2020. március 14., szombat

Content management system

A tartalomkezelő rendszerek (content management system – CMS) lehetővé teszik a webhelyek tulajdonosainak, hogy programozói tudás nélkül bárki képes legyen működtetni oktatási portált, csak internet kapcsolattal kell rendelkezni. Léteznek ingyenes CMS rendszerek, mint például a  WordPress, Drupal, vagy Joomla, vagy a magyar E107. Nyílt forráskódú és zárt forráskódú tartalomkezelő rendszerek is léteznek. Ilyenek a SilverStripe, a Crushy CMS, a Frog CMS, a MODx, a TYPOlight, a dotCMS, az Expression Engine, a Radiant CMS, a concrete5 vagy épp a TinyPortal, a mojoPortal, a Pligg, illetve a Symphony, TYPOlight/Contao. A nyílt forráskódú tartalomkezelő-rendszerek közül egyértelműen a WordPress számít az egyik legnépszerűbbnek egyszerűrése miatt. A Joomla egy rendkívül stabil és egyszerűen telepíthető, illetve egyszerűen használható rendszer, ahol könnyű menedzselni a funkciókat, és a felhasználóbarát felületeten gyorsan és hatékonyan lehet dolgozni. Ha a három rendszert összehasonlítjuk, a Joomla közelebbi testvére a WordPress-nek, mint mondjuk a Drupalnak. A keretrendszer előnye többek között, hogy képes a legfrissebb PHP és MySQl futtatására; hogy rengeteg előre programozott sablonnal rendelkezik; és hogy a WordPress-hez hasonlóan itt is komoly háttértámogatásra számíthatunk, hiszen rengeteg fejlesztő dolgozik a felhasználók boldogulása érdekében. A Drupal-honlapok is különböző modulok segítségével épülnek fel, és a rendszer széles választékát kínálja ezeknek. Egy igazi dzsungelnek is nevezhetjük, hiszen az alapnak tartott funkciókat is külön kell letölteni hozzá; így a HTML-szövegszerkesztő mellett a médiaanyagok feltöltése (videó és kép) is plusz munka, cserébe programozói szemmel jobban alakítható rendszer kapunk. Sokan a fejlesztők álmának tartják, mivel nem is inkább egy CMS-rendszerre, hanem egy fejlesztői felületre hasonlít: a Drupalt a modulos felépítés és a dokumentáció miatt könnyedén tudják kezelni azok, akik megfelelő PHP-ismerettel rendelkeznek. Előnye, hogy fejlesztőbarát, megengedi az egyedi igények megvalósítását, és hogy erős felhasználói közösség van a háttérben.

SilverStripe

Rugalmas és viszonylag egyszerűen használható PHP-alapú tartalomkezelőről beszélünk, amely minden szükséges eszközt a fejlesztők kezébe ad. Egy demo segítségével könnyebben átláthatjuk, mi várna ránk használatával, és már az admin-felületet is előre megismerhetjük.A SilverStripe legutolsó frissítése 2015.

Symphony

Egy kiválóan konfigurálható, gyors és egyszerűen bővíthető XSLT-alapú tartalomkezelőről beszélünk, amit az Overture készített.Leginkább a fejlesztőknek szól, de ha valaki esetleg nem tudna eleget az XSLT-ről, azoknak az Overture oktatóanyagot is a rendelkezésére bocsát. Hátránya, hogy mezei felhasználó nehezen fog boldogulni vele, ehhez kell egy komoly alaptudás.

TYPOlight/Contao

A korábban TYPOlight-ként ismert Contao 2006-ban kezdte el becserkészni a tartalomkezelőket, és néhányat azóta sem ereszt. A back-office-ban és a front-office-ban dolgozó munkatársak is kezelni tudnak.PHP-alapú rendszerről beszélünk, amit Unix-es és Windows-os operációs rendszert használó gépekről is futtathatunk. 24 nyelven érhető el, és legutolsó frissítése 2015.

Concrete5

A Concrete5 az egyszerűen kezelhető CMS-rendszerek közé tartozik. Mivel inkább a marketinges kollégáknak csinálták (és nem a programozóknak), ezért az sem véletlen, hogy az egyik legnagyobb előnye a szerkesztői módba való azonnali átkapcsolás lehetősége. Megfelelő jogosultsággal, természetesen.A szép és átlátható kezelői felületen a beépített statisztikai modul miatt zökkenőmentesen begyűjthetjük a legfontosabb adatokat (emeljük ki megint: ez is a marketingesek álma, vagyis a gyors visszajelzés). Forradalmi rendszer, és gyorsan megtanulható a használata.

Crushy CMS

Korlátozás nélkül bármikor, bárkinek, bármelyik oldalra és bármilyen felhasználására – ingyenes. A Crushy CMS egy egyszerűségéről híres plug-and-play tartalomkezelő-rendszer, aminek előnye, hogy nincs szükségünk telepítésre annak kényelmes használatához.A Crushy CMS alkalmazása biztonságos és takarékos (a fejlesztési idő és a karbantartási költség is kevesebb vele, mint általában), és a szoftver leginkább majd azoknak okoz örömet, akik nincsenek benne a programozás és a webszerkesztés varázslatos világában. A rendszer népszerűsége folyamatosan nő, és napjainkban tízezernél is több weblap használja. CushyCMS egy gyors, egyszerű és ingyenes tartalomkezelő rendszer, amelynek célja, hogy megkönnyítsük a webes tervezők egyszerűsítésével tartalom menedzsment. Ha még nem látta, kényelmes egy teljesen ingyenes és rendkívül egyszerűen használható termék, amely kerülnek a piacra a közelmúltban.    Kényelmes CMS egy hosztolt és ingyenes tartalomkezelő rendszer, amely könnyű, de elég erős, hogy jumpstart webhelyen egy pillanat alatt. Kényelmes CMS egy kiváló lehetőség. A kényelmes CMS könnyedén a megbízók számára a hozzáférést, és képes megváltoztatni tartalmát bizonyos számú oldalt nélkül minden mást, hogy nem kell.  

Frog CMS

A Frog CMS leegyszerűsíti a felhasználók előtt álló feladatokat, és mindezt egy rugalmas, elegáns interfészen keresztül tálalja. Az egészre a letisztultság és a szükségtelen alkalmazások elhagyása jellemző. A 2007-ben még phpRadiant néven induló rendszer a Radiant CMS PHP-s változata.

MODx

A MODx egy kiváló asszisztens arra az esetre, ha megfelelő hatékonysággal szeretnénk kezelni az online tartalmakat. A PHP-alapú rendszer lehetővé teszi, hogy olyan weblapot tervezzünk és hozzunk létre, amilyet mindig is akartunk; nincsenek megkötések, csak szuperegyszerű templatek HTML/CSS/JS-ben. Jellemző rá a letisztult navigációs sáv, a praktikus grafikus felület és a beépített CSS-menükészítő. Használatához regisztrálásra szükség.

Távoktatás levelezőrendszerrel is megvalósítható! Mobil appok segítségével is elérhetők a portálok.
 Ajánlom figyelmükbe a https://www.cushycms.com/hu/ oldalt. https://www.youtube.com/watch?v=-MpVQI43TJ0

https://m-info.hu/sites/default/files/Drupal_7_alapismeretek_v1.pdf

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése