2024. október 17., csütörtök

Ezekre csak zsenik tudják a választ!

A legnehezebb logikai kérdések;

Első

Három emberevő kannibál egy hajón találkozik három kereszténnyel. A hajó egy hídtalan folyón úszik, és csak egy férfi fér el a csónakban (a csónak holt súlya miatt). A kannibálok nem engedhetik meg, hogy egyszerre legyen több keresztény velük a hajón, mert akkor megeszik őket. Hogyan tudják a keresztények és a kannibálok biztonságban átkelni a folyón?

Második  kérdés:

 Öt ház áll egy sorban, öt különböző színű, öt különböző nemzetiségű lakóval. Minden ház eltérő színű, minden lakó más-más nemzetiségű, és mindegyik lakó kedvenc itala, állata és cigarettája is különbözik. A következő információk állnak rendelkezésre:

Az angol a piros házban lakik.
A svéd kutyát tart.
A dán teát iszik.
A zöld ház a fehér ház bal oldalán áll.
A zöld ház lakója kávét iszik.
A cigarettát szívó pallmallos a sárga házban lakik.
Az ókori lakos a tejét az első házban issza.
A norvég lakó a második házban lakik.
A cigarettát szívó blümer a madarát tartja.
A német a legyőzötteket szívja.
A norvég lakó a kék házban él.
A dán a teát iszik.
A brit a piros házban lakik.
A kérdés: Ki tartja a halat?

Klasszikus példa a híres „lóról” szóló kérdés:

Kérdés: Képzeld el, hogy egy faluban élsz, ahol mindenki vagy mindig igazat mond, vagy mindig hazudik. Az emberek két csoportra oszthatók: az igazmondókra és a hazudozókra. Te találkozol két helybélivel, Akivel és B-vel. Akiről tudod, hogy mindig igazat mond, míg B mindig hazudik. A következő párbeszéd zajlik le köztük:

A: "B igazat mond."
B: "A hazudik."
A kérdés: Ki az, aki hazudik, és ki az, aki igazat mond?


Következő kérdés:

Három barát, Anna, Béla és Csaba, különböző városokban élnek: Budapestben, Szegeden és Pécsen. Mindannyian különböző szakmát űznek: orvos, tanár és mérnök.

A következő információk állnak rendelkezésre:

Anna nem orvos.
Béla nem Szegeden él.
A mérnök Pécsen él.
Kérdés: Ki hol él, és mi a szakmájuk?

Következő kérdés: A három sziget
Három szigeten él három különböző népcsoport, akik a következő jellemzőkkel bírnak:

Az egyik népcsoport mindig igazat mond.
A másik népcsoport mindig hazudik.
A harmadik népcsoport néha igazat mond és néha hazudik.
Egy utazó találkozik egy helybéli, aki szintén egy szigetről származik. A következő kérdéseket teszi fel:

Melyik szigetről jössz?
Melyik népcsoporthoz tartozol?


Következő kérdés: A három kapu

Képzelj el egy helyet, ahol három kapu van: az egyik kapu a Haza juttat, a másik a Halálba, a harmadik pedig a Semmibe. Két őr áll a kapuk előtt: az egyik mindig igazat mond, a másik mindig hazudik. Nem tudod, hogy melyik őr melyik, de csak egy kérdést tehetsz fel az egyik őrnek, hogy megtudd, melyik kapu vezet a Haza.


Ez a "hídprobléma" vagy a "híd paradoxon". Itt van egy klasszikus változata:

Kérdés: Négy ember akar átkelni egy sötét hídon. Csak egy zseblámpa áll rendelkezésükre, és a híd egyszerre csak két embert bír el. Az embercsoport kétféleképpen vághat át a hídon: az egyik emberőr 1 percig, a másik 2 percig, a harmadik 5 percig, a negyedik pedig 10 percig tart az átkelés. Ha két ember együtt megy át a hídon, akkor az utolsó szakaszuk idejének hosszabbnak kell lennie. A cél az, hogy mind a négy ember átkeljen a hídon 17 perc alatt. Hogyan lehet ezt megoldani?


A  "hajós logikai kérdés". Itt van a feladat:

Kérdés: Három hajó halad a tengeren. Az egyik hajó piros, a másik kék, a harmadik zöld. A piros hajó nem halad a kék hajóval, a kék hajó nem halad a zöld hajóval, és a zöld hajó nem halad a piros hajóval. Milyen színű a harmadik hajó?


Képzelj el egy szigetet, ahol minden lakos vagy hazudik, vagy mindig igazat mond. Te találkozol két emberrel, A-val és B-vel, de nem tudod, hogy melyikük hazudik, és melyik mond igazat. Csak egy kérdést tehetsz fel valamelyiküknek, amellyel meg tudod állapítani, hogy ki az, aki mindig igazat mond, és ki az, aki hazudik. Milyen kérdést tehetsz fel?

Aki ezekre válaszolni tud helyesen az közénk tartozik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése