2020. március 2., hétfő

Teritsünk meg

A falat sokkal jobban ízlik, ha szépen megterített asztal mellett fogyasztjuk el. Ezért gondosan kell teríteni akkor is, ha, csak szűk családi körben ebédelünk, vagy vacsorázunk esetleg reggelizünk. Különösen vonatkozik ez a szabály a vendégfogadásra. Ne téveszd össze a fogalmakat, terítésről van szó és nem edénykiállításról. Nem szükséges tehát az asztal edényekkel és evőeszközökkel úgy megrakni, hogy ott mozdulni se lehessen. Nem a hivalkodás a cél, hanem hogy a vendég jól érezze magát.
A tányérokat úgy helyezd el, hogy köztük legalább 60 cm legyen a távolság. A tányérok helyzetének másik jellemzője hogy a tányér és a segédeszközök elhelyezésére kb. 40 cm mélység szükséges, ez azt jelenti, hogy egy teríték 60 cm széles és 40 cm mélységű területen helyezhető el megfelelően. A székeket is ehhez igazodva helyezzük el. Az asztal lábához ne ültessünk senkit - nem azért mert az illető "nem fog megházasodni", hanem mert ott nagyon kényelmetlen az ülés. Lényeges szempont, hogy a háziasszony a fogások feltálalásakor, ne érjen a vendégek székéhez, ugyanez igaz a vendéglátóhelyekre is, ott a pincér ne érjen a felszolgálás során a vendég székéhez.
Az asztal lehetőleg olyan helyen legyen, hogy ajtónyitáskor ne érje huzat az ott ülőket. A világítást is úgy oldjuk meg, hogy ne zavarja a vendégeket. Ne helyezz az asztalra sok virágot, mert az elválasztaná az asztaltársaságot. Hogyan helyezzük el a terítéket? Az étkező személy előtt, ha lehet szimmetrikusan elhelyezve. A poharak és a szalvéta adja a teríték központját.
A terítés fontos alapelve, hogy az egy kézzel használatos eszközök a jobb kéz felől legyenek. Így a vizespohár, a kanál, a kés, ami fő evőeszköz, és más egykezes eszközök. A tányért az asztal szélétől kétujjnyi távolságra tegyük. A terítés első mozzanata az asztal "lefedése" terítővel. Az asztalterítő lehetőleg úgy takarja az asztalt, hogy legfeljebb 20 cm lógjon le az asztal széléről. Ünnepi alkalomra fehérrel terítsünk, máskor kellemessé tehetjük az asztal színes, vagy mintás terítővel.
Poharak helye az asztalon: négynél több féle poharat sohasem tegyünk egy terítékhez. A poharak méretét a beléjük kerülő ital jellege adja meg. A rövid italokat kisméretű, a "hosszú italokat" öblösebb, nagyobb poharakba illik önteni. A rövid ital az erős nagy alkoholtartalmú ital, ebből keveset illik fogyasztani, a hosszú ital a nagyobb mennyiségben fogyasztható, kevésbé nagy alkoholtartalmú folyadék. Itt is a szokásos gasztronómiai elv érvényesül, a "kívülről befelé". A szalvétát összehajtva tegyük a tányér valamelyik oldalára. Ha papírszalvétát használunk, annak kellemes színe és mintája harmonizáljon a terítővel.
Az edények elhelyezését a lapos tányérral kezdjük. Ezután jön a levesestányér. A kést a tányér jobb oldalára tegyük, élével a tányér felé fordítva. A villa helye az ellenkező oldalon van, s hegyével felfelé néz. A kanalat vagy a kés mellé, vagy a tányér elé tesszük, mellé pedig a kiskanalat. Ha halkést és halvillát használunk, tegyük őket a rendes kés és villa mellé. Ha a halhoz két villát teszünk, akkor az egyik az egyik oldalra, másik a másik oldalra kerül.
A savanyúságos vagy kompótos tányért a nagy tányértól balra tesszük, jobbra pedig a poharakat. Só-, paprika- és borstartó lehetőleg több is legyen az asztalon. Uzsonnára kisebb tányérokkal terítsünk. Jobbra mellé tegyük a csészealjat és a csészét. A kávéskanál helye a csészealj jobb oldala.

Az asztali rend:
A házigazda jó előre döntse el, milyen sorrendben helyezi el vendégeit az asztalnál. Illetlenség a házigazdával szemben, ha a vendégek elhelyezéskor hozzákezdenek a helyek cserélgetéséhez. A meghívott vendégeket lehetőleg úgy ültesd, hogy egymás mellé azok kerüljenek, akiknek az érdeklődése közel azonos. A háziasszony, miután mindenki elhelyezkedett, jó étvágyat kíván és kezdődhet az étkezés.
Az ebéd természetesen a levessel, vagy az előétellel kezdődik. A háziasszony joga hogy kit kínál meg elsőként a sülttel, vagy más étellel. Nagyétkű vendég csak akkor kérjen újból, ha mindenki jól el van látva és maradt a tálban. Legyen a háziasszony előrelátó a terítésnél, hogy ne rontsa el a hangulatot az állandó kiszaladgálással egy pohárért, vagy sótartóért.
Aki a levest, vagy italokat felszolgálja mindig a vendég jobb oldalára álljon, más ételek esetén a bal oldalra. A sültek felvágása, felszeletelése a házigazda feladata.

Evőeszközök használata:
A villa mintegy négyszáz éves múltra tekinthet vissza. Kényszerűségből került használatba, ugyanis a XVI. században olyan bonyolult ruhák kerültek divatba, hogy az addigi szokásokkal ellentétben nem sikerült kézzel a szájba juttatni az ételt. Kellett tehát egy segédeszköz, amivel az ételt a táltól a szájig juttatták. Így került az asztalra a villa, ami annak idején hosszabb és nagyobb volt. Mostanára sokat finomodott. Mai használata a kés segítségét igényli. A kést fogd a jobb kezedben, hogy a vágás ereje jelentősebb legyen, a villát pedig a balban. Mindkét evőeszközt a hüvely és a mutató és a középső ujjak között tartsd. Könnyedén használd a kést. Amíg rágsz a kezedet a tányér mellett pihentetve az evőeszközöket a tányér felett, vízszintesen tartsd. Nem hadonássz velük, és ne tartsd függőlegesen. Ha étkezés közben nem vágsz a késsel, helyezd a tányér szélére. Nem illő az evőeszközt tisztogatni. A kést nem csak vágásra használhatod, hanem arra is, hogy a villára segítsd a köretet. Ha az étkezést befejezted, ezt úgy jelezd, hogy a két evő eszközt keresztbe helyezed egymással párhuzamosan nyelükkel a jobb kezed irányába. A leves és más hígabb ételek evőeszköze a kanál. Tartása hasonló az előző eszközökéhez. Étkezés után lenyalás nélkül helyezd a tányérra. Nem hagyhatod magadnál a leves után. Főzeléket, húst, tésztát nem illik kanállal enni. Az evőeszközökkel evés közben a lehető legkevesebb zajt okozz, szádat is hangtalanul és zárva mozgasd. Nem, illik nyitott szájjal, csámcsogva enni. Néhány étel fogyasztás: A terített asztalnál a helyes viselkedés nagyon fontos. Nem elég az asztalt helyesen megterítened, vagy helyet foglalnod.

Néhány általános alapszabály:

- Az előételeket általában a jobb kézben tartott villával fogyaszthatod.
- A. kenyérféleségeket mindig illik kettétörni és belőle falatokat leszakítva fogyasztani, még akkor is, ha a vajastálról kenjük a kenyeret.
- Vendégségben illik minden fogásból legalább egy keveset venni.
- Ne halmozd fel a tányéron az ételt, még akkor sem, ha a kedvenc ételedről van szó.
- Ne nyomkodd össze a köretet, és ne keverd össze az étel egyes részeit, pl. a szaftot és a burgonya összetört darabjait, mert gusztustalan színűvé, állagú lehet az eredmény.
- A vendégeidet a fő ételből illik legalább kétszer megkínálni, hogy jelezd szíveslátásodat.
- Az evőeszközöket a tányér széléhez nem csak nem illik támasztanod, de praktikus okokból nem is érdemes, mert róluk ételmaradék csoroghat a terítőre.
- Ha nem fejezted be az étkezést csak valamilyen oknál fogva megszakítod, akkor helyezd az evőeszközöket a tányér szélére úgy, hogy azok nyelei ne lógjanak le az asztalra.
- Amennyiben befejezted az étkezést, tedd az evőeszközöket egymás mellé, úgy hogy azok a jobb kezed felé mutassanak.

Ételek fogyasztása:
Mit és hogyan ettek elődeink?

alma:
Kézzel kiveheted a tálaló edényből, de ha illendő akarsz lenni, akkor a következő módon járj el. Gyümölcskéssel hámozd meg, majd gyümölcsvillával a tányérodhoz szorítva négyfelé kell vágnod, a magházat a kés segítségével kivághatod, és kézzel a gerezdeket elfoŹgyaszthatod.
ananász:
A félbevágott gyümölcs húsát a héjából grapefruit kanállal szedheted ki és fogyaszthatod el. Előfordulhat, hogy szeletelve, vagy darabkákban kapod a gyümölcsöt, ekkor kanál segítségével eheted meg.
banán:
A hagyományos fogyasztást, csak családi és közvetlen baráti körben teheted meg. Az illem szerinti fogyasztása a következő. A fogadásokon, vagy társas rendezvényeken, gyümölcstálon tálalják, és onnan veheted el. Megenni gyümölcskéssel és villával illik. Az első lépés, hogy a kocsány felőli végénél a gyümölcskéssel és a hüvelykujjod segítségével fejtesz egy "sort" a héjból, így látható lesz a gyümölcs húsa. A tányérra helyezed ezután, és a gyümölcskés és a villa segítségével elfogyasztod. Abban az esetben, ha desszert készül belőle, flambírozzák, csokoládéval, vagy kevés alkohollal leöntik, és úgy tálalják, akkor kiskanállal illik elfogyasztani.
barack:
Mérete meghatározza, hogy hogyan fogyaszthatod. Egyszerre nem fér a szádba, tehát fel kell darabolnod. Ehhez a gyümölcskést és a villát használd. Szúrd bele a gyümölcsbe a villát, és a kés segítségével vágj le egy darabot belőle.
bólégyümölcs:
A koktél ok sok esetben tartalmaznak gyümölcsdarabokat is. A nagyobb darabokhoz szokás segédeszközt is adni, pl. szendvicstűt, kiskanalat. Vannak italok, ahol a díszítő, aroma adó gyümölcsöt eleve felszúrják egy pálcikára, azt onnan elfogyaszthatod. A díszítő gyümölcsöket viszont nem illik megenni, ezt a levágatlan héjuk is jelzi. Tehát ha a pohár szélére citrom, vagy narancskarikát helyeznek bevágva, az csak dísz és nem része az italnak.
burgonya:
Hazánk kedvelt köretfélesége a régmúltban sok gondot okozott az illemtudó embereknek. Akkoriban ugyanis nem illett a burgonyát késsel vágni. Nemcsak azért nem vágták a burgonyát, mert azt vélték társítani a vágáshoz, hogy a háziasszony becsületébe vágnak bele, hanem praktikus oka is volt. Ez az ok a következő: a kések akkoriban nem voltak rozsdaállók, és a burgonyában vannak olyan anyagok, amelyek a kés felületét megtámadták, és nem lehetet tisztára, fényesŹre takarítani. Ma már ez a probléma nem áll fent, sőt a mindennapi és társas étkezéseink része a késel történő burgonyafogyasztás. Ez azért is szükséges, hiszen az egyre divatosabb hasábburgonya darabok akkora méŹretűek is lehetnek, hogy azok nem fémek a szánkba. El kell tehát darabolni. Ha héjában sült burgonyát tálalnak eléd, akkor az, vagy alufóliában, vagy kistányéron teszik. Mindkét esetben kiskanalat adnak hozzá, aminek segítségével a belsejét elfogyaszthatod és a héjját pedig ott illik hagyni.
cékla:
A salátafélék egy különleges változata. Fogyasztása a salátafogyasztás általános mikéntje szerint történhet egy fontos kitétellel. A cékla leve eltávolíthatatlan foltot hagy a terítőn és a ruházaton, ezért nagy odafigyeléssel fogyaszd!
cukorka:
Az édességeket közvetlenül az eredeti csomagolásából, vagy bonbonierből kínálhatod. Kézzel kiveheted és fogyaszthatod is. Ügyelj arra, hogy egyes édességekben folyadék, vagy folyós krém található szétharapásakor erre figyelj.
cseresznye, meggy:
Mindkét gyümölcsöt kézze1 veheted ki a kínáló tálból Szádba teszed és kimagvalod. A magot baráti társaság esetén a tenyeredbe gördítheted, társas étkezéskor pedig kiskanálba. A magot a kihelyezett edénybe, vagy a tányérod szélére teheted.
desszertfélék:
A krémeket, pudingokat, fagylaltokat, gyümölcssalátát mindig kiskanállal illik enni. Ha magvat is tartalmaz, akkor a kiskanál segítségével helyezd a desszertet tartalmazó kehely alatti tányérra. Minden olyan desszerthez, amiben szilárd alkotórészek találhatók; pl. piskótadarabok, desszertevőeszközt illik adni.
Dinnye:
Szelet formájában illik elhelyezni a tányéron. A fogyasztásához használj kést és villát. A villát szúrd a gyümölcsbe és a kés segítségével vágj egy darabot belőle. A kés a magvak eltávolításhoz is. hasznos eszköz.
eper:
Kétféle módon kerülhet eléd, vagy megtisztítva kocsány nélkül, vagy megmosva kocsánnyal együtt. Az első esetben lehinthetik még porcukorral, vagy leönthetik tejszínhabbal. Ekkor a kiskanál a fogyasztás eszköze. Ha rajta a kocsány és tálaltak hozzá porcukrot is, akkor a szár megfogásával a tányérunkba szedett porcukorba mártva leharapjuk a kocsányról. A maradék zöld részt a tányér szélére helyezd.
felfújtak:
A sós felfújtak esetében, ha a darabokat vágnod is kell használj kést is egyébként a villa elegendő általában. Az édes felfújtak fogyasztásához kiskanalat illik használni.
gombócok:
A burgonyához hasonlóan a régi időkben ezt az ételt sem illet vágni. Ma ez már nem így van. Hasznos a gombóc fogyasztásakor, ha a kés és a villa együttes nyomásával, a villát megpróbálod a tésztába juttatni. Siker esetén vágd el a gombócot, és darabolva fogyaszd.
gyümölcs:
A friss bogyósokat kézzel lehet fogyasztani. A magvak eltávolítását és elhelyezését lásd, a megy címszónál. Nagyobb termésű, gyümölcsöket meg kell hámoznod, és fel kell darabolnod. Ehhez gyümölcskést használj. Ha vendéglátóként helyezed az asztalra a gyümölcsöt akkor e1őtte jól mosd meg.
hal:
A halféléket halevőeszközzel illik fogyasztanod. Ez áll egy halvillából és egy halkésből. A villa rövid és széles, a kés ferde élű és egyáltalán nem képes vágni. Ez azért fontos, hogy a szálkát el ne vágd, mert az akkor nagyon veszélyes lenne.
Húsételek:
Jellemzően késsel és villával fogyaszthatod. A hús és a köret arányát a villán, kellően válaszd meg, nehogy a szádhoz vezető úton leessenek. Amennyiben a húst darabolni kell, ügyelj arra, hogy a darabok elférjenek a szádba. Ne vágd fel előre a húst!
kenyérfélék:
A zsemle, vagy kifli a terítéken egy külön tányérban is megjelenŹhet a tányértól fentebb és balra. A pirítóst frissen kell kínálni. A kenyeret az asztalnál sohasem haraphatod, mindig törnöd kell. A kenyérszelet helye mindig a bal kezednél van. Ha a vaj nincs adagokra vágva, ne nyúljunk hozzá a saját késünkkel, hanem a vajtartóhoz tett késsel vágunk belőle, és azt a tányérunkra tesszük. Most már a saját késünkkel kenhetjük. A lekvárt az edényből, éppúgy mint a vajat, nem a saját késünkkel szedjük ki. A felvágottat az oda helyezett késsel szedjük ki. Ha a kenyér meg van kenve, nyugodtan harapjuk.
kukorica:
A főtt kukoricát baráti társaságban akár kézzel is megfoghatod és eheted. Társasági fogyasztása, két, vagy háromágú villa segítségével, vagy a csőbe szúrt tartó pálca segítségével lehetséges. A tartó eszközt megfogva emeld a szádhoz és fogyaszd.
levesek:
A levest tányérba szedve, vagy csészében tálalva fogyaszthatod. Mindkét esetben ügyelj arra, hogy ne hajolj túlságosan a tányér, vagy csésze fölé, mert az illetlen. Roppant csúnya látvány az asztal fölé görnyedő és a tányér tartalmát bedobáló személy. A kanálba mindig annyit meríts, amennyi kiloccsanás nélkül elér a szádig. A visszaeső leves-cseppek csúnya foltokat hagyhatnak a terítőn és a ruhádon is, netán az asztalszomszédod ruháján. A forró levest ne fújd túlságosan erősen, ne csűröld a kanalad segítségével. Ne szürcsöld a leveseket! Ez elsősorban európai elvárás, Ázsiában főleg Kínában és Japánban szinte kötelező a szürcsölés. A kanalat a jobb kezedben tartsd, a nyelét a mutató-, és a hüvelykujj között lévő párnán elhelyezve. A kisujjadat sohase tarts el a többitől, még tea, vagy kávé kevergetése közben se. Ha a tányér tartalmát csak a megdöntésével tudod kiüríteni, persze a kanaladdal, akkor ne feléd, hanem az asztal irányába döntsd. Ennek illem és praktikus okai vannak. A leveses csészének két füle van, de ha a leves elfogyasztásakor az edény alján lévő levest akarod elfogyasztani, csak a jobb oldalit fogd meg. Miért van akkor másik? Természetesen akkor fogod a bal fülét, amikor a jobb kezeddel kanalazod a levest, és nem szeretnéd, hogy a csésze alatt lévő tányérból kicsússzon. Ha. elfogyasztottad a csészéből a levest, akkor az alatta lévő tányér szélére helyezd a kanalat. Ha a levesben hús, vagy kolbász van, először kivesszük a ránk eső részt, és aztán a levest rászedjük. A darabokat a levessel együtt fogyasztjuk, és nem tartalékoljuk a végére.
rablóhús:
A nyársra tűzött hús és burgonyadarabok, valamint zöldségfélék, eltávolítása elég nehézkes lehet. A próbálkozáshoz villát használj. Ügyelj a helyes erőbeosztásra, nehogy a terítőn landoljon a finom étek. Ha fém nyárson vannak feltűzve a finomságok, előfordulhat hogy nagyon meleg a nyárs. A fa nyárs ebből a szempontból nem veszélyes. Állítsd függőleges helyzetbe a nyársat, balkézzel fogva, majd a villa segítségével csúsztasd az étel darabokat a tányérodba.
sajt:
Általában szeletelve tányérra helyezve láthatod az asztalon. Ilyenkor a reggeli része, vagy előétel. Ekkor kenyérre helyezve illik fogyasztanod. Előfordul, hogy nem keménysajtot tálalnak fel, hanem lágyabbat, pl. göcsei, ilmici, gomolya,...stb. A lágy sajtokat késsel kend fel a kenyeredre. A kemény sajtokra visszatérve, ha nincs felszeletelve, akkor sajtkést adnak mellé, vagy sajtbárdot, esetleg sajtgyalut.
saláta:
A főételhez feltálalt saláta az etikett szerint nem darabolható. Manapság ez nehezen tartható szabály, hiszen hatalmas salátafejek jelennek meg a salátástálakon. Ha lehetséges, akkor a villára csavard fel a salátalevelet, és úgy összecsavarva vidd a szádhoz. Ez sajnos nem mindig sikerül, tehát mégis csak darabolnod kell.
sonka:
Nehezen fogyasztható ételféle, ezét ajánlott a darabolása. Harapni és vágni is nehézkes ezért a hozzá adott récés élű kést használd, ami biztosan elvágja.
sós rágcsálnivalók:
Kis tálkában szokás tálalni, és abból egyesével illik szedegetni a csemegét. Ne szedj egyszerre sokat! A mogyorót és a mandulát szintén tálkában kell elhelyezni, de ahhoz kiskanalat szokás elhelyezni, amivel a vendég szedhet a neki odahelyezett kistányérra. A kanálkával kiszedett darabokat fogyaszthatod. Nem illik bemutatót tartani, hogy te reptében is be tudod kapni a szemeket.
szárnyasok:
Családi, vagy baráti asztaltársaságnál megfoghatod a csontos húsokat. Egyébként csak késsel és villával fogyaszd. A mellé tálalt köretet és a húst felváltva eheted.
szőlő:
Szemenként fogyaszthatod. A szemeket egyenként szedheted le a fürtről és teheted a szádba. Ha magja, vagy a, héjja túl nagy falat lenne, akkor a tányér mellé elhelyezett desszertkanállal kiveheted a szádból és a kistányérra teheted.
tésztaételek:
Általában villával fogyaszd! A pizza darabolása szükségessé teszi a kést is. A spagetti különleges étkezési szokást igényel. Ezt ugyanis kanállal és villával érdemes enned. A kanál a bal kezedbe legyen a villa pedig a jobban. A kanál öblös része szolgál arra, hogy, benne forgatva a villát, a tésztát felcsévéld. Ha túl sokat sikerült felcsévélni és úgy gondolod, hogy az nem férne a szádba, akkor nyugodtan tekerd le a tésztát és kezd elölről a műveletet. Olaszországban mély tányérban tálalják a spagettit és akkor nem szükséges a kanál mert a tányér aljának támasztva a villát nyugodtan tekerheted a tésztát.
tojás:
Amennyiben lágyra főt formában találod a reggeliző asztalon, akkor kanállal törd fel a végét, és kézzel fejtsd le héját addig, ameddig szükséges. Ezután a kiskanál segítségével kanalazd. ki a tojást. Ha rántottaként, vagy tükörtojásként sütve tálalják, akkor villával fogyaszd. Amennyiben sonka, hús, vagy más darabolandó is sült a rántottába, használnod kell a kést is.
Vagdalt hús:
Feltétnek, vagy önálló ételnek is fogyaszthatod. A kés és, a vil1a is szükséges hozzá.
virsli:
Az egyik kivétel abból a szabályból, hogy a meleg ételeket nem illik megfogni. Ott ahol köret nélkül mustárral, kenyérrel, kínálják nyugodtan megfoghatod. Amikor esetleg köretet is raknak mellé, akkor már mindenképpen használnod kell a villát, és is az elfogyasztásához. Így illik eljárnod, ha a színházban a szünet közben éhed csillapítására fogyasztasz el egy pár virslit még akkor is késsel-villával kell enned, ha nincs hozzá köret.
zöldség:
Régi etikett szabály volt, hogy késsel sohase érints zöldséget. Ennek léginkább praktikus oka volt akkoriban a kések minősége nem engedte meg a zöldségfélék és bizonyos ételek érintését. Ma már ez nem lehet probléma. A főzelékféléket villával fogyaszd, ha feltét s van hozzá, mindenképpen kel a kés is. A kés szükséges még a főzelék villára segítésében is. Ha vendégségben vagy és az ételben hajszálat, vagy más találsz, nem illik hangosan megjegyzéseket tenni, hanem az evőeszköz segítségével a tányér szélére kell tenni. Étkezés után szokás a fogak tisztítása. Ekkor ügyelni kell arra, hogy ne az asztalnál végezzük, és másik kezünkkel takarjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése