2020. március 19., csütörtök

Az alapértelmezett átjáró feladata

Az alapértelmezett átjáró irányítja a forgalmat a helyi hálózatról a távoli hálózatok eszközeihez. Otthoni vagy kisvállalati környezetben gyakori, hogy az alapértelmezett átjárót az internethez való csatlakozáshoz használják.
Az a hálózati csomópont, amelynek a gép azokat a csomagokat küldi, amelyek nem a helyi hálózat valamely állomásának szólnak. Az alapértelmezett átjáró feladata a távoli csomópontok felé az adatok továbbítása, illetve az onnan érkező információk fogadása a gép számára. Az alapértelmezett átjáró irányítja a forgalmat a helyi hálózatról a távoli hálózatok eszközeihez.

Amikor egy állomás csomagot küld egy másik IP-hálózaton lévő eszköznek, akkor azt egy közvetítő eszközön keresztül az alapértelmezett átjárónak kell küldenie. Ez azért van így, mert a helyi állomás nem tárol irányítási információkat a helyi hálózaton kívül lévő, távoli célállomásokról, az alapértelmezett átjáró viszont rendelkezik a szükséges információkkal. Az alapértelmezett átjáró, ami leggyakrabban egy forgalomirányító, egy iránytótáblát tart fenn. Az irányítótábla egy RAM-ban tárolt adatfájl, amiben a közvetlenül csatlakozó és az eszköz által megtanult távoli hálózatok adatai szerepelnek. A forgalomirányító a táblában lévő információkat használja fel a célhoz vezető legjobb útvonal megtalálásához.
Az átjáró (gateway) olyan hálózati pont, amely bejáratként szolgál egy másik hálózat számára, és a hálózaton keresztül továbbított adatokat egy pontos címre küldi. Az útválasztó (router) tudja, hova kell irányítania az átjárón keresztül érkezett adatokat. Ha a cél egy külső hálózaton található, akkor az útválasztó (router) az adatokat a külső hálózatra irányítja. Ha a hálózat más hálózatokkal kommunikál, előfordulhat, hogy konfigurálnia kell az átjáró (gateway) IP-címét. Ha nem tudja az átjáró (gateway) IP-címét, kérdezze meg a hálózati rendszergazdától.
Minden olyan eszköznek alapértelmezett átjáróra van szüksége, amely egy távoli hálózatban lévő célállomással akar kommunikálni, és az oda vezető legjobb útvonal meghatározásához forgalomirányítót használ. Ehhez a közvetítő eszközök, mint például a kapcsolók is alapértelmezett átjáró címet használnak, hasonlóan a végberendezésekhez.
A kapcsoló IP-cím információi csak a távolról történő hozzáféréshez szükségesek. Más szóval, egy kapcsolóra csak akkor tudunk Telnet-tel bejelentkezni, ha van hova csatlakoznunk, azaz a kapcsoló IP-címmel rendelkezik. Ha a kapcsolót csak a helyi hálózat eszközeiről szeretnénk elérni, akkor elegendő rajta IP-címet beállítani. Az otthoni hálózatok végberendezések széles skáláját kötik össze, ide értve a PC-ket, laptopokat, tableteket, okostelefonokat, okostévéket, és a hálózati játékkonzolakat, mint például az Xbox 360 vagy a PlayStation 3.Ezen végberendezések rendszerint egy otthoni forgalomirányítóhoz kapcsolódnak, mely valójában négy egybeépített eszközt takar:

    Forgalomirányító - Adatcsomagokat továbbít az internet felé és fogad onnan.

    Kapcsoló - Összeköti a vezetékes hálózat végberendezéseit.

        Tűzfal - Biztosítja a kimenő és korlátozza a bejövő forgalmat.

A több eszközt tartalmazó és jelentősen nagyobb forgalommal rendelkező vállalati hálózatok esetén ezeket a funkciókat különálló berendezések dedikált szolgáltatásai látják el. A végberendezések, mint például a PC-k és a laptopok, vezetéken csatlakoznak a hálózati kapcsolókhoz. A helyi hálózaton kívülre küldött csomagok továbbítása érdekében a kapcsolókat forgalomirányítókhoz csatlakoztatják. A hálózati infrastruktúra további eszközei a vezeték nélküli hozzáférési pontok és a dedikált biztonsági berendezések, például a tűzfalak. A berendezések nagyon különböznek fizikai felépítésükben, felhasználási módjukban és képességeikben. Azonosok viszont abban, hogy az operációs rendszer az, ami működésre bírja az őket alkotó hardvert. Gyakorlatilag minden internetre csatlakoztatott végberendezést és hálózati eszközt operációs rendszer működtet. A végfelhasználói berendezések közé tartoznak az okostelefonok, tabletek, PC-k és laptopok. A hálózati, más néven közvetítő eszközök az adattovábbítást szolgálják. Ide tartoznak a kapcsolók, a forgalomirányítók, a vezeték nélküli elérési pontok és a tűzfalak. A hálózati eszközökön futó operációs rendszert hálózati operációs rendszernek nevezik.

http://uwhu.uw.hu/course/module6/6.4.3.2/6.4.3.2.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése