2020. március 16., hétfő

Backup funkció alkalmazása

Sokszor találkozunk a Backup kifejezéssel, különösen informatikai közegben, de mit is jelent  valójában?  A Backup egy rendszer vagy adatbázis meghibásodásának, valamint az azokban tárolt adatok  megsérülésének, megsemmisülésének esetére készített, egy adott pillanatban érvényes állapotot  rögzítő kópia, amely lehetővé teszi az eredeti adathalmaz nagyfokú helyreállítását.
 A biztonsági mentéseket nem folyamatosan, hanem csak időről-időre készítik el (óránként,  naponta, hetente), így az adatok megsemmisülése esetén is csak egy korábbi állapot  visszaállítására alkalmasak.

Clonezilla egy biztonsági vagy mentési / helyreállítási partíció / lemez hozzáférést. Alapvetően, nem ugyanaz, mint a kereskedelmi szoftverek Norton Ghost vagy Acronis True Image.
A program egy kicsit nehezebb használni, de video bemutató lépéseit ismertetjük megtakarítás / helyreállítása partitiilor.Marele előnye ennek a live CD Clonezilla az a tény, hogy vissza tudja állítani az operációs rendszerek Windows, Linux, Mac. Licenc alatt az LPG problémamentesen használható bárkinek, aki gondot fordít az operációs rendszerrel kapcsolatos problémákra. Bár jelenleg nem hajtják végre eltérés backup / inkrementális, az eredményül kapott kép nem tárható fel, hát csak akkor hajtható végre egy CD-t vagy DVD -Clonezilla marad egy jó alternatíva hát programok ma .



Lemezkép készítése Clonezillaval

 

Kétféle adatmentési technológia létezik: az első az állományszintű, a második pedig teljes merevlemezek, illetve partíciók lementésére alkalmas. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Az  Acronis True Image 10 Home  alkalmazás mindkét módon képes üzemelni. A vállalti változat neveWorkstation, ami hálózati adatmentésre képes.
Képtalálatok a következőre: acronis
Mentések bárhonnan, bárhova

Több lehetőségünk is van adataink archiválására: megadott állományokat, mappákat, partíciókat vagy akár egy egész merevlemezt is lementhetünk, a bootszektorral és a partíciós táblákkal egyetemben. Nagyon hasznos funkció, hogy az elkészült mentések tartalmát szabadon böngészhetjük, sőt akár külön meghajtóként láttathatjuk a rendszerrel – ez azt jelenti, hogy tartalmuk később is szabadon módosítható. Mindemellett a program további extra lehetőségeket is kínál. Ilyen például a megadott állománytípusok (például dokumentumok, zenék vagy képek), Outlook-adatok vagy meghatározott alkalmazások beállításainak biztonságba helyezése. Ez utóbbi különösen érdekes funkció: a TrueImage rengeteg alkalmazást ismer (például Microsoft Office, iTunes, Acrobat Reader), és ezek beállításait is képes elmenteni. A program különbözeti mentésre is alkalmas (azaz csak a megváltozott állományokat rakja el újra), illetve ha akarjuk, akkor megőrzi az állományok korábbi állapotát is.A megadott mentések készülhetnek egy másik partícióra vagy merevlemezre, de akár hálózati meghajtókra, optikai adathordozókra, Zip-lemezekre is. Természetesen az IDE mellett a SATA, a SCSI, az USB és a PC Card csatolófelületű meghajtókat is támogatja. Cserélhető adathordozó esetén automatikusan megfelelő méretűre darabolja a mentési állományt, sőt ha akarjuk, akkor magának a programnak az önállóan bootolható változatát is elhelyezi a lemezen, így egyazon lemezről tudjuk elindítani a programot, és elkezdeni a visszaállítást is. Persze, önálló rendszerindító lemezt is tud készíteni: ez korlátozott funkcionalitású ugyan, de adatmentésre és visszatöltésre jól használható anélkül, hogy a Windowst el kellene indítanunk. A szoftvert tartalmazó gyári lemez alapból ilyen rendszerindító korongként funkcionál. Mentési célként felhasználhatjuk a program által létrehozott, Acronis Secure Zone néven elérhető, más alkalmazások számára elérhetetlen rejtett partíciót is. Ez természetesen nagyobb biztonságot nyújt, mint egy mindenki által „babrálható” partíció használata.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése