2018. március 6., kedd

SQL alapfogalmak Középszintű Érettségire 12. osztály

A relációs adatbázis az adatokat relációkban (kapcsolatokban) tárolja, amelyek a felhasználó számára táblák formájában jelennek meg. A táblában egy sort rekordnak neveznek, a rekord mezőkből áll össze.

Tábla

A táblák az adatbázis legfontosabb szerkezetei, minden tábla egyetlen, jól meghatározott tárgyat ír le. A rekordok és a mezők sorrendje lényegtelen, minden tábla tartalmaz legalább egy olyan mezőt, amely egyedi módon azonosítja a tábla rekordjait, ezt elsődleges kulcsnak nevezzük. Azokat a táblákat, amelyek a tárolt adatok alapján információt szolgáltatnak, adattábláknak nevezik. Az ilyen táblákban tárolt adatok általában dinamikusak, mivel módosíthatók és többféle módon feldolgozhatók.

Mező

A mező az adatbázis legkisebb szerkezete, amely a tábla tárgyának egy jellemzőjét adja meg. A mezők tárolják a tényleges adatokat. Egy jól megtervezett adatbázisban minden mező egy vagy több értéket tartalmaz, és a mező neve utal a tárolt értékre.

Rekord

Az adatbázis egy sora, amelyet rekordnak is neveznek, a tábla tárgyának egy egyedi példányát írja le. A rekord a teljes mezőkészletet magában foglalja, függetlenül attól, hogy az adott mezők tartalmaznak-e értékeket. Az elsődleges kulcsként használt mező azonosítja a tábla sorait, vagyis a rekordokat.

Kulcsok

A kulcsok olyan mezők, amelyek különleges szerepet töltenek be a táblában. Egy tábla számos különféle típusú kulcsot tartalmazhat, a legfontosabbak az elsődleges és a másodlagos kulcsok. Az elsődleges kulcs olyan mező, vagy mezőcsoport, amely egyedi módon azonosítja a rekordokat a táblán belül. Ha az elsődleges kulcs több mezőből áll, akkor összetett elsődleges kulcsnak nevezik. Az elsődleges kulcs a tábla legfontosabb kulcsa.

Az elsődleges kulcs értéke egy rekordot azonosít az adatbázisban.
Az elsődleges kulcs mező egy táblát azonosít az adatbázisban.
Az elsődleges kulcs táblaszintű épséget biztosít, és segít a táblák összekapcsolásában.
Az adatbázis minden táblájának kell, hogy legyen elsődleges kulcsa.
Nézettábla

A nézettábla egy virtuális tábla, amely az adatbázis egy vagy több táblájának mezőiből áll, és a nézettáblát felépítő táblákat együttesen alaptábláknak nevezzük. A nézettáblák tartalmukat más táblákból nyerik. Ezek a táblák lehetővé teszik, hogy többféle nézőpontból lehessen vizsgálni az adatbázis tartalmát.

Kapcsolatok

Ha két tábla rekordjai valamilyen értelemben összetartoznak akkor a két tábla kapcsolódik egymáshoz. A táblák közötti kapcsolatok elsődleges és másodlagos kulcsokkal, és kapcsolótábla segítségével valósíthatók meg.



Az adatbázisokhoz tartozik egy programrendszer, neve adatbázis-kezelő rendszer (Database Managment System - DBMS). Ezzel lehet az adatok tárolását megszervezni, az adatbázisban tárolt adatokat kezelni: adatokat megkeresni, kiválasztani, karbantartani, módosítani, új adatokat beilleszteni, vagy egyes adatokat törölni.

Ezeket a rendszereket szokás egyszerűen adatbázisrendszereknek nevezni. Egy adatbázis-kezelő rendszerrel hatékonyan készíthető, kezelhető az adathalmaz, az adatok hosszú ideig, biztonságosan megőrizhetőek. Ezek a rendszerek a legbonyolultabb, legösszetettebb programok közé sorolhatóak. Egy adatbázis-kezelő rendszerrel szembeni igények a következők:

Legyen lehetőség új adatbázisok létrehozására, és az adatok logikai struktúráját, vagyis az adatbázis sémáját, egy speciális nyelven lehessen megadni. Adatdefiníciós nyelvnek nevezik ezt a speciális nyelvet. Angol neve Data Definiton Language, rövidítve: DDL.
Legyen lehetőség megfelelő nyelv segítségével az adatok módosítására és lekérdezésére. Ezt a nyelvet adatmanipulációs nyelvnek vagy lekérdező nyelvnek nevezik. Angol neve: Data Manipulation Language, rövidítve: DML.
Megvalósítható legyen nagy mennyiségű adat hosszú időn keresztüli tárolása. Az adatok védelme biztosítható legyen az illetéktelen hozzáférésektől és a meghibásodásoktól. Az adatok biztonsága garantálható legyen. Az adatbázis módosításakor és a lekérdezéseknél hatékony adathozzáférést tegyen lehetővé.
Korrekt módon lehessen kezelni több felhasználó egy időben történő adathozzáférését, az egyes felhasználók műveletei ne legyenek hatással a többi felhasználóra, az egyidejű adat hozzáférések miatt az adatok ne váljanak hibássá vagy következetlenné.
Az adatbázis tartalma időben változik. Az adatbázis kifejezés alatt a pillanatnyilag tárolt információra lehet gondolni. Az adatbázis-kezelő szó az adatbázis-kezelő programrendszer szó rövidítése. Az adatbázis-kezelő programjait működtetőket felhasználóknak, user-eknek, nevezik. Azokat, akik felelősek az adatbázis-kezelő programjainak karbantartásáért, új programok megírásáért, ezeknek az adatbázis-kezelőbe történő be illesztéséért, az információ épségéért, adatbázis-adminisztrátornak hívják.

Néhány adatbázis-kezelő rendszer

Banki rendszerek

Adatelemek: ügyfelek nevei, címei, folyószámlák és hitelszámlák egyenlegei, ügyfelek és számlák közötti kapcsolatok. Ilyen kapcsolat például: kinek melyik számlához van aláírási jog. Gyakori a számlák egyenlegének lekérdezése és a módosítások, amelyek a számlára vonatkozó befizetést vagy kifizetést jelentenek. Gyakori, hogy egyidejűleg több banki ügyintéző és bankjegykiadó automatát használó ügyfél végez lekérdezést vagy módosítást. Alapvetően fontos, hogy az egyidejűleg végzett műveletek miatt ne vesszenek el egy automatánál elvégzett műveletek adatai. Hibák nem megengedhetőek. Ha a pénzt kiadta az automata, akkor a pénzfelvételt is rögzítenie kell a banknak, ha közben áramszünet lesz. Másrészt nem megengedhető, hogy a pénzfelvételt rögzítsék, de a pénzt ne adja ki az automata áramszünet miatt. Az ilyen műveletek helyes kezelése nem egyszerű.

Vállalati nyilvántartások

Az első számítógépes alkalmazások közül jó néhánynak az volt a feladata, hogy egy vállalat különböző nyilvántartásait kezelje. Az adatok kapcsolódhattak az eladásokhoz, kimenő és bejövő számlákhoz, vagy a dolgozókhoz. A lekérdezések olyan jelentések kinyomtatásából állnak, mint például a kinn lévő számlák, a dolgozók havi fizetése. Az eladások, vásárlások, számlakibocsátások, számlakifizetések, dolgozók felvétele, elbocsátása, előléptetése mindezek az adatbázis módosítását jelentik.

Országos Lótenyésztési Információs Rendszer (OLIR)

A hazai regisztrált lóállományra vonatkozó adatok nyilvántartása. A tenyésztői, tulajdonosi információk mellett rögzítik a származási és küllemi adatokat is. Gyakori lekérdezések között szerepel a származási lapok megjelenítése, adott ló ivadékainak listázása.





Az egyes mezőkhöz rendelhető fontosabb adattípusok:

Szöveg: legfeljebb 255 karakter hosszú karakterlánc, alapértelmezett hosszúsága 50 karakter.
Feljegyzés: legfeljebb 65535 karakternyi szöveg.
Szám: numerikus adatok tárolására.
Dátum/idő: 100-tól 9999-ig terjedő években dátum és időpont tárolására szolgál.
Pénznem: szimbólum, amely az érték mellett szerepel.
Számláló: automatikusan generált egyedi sorszám, értéke egyesével növekszik új rekordok felvételénél.
Igen/nem: logikai érték.
OLE objektum: más alkalmazásban (például Word, Excel) létrehozott objektum tárolására használható (szöveges dokumentum, kép, hang, stb.).
Hiperhivatkozás: például URL cím. Hossza legfeljebb 65535 karakter, nem indexelhető.
A következő mezőtulajdonságokat lehet megadni.

Mezőméret: a szövegmező mérete 1 és 255 karakter között lehet.
Formátum: az adatok megjelenítési és kinyomtatási módja.
Tizedes helyek: a tizedes helyek száma, a szám és a pénznem típusoknál.
Beviteli maszk: formázó karakterek megjelenítésére szolgál, amelyek biztosítják, hogy a bevitt adatok megfeleljenek a megadott maszknak.
Cím: a mező átnevezése végezhető el ezzel. Az eredeti név helyett ez jelenik meg az adattáblában, a lekérdezésben, az űrlapon és a jelentésben.
Alapértelmezett érték: új rekord hozzáadásakor automatikusan ez az érték jelenik meg a mezőben.
Érvényességi szabály: a mezőbe bevihető adatok körét korlátozó kifejezés.
Érvényesítési szöveg: az adatmezőben érvénytelen adat beírásakor megjelenő figyelmeztető üzenet.
Kötelező: a mezőbe mindig kell megadni adatot, nem hagyható üresen.
Nulla hosszúság engedélyezése: Szöveg vagy Feljegyzés típusú mezőknél megengedett a nulla hosszúságú karakterlánc is.
Indexelt: az adott mező értékeire gyorsan kereshető lesz a tábla.
Új érték: Számláló típusú mezőnél megadható, hogy növekvően vagy véletlenszerűen kapja a mező az értékét új rekord hozzáadásakor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése