2020. november 2., hétfő

Számítógéphálózat építóelemei_11_2_2



A hálózatok hardverelemei olyan fizikai eszközök, amik a hálózatok kialakításában szükségesek. Ezek biztosítják, hogy az adat el tudjon jutni fizikailag az egyik helyről a másikra:

- Modem - nevét a két alapvető részegysége modulátor és a demodulátor kezdőbetűinek összevonásából kapta - a digitális információk analóg közegeken (pl. telefonos vagy kábelhálózat) keresztüli továbbítását vivőjelek modulálásával lehetővé tevő hardvereszköz.

- A hagyományos, analóg telefonos hálózaton történő átvitelre használt modemek legnagyobb sebessége 56 Kbps, a kábelhálózaton üzemelő kábelmodemek által már elérhető vált 600 Mbps-os átviteli sebesség.

- Router (útválasztó), olyan intelligens hálózati eszköz, amely a beérkező adatcsomagokat a továbbítását a célállomás felé a lehető legoptimálisabb úton végzi.

- Switch a különböző hálózati szegmensek között biztosítja a csomagolt adatok továbbítását.

- Hub - amely fizikailag összefogja a hálózati kapcsolatokat - elnevezés hálózati hardverelem közös kapcsolódási pontját jelenti. Elsősorban a helyi hálózatokban (LAN) használják számítógépek és más eszközök összekötésére.

- Repeater (jelismétlő) a fogadott analóg jeleket digitális adatsorrá alakítja vissza, majd az ez alapján újból előállított analóg adatsort küldi tovább a célállomásnak.

Kliens Pc-k és Szerverek

Adatátviteli közeg; UTP, BNC, Fénykábel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése