2022. április 30., szombat

BIG TEXAS HOLD'EM

A Texas Hold’Em a közösségi pókerjátékok legnépszerűbb változata. Általában 2 és 10 közötti játékos vesz részt a játékban, habár elméletileg 22 játékos is játszhatná (23, ha nincsenek égető lapok). A legzártabb pókerjáték, a fogadások sorrendje állandó. Vitatott, hogy szerencsejáték-e, vagy sport, melyben szerepet játszik a szerencse is.

Leosztásnál minden játékos két lapot kap, ezek a saját lapjai. Későbbiekben 5 lap felfordítva kerül az asztalra, ezek lesznek az úgynevezett közös lapok. Ebből a 7 lapból kell a játékosnak nyerő lapot összehoznia!

 Játék menete:

1, A kis vak és a nagy vak leosztás előtt berakja az előre meghatározott összeget
(a vakok biztosítják az, hogy senki se húzza ki magát a játék alól)
2, Az első licitálás a nagy vaktól balra ülő játékos kezdi.
(Mindenki 3lehetőség közül választhat: megad, emel vagy bedobja lapjait)
3, Flop -- első 3közös lap felfordítása
4, Újabb licitáló kör következik
5, Turn -- 4. közös lap felfordítása
6, Újabb licitáló kör következik
7, River -- 5. közös lap felfordítása
8, Utolsó licitáló kör

Ezek után akik játékban maradtak felfedik lapjaikat!
Az nyer akinek a legerősebb értékű lapja van! A lapok csökkenő érték szerint a következők:
HIGH CARD (magas lap)

ONE PAIR (pár: 2 db egyforma értékű lap)

TWO PAIRS (2 pár)

DRILL (3 db egyforma értékű lap)

STRAIGHT (sor: legalább 5 db egymás melletti értékű lap)

FLUSS (szín: legalább 5 db egyszínű lap)

FULL HOUSE (1 drill és 1 pár)

POKER (4 db egyforma értékű lap)

STRAIGHT FLUSS (színsor)

ROYAL FLUSS (színsor 10-től Ász-ig)
 
A játékban minimum kettő, de maximum tíz játékos vehet részt. Minden játékos két kártyalapot kap a játékosok elől takarva képpel lefelé, továbbá öt kártya kerül az asztalra képpel felfelé ( Common cards ), amelyet minden játékos egyenlő eséllyel használhat.
A hét kártyából azt az öt lapot kell kiválasztani, amely a legerősebb összeállítást adja.
Az első játékostól jobbra ülő játékost jelölő korong / Dealer button / jelzi és ez a játékos lesz ebben a játékban az utolsó. A jelölőkorong minden játékban az óramutató járásával megegyező irányban mozog így minden játékos lesz első és utolsó is. Osztást megelőzően az első játékos a mindenkori kisebb limit felét, mint tétet / Small blind /az asztalon elhelyezi, az első játékostól balra eső játékos az adott körben a második a mindenkori kisebb limitet teszi meg tétnek / Big blind /. A többi játékos lapjaik megtekintése után rakhat tétet. A Dealer a mindenkori első játékossal kezdve minden játékosnak két lapot
oszt képpel lefelé. A licitet a második játékostól balra ülő játékos kezdi. Minden játékosnak a körben három lehetősége van :
1. Tartja a már bent lévő tétet  ( Call )
2. Megemeli a már bent lévő tétet a kisebb limittel  ( Raise )
3. Eldobja a kártyáit és ezzel kiszáll a játékból  ( Fold )
Az első licit után a Dealer három kártyát képpel felfelé kioszt az asztal közepére. Ettől a körtől kezdve a kezdés joga az első játékost illeti meg, aki ezen jogát tovább adhatja a következő játékosnak / Check /.
Licitálás után, a Dealer újabb kártyát oszt le az asztalon fekvő három mellé. Ismételt licitálás után, a Dealer egy ötödik és egyben utolsó kártyát oszt az asztalon levő négy mellé.
Az utolsó licit befejeztével a még játékban lévő játékosok sorban megmutatják lapjaikat, amit az utolsó licitáló kezd. A Dealer megállapítja, hogy melyik játékos rendelkezik a legmagasabb értékű öt kártyával és megnevezi a játék nyertesét.
Dealer Button: Az osztót jelölő kis korong.
Flop: Az asztalra képpel felfelé kiosztott három lap.
Turn: A negyedik felfordított lap az asztalon.
River: Az ötödik felfordított lap az asztalon.
Community cards (Közös lapok): A középre kiosztott 5 lap, amit mindenki sajátjaként használhat.
Blind (Vak licit): Az osztótól balra ülő két embernek mindenképpen licitálnia kell. Ezt hívják vak licitnek. Az osztótól balra ülő ember adja a kis vak licitet (Small Blind - SB), míg a következő a nagy vak licitet (Big Blind - BB). Fix limites $1/$2-es játéknál az SB általában $0.5. a BB $1.

Bet (Nyitás): Az első berakott tét a licit során

Call (Tartás): Egy másik játékos által berakott tét tartása

Raise (Emelés): Egy másik játékos által berakott tét emelése

Fold (dobás): Ha előtted nyitottak, vagy emeltek és nem akarod tartani a tétet, akkor dobnod kell.

Check (passz): Ha még senki nem nyitott előtted, akkor lehetőséged van passzolni. (Azaz nem kell pénzt beraknod.) Persze ha utánad valaki nyit, akkor döntened kell, hogy tartod vagy dobsz
Pot: A játék során berakott pénz összessége
Limit: A limit nagysága határozza meg a vakok nagyságát és a későbbi lehetséges emelések mértékét. A típusa pedig azt, hogy miként történhet az emelés. Három típust használnak általában: fix, pot limit, no limit.

Fix limit: Fix limites játék során mindig csak a limitnek megfelelő összeggel emelhetünk. Pl. $1/$2-es limitű asztalnál az első két licitkörben $1 a lehetséges nyitás (és emelés), míg a második két licitkörben $2.
No limit: No limit játéknál az emelés felső határa a nálad lévő pénz mennyisége. A minimális emelés nem lehet kisebb mint a nagy vak licit, illetve mint az előző emelés a licitkörben. Pl. $1/$2-es NL asztalnál a nagy vak $2. Ekkor a minimális nyitás, emelés $2. De ha előttünk valaki 10 dollárt emelt, akkor abban a körben már minimum 10 dollárral kell nekünk is emelni, ha emelni szeretnénk. A következő licitkörben megint $2-ről indul a minimális emelés.
Pot limit: A minimális emelésre vonatkozó szabályok megegyeznek a no limit szabályival. A maximum pedig nem lehet nagyobb mint az eddig berakott pénz. Ennek pontos kiszámítása a következő: a játékos először tartja az eddigi emelést, ekkor kell összeszámolni a pot értékét, majd ennyivel lehet emelni. Tehát Pl. egy durva $5/10-es játéknál ez a következő képpen történik: $5, $10 (ezek a blindok) $35, $120, $410... Ezek persze a maximális emelések, ennél lehet kisebbet is emelni, illetve egyáltalán nem szükséges minden játékosnak emelni. Pocket : Hold’em-nél a kézbe kapott két lap.
Pre-flop: Az osztás és a flop kirakása közti időszak.
Showdown: A játék végén a lapok megmutatása

Stratégia

A stratégiát négy alapvető fontosságú dolog határozza meg. Játékszabály a vak összege. Jellemzően minél gyorsabb a vakszintek emelkedése, annál agresszívebb a játék.
Számít mennyi a zsetonunk száma a többi játékoshoz képest és az éppen aktuális vakszinthez képest. Számít az asztalon elfoglalt pozíciónk. Az először licitáló pozíciókat korai pozícióknak, az utoljára licitálókat pedig késői pozícióknak nevezzük. Köztük van a középső pozíció. A nagyvak és a kisvak a preflop licitnél késői, későbbi licitkörökben pedig korai pozíciónak számítható. Jellemző, hogy minél előrébb van (korai) egy játékos pozíciója, annál jobb lapokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy sikeresen részt vehessen az adott leosztásban. S végül a legfontosabb szempont: a nekünk kiosztott két lap erőssége, a többiekéhez képest.

A Pot limites játék egy No limites játék azzal a kivétellel, hogy a maximális tét értéke a pot értékéig terjedhet.A nyitó tét értéke nem lehet kevesebb a nagyvak-tétnél. Az emelt tétnek el kell érnie minimum a nyitó vagy emelt tét értékét. A maximális tét értéke a játékosnak az asztalon lévő maximális zsetonmennyiség értékéig terjedhet (All-in). Az emelések száma nincs korlátozva. Például, ha az első játékos 10 zsetonnal nyit, akkor a második játékosnak minimum 10 zsetonnal kell emelnie a tétet, így a teljes tét összege 20 zseton lesz.Kaszinókban, pókertermekben általában a Fix limit, No Limit, és a Pot limit szabályok szerint játszanak.Az osztó megkeveri a paklit, és ha játékos osztó, akkor felajánlja a tőle jobbra lévő játékosnak a pakli elemelését. A lapok kiosztása előtt a kisvak beteszi a kisvak-tétet, a nagyvak pedig a nagyvak-tétet. Az osztó az első lapot a kisvaknak, majd továbbhaladva bal irányba minden játékosnak két körben, körönként egy-egy zárt lapot oszt ki.

Szakkifejezések


Semi shuffle  saföl Scramble keverés
Riföl 3 keverés
Lehúzás 3-5 
Pitching osztás
Riföl 2 keverés
Emulet emelés
dealer button
égető kártya
flopp 3
dealer licit
égető kártya
turn törm 4.
licit
égető kártya
river 5. utolsó
licit
show time
kattolás
stekk 20
menhetten
bord játszik
kéz előtti hívás

Tilt lejtő
upswing fellendülés
szabálytalan Missdeals felfordul 1,2 ujrakezdés
kikker kisérő
limp kiváncsi
UTG esélytelen
buletts aa
cowboy kk
ladys qq
jacks jj
welchars  55
ducks 22
72,q5,
aa, 56 26%
horror a2,a3,a4,a5,a6,a7,a8,a9,k10,k8,jk,aq,jj.a10


A
Ace-high
Olyan 5 lapos kéz, amiben nincs sor, flös vagy pár, de van benne egy ász.
Aces full
Full három ásszal (és bármilyen párral).
Aces up
Olyan kéz, amiben két pár van és az egyik egy ász pár.
Action
Egy adott játékoson a sor, hogy eldöntse mit lép. Például passzol vagy emel.
Aktív játékos
Az a játékos, aki nem dobta a lapjait.
Add-on
Lehetőség további zsetonok vásárlására. A többasztalos versenyeken (MTT) a rebuy időszak végén rendszerint 60 perc után.
All-in
Ha egy játékos az összes zsetonját felteszi. Ennek taktikai oka lehet vagy a játékos tartja egy másik játékos tétjét.
Ante
Kis pénzösszeg, amit kötelező betenni minden leosztás előtt- többnyire a tornák késői szakaszában fordul elő. Minél magasabb a vak értéke annál nagyobb az ante.
B
Backdoor
Ha szükséged van arra, hogy a turnen és riveren is lejöjjön a kívánt szín egy kombinációhoz. Például: egy treff Bubid és egy treff dámád van, a flop egy treff ász, egy kőr 5 és egy pikk 6. Ha turnen és a riveren lejön egy treff király és egy treff 3 egy backdoor flössöd van.
Bad beat
Amikor egy sokkal esélytelenebb hand megveri az erős favoritot. Hidd el, ez valóban megtörténhet.
Bankroll
Az a pénzösszeg amelyet pókerjátékra különítesz el pl. partypoker számládon.
Bankroll management (BRM)
Ha a bankrollodnak megfelelően választasz játékot és tudod mikor engedhetsz meg magadnak nagyobb versenyeket, egyszóval, ha jól tudsz gazdálkodni pénzeddel.
Big blind (Nagy vak)
A nagy vak duplája a kis vaknak (a vakokat kötelező betenni még az osztás előtt).
Blank
Használhatatlan lap.
Bluff (Blöff)
Amikor hívsz vagy emelsz gyenge lapokkal, hogy a többi játékossal elhitesd, hogy erősebb kezed van, mint valójában.
Bounty (Fejpénz)
A többasztalos versenyeken (MTT) bizonyos játékosokra fejpénzt tűzünk ki, minden általad kiejtett játékosért egy pénzdíjat nyersz.
Break (Szünet)
Egy többasztalos verseny (MTT) olykor nagyon hosszúra nyúlhat, ezért gyakran 55 perc játék után 5 perc szünet következik.
Bubble (Buborék)
Amikor már csak egy játékos kiesése szükséges a fizetős rész elérése előtt. Például: a versenyre 200 játékos nevezett be és az első fizető pozíció a 15. hely. A 16. helyen kieső a bubble-ben esett ki.
Bullet
Egy ász pár.
Button
Az osztó pozícióját jelölő kis korong (minden leosztás után a korong az óramutató irányában egy hellyel tovább ugrik).
Buy-in
Az az összeg készpénzes versenyeken, amellyel leülünk az asztalhoz vagy nevezési díj a tornákon.
C
Call
A tét és az emelés tartása.
Cash game (Készpénzes játék)
A tornákban a zsetonoknak pontbeli értékük van. A készpénzes játékokban a zsetonoknak pénzbeli értékük van.
Check (Passz)
Te vagy soron. Ha még senki nem tett, passzolhatsz.
Check-raise (passz-emelés)
Gyakran használt taktika. Először passzolsz és reméled, hogy a többi játékos tartja a tétet vagy emel. Ezután megemeled valaki más tétjét.
Community cards (Közös lapok)
5 lap az asztal közepén - flop, turn és a river (másnéven "the board")
Continuation betting (Folytatólagos hívás)
Hasonlít a blöffhöz. A flop előtt úgy tűnik a lehető legjobb lapkombinációd van - a flop után már más a helyzet. A többi játékos ezt azonban nem tudja, ezért emelsz. Ravasz vagy.
D
Dealer's position
Az a játékos, aki előtt az osztógomb van. A leghátsó és egyben legelőnyösebb pozíció, az itt ülő játékos cselekszik utoljára.
E
Early position (Korai pozíció)
Azok a játékosok akik elsőként cselekednek, rendszerint a vakokktól balra levő két szék.
Entry fee
Díj, amit minden versenyen be kell fizetni. Általában ez az összeg a buy-in 10%-a.
Entry stake
A buy-in az az összeg, amivel benevezhetünk egy versenyre. Az entry stake az az összeg amit a játékosok befizetnek a potba, szóval az össznyereményalap.
F-G
Fifth street
Másnéven river. Az ötödik közös lap az asztalon, ami után jön az utolsó licitkör.
Fish
Újonc, akit a többi tapasztaltabb játékos könnyű prédának tekint.
Flat call
Olyan megadás, ahol akár emelhettünk is volna.
Flop
Az első 3 közös lap, ami az első licitkör után kerül az asztalra. Ezután kezdődik a második licitkör.
Flush (Flöss)
5 azonos színű lap.
Flush draw
Amikor 4 egyforma színű lapod van és már csak egy hiányzik a flös létrehozásához.
Fold (Dob)
Ha feladod a játékot a lapok eldobásával.
Póker
4 egyforma értékű lap, amit quadsnak is neveznek.
Fourth street
A negyedik közös lap (másnéven "turn") Ennek kiosztása után veszi kezdetét a harmadik licitkör.
Freeroll
Ingyenes verseny.
Full house (Full)
3 egyforma értékű lap plusz egy pár. Például három ász és két dáma.
H
Heads-up
Amikor csak két játékos játszik egymással. A partypokeren ‘1 on 1’ néven is ismert.
Hole Cards
Két zárt lap, amit minden játékos kézbe kap.
I-K
In the money (Pénzes helyezés)
Egy torna utolsó szakasza, amelyben mindenki, aki játékban maradt egy fizetős helyet fog elérni.
L
Late position (Hátsó pozíció)
Rendszerint a button-tól balra levő két hely - az osztón kívül az utolsó két játékos, aki cselekszik. Rendkívül előnyös hely.
Limit
Olyan játék, amelyben minden licitkörben 4x lehet emelni, miközben az emelés összege nem lehet nagyobb a nagy vak értékénél.
Limp-In
Tét megadása emelés nélkül. Általában arra mondják, ha a nagy vak után következő játékos csak megadja a tétet, de nem emel.
M
Micro cash game (Mikró limites játékok)
Alacsony tétek és alacsony vakok - tökéletes játék kezdőknek.
Middle position (Középső pozíció)
Egy 10 fős asztalnál a button-tól balra az ötödik, hatodik és hetedik hely.
Minimum sit down
Minimális zsetonhalmaz, amivel le lehet ülni egy készpénzes asztalhoz. Rendszerint a nagy vak szorzója (pl. 1$ / 2$-os vakok szorozva 35-tel azt jelenti, hogy 70$-ral csatlakozhatsz az asztalhoz.)
MTT (Többasztalos versenyek)
Ezeken a versenyeken nagyon sokan vesznek részt. Ez egyben azt is jelenti, hogy minél több játékos van annál nagyobb lesz a nyeremény!
N
No Limit
Olyan játék, ahol nincs limitálva, hogy a játékos mennyit emelhet. A No Limit Hold’em a világ legnépszerűbb pókerjátéka.
Nuts
A lehető legjobb kéz az adott szituációban. Ha a river után van nuts-unk, verhetetlenek vagyunk.
O
Odds (Nyereményszorzó)
Annak az esélye, hogy egy hand kijön (vagy sem).
Offsuit
Különböző színű lapok.
On the button
Másnéven Dealer's position. Az utolsó játékos, aki cselekszik.
On their backs
Ha legalább két játékos all-in ment és senki sem adta meg a tétet. A játékosok megmutatják lapjaikat, hogy meállapítsák, ki nyert.
On tilt
Rosszul és ész nélkül játszani néhány bead beat után.
Open-ended straight
Olyan négy lapos sor, amely mindkét végén kiegészíthető egy nyerő kézhez.
Outs
Azoknak a kártyáknak száma, amik javíthatnak a hand-en és még a pakliban vannak. Például: a turn után a játékos keze 4-5-6-7, a sorhoz egy nyolcasra vagy egy hármasra van szüksége. Mindegyikből 4 maradt, tehát a játékosnak 8 outs-ja van.
P
Pass
Dobni, másnéven fold.
Playing the board
A Hold’em játékban az a szituáció, amikor az asztalon mind az 5 közös lap jobb, mint ami a kezünkben van. Így a legjobb kártyakombinációnk gyakorlatilag az, ami az asztalon van.
Pocket pair
Kézbe osztott pár.
Pocket rockets
A kézbe osztott pár egy ász pár. Ennek az esélye 220:1.
Position
Ahol ülsz az osztó pozíciójához viszonyítva.
Pot
Magyarul kassza, bank. Az adott leosztásban az összes játékos által betett pénz vagy zseton.
Pot odds
A pot-ban lévő pénz és annak a tétnek a hányadosa, amelyet meg kell adnunk ahhoz, hogy folytathassuk a játékot viszonyítva annak az esélyéhez, hogy nyerő kezet hozunk létre. Segít eldönteni, hogy játékban maradjunk-e vagy sem.
Pre-flop
A flop leosztása előtti játék.
Prize fund or prize money
A tornán résztvevők száma szorozva a belépők díjával határozza meg az össznyereményt.
Q
Quads
Négy egyforma lap, másnéven póker.
R
Rainbow
Szívárvány. Ha a flop különböző színű lapokból áll és ezáltal sokkal kisebb az esély egy flösre.
Emelés
Az előző tét megemelése.
Rake (Jutalék)
A ház nyeresége készpénzes játékokban, rendszerint a pot 5%-a és nem több néhány dollárnál.
Rank
A lapok és a hand-ek rangsora.
Re-buy
Ha egy játékos elbukta az összes zsetonját lehetősége van (rendszerint az első órában) további zsetonok vásárlásával folytatni a játékot. Ez a lehetőség csak az ún. rebuy tornákon érhető el.
Re-raise (Visszaemelés)
Emelés azután, hogy más már emelt.
River
Az utolsó közös lap másnéven ‘5th street’.
Royal flush
Egyszínű A-K-Q-J-10. A létező legjobb hand a pókerben.
Runners
Egy tornán résztvevő játékosok száma.
S
Satellite (Szatellit)
Egy kisebb torna, amelynek megnyerésével kvalifikálod magad egy nagyobb tornára.

Shark (cápa)
Erős, tapasztalt játékos aki a gyenge játékosoktól szedi el a pénzt.
Short stacked
Ha egy tornán jóval kevesebb zsetonnal rendelkezel mint a többi játékos.

Showdown
Amikor az utolsó licitkör után minden a játékban maradt játékos felfedi lapjait, hogy megállapítsák, ki nyert.

Side pot (mellékpot)
Akkor haszálják, ha egy vagy több játékos all-in megy.

Small blind (Kisvak)
Tét, amelyet az osztótól balra ülő játékosnak kell megtennie mielőtt a lapokat kiosztanák.

Sit & Go
Egyasztalos, rendszerint 10 fős verseny.

Starting cards (Kezdő lapok)
A játék kezdete előtt a kezünkbe osztott két lap.

Starting hand value
Minden kezdő hand-nek van egy értéke, attól függően, hogy milyen esélye van megnyerni a pot-ot. A legjobb az ász pár, ezt követi a K-K, Q-Q, A-K és így tovább.

Sarting stack (Kezdőzseton)
Zsetonok száma, amivel a játékosok elkezdik a versenyt.

Straight (Sor)
5 egymást követő bármilyen színű lap.

Straight flush (Színsor)
Öt egymást követő azonos színű lap.

Suited connectors (Egyszínű kapcsolódó lapok)
Két azonos színű egymást követő lap, például kőr 9 és kőr 10.

T
The action
Te következel, add meg vagy emeld a tétet, passzolj vagy dobd el lapjaid.

The board
Így nevezik az asztalt a flop, a turn és a river leosztása után.

Turn
A negyedik közös lap, ennek kiosztása után kezdődik a harmadik licitkör.

U
Under the gun
A legelső pozícióban levő játékos, akinek elsőként kell cselekednie. Illetve a button-tól balra ülő első játékos.

V-W
Variance
Egy adott időszakban várható lehetséges eredmények.

Wheel
Egy sor, ami többek között tartalmazza az ásztól ötig terjedő lapokat.

Videók

https://www.youtube.com/watch?v=eKLoj0lFH9g
https://www.youtube.com/watch?v=xiPN6rHH6I0
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése