2018. március 11., vasárnap

A MŰHOLDAS INTERNET


A műholdas internetszolgáltatás egy speciális internetszolgáltatás, mely kétirányú műholdas internet kapcsolatot biztosít. Joggal gondolhatnánk, hogy ezt a szolgáltatást olyan helyen érdemes használni, ahol nem áll rendelkezésre más, megbízható szélessávú internetszolgáltatás, de ez már csak majdnem igaz.

Műholdas internet árak
A szolgáltatás ár-érték aránya sokat javult az elmúlt években és így már felveszi a versenyt a mobilinternettel. Árai persze magasabbak a mobilneténél, de a legtöbb helyen a tányéros internet megbízhatósága veri a mobilnetét, a városokon kívül a legtöbb helyen a ténylegesen elérhető sebessége is nagyobb.

Először az RG Networks kínált ilyen internetet Vannet márkanév alatt, azóta a BTel is elindította a saját szolgáltatását az RG Networks-szel együttműködésben. Ilyen módon az RG Networks lakossági szolgáltatást már nem nyújt, azt a BTel biztosítja.

Mit tud a szolgáltatás?

Nagyban különbözik ez a szolgáltatás attól a régebbi szolgáltatástól, aminél egy modemes internet kapcsolat is szükséges volt és a letöltés a műholdról történt a feltöltés pedig a modemen. A korszerű parabolás internet esetében a forgalom teljes egészében a műholdas kapcsolaton keresztül zajlik oda-vissza irányba. A sávszélesség itt is aszimmetrikus, ahogy a legtöbb más internetszolgáltatás, azaz letöltési irányban nagyobb a sebesség, mint feltöltési irányban.

A szolgáltatás igénybevételéhez szükséges egy parabolaantenna és egy beltéri egység, melyeket a szolgáltató biztosít külön díjazás ellenében. Jó kérdés, hogy korábban ilyen-olyan okból megvásárolt műholdas internet készlet alkalmas-e a Vannet vagy a BTel szolgáltatás igénybevételére. Erre van esély, de ezt célszerű tőlük megkérdezni, a készülék pontos típusának megadásával.

Műholdas internet ingyen?

Időről időre megkérdezi valaki, hogy milyen okossággal lehet egy parabolaantennával ingyen hozzájutni az internethez. A válasz roppant egyszerű: sehogy. Az internet műholdról ingyen egy városi legenda. Annak van valós esélye, hogy beszerezzünk valami drága kütyüt, amit jó esetben ingyenes külföldi tévé műsorok vételére tudunk használni, de internetezésre - főképp ingyen - semmiképpen.
SkyStar1 a verhetetlen.
A piacon levő műholdvevő PC kártyák közül az egyik legjobb konstrukció, és felépítésének köszönhetően (nincs kispórolva belőle semmi) máig a legnagyobb tudású kártya. Ezzel indult a ProgDVB fejlesztése és az összes alternatív lehetőség ezzel a kártyával működött és működik legelőször. Ami már elsőre kiemeli a sorból, hogy hardveres MPEG dekódert és videóprocesszort tartalmaz, így saját maga is elő tudja állítani a képet és a hangot (nem hagyatkozik a PC-re) ezzel tehermentesíti a számítógépet. Videó és audió kimenetére közvetlenül csatlakoztatható TV-n, projectoron, vagy más megjelenítőn, tökéletes képet és kristálytiszta hangzást kaphatunk. A belső szerviz csatlakozó használatával további lehetőségek is kínálkoznak, úgy, mint RGB vagy SVideo kép és Dolby Digital hang. Sajnos gyári csatlakozót egyelőre ehhez nem lehet kapni. Van azonban opcionálisan a kártyához Scart csatlakozó, amivel a TV-hez köthetjük, illetve CI modul fogadó egység, amibe ha dekódert és előfizetői kártyát helyezünk, legálisan is nézhetjük a kódolt adásokat. Ha a számítógépünk DVD-jét használjuk filmnézésre, érdemes a SkyStar1 hardveres MPEG dekóderét használni, mert akkor tényleg DVD minőséget kapunk a TV-n. Tökéletesen megbirkózik az alacsony SR értékű csatornákkal, és megfelelő programmal megjeleníti az egyelőre még csak tesztfázisban levő nagyfelbontású HDTV adásokat is.

A számítógépbe szerelhető műholdvevő kártyák előnyei:

A számítógépbe szerelt műholdvevő kártyák képét általában monitoron keresztül nézzük, amelyek felbontása sokkal jobb a hagyományos TV-k felbontásánál. A műholdas PC kártyáknál már megszokott a minőségromlás nélküli kép- és hangfelvétel. Mivel a műholdról a DVD lemezeknél is használatos, MPEG rendszerben tömörítve érkezik a kép és a hang, ezt a jelfolyamot elegendő lementeni a számítógép merevlemezére, így onnan bármikor minőségromlás nélkül visszajátszhatók, esetleg szerkeszthetők (pld megtisztíthatók a felesleges reklámoktól) a rögzített műsorok. Innen már csak egy lépés, hogy CD vagy DVD lemezre másoljuk a filmjeinket.

Nagyon hasznos funkció a Timeshift (egyidejű felvétel és lejátszás). Képzeljük el, hogy egy izgalmas film, vagy sportközvetítés közben megcsörren a telefonunk, vagy más rövid, de fontos elfoglaltságunk lesz. Eddig vagy lemaradtunk a közvetítés egy részletéről, vagy gyorsan bedobtunk egy videó kazettát, hogy vegye fel a műsort. Ha hamarabb fejeztük be a beszélgetést, akkor meg kellett várni a felvétel végét, hogy visszapörgethessük a szalagot a felvétel elejére. A timeshift funkció aktiválásakor a számítógép elkezdi rögzíteni a programot, de már a felvétel közben elkezdhetjük a lejátszást! Ez arra is lehetőséget ad, hogy a műsor bármelyik jelenetét menet közben visszapörgessük, és újból megnézzük.

Mivel minden számítógép rendelkezik beépített naptárral és órával, kézenfekvő a lehetőség az előre programozott felvételek készítésére is. Ezt a lehetőséget azonban csak akkor tudjuk, kihasználni, ha a programozott időpontban a számítógépünk be van kapcsolva és a TV néző program is fut. A programozás egyébként nagyon egyszerű, mivel a legtöbb csatorna rendelkezik EPG információkkal (elektronikus műsor újság) amelyeket megjelenítve egyszerűen listából választhatjuk ki a felvenni kívánt műsorokat, sőt azok tartalmáról is olvashatunk leírást.

Napjainkban majdnem minden televízió készülék rendelkezik teletext funkcióval, ennek használata azonban nehézkes, mert az oldalak lassan töltődnek be, vagy elugranak, mielőtt még elolvashattuk volna őket. A PC kártyák TXT lehetőségei messze felülmúlják a hagyományost, ugyanis a számítógép letárolja a memóriájába az összes oldalt, így onnan villámgyorsan előhívhatók. Az oldalak között hypertext-szerűen, (az Internetes böngészéshez hasonlóan) navigálhatunk, nem szükséges állandóan bepötyögni az oldalszámokat.

Nemcsak a gyártók, de az ügyes felhasználók is fejlesztenek programokat a PC-kártyákhoz. Ezek rendszerint olyan funkciókat is megvalósítanak, amelyeket a gyári programok még nem tudnak, vagy jogilag nem megengedettek. Az egyik ilyen (talán a legnépszerűbb) alternatív szoftver, az orosz programozók által készített ProgDVB. Ennek előnye, hogy többféle kártyával is együttműködik és úgynevezett plugin-ek segítségével a tudása egyszerűen bővíthető. Ezzel a programmal olyan ?rejtett? funkciók is kihozhatók a kártyákból, amit a gyári szoftverek nem támogatnak.

A műsorszolgáltatók a programjaik nagy részét előfizetéses rendszerben és korlátozott földrajzi területen terjesztik. Azért, hogy csak az előfizetőik férhessenek hozzá az általuk sugárzott mozi, zene, sport, szex, vagy más tematikus csatornákhoz, különböző kódolási eljárásokat alkalmaznak, ezzel téve lehetetlenné az illetéktelen vételt. Nagy a csábítás, amikor a felhasználó a csatornalistában több száz jobbnál jobb program nevét látja, de rákattintva csak a fekete képernyőt nézheti. A már említett ProgDVB, két kis plugin-el kiegészítve, igencsak megdobogtatja a nézők szívét, amikor kitárja a tiltott gyümölcsökkel teli kert kapuit. Figyelem! A kódolt adások előfizetés nélküli vétele nem legális, ezért mindenki tartózkodjon tőle!

Ha valaki mégsem tud ellenállni a csábításnak, és megnéz egy-két izgalmas mozifilmet, hamar ráunhat, ha nyelvismeret hiányában nem tudja maradéktalanul élvezni a tiltott gyümölcsöt. Természetesen a programozók erre is gondoltak. Az Internetről ma már szinte minden filmhez tölthető le felirat, s azt a ProgDVB meg tudja jeleníteni. Ezzel a módszerrel egyszerűen varázsolható magyar felirat a filmekre. Persze ez ?csak? a mozifilmek esetében jó megoldás, az élő közvetítéseknél, vagy stúdióbeszélgetéseknél nem működik.

A ProgDVB számos egyéb hasznos funkciót is kínál, amit a gyári programok még nem, vagy csak elvétve tudnak. Magyar menü, infra távirányító kezelés, diseqc1.2 antennaforgatás, több PC-kártya kezelés, Broadcast (számítógép hálózaton keresztül más PC-kre is kiteszi a TV csatornákat), csatornalista importálás, szerkesztés

Még egy funkció, amely mindenképpen szót érdemel, az adatvételi lehetőség. A távközlési műholdak a TV- és rádióprogramok mellett többféle adatsugárzást is végeznek. Az egyik az úgynevezett egyirányú műholdas Internet, amikor is a hagyományos földi kapcsolatot műholdassal kiegészítve, villámgyors lesz a letöltések sebessége. A másik az úgynevezett streaming videó vagy audió, ezek olyan speciális TV és rádió programok, (pld MP3 rádió) amelyek hagyományos műholdvevővel nem vehetők. Vannak olyan szolgáltatók is, amelyek számítógépes programokat, játékokat, filmeket, zenéket, vagy komplett weboldalakat "sugároznak" ingyenesen, vagy csekély összegért. A fenti szolgáltatások kizárólag arra alkalmas készülékkel, vagy PC kártyával vehetők


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése