki csak a maga tányérját nézi.
Mindegy, hogy az én gyerekem, vagy a másé, enni mindegyik szeret.
Akit az Isten a házamba hozott, én azt ki nem teszem.
Kínáld székkel az éhest, s ne kérdezd, tedd elé az ételt.
Egy szerencsétlen ember, szerencsétlenné teheti az egész közösséget.
Egy ember piszka, bepiszkíthat mindannyiunkat.
A szél csak a kicsi tűzet oltja el, a nagyból még nagyobbat csinál.
A görbe fa is ad árnyékot.
Ha neked jót tesznek, add vissza százszor, ha rosszat tesznek, bízd Istenre.
A bolond mond amit tud, az okos tudja mit mond.
Mitől lesz okos, ha mindig a kemence mögött ül?
Piszkos asszonynak, piszkos a tányérja.
Aki sokat jár, kel, az sokat tanul, sokat tud.
Akinek adott Isten kenyeret, annak nincs gyereke, akinek adott gyermeket, annak nincs kenyere.
Nem ülhetsz olyan széken, amely meg nem melegszik alattad.
Minden ember a sajátját dicséri.
Minden ember a maga igazát szereti.

Ragadványnevek; Télapó, Szoki, Csoki, Potyi, Csöpi, Baba, Babi, Babus, Mókus, Zizi, Pipi, Zsuzsu, 
Dáni, Döme, Kele, Bódi, Pongó, Csép, Sike, Kaly, Bonó, Sebő, Trézsi, Bozsó, Máli, Kali, Dancs, Kálics, Mihók, Szakcsi, Jancsó, Bazsó, Botos, Bogdán, Berki, Berkes, Burai, Csanya, Csóka, Csócsi, Danyi, Dankó, Dinó, Gáspár, Járóka, Jónás, Kozák, Lólé, Nyári, Ökrös, Pusoma, Restás, Raffai, Radics, Rózsa, Rontó, Raduly, Sárközi, Suki, Szajkó, Varjú, Vajda, Ásós, Báder, Berényi, Csipkés, Csonka, Daróczi, Faragó, Hegedűs, Ignácz, Kökény, Orgován, Osztojkán, Puporka, Puja, Reszelő, Pusoma, Sápadt, Musikas, Kescsinalo, Urszár(medvetánc), Kocska, Rádi, Boldi, Tonti, Bunduk,  stb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése