2020. október 6., kedd

Web alapú levelező program

Web alapú levelező programot!

(freemail, mailbox, stb)

Mi az e-mail?

Az e-mail vagy elektronikus levél, az internet legrégebbi és legelterjedtebb szolgáltatása. Hasonló a hagyományos levélhez, faxhoz.

Előnye: gyorsaság (elméletileg) - a küldemény (egy vagy több állomány) a hálózat bármely pontjára percek, másodpercek alatt megérkezik, feltéve, ha a technika ördöge és a szolgáltatók lassúsága nem szól közbe.

Az elektronikus levelek kezdetben csak tisztán szöveges üzenetek átvitelére voltak képesek, mára azonban képet, hangot, vagy futtatható állományokat, akár programokat is csatolhatunk a levelünkhöz.

Levelezőprogramok

  • Maguk a levelezőprogramok sokat fejlődtek, de lényegük ugyanaz: az interneten bármely e‑maillel rendelkező egyénnek küldhetünk levelet. Ehhez egyedül a címzett email címét kell ismernünk.
  • Az elektronikus levél elküldéséhez és megkomponálásához általában egy levelezőprogramra van szükség. A levelezőprogram teszi lehetővé, hogy megírjuk a levelet, kijelöljük a csatolt állományt és elküldjük a levelet. Hasonlóképpen alkalmas a kapott levelek lekérésére a postafiókból, levelek elolvasására, kibontására.
  • Legnépszerűbbek: Netscape Mail, Microsoft Outlook, Outlook Express,...
    De léteznek igen fejlett levelezőprogramok, mint pl. az Eudora, Bat, ...stb

Web alapú levelezőrendszerek

A Web alapú rendszerek nagyon hasonlóan működnek, mint a hagyományos levelezőprogramok. A rendszerek ingyenesen használhatóak, a tartalomszolgáltató a webes felületen megjelenő reklámokból szerez bevételt.

Előnyük: bárhonnan elolvashatók, valamint hogy semmiféle beállításra nincs szükségünk a levelezőrendszer üzembe helyezéséhez.

Hátrányuk: korlátozott postafiókméret és a csatolások kissé bonyolultabb kezelése.

Ilyen ingyenesen használható webhelyek: www.freemail.hu www.hotmail.com www.vipmail.hu www.citromail.hu

Az e-mail részei

  • Címzett (To): ide a címzett e-mail címe kerül, kitöltése kötelező
    Két részből áll: felhasználónév@domain
    felhasználónév: A címzett postafiókjának neve. A nevet szabadon lehet választani a postafiók megnyitásakor, nem kötelező a tulajdonos nevéből származtatni, bármilyen egyedi karaktersorozat lehet. Lehetőleg ne tartalmazzon szóközt, pontot a végén, és ékezetet se. A z írásjelek használata korlátozott: kötőjel, pont aláhúzás lehet benne, kérdőjel, csillag, törtvonal nem. Nem kezdődhet számmal sem.
    @ a felhasználónév után következik./@ = alt+64/
    domain: a felhasználó szolgáltatójának a neve.
    Ha egy levélnek több címzettje van, akkor az e-mail címeket pontosvesszővel választjuk el egymástól.
  • Másolat (CC = Carbon Copy): annak az e-mail címe kerül ide, aki másolatot kap a levélből. Ebbe a mezőbe több nevet is írhatunk, de a mezőt nem kötelező kitölteni, tehát van, hogy nem is látjuk.
  • Titkos másolat (BCC = Blind Carbon Copy): Ide azoknak az e-mail címe kerül, akik szintén kapnak másolatot a levélből, de a címzett ezt nem látja, míg a Másolatot kapók nevét igen. Ebbe a mezőbe több nevet is írhatunk, de ezt a mezőt sem kötelező kitölteni.
  • Tárgy (Subject): levél tárgynak rövid (tőmondatos) megfogalmazása, kitölteni nem kötelező, de illik, e nélkül is célba ér a levelünk.
  • Dátum (Date): Ez a mező tartalmazza a levél elküldésének dátumát. Ezt a mezőt a levelezőrendszer automatikusan odailleszti a levélhez.
  • Szövegtörzs: maga a levél szövege. Ez tartalmazza az általunk megírt szöveget.
    A Szövegtörzs része az Aláírás. A legtöbb levelező program lehetővé teszi az aláírás fájl létrehozását. Ebben a kis fájlban, rögzíthetjük aláírásunkat, amely a nevünkön, titulusunkon kívül a legfontosabb adatainkat tartalmazhatja, automatikusan odakerül minden elküldött levél végére, így ezt nem kell minden alkalommal begépelnünk.
  • Melléklet vagy Csatolás (Attachment): levélhez csatolt állományok kerülnek ebbe a mezőbe, amely bármilyen bináris állomány lehet, pl. dokumentum, kép futtatható program.

Az e-mail küldése

A küldés menete megegyezik a hagyományos postával. A feladó megírja a levelet, megcímzi, postára adja. A címzett pedig megtalálja a postafiókjában, amikor megnézi.

Ahhoz hogy levelet írjunk valakinek, ismernünk kell az illető e-mail címét, rendelkeznünk kell e-mail címmel, postafiókkal és egy levelezőszoftverrel, vagy webes levelezőrendszerrel. A postafiókhoz tartozik egy jelszó. Ezt a tulajdonos határozza meg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése