2020. március 20., péntek

Állomány letöltése az internetről


-
- Oldal tartalomból amikor böngészés közben valamelyik oldal felajánlja a letöltési lehetőséget. Ez persze meglehetősen ritka, de néha előfordul! Általában programokat, alkalmazásokat lehet letölteni. Például ilyen oldalak a következők:
- https://www.filehippo.com/
Web helyről - http://letoltes.prim.hu/
- Lehet Ftp-ről  szerverről közvetlenül ftp://ftp.bme.hu/
Oldal tartalmát - http://szabolaszloistvan.blogspot.com/

A következő, szintén egyszerű lehetőség többnyire képeknél lehetséges, pl. a Facebook-on. Egyszerűen a képre kattintunk JOBB egérgombbal, majd a felnyíló helyi menüből ki kell választani (Firefox esetén) a „Kép mentése más néven” menüpontot, illetve (Chrome esetén) a „Kép mentése másként” menüpontot.
Letöltés     Letöltés Chrome
Firefox helyi menü     Chrome helyi menü
 Megjegyzés: Facebook esetében sokszor előbb rá kell kattintani a képre, hogy egy önálló ablakban jöjjön fel és csak utána lehet bajmolódni a helyi menüvel.

Kicsit bonyolultabb például a zene letöltése. Sok helyen ez nem is engedélyezett, így nagyon fontos minden honlap esetén pontosan megnézni az esetleges jogi következményeket és a végfelhasználói szerződést.
Például a Facebook esetén egy-egy számot simán meg lehet hallgatni, illetve nézni az idővonalban való rákattintással. Viszont letölteni nem lehet sem a számokat, sem a videókat, mivel ezt nem engedi a lejátszó helyi menüje. Kedvenc megoldásom egy aprócska kis kiegészítő (avagy plug-in) telepítése a Firefox alá. Be kell lépni az eszközök főmenübe, majd ott a kiegészítők menübe. (Gyorskód: Ctrl+Shift+A). Itt ki kell választani a DownloadHelper plug-int (vagy a név beírásával kikeresni). A letöltés és az installálás pillanatokon belül megvan, majd a böngésző újraindítása után már működik is a kis kiegészítő! Amikor a menteni kívánt számot kikerestük pl. a Youtube-on, akkor simán rákattintunk a DownloadHelper kis forgó ikonja melletti lefelé mutató nyílra, majd a legördülő menüből kiválaszthatjuk a kívánt minőséget.   
Letöltésvezérlő
A következő módszer már kicsit bonyolultabb, mivel itt már egy önálló alkalmazást is telepíteni kell. Ez a Freemake Video Downloader. Honlapja: http://www.freemake.com/  A teljes letöltési link: http://www.freemake.com/download?id=FreemakeVideoDownloader.exe. A program amúgy teljesen ingyenes és használata igen egyszerű, ráadásul teljesen magyar nyelvű. Jelenlegi verziója: 3.8.2. Mérete: 0,9 Mbájt. A telepítés után a következő kép fogad:

Itt a kék téglalapra kattintás után csupán be kell szúrni a kiválasztott szám URL-jét. Ez most legyen a Sok hűhó semmiért c. vígjáték legszebb betétdala („Sight No More, Ladies”)! A kiválasztott URL most legyen a következő:

A következő kép fogad a kék nyomógomb megnyomása után:


Általában elegendő a „Csak letöltés” kiválasztása az alsó ablakban, majd utána a megfelelő videóformátumot is ki kell választani. Én ebben az esetben a letöltés utáni konvertálást választottam, ami a 10-20 másodpercnyi letöltés után csak pár pillanatig tartott. Ekkor már meg is jelenik a letöltési mappában a kész, letöltött, illetve kívánság szerint konvertált fájl is.
Tapasztalatom szerint a fenti módszerrel az lehet az egyetlen gond, hogy ha valaki elfelejti a letölteni kívánt szám URL-jét elmenteni...

Most jöjjön egy böngésző-független lehetőség is. A www.Converto.io

Helyette a következőt kell beírni a böngésző címsorába:

https://www.convyoutube.com/watch?v=zCQMlyXMRJE

Az itt megjelenő oldalból ki kell választani a kimeneti formátumot, pl.: MP3, MP4, vagy GIF. Kiválasztva a célformátumot (pl.: MP3) a következő oldalon már csak a „Convert” feliratú gombra kell kattintani. Utána a következő lapon már azonnal tölthető is a kért (MP3 formátumú) zene.

Másik lehetőség szintén az internetről: http://www.clipconverter.cc/hu . Itt simán be kell tölteni a letölteni kívánt URL-t és a weblap már menti is a tartalmát, de a szolgáltatás sajnos időnként nem hajlandó letölteni vagy konvertálni ezt-azt; ilyenkor konverziós hibával a weboldal folyamata leáll.

A következő lehetőség szintén a webről van. A meghívandó oldal: www.mp3fiber.com . Itt az URL bemásolása, valamint a minőség kiválasztása után már le is tölthető a kívánt zenei anyag.

Ha már sikerült letölteni egy adott formátumot, akkor néha hasznos, ha megfelelő formátumba tudjuk konvertálni. Ehhez ideális a például a Format Factory alkalmazás, amely szintén teljesen ingyenes, magyar nyelvű és korrektül lehet használni.

Videók nézésére azonban hasznosabb egy másik alkalmazást használni. Személyes kedvencem a VLC Player, ami természetesen ingyenes, ráadásul az összes szükséges kiegészítőt tartalmazza, illetve szükség esetén le is tölti az internetről.

A torrent nagyon népszerű egy segédprogram amivel letölthető az állomány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése