2020. március 4., szerda

Új tábla létrehozása SQL-ben

CREATE TABLE utasítás 13B


Figyelem: A Microsoft Jet adatbázis-motor nem Microsoft Jet adatbázisok esetén nem támogatja a CREATE TABLE utasítást és az adatdefiníciós nyelv (DDL) más utasításait. Ehelyett használjuk a DAO Create metódusait.

Szintaxis

CREATE TABLE tábla
(mező1 típus [(méret)] [NOT NULL] [index1]

[, mező2 típus [(méret)] [NOT NULL] [index2] [, ...]]

[, CONSTRAINT többmezős index [, ...]]);

A CREATE TABLE utasítás részei:

Elem Leírás
tábla A létrehozandó tábla neve
mező1, mező2 Az új tábla mezőjének vagy mezőinek neve. Legalább egy mezőt létre kell hoznunk.
típus Az új tábla mezőjének adattípusa
méret A mező mérete karakterben (csak Szöveg és Bináris mezőnél)
index1, index2 Egymezős indexet meghatározó CONSTRAINT záradék. Az index létrehozásáról további információ a CONSTRAINT záradék címszó alatt található.
többmezős index Többmezős indexet meghatározó CONSTRAINT záradék. Az index létrehozásáról további információ a CONSTRAINT záradék címszó alatt található.
Megjegyzések

Új tábla mezőkkel és megszorításokkal együtt történő létrehozásához használjuk a CREATE TABLE utasítást. A NOT NULL paraméterrel ellátott mezőkbe új rekord létrehozása esetén meg kell adni valamilyen adatot.

A CONSTRAINT záradék többféle megszorítást tartalmazhat a mezőre, így többek között elsődleges kulcs létrehozására is használható. Létező táblák elsődleges kulcsának illetve további indexeinek létrehozására a CREATE INDEX utasítás használható.

A NOT NULL paramétert használhatjuk egyetlen mezőre, vagy egy adott - egy vagy többmezős megszorításra vonatkozó - CONSTRAINT záradékon belül. A NOT NULL paramétert egy mezőre csak egyszer szabad alkalmazni, mert különben futásidejű hiba lép fel.

A következő példában létrehozunk egy Nevek nevű táblát, két Szöveg adattípusú mezővel.

A következő példában létrehozunk egy Születésnapok nevű táblát, két Szöveg és egy Dátum/Idő adattípusú mezővel, és a három mezőn készítünk egy egyedi indexszel.

CREATE TABLE Születésnapok
(Vezetéknév TEXT, Keresztnév TEXT, [Születési dátum] DATETIME,

CONSTRAINT AzonIndex UNIQUE (Vezetéknév, Keresztnév, [Születési dátum]));

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése