2020. október 13., kedd

Mire jó a Daemon Tools



 A programmal virtuális meghajtókat hozhatunk létre a számítógépen és ezekbe képfájlokat (másnéven lemezképeket, image fájlokat, pl. iso-kat) tölthetünk be. Erre azért és akkor lehet szükség, ha egy képfájlt nem szeretnénk kiírni lemezre és/vagy másolásvédelemmel ellátott biztonsági másolatról van szó, ám a tartalmára kíváncsiak vagyunk. Ekkor a program segítségével létrehozott virtuális meghajtóba be lehet tölteni a képfájlt és a számítógép úgy érzékeli, mintha az egy tényleges kiírt lemez lenne egy fizikailag is létező meghajtóban.

A program telepítése nem igényel semmilyen különösebb ismeretet, a már biztos ismert szokásos módon, next-next-next módon fel lehet telepíteni. Miután ezzel megvagyunk, nincs más dolgunk mint megkeresni az úgynevezett Tray ikonok között a program ikonját (lásd lentebb a képen a piros színű ikonban a villámot).


daemon tools - sytem tray

Kattintsunk jobb gombbal a ikonra, ekkor az alábbi menü tárul a szemünk elé:

daemon tools - menu

Meghajtók számának kiválasztása
Ezek közül vállasszuk ki a Virtual CD/DVD-ROM menüpontot, majd ott válasszuk ki a Set number of devices… menüpontot. Ebben a menüben kiválaszthatjuk a virtuális meghajtóink számait. Most állítsuk 1 drive-ra, azaz 1 meghajtóra! (Összesen egyébként 4 virtuális meghajtót képes futtatni).

daemon tools - number of devices




Ha jól csináltuk, akkor egy kis ablakocska bukkant fel, és rá van írva hogy ” Please Wait… “.

Képfájl betöltése a Daemon Tools-ba
Elkészítettük a virtuális meghajtót. Már csak annyi dolgunk van, hogy betöltsük azt a képfájlt, melyet futtatni szeretnénk a gépen. Ehhez kattintsunk rá ismét bal gombbal a program ikonjára és a menüben a következőket csináljuk:
Virtual CD/DVD-ROM -> Device 0: [Megható betűjele] No media -> Mount image
Ez annyit jelent, hgoy a virtuális CD/DVD-ROM nullás jelzésű meghajtójába (melybe jelenleg nincs semmi betöltve (no media) csatolunk (mount) egy képfájlt (image). Mivel a program 8 féle képfájl típust kezel, így biztos nem lesz gond még a ritkább típusú kiterjesztésekkel sem.

daemon tools - mount image

Ha mindent jól csináltunk, akkor ezt kell kapnunk:

daemon tools - image file




Már csak annyi dolgunk van, hogy tallózással kiválasszuk a képfájlt, és rákattintunk a Megnyitás gombra. Ezután lépjünk be a Sajátgépünkbe és láthatjuk hogy egy új meghajtónk van, benne az előzőleg csatolt képfájlt tartalmával.

Kiegészítő információ
A Daemon Tools program segítségével futtathatunk a számítógépen olyan lemezeket (megvásárolt, biztonsági másolatként futtatott játékokat például), melyek az alábbi védelemmel vannak ellátva: Securom, CDCOPS, SafeDisc, LaserLock, StarForce, Protect CD.
Használata személyes célra ingyenes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése