2020. március 31., kedd

PHP és a WAP és GPS

Mi az a WML?
Egy WML fájl ugyanolyan szöveges fájl, mint a HTML. Mivel mobiltelefonokra lett szabva, a nyelvezete sokkal egyszerűbb, de több benne a kötöttség.
WML oldalakat nem tudjuk internetes böngészőkkel megjeleníteni, erre kizárólag a mobiltelefonok, vagy WAP-szimulátorok képesek!

Mi a különbség a WAP és a WML között?
A WAP a "Wireless Application Protocol" rövidítése, magyarul "drótnélküli alkalmazás protokoll"-nak lehetne fordítani. Ez tehát egy rendszer, egy módszer, melynek segítségével mobiltelefonokról is elérhetünk egyszerű WEB-oldalakat. A WML pedig a WAP nyelvezete, tehát a WAP oldalak WML nyelven íródnak.


A WML kód sajátosságai
A WML fájlok elejére a következő sorokat kell beszúrni:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml">
Ezután következik a WML "tag", melyet a kód legvégén zárunk be:
<WML>
  ...
  ...
</WML>
A nyitó és záró "tag" közé több WAP-oldalt (ún. kártyát) is beilleszthetünk, melyeket egymásból hívhatunk meg. Alaphelyzetben mindig az első WAP-oldal jelenik meg!
A WAP-oldalakat  (kártyákat) a következő TAG azonosítja:
<card id="azonosító" title="Oldal címe">
  ...
  ...
</card>


PHP oldalak meghívása mobiltelefonról
Mobiltelefonokon is meghívhatunk PHP oldalakat, csakúgy mint az internetes böngészőnkben. Ebben az esetben is előbb a szerver futtatja le a PHP kódot, ám itt nem HTML, hanem WML formátumú lesz az előállított eredmény oldal!

Bekezdések fontossága
Minden kártyának tartalmaznia kell legalább egy bekezdést! Bizonyos mobiltelefonok a szöveget csak akkor jelenítik meg, ha az egy bekezdésen belül helyezkedik el:
<card id="nyitolap" title="Üdvözöllek!">
  <p align=”center”>
    Ez egy szoveg…
  </p>
</card>

Sortörés: le kell zárni!
A WML nyelv szigorúan számon kéri a tag-ek lezárását! Így olyan tag-eket is le kell zárnunk, amelyeket a HTML-ben nem zártunk le. Ha a tag-nek nincsen zárórésze, akkor a nyitó rész végére egy / jelet kell tennünk, így jelezvén a lezárást:
<br/>

Szövegformázás
A WAP oldalakon nem alkalmazhatjuk a formázó utasítások széles skáláját. Némelyik mobiltelefon abszolút nem képes a szövegformázást értelmezni. A WML nyelvben a következő formázó parancsokat használhatjuk:
<b> … </b> : vastag betűk
<i> … </i> : dőlt betűk
<u> … </u> : aláhúzott betűk
<small> … </small> : kisbetűk

Linkek
A HTML-hez hasonlóan a WML-ben is alkalmazhatjuk a linkek beillesztését:
<a href=”idemutat.wml”> Link szövege </a>
Itt viszont nemcsak egy másik WML oldalra hivatkozhatunk, hanem ugyanazon az oldalon belül egy másik kártyára is! Ilyenkor az URL helyett a kártya azonosítóját („id”) adjuk meg egy kettőskereszt után:
<a href=”#felvetel”> Új ember felvétele </a>

Beviteli mezők
A WAP oldalakon nem kell űrlapokat (formokat) létrehoznunk, egyszerűen beillesztjük a kívánt helyre a beviteli mezőket. Figyelem: az <INPUT> tag-et is le kell zárnunk, mégpedig önmagán belül! Alapértéknek célszerű egy üres sztringet megadni:

<card id="felvetel" title="Felvétel">
  <p>
    Név: <br/>
    <input name=”nev” value=””/> <br/>
    Telefon: <br/>
    <input name=”telefon” value=””/>
  </p>
</card>

Beviteli mezők értékeire való hivatkozás linkekben
Mivel a WML-ben nem használunk űrlapokat, a beviteli mezők értékeit más módon kell elküldenünk a feldolgozó programnak. Erre a célra linkeket fogunk használni, ahol a feldolgozó program neve után felsoroljuk a paraméterek neveit és értékeit. A paraméterek között az & jelet a WML-ben az &amp; kóddal kell helyettesítenünk! A beviteli mezők értékeit a linken belül a $(mezőnév) formula segítségével szúrhatjuk be:
<a href=”feldolgozo.php?
mode=Felv&amp;nev=$(nev)&amp;telefon=$(telefon)”>
  Elküldés
</a>

Listák (legördülő menük)
A HTML-hez képest csak annyi az eltérés, hogy az <OPTION> tag-et itt le is kell zárnunk:
<select name=”eletkor”>
  <option value=”15”> 15 éves </option>
  <option value=”20”> 20 éves </option>
  <option value=”40”> 40 éves </option>
</select>
A listákat minden mobiltelefon más és más formában jeleníti meg, tehát ne csodálkoz-zunk, ha a megjelenítés eltér a WEB-oldalakon megszokottól!


Funkciógombok (vagy extra menüpontok)
Minden kártyán elhelyezhetünk ún. funkciógombokat. Ezeket a gombokat némelyik mobiltelefon megjeleníti az oldal alján, míg más készülékek a menübe építik bele őket (ezeket hívom én extra menüpontoknak).

A gombok szerkezete a következő:
<do type="[típus]" label="[címke]"> [parancs] </do>
Minden gombnál megadhatunk egy típust („type”) és egy címkét („label”), majd a nyitó és záró tag közé elhelyezhetjük a parancsot, amit a gomb kiválasztásakor szeretnénk végrehajtani. Ez a parancs lehet egy URL-re (vagy kártyára) való ugrás, de számos beépített parancs közül is válogathatunk. A gombokat minden esetben a kártya alján, a bekezdés lezárása után kell elhelyeznünk!

Mi most kétféle gombbal ismerkedünk meg:
1. Ha egy olyan gombot szeretnénk elhelyezni az oldalon, amelyet kiválasztva visszalépünk az előző oldalra, a következő kódot alkalmazzuk:
<do type="prev" label="Vissza"> <prev/> </do>
Ebben az esetben a típus a „prev”, a címke a „Vissza”, a parancs pedig a <prev/>.
(A <prev/> tag jelentése: visszalépés az előző oldalra.)

2. Ha a gomb kiválasztásakor egy URL-re (vagy az oldalon belül egy másik kártyára) szeretnénk ugrani, ezt írjuk be a bekezdés lezárása után:
<do label="Masik oldal"> <go href="masikoldal.wml"/> </do>
Ebben az esetben a típust nem adtuk meg, a címke a „Másik oldal”, a parancs pedig a <go/>. A <go> tag-nek egy paramétere van, a “href”, amely – hasonlóan a linkekhez – azt az URL-t tartalmazza, ahová ugrani szeretnénk. A <go> tag-et is önmagán belül kell lezárni!


Tesztelés a WinWap programmal
Azért, hogy ne kelljen állandóan a mobiltelefonokon tesztelni a készülő WAP oldalakat, célszerű egy windows-os WAP-böngészőt használni! Ilyen program például a WinWap, amelyet telepítve és futtatva egy kis WAP-böngésző ablak tárul elénk. Itt a címsorba WAP oldalak címét kell beírnunk, és az eredmény oldal megjelenik a böngészőben:



A mobiltelefon felkészítése a WAP-olásra
Hogy milyen paramétereket kell beállítanunk a telefonunkon, az mindig az adott készüléktípustól és a mobilszolgáltatótól függ. Érdemes a tudakozót felhívni, vagy a szolgáltatók WEB-oldalán megkeresni a helyes beállításokat! Érdemes a díjszabásról is tájékozódni, hiszen a WAP-olás percdíjas!
Általában meg kell adnunk egy nyitóoldalt („homepage”), egy IP címet („IP address”), ki kell választanunk a vonal típusát („analog” vagy „digital”), a kapcsolat típusát („connectionless” vagy „connection oriented”), és a tárcsázandó telefonszámot („Phone number”).
Helyes beállítások használatával mindössze egy pár gombnyomás, és a telefon máris kapcsolódik az internethez! A mobiltelefonok használati útmutatójában részletesebb leírást találhatunk a WAP-funkciókról és a beállításokról.


Mi az a GPRS?
A GPRS tulajdonképpen egy nagyságrendekkel gyorsabb kapcsolódási módszer, melynek használatával sokkal hatékonyabban tudunk a mobiltelefonunkkal internetezni. A különbség a sima WAP és a GPRS között körülbelül olyan, mint a 9.6K-s modemes kapcsolat és az ISDN között. A GPRS-t támogató mobiltelefonok egyre gyakoribbak, viszont áruk is borsosabb!


WAP oldalak elhelyezése a tárhelyünkön
Ahhoz, hogy a tárhelyünkön elhelyezett WAP oldalakat mobiltelefonunkról el tudjuk érni, az adott tárhely-szolgáltatónak támogatnia kell a WAP oldalak futtatását! Mindenképpen járjunk utána ennek a szolgáltatónknál, mielőtt WAP oldalak fejlesztésébe kezdünk!
Például a Lycos támogatja a WAP oldalakat, tehát ez esetben nem kell aggódnunk! Egyszerűen töltsük fel a fájlokat egy külön könyvtárba, majd a mobiltelefonunkba írjuk be az elérési címet, mintha csak a WEB-böngészőnkbe írnánk be azt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése