2022. április 7., csütörtök

A MU-MIMO és a beamforming hálózat előnyei

Minél több eszköz csatlakozik az otthoni WiFi-hez, annál lassabban mozog. Ennek az az oka, hogy a legtöbb útválasztó egyszerre csak egy eszközzel tud kommunikálni. Ezekkel az egyfelhasználós (SU-MIMO) útválasztókkal minden eszköz kivárja a sorát, hogy adatokat küldjön és fogadjon az internetről, így amikor egy új eszköz csatlakozik, a vonal – és a várakozás – kicsit hosszabb lesz. Szerencsére van a városban egy új technológiai szabvány, amely drasztikusan csökkenti a várakozási időt, és a neve MU-MIMO.

Előnyei

A többfelhasználós, több bemenetes, több kimenetű technológia – ismertebb nevén MU-MIMO (más néven Next-Gen AC vagy AC Wave 2) – lehetővé teszi, hogy a Wi-Fi router több eszközzel kommunikáljon egyidejűleg. 

Ez lerövidíti az elérési időt, akár  nyolc eszköz küzd egyszerre a sávszélességért, a MU-MIMO egyre jobban javítja a WiFi élményt.

Az otthoni WiFi-felhasználók számára az olyan bosszúságok, mint a szaggatott videó és a folyamatos pufferelés, valóban lefékezhetik a szórakozást, de bárki, aki WiFi hálózatot használ, profitálhat a MU-MIMO teljesítménynövekedéséből. Íme néhány módja annak, hogy a MU-MIMO az útpadkára sodorja a gyakori WiFi-problémákat:

Mind a MU-MIMO, mind a nem MU-MIMO (SU-MIMO) eszközök gyorsabban működnek, mert a hálózaton lévő összes eszköznek kevesebb ideje van várni, hogy adatokat kapjon a WiFi útválasztótól.

A MU-MIMO technológia növeli az útválasztó kapacitását és hatékonyságát, lehetővé téve az intenzívebb Wi-Fi-t igénybe vevő tevékenységeket, például a streamelést és a játékot.

 
A MU-MIMO használatához először olyan útválasztóval kell rendelkeznie, amely támogatja a technológiát. A régebbi szabványokon, például Wireless-A, B, G és N szabványokon működő WiFi routerek nem támogatják a MU-MIMO-t, és ez csak néhány későbbi Wireless-AC router funkciója. 

A legbiztonságosabb megoldás az, ha olyan útválasztót keres, amely egyértelműen kijelenti, hogy támogatja a MU-MIMO-t, a Next-Gen AC-t vagy az AC Wave 2-t.

Bármely vezeték nélküli eszköz működik a MU-MIMO útválasztóval, de a WiFi-teljesítmény maximális javítása érdekében az eszköznek támogatnia kell a MU-MIMO technológiát is. A Consumer Electronics Show (CES) és a Computex kiállításai alapján várhatóan a számítógépek, laptopok, okostelefonok és táblagépek gyártói egyre inkább támogatni fogják a MU-MIMO-t az elkövetkező években. A DigitalTrends.com szerint a technológiának 2017-re a legtöbb eszköz alapszolgáltatásává kell válnia.

Bár a MU-MIMO még mindig feltörekvő technológia, az olyan előrelátó vállalatok, mint a Qualcomm és a Linksys, előre látták a jövőbeni keresletet. A Qualcomm Wave 2 MU-MIMO WiFi® chipjének és a Linksys Max-Stream EA8500-nak (az első MU-MIMO-képes útválasztónak) bevezetésével ez a gyorsabb hálózati megoldás,

beamforming fogalma

A sugárformálás vagy térbeli szűrés olyan jelfeldolgozási technika, amelyet érzékelőtömbökben használnak irányjelek továbbítására vagy vételére.  Ezt úgy érik el, hogy az elemeket egy antennatömbben egyesítik oly módon, hogy bizonyos szögekből érkező jelek építő interferenciát , míg mások destruktív interferenciát tapasztalnak. A térbeli szelektivitás elérése érdekében a nyalábformázás mind az adó, mind a vevő oldalon alkalmazható. A mindenirányú vételhez/átvitelhez képest elért javulást a tömb irányítottságának nevezik . 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése