2020. november 5., csütörtök

PC összeszerelése kikészítettalkatrészekből10_2

Szereléshez használt eszközök


Lámpa
Kombináltfogó
Oldalcsípő fogó
Rádiós fogó
Krimpelő fogó
Blankoló fogó
Forrasztó kerámia fűtőbetétes páka
Forrasztó páka tartó, szivaccsal
Ónszippantó pumpa 
1db lapos csavarhúzó: 3.2x75mm
1db lapos csavarhúzó: 5.0x75mm
1db lapos csavarhúzó: 6.0x10mm
1db csillag csavarhúzó: #0x75mm
1db csillag csavarhúzó: #1x75mm
1db csillag csavarhúzó: #2x100mm
1db imbusz csavarhúzó: 3/16" 
1db imbusz csavarhúzó: 1/4" 
1db 6 részes műszerész csavarhúzó készlet
1db professzionális digitális multiméter 
1db 7 részes kihajtható imbusz készlet
1db PVC szigetelőszalag
1db forrasztó ón 
1db hordozó táska 
Imbuszkulcs készlet



























Részegységek
Ház
Táp
Cooler
Alaplap
Videó kártya
Hálózati kártya
Hang kártya
Billenzyűzet
Egér
Nyomtató
Scanner
Plotter
HDD
RAM
Gombelem
DVD lejátszó/ író





Lépések

Alkatrészek ellenőrzése

A processzor beillesztése a foglalatba

A CPU hűtőborda beszerelése

A memória modulok behelyezése az alaplapba

A videokártya beszerelése

 Az SSD/HDD meghajtó csatlakoztatása

 A tápegység csatlakoztatása az alaplaphoz

PC tesztelése

 Az alaplap beszerelése a gépházba a már összerakott alkatrészekkel együtt
Az operációs rendszer telepítése és a stabilitás tesztelése
Néhány tanács
Mire lesz szükséged egy PC összerakásához?
A számítógép összeszerelése leginkább egy nagyméretű puzzle kirakásához hasonlít. Mire lesz mindenképp szükséged, mielőtt belekezdenél? Az alapvető eszközökön (csavarhúzó, fogó, stb.) felül a siker kulcsa a megfelelő PC alkatrészek és operációs rendszer kiválasztásában rejlik. Szóval mire is lesz szükséged?

Processzor  és a hozzá tartozó hűtőborda
Alaplap
Rendszermemória
Videokártya
SSD vagy HDD meghajtó
Tápegység
Számítógépház és hűtőventilátor
Hogyan válasszam ki az alkatrészeket a számítógépemhez?
A megfelelő komponensek kiválasztása alapvető fontossággal bír, így erősen ajánljuk, hogy alapos megfontoltsággal válassz a különféle processzorok, és grafikus kártyák közül. Ha például gaming PC-t szeretnél építeni, látogass el különleges  Alza GameBox oldalunkra, ahol megnézheted, hogy általában hogyan épül fel egy játékra optimalizált rendszer. Amint beszerezted az összes szükséges elemet, kezdődhet is a szerelés. Ha életed első számítógépét rakod össze, mindenképp szánj a folyamatra legalább egy teljes délutánt, hogy ne kelljen sietned. Ne kapkodj, és légy óvatos! Ahogy a régi mondás is tartja, jobb félni, mint megijedni.

Helyezd a processzort a foglalatba
Helyezd be a rendszermemóriát
Szereld be CPU hűtőbordát
Csatlakoztasd a dedikált videokártyát
Csatlakoztasd az SSD-t
Csatlakoztasd a tápegység vezetékeit az alaplaphoz, a videokártyához, az SSD-hez, és a processzorhűtőhöz
Helyezd az összerakott komponenseket a gépházba
Kezdjük el
Egy számítógép sokféleképpen összeszerelhető, de egy dolgot tisztázzunk: nem ajánljuk, hogy az alkatrészeket egyből a gépházba építsd! Ha nincs túl sok tapasztalatod ilyen téren, akkor jobb, ha először a fő elemeket rakod össze, majd ellenőrzöd, hogy minden működik-e. Bár ez több időt vesz igénybe, hiszen gyakorlatilag kétszer kell összeraknod a gépet, mégis nagymértékben leegyszerűsíti a helyzetedet, ugyanis ha kiderül, hogy valami nem működik, nem kell az egész PC-t szétszedned. Az összerakott alkatrészek ellenőrzése és beállítása sokkal egyszerűbb, amíg még nincsenek a gépházba építve. A karton megfelelő munkaterületet biztosít, ezért rögtön kezdheted is azzal, hogy a kicsomagolt alaplapot azon helyezed el. Még előtte győződj meg róla, hogy az összes szükséges tartozékot kicsomagoltad, beleértve az útmutatót is.

A processzor beillesztése a foglalatba
Hogyan helyezz egy Intel processzort az alaplap foglalatába | Hogyan építsd meg a saját PC-det 
Illeszd az Intel processzort a foglalatba
Valószínűleg ez a lépés az egész összeszerelési folyamat legnehezebb része. A foglalat tűi nagyon érzékenyek, ezért meg kell bizonyosodnod róla, hogy semmiféleképp nem teszel kárt bennük (semmilyen körülmények között nem húzod szét, nyomod össze vagy töröd el őket). A sérült foglalat helyrehozása nagyon bonyolult, és ebben az esetben az alaplap is elveszti a garanciáját. Először is a nyitó mechanizmus segítségével (a részletekért olvasd el az alaplap útmutatóját) nyisd fel a foglalatot. Ha közelebbről megnézed a foglalatot és a processzort, láthatod, hogy mindkét elem egymásba illeszkedő bevágásokkal rendelkezik.

Ezek a bevágások garantálják, hogy a processzor behelyezése csakis egyféleképpen kivitelezhető. Figyeld meg, hogy mind a processzoron, mind pedig a foglalaton található egy apró nyíl, amely elárulja neked, hogy pontosan milyen irányban illeszd be a processzort a foglalatba. A processzort óvatosan helyezd be, oly módon, hogy már az első próbálkozásra beilleszkedjen. Ne is gondolj arra, hogy a foglalatban állítod be; ha úgy érzed, hogy nem illeszkedik megfelelően, akkor egyszerűen vedd ki, és próbáld újra.

Néhány alaplap rendelkezik CPU beszerelési eszközzel, amely leggyakrabban a Z170, és a Z270 lapkakészleten található meg. Ha a processzor megfelelően illeszkedik, hajtsd vissza a foglalat fedelét, és készen is vagy.


Az Intel processzorokkal ellentétben az AMD CPU tűi közvetlenül magán a processzoron foglalnak helyet, ezért még óvatosabban kell bánnod vele. Fejjel lefelé a foglalatba húzva a beillesztés egyszerűbb, és kevésbé kockázatos. Nyisd fel a foglalatot a rögzítőkar függőleges helyzetbe történő állításával, a nyilaknak megfelelően helyezd a processzort az aljzatba (ugyanúgy, mint az Intel-nél; a részletekért olvasd el a mellékelt útmutatót), majd zárd le a foglalatot azáltal, hogy a kart vízszintesbe állítod. A processzort nagyon óvatosan, bármiféle nyomás kifejtése nélkül illeszd be.

A CPU hűtőborda beszerelése
A számítógép összeszerelési folyamatának első része készen is van. Most a CPU hűtőborda behelyezése következik. Kövesd az utasításokat az útmutatóban megadottak szerint! A 6. és 7. generációs Intel processzorokkal légy nagyon óvatos, és győződj meg róla, hogy az összes csavar egyenletesen van meghúzva. Ne kapkodj, szentelj kiemelt figyelmet arra, amit csinálsz, és átlósan húzd meg a csavarokat. Ezek a processzorok rendkívül vékony nyomtatott csatlakozásokkal lettek ellátva, és hajlamosak a sarkoknál eldeformálódni. Ha ezzel kész vagy, jöhet a 3. lépés – a RAM beszerelése.

 A memória modulok behelyezése az alaplapba
Hogyan építsd számítógépet. Útmutató a rendszermemória (RAM) beszereléséhez

A beszerelési folyamat az alaplap típusától és modelljétől függően változhat. Egyes alaplapok csupán két, míg a többi több memória slottal rendelkezik. A két slottal rendelkező alaplapokat csak be kell helyezni, míg a négy slottal rendelkezők esetében a kétcsatornás működés érdekében még legalább két RAM modul beszerelésére van szükség.

Hogyan csatlakoztasd a rendszermemóriát (RAM) az alaplaphoz

A képen megfigyelheted, hogyan kell a RAM modult beszerelni a DIMM slotba. A modulnak szorosan kell illeszkednie a slotba. Néha szükség lehet némi erő kifejtésére annak érdekében, hogy a kapcsoló a helyére pattanjon (lásd az ábrán). A következő lépésben megtudhatod, hogyan szerelheted be a GPU-t.

 A videokártya beszerelése
Számítógép építés. A videokártya (GPU) beszerelése az alaplapba a PCIe csatlakozón keresztül

A számítógéped összeszerelésének következő lépése a videokártya beszerelése. A legtöbb modern videokártya meglehetősen nehéz, ezért fontos, hogy a beszerelés során végig stabilan tartsd. Az esetek többségében az első PCI-E 16x slotot használod a kártya beillesztéséhez – ez található a legközelebb a CPU foglalathoz. Ha kérdésed van, vagy kétségeid támadnának, olvass bele az alaplap útmutatójába. Most pedig eljött az ideje az SSD, vagy a HDD csatlakoztatásának.

Az SSD/HDD meghajtó csatlakoztatása
Csatlakoztasd a merevlemezt (HDD vagy SSD) az alaplaphoz

Az ábrán a HDD meghajtó SATA csatlakozóba történő megfelelő csatlakoztatása látható. Az optikai meghajtók esetében ugyanígy kell eljárni.

 A PSU csatlakoztatása az alaplaphoz
 Hogyan csatlakoztasd a tápegységet a számítógéphez

Ellenőrzés – jól csinálod??
Hogy biztosan tudd, működik-e minden, csatlakoztasd az alaplap, (24-tűs ATX) és a processzor tápegységét (8-tűs EPS). Ekkor az alaplap alján található megfelelő LED lámpának világítania kell. Egyes alaplapok 4-tűs EPS-t, míg a többi 8 + 4 EPS-t, vagy akár 2 x 8 16-tűs EPS-t igényelnek.
Az összerakott PC elemek tesztelése
 Az összeszerelt számítógép első futtatása

Amennyiben az alaplapod nem rendelkezik dedikált „Power” vagy „Start” gombbal, akkor a bekapcsoláshoz két PWR SW LED bekötésére van szükség. Ez nem olyan bonyolult, mindössze egy csavarhúzóra lesz szükséged hozzá. Ha van róla képed és bejutottál az UEFI-be (régebben BIOS), akkor már valószínűleg sínen vagy. Ezen a ponton telepítheted az operációs rendszert, vagy beszerelheted az alkatrészeket a gépházba, az OP rendszer installálását pedig későbbre is hagyhatod. Ez csakis rajtad áll.

 Az alaplap beszerelése a gépházba a már összerakott alkatrészekkel együtt
A „Hogyan építsd meg a saját PC-det” útmutatónk a végéhez közeledik, és ez az utolsó lépés, amikor a hardverrel kell dolgoznod. Most húzd ki a tápegységet, az  SSD-t, a videokártyát, és megkezdheted az alaplap beszerelését a gépházadba. Néhány esetben lehetőség van a processzorhűtővel már korábban felszerelt alaplap behelyezésére is.

Kezdd az alaplap I/O paneljének beszerelésével | Hogyan építsd meg a saját PC-det – 8. lépés
 Az I/O vezérlő; az alaplap hátoldalán helyezkedik el

Először is az úgynevezett I/O vezérlőt kell beépítened, amely az alaplap hátlapját képezi, és más alaplapi tartozékokkal együtt jár.

A PC alkatrészek összeszerelése – az alaplap beszerelése a gépházba
 Útmutató, hogyan szereld be az alaplapot a számítógépházba

Az alaplap beszerelése a gépházba | Hogyan építsd meg a saját PC-det – 8. lépés
Helyezd az alaplapot a gépházba azáltal, hogy a hátsó részt (a csatlakozókkal együtt) az I/O panelhez csatlakoztatod. Bizonyosodj meg róla, hogy megfelelően helyezted-e be, és ellenőrizd, hogy az alaplapon található lyukak és a ház „fogai” illeszkednek-e egymásba.
 Hogyan szereld be az alaplapot a számítógépházba

Óvatosan húzz meg minden csavart annak érdekében, hogy az alaplap szorosan illeszkedjen a gépházhoz.

A kábelek elrendezése | Hogyan építsd meg a saját PC-det – 8. lépés
Javasoljuk, hogy olvasd el a számítógépedhez tartozó útmutatód, hogy legyen némi fogalmad arról, hogy hogyan is kellene a vezetékeket elrendezni ebben a bizonyos helyzetben. A tápegység vezetékeinek, és az egyéb kábelek elhelyezkedése jelentős mértékben befolyásolja a gép megjelenését, és a légáramlási hatékonyságot. Az útmutatóból az is kiderül, hogy hova, és hogyan helyezd el a lemezeket (SSD/HDD) vagy az optikai meghajtókat, amely azért is fontos, mivel minden számítógépház-modell különböző.

Kábelek csatlakoztatása (csatlakozók, kapcsolók, stb.) | Hogyan építsd meg a saját PC-det – 8. lépés
Az alaplap beszerelését követően csatlakoztasd a maradék csatlakozókat is, azaz az USB-t, az AUDIO, és a VENTILÁTOR csatlakozóit, valamint a gépház vezetékeit.
Hogyan csatlakoztasd a kábeleket

Az ábra mutatja, hogyan kell az USB csatlakozókat a gépházhoz csatlakoztatni. Ne felejtsd el, hogy minden alaplap némileg különböző csatlakozó-elrendezéssel rendelkezik, ezért mindig a mellékelt útmutatóban megadott utasításokat kövesd. A számítógéped most már majdnem teljesen kész van; az egyetlen dolog, ami hátravan, az a perifériák, mint például a  billentyűzet, egér és a monitor csatlakoztatása.

Perifériák csatlakoztatása (billentyűzet, egér, monitor, stb.) | Hogyan építsd meg a saját PC-det – 8. lépés
Ha már mindent csatlakoztattál, akkor a gépház oldalsó paneljeit is a helyükre rakhatod. Ezt követően dugd a tápkábelt a tápegységbe, és csatlakoztasd a LAN kábelt a billentyűzet, egér, fejhallgató, vagy audio csatlakozókkal ellátott, hátoldali I/O panelhez. Ha nincs dedikált videokártyád, csatlakoztasd a monitort az I/O panelen elhelyezett, megfelelő (HDMI/DisplayPort) csatlakozóban; egyébként pedig magához a videokártyához.

A számítógép elkészült. Az operációs rendszer telepítése és a stabilitás tesztelése
Túl vagy a nehezén, most pedig eljött az ideje az operációs rendszer telepítésének, nevezetesen a Windows 10-é, hiszen minden más csak pénz- és időpocsékolás lenne. Ezzel még a legmodernebb  Ryzen és Kaby Lake processzorgyártók is egyetértenek. A Windows 7 és a 8.1 ideje lejárt.

A Windows 10 otthoni telepítése esetén két lehetőség közül választhatsz: telepítő DVD, vagy bootolható  USB flash drive. A második opció általában jelentősen gyorsabb, főleg, ha USB 3.0-n keresztül használod. Ha minden jól megy, akkor kevesebb, mint 15 percen belül már be is jelentkezhetsz a Windows fiókodba.

A tápegység megválasztását alaposan gondold át, hiszen ez a számítógép alkatrészeinek legfontosabb eleme, amely jelentős befolyással bír az egész rendszer teljes élettartamára. Mi a Seasonic tápegységek használatát javasoljuk, amelyeket magas minőség, hosszú élettartam, és rendkívül alacsony meghibásodási ráta jellemez. Ezen belül is a "moduláris" tápegységek közül válassz, amelyek teljes mértékben lecsatolható kábelekkel rendelkeznek. Ennek a típusnak köszönhetően mindig csak azt a kábelt kell használnod, amire ténylegesen szükséged van.
A gépház kiválasztásának is nagy figyelmet szentelj! Ha tartós PC alkatrészeket szeretnél venni, akkor megéri beruházni egy olyan gépházra, amely porszűrővel, nagyszerű kivitelezéssel, és hatékony légáramlást biztosító ventilátorral van felszerelve. Az olcsóbb gépházak hajlamosak a por felhalmozására, és nem túl hatékonyak a meleg levegő áramoltatásában, ez pedig kárt okoz a számítógép alkatrészeiben, ezáltal csökkenti azok élettartamát. Akkor is megfelelően felépített gépházra van szükséged, ha olyan csendes működésre vágysz, amilyenre csak lehet.
Egy számítógép összeszerelése rengeteg vezetékkel jár, ezért jó, ha rendelkezel kábelelrendezési eszközökkel. Ha mást nem is, de legalább néhány kábelkötegelőt szerezz be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése