2020. március 16., hétfő

Kompatibilitás

A kompatibilitás az eszközök vagy a programok együttműködését, egymással való helyettesíthetőségét vagy összekapcsolhatóságát jelentő tulajdonság. Ha egy újabb rendszer megfelel a régi képességeinek (de túlmutat rajta), visszamenőleges kompatibilitásról beszélhetünk. Az előre kompatibilitás esetében a rendszer régebbi változata képes kezelni az újabb változat adatformátumait, protokolljait stb.

Szoftverkompatibilitás

A szoftveres kompatibilitás utalhat egy program kompatibilitására egy adott CPU-architektúrával, mint Intel x86 vagy PowerPC, vagy utalhat arra, hogy a program képes futni egy adott operációs rendszer alatt. Igen ritka, hogy egy lefordított program képes legyen több különböző CPU-architektúrán futni. Másrészről, az értelmező segítségével futtatott programok képesek lehetnek sokfajta CPU-architektúrán és operációs rendszer alatt futni – amennyiben az értelmező rendelkezésre áll az adott rendszeren. A szoftveres inkompatibilitás gyakran akkor fordul elő, ha egy újabb operációs rendszerre megírt programot az operációs rendszer régebbi változatán próbáljuk futtatni, amiből hiányozhatnak a program számára szükséges funkciók. A régebbi operációs rendszeren is futó programot visszafelé kompatibilisnek is nevezhetjük.

Hardverkompatibilitás

A hardverkompatibilitás utalhat arra, hogy egy hardver képes-e együttműködni egy adott CPU-architektúrával, buszrendszerrel, alaplappal vagy operációs rendszerrel. A kompatibilitás nem jelenti azt, hogy a hardver a lehető legnagyobb teljesítménnyel üzemel, de mindenesetre képes együttműködni a többi hardvereszközzel. Például a RAM-modulok gyakran képesek üzemelni a névleges órajelüknél alacsonyabb (néha magasabb) órajelen is.

Továbbá, egy adott operációs rendszerhez tervezett hardver nem szükségképpen tud együttműködni más operációs rendszerrel. Például a Mac OS X-hez gyártott hardver nagy része zárt, egyedi hardver,[1] amihez nincs drivertámogatás más operációs rendszerek, pl. Linux alá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése