2023. október 18., szerda

Miért pont az Árkádia?

Fontos tudni: Rövidcsapos metszés javasolt!
Kifejlett magasság: kb. 1,5-2 m (művelési mód függvénye)
Sor- és tőtávolság: 1×1 m (fejművelés); 1,2×1,2 m (bakművelés); 1,8×2,4 (váltóvesszős)
Termésérés: Szeptember eleje
Vízigény: Kis vízigényű
Hő- és fényigény: Nagy hő- és fényigényű
Típus: Csemegeszőlő
Korai, hatalmas fürtű és bogyójú, rezisztens csemegeszőlőt a Cardinal és a Moldova fajták

keresztezésével állították elő, igen ellenálló, finom csemegeszőlő, kifejezetten biotermesztésre. Az ’Árkádia’ egy ukrán eredetű, igénytelen fehér csemegeszőlő fajta, amely hazánkban igazi ritkaságnak számít. Közepesen erős növekedési erélyű fajta, vesszői közepesen vastagok, emiatt jól alakíthatók a támaszrendszerhez. Elsősorban házi kerti nevelésre alkalmas.  A növekedési erélye közepes-erős. Alkalmas lugasok befuttatására is. Ez a jelenlegi legstabilabb, legkiegyensúlyozottabb fajta. Ennek okán, nincs szüksége túl erős metszésre, de komoly termésritkításra sem. A nyugalmi időszakban végezzük a téli metszést, a fagy beállta után, -5 fok alatt október második felétől március közepéig. Ahhoz, hogy szőlőnk igazán szép fürtöket teremjen elengedhetetlen a szőlő metszése, amely első hallásra bonyolultnak tűnő feladat. Az epizódban választ kaphatunk arra, hogy miért, mikor, és hogyan kell metszeni a szőlőt, és bemutatjuk csercsapos váltó metszést és a szálvesszőzést. nyugalmi időszakban kell metszeni. (rávágó mellévágó olló) A metszés időpontját megválasztani úgy a legjobb, hogy minél közelebb a kerüljön a szőlő megindulásához, vagyis a nedvkeringés megindulásához.  Kitűnő a fagytűrése (-21 fok) és a peronoszpóra ellenállósága. Lisztharmatra kissé érzékenyebb, ezért ellen védeni kell Prosiliconnal, ami a bogyórepedés ellen is megvédi. Megfelelő biológiai növényvédelem nélkül a lisztharmat fertőzésből eredő bogyórepedések gyakoriak lehetnek nála, ami akár az egész fürt rothadását okozhatja. Sok más rezisztens csemegeszőlőhöz hasonlóan ez is korán, már augusztus közepétől érik, de ez az egyetlen igazán szép, piacos korai fajta. Ez a szuper házi kerti fajta tartja a rekordot bogyó és fürtméretben is! Bogyója a 28 mm-t és a 8 grammot is elérheti. Fürtje laza, kúpos és akár 750 g is lehet.
Fényes, halványsárga gyümölcse roppanós, lédús. Íze harmonikus, zamatos. Cukortartalma nem túl magas (15-16 %), ami azonban nem érzékelhető, hiszen savtartalma elég alacsony (5-6 g/l).
Levelei nagyméretűek, kerekdedek, fogazottak, a vállöböl mély, az oldalöblök kimondottan sekélyek. Szeptember elején érik, bőtermő és megbízható fajta. Fürtjei nagyméretűek (600-700 g), vállasok, közepesen tömöttek. Bogyói nagyok, megnyúltak, héja vékony, színe éretten zöldessárga színű, roppanó. A termés lédús, íze harmonikus, édes, a szürke rothadásnak viszonylag jól ellenáll. Talajigény: A szőlő talajjal szemben nem támaszt nagy igényeket, mivel viszonylag jól alkalmazkodik. Így a szerkezet nélküli homoktalajoktól a kötöttebb nyiroktalajokon is sikerrel termeszthetjük. Fény- és hőigény: Fény- és melegigényes növény, ezért a telepítés helyét gondosan válasszuk meg. Erős fényben a bogyók jobban színeződnek, több cukrot termelnek és héjuk vastagabb lesz. Nagy hőigényű növény, a fagyok károsíthatják. Vízigény: Kis vízigényű növény, öntözés nélkül nevelhető. Ültetési idő: Szabadgyökerű szőlő március-április, valamint október-november. Konténeres szőlő márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.Gondozás: A szőlő fajták fontos gondozási feladata a metszés, melyet a tartós fagyok elmúltával, de még a növény nedvkeringésének beindulása előtt végezzük el, így február végén – márciusban a legaktuálisabb metszés. A metszés célja a tőkeforma kialakítása- és fenntartása, a termőegyensúly megőrzése, valamint a termésmennyiség- és minőség biztosítása. A metszés lehet: rövidmetszés, csercsapos váltómetszés, cseralapos váltómetszés, valamint szálvesszős metszés.
A tél-végi tavasz eleji metszésen túl vannak általánosan végzendő zöldmunkák, melyek a hajtásválogatásból, hajtásigazításból, kötözésből, a fürtzóna lelevelezéséből állnak. A növényvédelmi feladatok sorában első a tavaszi lemosó permetezés, mely nagyban hozzájárul az állományunk egészséges fejlődéséhez. Kártevők, betegségek: peronoszpóra, lisztharmat, atkák, szőlőmoly Lemosó permetezésnél narancsolajat használjunk . Boroil A szőlőnél az első megjelenő kártevő a szőlő gubacsatka. Ellene védekezhetünk NeemAzallal, de sokkal jobb a februárban kihelyezett ragadozóatka, amely biológiai növényvédelem mellett (felszívódó rovarölők és kén nélkül) véglegesen megoldja a problémát. Az ezután fertőző peronoszpóra ellen, amint a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 20 fokot permetezzünk élő készítményünkkel Amazon Ezt a kezelést leggyakrabban 2 hetente érdemes ismételni, de ellenálló fajtáknál az évi 1-2 kezelés már elegendő. Nyár végén, ősz elején ezt használjuk a botritis (szürkerothadás) ellen is. Lisztharmat ellen egy olyan bio készítményt javasolunk, amely egyben a bogyórepedést is megakadályozza, ez a Prosilicon. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése