2018. március 14., szerda

Személyiségi jogok az informatikában készült a SULINET Etikett alapján 14_A osztály részére

Az alkotmány által biztosított személyiségi jogok az informatikai infrastruktúrában is érvényesek.
Jogosulatlan hozzáférés az internet erőforrásaihoz bűncselekménynek minősül. Az internet erőforrásai alatt itt számítógépeket, programokat és kommunikációs berendezéseket értünk. Ide tartoznak pl. a szerverek, proxyk, forgalomirányítók (routerek), átjárók (gatewayek), tűzfalak (firewallok) és a különböző programok, alkalmazások vagy mások személyiségi jogainak tiszteletben tartása, személyes adatainak védelme. Az informatikai eszközökön tárolt információk az internet megbízható működése érdekében az üzemeltetők (szolgáltatók) különböző módokon védik a kommunikációs berendezéseiket a szándékos vagy véletlen külső beavatkozásoktól. Ezért van akkora jelentősége az autentika kialakításának és a felhasználói jogosultságok szabályozásának, illetve a dokumentumok attribútumának helyes beállításának. A védelemhez hozzátartoznak az archiválások és a biztonsági mentések is.  A tartalomszolgáltatók szintén védik a számítógépeik és az adataik, információik épségét. A biztonság és a védelmi mechanizmusok tökéletesítése permanens innováció eredménye. A védelmi rendszerek feltörése, de már a feltörés kísérlete is nagyon súlyos vétségnek számít. Az ilyen eseményeket a rendszergazdáknak jelenteniük kell a CERT-nek, a számítógépes betörésekkel és más incidensekkel foglalkozó nemzetközi szervezetnek.
Számítógépes betörés vagy betörési kísérlet esetén a legenyhébb büntetés a használatból való időleges vagy végleges kizárás. A kizárás vonatkozhat az elkövetőre, de gyakran a kizárást arra a teljes közösségre is érvényesítik, amelyikből a betörési kísérletet észlelték. Szerencsétlen esetben ez azt is jelentheti, hogy egy meggondolatlan elkövető tiltólistára kerül. A SuliNet részbeni vagy teljes kitiltásának elkerülése érdekében a Szolgáltató a Minisztériummal egyetértve élhet az egyes Intézmények kizárásának jogával, ha az intézményből valaki betörést, vagy betörési kísérletet végzett. Ebbe a kategóriába soroljuk a programok jogosulatlan használatát és általában a copyright megsértését és a plagizálás minden formáját. Általános szabály, hogy a copyright előírásokat minden esetben ismerjük meg, és tartsuk be! A törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól. A törvénysértés ténye korfüggetlen. Az okozott kár mértéke egyenes arányban áll a büntetési tétellel, ami akár börtön büntetés is lehet. Vannak olyan programok (freeware), amelyek szabadon, korlátozás nélkül letölthetők és használhatók, vannak olyanok, amelyekért csekély összeget kell fizetnünk (shareware), és vannak olyanok, amelyekért piaci árat kérnek. A szoftver tulajdonosának joga van megszabni, hogy milyen feltételekkel bocsátja mások rendelkezésére, és nekünk jogunk van ezt elfogadni (és használni a szoftvert) vagy elutasítani (és nem használni a szoftvert). A programok illegális használata nemcsak etikátlan, hanem büntetendő cselekmény is. Egy ország külföldi megítélésében egyre nagyobb súllyal esik a latba a programok legális vagy illegális használata, ezért nem mindegy, hogy milyen képet alakítunk ki magunkról.
A számítógépes betörésnek és a jogosulatlan programhasználatnak súlyosabb esetben büntetőjogi következményei is lehetnek, vagy akár anyagi vonzata is.



A jogosulatlan hozzáférés



Kommunikációs rendszerhez való jogosulatlan hozzáférés során a rendszer illetéktelenül kerül használatra, rendszerint személyes előnyök elérésének céljából a rendszer konfigurációjának módosítása révén.


A normális működés megzavarása


A zavaró tevékenység.„A SuliNet és az internet normális működésének bármilyen megzavarása tilos. A SuliNet és az internet működését csak szándékosan lehet megzavarni, ezért az ilyen cselekmények vagy az ezekre irányuló kísérletek súlyos vétségnek számítanak. Ezt a vétséget általában más vétségek elkövetésével tudják megvalósítani (pl. pazarló sávszélesség-használat, jogosulatlan hozzáférés, az eredeti céloktól eltérő használat). Példákat nem sorolunk fel, mert nem akarunk senkinek tippeket adni.”


Pazarló erőforrás-használat


„Az erőforrást itt a lehető legtágabban értelmezzük: emberi és fizikai erőforrást egyaránt értünk alatta. Erőforrásnak tekintjük a felhasználók, rendszergazdák idejét, munkáját, a számítógépek memória- és diszkterületeit, a számítási kapacitásaikat, a kommunikációs csatornák sávszélességét stb. [...]

A internet felhasználói segítőkészek, szeretik és védik az internetet, ezért a működés megzavarását (lásd korábban) vagy a pazarlást határozottan elítélik, adott esetben büntethetik is. A közösség erejét nem szabad alábecsülni! Ha valaki szándékosan megsérti az internet etikai normáit, számíthat rá, hogy kiközösítik, kipellengérezik, lehetetlenné teszik az illető internetezését.
Lássunk néhány példát a pazarló sávszélesség-használatra, ill. takarékossági lehetőségekre! (Ezekkel, a kérdésekkel bővebben a használati tanácsok, ajánlások részben foglalkozunk.)

Levelezés (e-mail)

Ha a levelekre reply-jal válaszolunk, az eredeti levelet is teljes terjedelmében visszaküldjük. Erre általában nincs is szükség, tehát pazaroljuk a sávszélességet, hiszen érdektelen, haszontalan adatokat is továbbítunk a hálózaton. Szintén pazarlás, ha a levél végére több soros címet és aláírást másolunk az aláírásból (signature). Ezeknél nagyságrendekkel nagyobb pazarlás, ha külföldi, főleg amerikai szabad mail szolgáltatást veszünk igénybe hazaiak helyett. Az ingyenes mail szolgáltatók a reklámokból élnek, ezért a lapjaikat teletűzdelik reklámgrafikákkal, kisebb mozgóképekkel. A levelezéshez ezeket a dinamikus weblapokat újra és újra le kell tölteni, ami jelentős sávszélességet vesz el az egyéb alkalmazásoktól.

Web


A webbel kapcsolatban egy nyilvánvaló pazarlást és egy rejtve maradót említünk. Nyilvánvaló pazarlásról van szó, ha valaki a webbel való ismerkedéskor, gyakorláskor, a kereső gépek használatának megtanulásakor külföldi weblapokat tölt le, külföldi keresőket használ. A gyakorláshoz tökéletesen megfelelnek a hazai weblapok, honlapok (homepage). A Google keresőért sem kell Amerikába "menni", megfelelője Magyarországon is megtalálható.

Nagyon sok népszerű webhelynek megvan a magyarországi tükrözése, így az információkat a hazai hálózaton belül is megkaphatjuk.
Megfontolandó az egyszer letöltött weblapok helyi eltárolása is, ha a lapot később többször is meg akarjuk nézni.
Végére hagytuk a felhasználók önkorlátozását, önkontrollját. Ha valakinek szüksége van a munkájához, a tanulásához vagy a tanításhoz valamilyen információra, akkor keresse meg, és töltse le akár a világ végéről is, de kevésbé fontos esetekben gondoljon arra, hogy például a hobbijával kapcsolatos álló- vagy mozgókép letöltésével mennyire lassítja, hátráltatja mások munkáját!

Adatbázisok sértetlenségének megbontása


„Az interneten egyre több értékes vagy érdekes adatbázishoz, gyűjteményhez tudunk ingyen vagy pénzért hozzáférni: a Vatikáni Könyvtár kódexritkaságaitól az amerikai moziműsorokig nagyon széles a választék. A hazai kínálat is örvendetesen bővül. A legtöbb cég létrehozta a saját honlapját, bemutatja a termékválasztékát, a szolgáltatásait, és gyakran olyan információkat is elérhetővé tesznek, amelyek kitűnően használhatók az oktatásban.

Az adatbázisok létrehozása, fenntartása nagyon sok pénzbe és munkába kerül. Az adatbázisok elérhetősége, épsége, használhatósága mindannyiunk érdeke, éppen ezért az adatbázisok integritásának megbontása, az ezekre irányuló cselekvések súlyos vétségnek számítanak. A kizárás mellett büntetőjogi következményekkel is járhat, ha valakire ez a cselekmény rábizonyítható.
A privát szféra, a személyiségi jogok megsértése
Az internet híres, sőt hírhedt a szabadságáról, szabadosságáról. Nem visel el semmilyen központi irányítást (a biztonságos működtetéshez nélkülözhetetlen címtartomány-adminisztráción kívül), semmilyen korlátozást, cenzúrát. Mindeddig meg tudta őrizni a függetlenségét a kormányoktól, sajtóbirodalmaktól. A privát szférát, a magánéletet, a személyiségi jogokat az internet tiszteletben tartja, és szigorúan védi. A privát szféra zavarását, megsértését az internet közösség nagyon komolyan veszi, és a maga módján szankcionálja. Ezzel együtt sajnos nem egy példát találunk a személyiségi jogok megsértésére az interneten. Ezért döntött úgy a Minisztérium, hogy a SuliNetből ne legyenek elérhetők a hírcsoportok (newsgroupok) alt csoportjai.
A felhasználók legszemélyesebb magánügye, hogy milyen etnikai csoporthoz tartoznak, milyen a vallásuk, politikai meggyőződésük, ezért ezeket a témákat ennek megfelelően kell tárgyalni és kezelni az interneten. A magyar törvények tiltják és büntetik a fajgyűlölő, gyalázkodó megnyilvánulásokat, az önkényuralmi jelvények használatát, ezért az ilyen cselekmények nemcsak erkölcstelenek, hanem bűncselekménynek is számítanak.”

Zavarótevékenység


A számítógépes visszaélések és biztonsági incidensek azon típusa, melynek során a célgépről/célhálózatról információt gyűjtenek, és próbálgatással, pásztázással, tömeges tárcsázással zavarják működést. A törvénysértő magatartás megvalósul már akkor ha a véleményével másokat sért vagy megbotránkoztat az internet használó. Az interneten elhelyezett törvénysértő anyagok  dokumentumok, képek filmek ugyanebbe a kategóriába tartoznak. A törvénysértésre buzdító, lázító másokat sértő bántó megnyilvánulások is, mint pornográfia, pedofília, kábítószer fegyver kereskedelem, csempészés, bűncselekményre ösztönzés, orgazdaság, jövedéki adó csalás, erőszakra ösztönző dokumentumok terjesztése, ember és szervkereskedelem, állatkínzás, és még sorolhatnám a sötét internet törvénytelenségeit. A törvényt védő szervek folyamatosan figyelik az interneten rossz szándékkal szörfözőket és igyekeznek véget vetni az ilyen cselekményeknek. Aki tiszteletben tartja törvényt annak nincs félni valója. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése