2023. május 4., csütörtök

Metanol a borban és a pálinkában

A metanol vagy faszesz valóban súlyosan mérgező vegyület bizonyos koncentrációban. Pár éve a vasútasok megcsapoltak egy tartálykocsit és néhány kupatető pálinkát ittak, ami miatt néhányan megvakultak, mások később meg is haltak. Ha biztosra akarsz menni, soha ne igyál semmilyen alkoholtartalmú italt. (Dámóc,Tiszadob,Nyírbogdány) A metanolt ma elsősorban egyéb vegyületek előállításához használnak fel, de ismert például mint oldószer, üzemanyag vagy üzemanyag-adalék, tüzelőanyag is. A metanolt a szervezet alkohol-dehidrogenáz enzimmel bontja le, mint az etanolt, ekkor pedig formaldehid és hangyasav keletkezik belőle, így már kis mennyiségben is súlyosan mérgező; többek közt maradandó látáskárosodást, kómát vagy halált is okozhat. A súlyosabb tünetek leghamarabb 6-7 órával később, de általában csak 1-2 nappal a fogyasztás után jelentkeznek, tehát a metanolmérgezés túlélési esélyeit nagyban rontja, hogy a legtöbbször igencsak előrehaladott állapotban ismerik fel. Akármilyen rosszul lefőzött pálinka készítése során a közkeletű tévhitekkel ellentétben nem keletkezik annyi metanol, ami vakulással, kómával, halállal járó akut mérgezést okozhatna. A kocsmárosok felvásárolnak kétes pálinkákat és kimérik, azokban lehet több a metilalkohol.  Természetes metanol az alkoholos italokban minden alkoholos ital tartalmaz valamennyi metanolt. Egyesek szinte semennyit, mások pedig, mondjuk úgy, egy keveset. Az italok természetes metanoltartalma a pektin nevű poliszacharid bomlásakor keletkezik, az pedig a szárazföldi növények sejtfalában és a sejtközi lamellában található. Az alkoholos italok alapanyagai közül a gyümölcsökben található meg a legnagyobb mennyiségben, így még a gyümölcsök, gyümölcslevek elfogyasztásakor (vagy feldolgozásakor) is képződik valamennyi metanol. Egy liter narancslében például több metanol lehet, mint egy liter vodkában. A mértékkel fogyasztott (napi 1 pohár) vörösbor magas oxidáns- és polifenol-tartalma miatt kedvező hatású, csökkenti az összkoleszterinszintet, de emeli a védő hatású koleszterin szintjét a vérben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése