Számos ehető gyógynövény létezik, amelyek nemcsak ízesítik az ételeket, hanem gyógyhatású tulajdonságokkal is bírnak. Holisztikus szemléletem szerint Isten a gyógynövényeket és a gyomokat azért teremtette, mert jótékony hatással vannak a világra.
Íme néhány népszerű ehető gyógynövény:
Szamóca, bodza, szeder, galagonya, áfonya, ribizli, rózsa boróka som, galagonya mogyoró.
Bazsalikom - Ízletes fűszer, amelyet salátákban, szószokban és különböző ételekben használnak.
Antioxidáns és antibakteriális hatású.
Kakukkfű - Aromás gyógynövény, amelyet főzelékekben, levesekben és húsételekben használnak.
Gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító hatása van.
Petrezselyem - Frissítő ízével salátákban és ételek díszítésére használják.
Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, emésztést segítő hatása is van.
Oregánó - Fűszeres gyógynövény, amelyet pizzákon és mediterrán ételeken alkalmaznak. Antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal bír.
Menta - Frissítő ízű, gyakran használt italokban és desszertekben. Segíthet emésztési zavarok esetén, és hűsítő hatása van.
Csalán - Fiatal levelei ehetőek, és számos vitamin és ásványi anyag forrása. Teaként is fogyasztható, és gyulladáscsökkentő hatású.
Tárkony - Gyakran használják zöldségek és húsételek ízesítésére. Emésztést segítő és étvágyfokozó hatású.
Zsálya - Fűszeres íze miatt húsételekben és szószokban népszerű. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van.
Lestyán - Az ételek ízesítésére használják, különösen levesekben és pörköltekben. Emésztési zavarok kezelésére is alkalmazható.
Közönséges csalán (Urtica dioica) - Fiatal levelei és hajtásai tápanyagokban gazdagok.
Görögszéna (Trigonella foenum-graecum) - Levelei és magvai is ehetők, és fűszerként is használják.
Madársaláta (Valerianella locusta) - Az ehető leveleket salátákhoz használják.
Vörös here (Trifolium pratense) - A virágai ehetők, és a levelei is használhatók.
Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) - Fiatal levelei és hajtásai salátaként használhatók.
Fekete nadálytő (Symphytum officinale) - A levelei főzve ehetők.
Lóherceg (Medicago sativa) - A fiatal hajtásai és levelei ehetők.
Fekete kömény (Nigella sativa) - Magjai fűszerként használhatók.
Fodros kel (Brassica oleracea var. sabellica) - Néha gyomnövénynek is tekintik, de a levelei ehetők.
Zsálya (Salvia) - Fűszerként használják.
Zsenge pitypang (Taraxacum) - Levelei salátákhoz, gyökerei teához használhatók.
Kapor (Anethum graveolens) - Kertekben gyakori, ízesítőként használják.
Sóska (Rumex acetosa) - Savanykás ízű levelei salátákban vagy főzelékekben.
Növénykék (Stinging nettle, Urtica dioica) - Főzelékekhez, teákhoz alkalmas.
Burgonya benőtt részei (Solanum nigrum) – Kizárólag főzve fogyasztható.
Csalán (Urtica) - Levelei főzve ehetők, gazdag vitaminokban.
Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) - Bogyói ehetők.
Kakukkfű (Thymus) - Fűszerként széles körben elterjedt.
A legmérgezőbb növények közé tartozik többek között:
Aconitum (Mérges gyömbér) - Ez a növény alkaloidokat tartalmaz, amelyek rendkívül mérgezőek, és akár halálosak is lehetnek.
Ricinus communis (Kenderfélék) - A ricinus bogyói ricin nevű mérget tartalmaznak, amely a világ egyik legmérgezőbb természetes anyaga.
Nerium oleander (Oleander) - Az oleander minden része mérgező, és súlyos szívproblémákat okozhat.
Atropa belladonna (Holtvirág) - A bogyói és levelei is mérgezőek, antikolinerg hatású alkaloidokat tartalmaz.
Conium maculatum (Bódító ernyő) - A növény alkaloidjai légzésbénulást okozhatnak, és halálosak is lehetnek.
Taxus baccata (Tőzegáfonya) - A növény minden része mérgező, különösen a magvak.
Solanum dulcamara (Keserű tojásgyümölcs) - A bogyói mérgezőek, és főleg gyerekeknél okozhatnak problémát.
Ezek a növények komoly veszélyt jelenthetnek, ha nem bánunk velük óvatosan. Ha gyanítod, hogy valaki mérgeződött, azonnal orvoshoz kell fordulni! Ezek a gyógynövények különféle formákban (friss, szárított, tea stb.) fogyaszthatók, és nemcsak finomak, hanem egészségügyi előnyeik is kedvezőek. Fontos azonban, hogy megfelelően azonosítsuk a gyógynövényeket, és ügyeljünk a lehetséges allergiás reakciókra vagy interakciókra más gyógyszerekkel.
Mai reggeli;
Madársóska,
kövérporcsin,
citromfű,
hagyma,
uborka,
paradicsom,
paprika és két tojás, rozskenyér.
Nagymama azt mondta, nem kell rohanni a patikába gyógyszerért vitaminokért ha baj van, a lábunk előtt hever a kertben a sok elikszír, csak le kell érte hajolni. Mesélték a régi öregek, hogy van olyan hogy orvos, de mi sose láttunk egyetse a tanyán.
Ezek a növények a kertemből valók. Itt van a tyúkhúr, ami az egyik leggyakoribb kerti gyom egyben a legegészségesebb is: a tyúkhúr A-, D- és C-vitaminforrás, illetve vasat, kalciumot, káliumot, foszfort és cinket is tartalmaz. Íze a spenóthoz hasonló, kicsit kesernyés. Frissen érdemes fogyasztani, nyersen salátákba, de főzelékben és levesben is finom. Az egész föld feletti rész alkalmas a konyhai felhasználásra, úgyhogy bátran fogyasszuk. Arra figyeljünk, hogy enyhe vízhajtó hatása van, de ez egyes esetekben még előnyünkre is válhat, például a húgyhólyag problémák esetén, de nőgyógyászati bajok esetén is javallott.. Nem csak belsőleg, külsőleg is hasznos, vágott sebeken, égési sérüléseken, illetve ekcémás vagy kiütéses bőrfelületeken is segít, gyógyítja a bőrt. Ami pedig még értékesebbé teszi, hogy rengeteg A-, D- és C- vitamint tartalmaz, magas a vastartalma, emellett pedig kalcium-, kálium-, foszfor- és cinkforrás is. Az egész föld feletti része fogyasztható, de külsőleg is hatásos, mivel kiválóan gyógyítja az égési sérüléseket és vágott sebeket is.
A kert dísze a százszorszép, ez a fehér kis virág nemcsak szép, hanem ehető is, pedig legtöbbször ő is a fűnyíróban végzi. A százszorszép zöld részei és szirmai is fogyaszthatóak, nyersen és főzve is, de a tyúkhúrhoz hasonlóan ez is kicsit kesernyés, nem biztos, hogy mindenki tetszését elnyeri. Emésztőrendszeri és légúti problémák esetén teát érdemes főzni belőle, de gyulladásgátlóként is funkcionál. Leveleit salátákba lehet tenni, virágát és termését pedig őrölt formában fűszerként lehet használni, de akár lisztbe is keverhető.
Ki ne ismerné a pitypangot. A gyökértől a virágokig minden része ehető az egyik legismertebb gyomnövénynek. A pitypang tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de főként máj- és vesebetegségek esetén használják. Ma már étvágygerjesztő és vízhajtó tulajdonságai miatt népszerű. Fiatal leveleit salátának, szendvicsbe, sültek mellé érdemes fogyasztani, később már megkeseredik, akkor csak főzve jó. Gyökeréből tea vagy megpirítva és ledarálva akár kávépor is készíthető, virágait díszítésre használják, de ecetet is ízesítenek vele. A pitypang szinte kiirthatatlan, így jobb megbékélni vele, és bátran elfogyasztani. Frissen szedve nyersen fogyaszthatjuk salátaként, kissé megpárolva pedig sültek köreteként, azonban ha nem rögtön a leszedés után fogyasztjuk el, akkor sajnos megkeseríti az ebédünket. Amikor pedig sárgára színezi a szép zöld gyepet, akkor lehet a legfinomabb szörpöt készíteni belőle. A pitypang szörp íze leginkább a mézhez hasonlítható, színe pedig gyönyörű, zöldes-sárgás. És ez még nem minden! Ha valami igazán különlegesre vágyunk, szedjük le a pitypang sárga virágát, és rántsuk ki. Elképesztően finom, akár hagyományos bundában, akár pongyolában.
Amikor gyerekkoromban megfáztam és köhögtem nagymama köptetőnek nagy lándzsás útifű teát csinált nekem, nagyon elterjedt gyomnövény, mindig tele van vele a kert. Leveleit fiatalon, zsengén fogyasszuk, úgy tökéletes alapja lehet salátáknak, de az idősebb, sötétebb levelekből távolítsuk el az ereket és inkább főzve készítsük el. Főzeléknek is kiváló, de akár palacsintatésztába is keverhetjük. A zsenge levelek íze talán a spárgáéhoz hasonlítható, úgyhogy párolva is finom. Préselt nedve köhögéscsillapító, de külsőleg égési sérülésekre, sebekre és csípésekre is kiváló.
A másik köhögés elleni növény volt a kerek repkény íze kissé kesernyés, de levelei nyersen és főzve is fogyaszthatóak. Főként salátákba, levesekbe és főzelékekbe használják más zöldekkel vagy zöldségekkel együtt. A fiatal levelek nagyon jól illenek burgonyás ételekhez, akár petrezselymes krumplihoz, de túróba és vajba keverve is tökéletesek. A gyógyászatban köhögéscsillapító növényként is használják.
A kövér porcsin reggeli omlett elmaradhatatlan összetevője, számtalan helyen terem, mégis, ha fogyasztani szeretnénk, ne az út széléről vagy járdák repedéseiből szedjük ki, hanem próbáljuk meg tisztább helyről beszerezni. Íze sós, savanykás, úgyhogy önmagában nem biztos, hogy sokaknak ízleni fog, de levesekbe, főzelékekbe tökéletes alapanyag, illetve sokan savanyúságnak teszik el. Omlettbe is kedvelt hozzávaló, legtöbbször sóskával együtt főzik. Nagyon magas a C-vitamintartalma, emiatt sokáig skorbut ellen használták, de omega-3 zsírsavban is bővelkedik. Hajlamos felhalmozni a nitrátot, úgyhogy ne túltrágyázott területről szedjük, mert enyhe hasmenést okozhat.
Ki ne felejtsem a fehér és vörös herét. Leveleiket még virágzás előtt kell begyűjteni, tökéletes alapanyaga lehet salátáknak, főzelékeknek, de virágaik is felhasználhatók, főként díszítésre használják, de a százszorszéphez hasonlóan őrölve tökéletes fűszer lehet belőle, illetve liszthez is keverhetjük. Levelét is leőrölhetjük, azzal süteményeket lehet ízesíteni.
Gyerekkorom kedvenc rágcsánivalója a pásztortáska volt. Levelét, virágát, mindenét ettem, csak arra kell figyelni itt is, hogy ne a legforgalmasabb út mellől szedjük le. Amellett, hogy levelei magában, nassolnivalónak is jók, salátákba, levesekbe és mártásokba is tökéletesek, ugyanis a zsenge levelek kicsit borsóízűek. A virágok nyersen és párolva is fogyaszthatók. Szárított magvai és terméstokja őrölve bors helyett használható levesek és húsok ízesítésére. A pásztortáska szintén a nyersen fogyasztható gyomnövények közé tartozik. Íze nem keserű, inkább a zöldborsóéhoz hasonló. Levelei és virágai is nagyon finomak, akár nyersen, akár párolva kerülnek az asztalunkra.
Gyerekként gyakran csipett meg a csalán. Finom pestót vagy főzeléket készíthetünk belőle.. Leveleit és hajtásait kesztyűvel gyűjtsük, ha nem szeretnénk, hogy szúró, viszkető, csípő érzés kövesse a begyűjtését. Felhasználás előtt dobjuk forrásban lévő vízbe, éppen azért, hogy ezt a csípősségét elvegyük. Főzelékbe, levesekbe és salátákba is kiváló, a belőle készült tea vértisztító és veseműködést serkentő hatású. A csalán, habár sokszor megszúr bennünket, igazán finom tud lenni. Ehhez dobjuk be egy kis forrásban lévő vízbe, hogy elvegyük csípősségét. Akár főzelékként, akár pestóként is megállja a helyét, teaként fogyasztva pedig megtapasztalhatjuk veseműködést serkentő hatását.
A krompé tele vót labodával, vagy a csirkének adtuk, vagy mi fogyasztottuk, mert c-vitaminban gazdagok. Fiatal hajtásait párolva készítik el, íze hasonlít a spárgáéhoz, leveleit főzelékként hasznosítják. A paraj libatopot sárga spenótnak is nevezik, nevéből adódóan tökéletesen helyettesíti a spenótot. A libatop magjaiból régen lisztet is készítettek, ugyanis a magok fehérjében gazdagok. A leveléből főzött tea jó a gyomorfájásra és az emésztést is segíti. Gazdag fehérje-, vitamin- és kalciumforrás, és remek saláta, leves vagy ivólé készíthető belőle.
A következő a paraj leveléből készült szerek az emésztésre a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. A magyar hagyomány szerint az étel készítésekor pl. spenótfőzelék, kevés tejjel való készítése ajánlott. A tejben lévő kalcium reakcióba lép a paraj oxálsavával. Ezzel az eljárással az edényben megy végbe a reakció és nem a szervezetben. Így a vesekő kialakulásával nem kell számolni.
A mezei katáng, vagy más néven vadcikória miatt nem kell mélyre lehajolnunk, hiszen szemmagasságban kínálja fel kis kék virágjait. Mivel a levelei kissé keserűek, fogyasztás előtt érdemes megfőzni őket. Remek étvágygerjesztő, vízhajtó hatása is van, de még gyomorrontás esetén is számíthatunk rá.
A közönséges bakszakáll nagyon egészséges a fogyasztása, hiszen inzulint tartalmaz, emellett kiváló vas-, réz- és C-vitamin forrás is. Hajhullás ellen és az emésztés javítására is kiváló, és virága és levelei is ehetők.
Ide kívánkozik még a mezei zsázsa fiatal leveleinek íze a retekre emlékeztet, így bátran tegyük bele a salátába. Az idősebb levelei már nem fogyaszthatók, mert keserűek, de magjai csípősek, így összetörve fűszerként is használhatók.
Nagyapáink gyerekkorukban ha megéheztek a mezőn, a papsajtot ették, a papsajtmályva leveleit is fiatal korukban érdemes fogyasztani, hiszen ekkor még nagyon finom zsengék.
A legtöbb fenyőfajta, mint például a lucfenyő, erdeifenyő, jegenyefenyő, vörösfenyő és ezüstfenyő hajtásai ehetőek. Különösen a zsenge, világoszöld hajtások finomak és ízletesek. Fenyőrügy tea: Készíthető belőle tea, ami segíthet légúti megbetegedések esetén és frissítő hatású. Fenyőrügy szirup: Készíthető cukorral vagy mézzel, és kiváló immunerősítő, valamint torokfájás és köhögés ellen is hatásos. az egyik legjobb természetes köptető és hurutoldó, reumára, vizelethajtó.
Lássuk a cickafarkot. A gyöktörzse tarackszerűen fejlődik, több szárat fejlesztve. Levelei tőben dúsan, szárain elszórtan találhatók, szárnyatlan többszörösen szeldeltek. legelőkön, utak mentén, parlagon gyakori. Virágai sátorozó bugában állnak. Díszváltozatát szárazvirágként használják a virágkötők. Gyógyteája közismert, de fiatal levelei nyersen is finomak, illóolaj tartalmuk miatt aromások. Levelei kissé kesernyések, salátakeverékekben fogyasztható. Túró és vaj fűszerezésére javasolható. vagy salátákba tehetők. Az idővel kesernyéssé váló levelek később is ehetők szószokhoz, sültekhez, levesekhez. Likőrkészítéshez is alkalmazzák. Fogyasztása pattanásos bőrűeknek kifejezetten ajánlott.
A kertvégében mindíg van egy kis mezei vad sóska.Hosszúkás, nyíl alakú levelei jellegzetesek. Leginkább hegyvidékeken, valamint vizek partján, nedves élőhelyeken terem. Eső után szedett levelei kellemesen sóska ízűek. Tavasztól késő őszig gyűjthető. Leveles hajtásvégek ehetők. leveleinek magas oxálsav csak mértékkel fogyasztható, keveset használjunk belőle, inkább csak fűszerezésre. Főtt leveleinek íze jól illik burgonyás ételekhez, vagy lencsefőzelékhez, de omlettbe is keverhetjük. Tejfölös mártásba téve húsételekhez is fogyasztható.
A vadnapraforgó vagy csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor.A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását,[3] fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek belőle, vagy krumplipürészerűen készítik el, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják.A csicsóka gazdag inulinforrás. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid. Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni, étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de felfúvódást is okozhat. Különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák.
Ismeritek a szamárkórót? A máriatövis, népies nevén őszbogáncs, szamárkóró, vagy boldogasszony tövise az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. A máriatövis mediterrán térségből származik, de világszerte termesztett növény. Gyógyászati célokra a termését hasznosítják, mely nagy mennyiségű olajat és fehérjét tartalmaz. Hashajtó hatása is lehet, a szilimarinnak nevezett vegyületkeverék jelentős, mely a maghéjban található és pontosan szilibinint, szilikrisztint, szilidianint és izoszilibinint tartalmaz
Nézzük a nyúlsalátát, amit szelíd csorbókának is hívnak. Levelei nyersen salátába keverhetőek, spenót módjára meg lehet főzni, vagy levesekhez adható. - Külső bőrüktől megfosztott zsenge szárai a spárga vagy rebarbara módjára készíthetőek el. - A vad- és háziállatok is szívesen fogyasztják.
Lássuk a galambbegy salátát, vagy madársaláta és a mezeisaláta is, melyek azonban részben megtévesztőek: a növény nem a saláta (Lactuca) növénynemzetségbe tartozik, de salátanövény, azaz leveleit szokás salátaként vagy saláta részeként fogyasztani.
Infók! Sok van még, a teljesség igénye nélkül;
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése