Csirásgaluska
Hozzávalók
50 dkg burgonya
10 dkg finomliszt (szükség szerint)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 közepes fej vöröshagyma
1 teáskanál napraforgó olaj (vagy zsír)
4 evőkanál tejföl(a tálaláshoz)
Elkészítés
A krumplit megpucoljuk, pépesre lereszeljük. A reszelt krumplihoz annyi lisztet keverünk, hogy nokedli állagú masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk.Forrásban lévő vízbe szaggatjuk nokedliszaggatóval vagy kanállal. Ha feljött a víz tetejére, kiszedjük. Közben a szalonát és egy fej hagymát apróra felkockázzuk, majd a hagymát rádobjuk, és üvegesre pirítjuk, és a galuskára öntjük a hagymás zsírt. Összekeverjük, tejföllel tálaljuk.
------------------
Köménymagleves
Hozzávalók
1 ek köménymag
1 ek napraforgó olaj
1 evőkanál finomliszt
fűszerpaprika ízlés szerint
só ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
1 db leveskocka
2 szelet kenyér
2 l víz
Elkészítés
Felkockázzuk a kenyeret, és berakjuk az előmelegített sütőbe.
Szárazon elkezdjük pirítani a köményt, majd amikor már elkezd pattogni, ráöntjök az olajat, a lisztet, utána lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát (ezt azért, hogy a pirospaprika meg nem keseredjen).
Felengedjük 1.5-2 liter vízzel, hozzáadjuk a sót és az ételízesítőt, majd a leveskockával felforraljuk.
----------------
Frankfurti leves
Hozzávalók
1 ek sertészsír
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek fűszerpaprika
1 teáskanál köménymag
4 db burgonya
1 közepes db kelkáposzta
10 dkg frankfurti virsli (2 pár)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
175 g tejföl
1 púpozott ek finomliszt
2 l víz
Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk. A krumplit megpucoljuk és felkockázzuk, a káposzta leveleit megmossuk és felcsíkozzuk. A zsírt megolvasztjuk, és rádobjuk a finomra vágott hagymát. Kettőt keverünk rajta, nem kell sokáig, nem pörköltet készítünk. Mehet rá a paprika, szintén egy keverésig, majd a kömény, utána pedig a krumpli. 1 percig kevergetjük, majd felöntjük 2 liter vízzel. Belereszeljük a fokhagymát, és fedő alatt 5 percig főzzük. Utána hozzáadjuk a felcsíkozott káposztát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt főzzük fél órán át. Ha a zöldségek megpuhultak (ízlés kérdése, hogy harsanósan vagy szétfőzve szeretjük), hozzáadjuk a felkarikázott virslit, és még 5 percig főzzük. Közben a lisztet elkeverjük a tejföllel, majd ha csomómentes, merünk bele egy merőkanálnyit a forró levesből, és azzal is kikeverjük. Visszacsurgatjuk a levesbe, jól elkeverjük, és még 2 percig főzzük.
-----------------
Paradicsomleves
Hozzávalók
7 dl paradicsomlé
3 evőkanál finomliszt
3 ek napraforgó olaj
1 kis fej vöröshagyma
3 ek cukor
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
20 dkg tészta (ízlés szerint)
Elkészítés
Az olajból és a lisztből rántást készítünk.
Felöntjük a hideg paradicsomlével, és elkeverjük.
Beletesszük a hagymát, ízlés szerint adunk hozzá cukrot, sót, borsot.
Felforraljuk, forralás után kb. 10 percig főzzük.
A betűtésztát sós vízben kifőzzük, csak tálaláskor tegyük a levesbe, mert megszívja magát.
Ha később felmelegítjük, egy kis vizet tegyünk bele, mert besűrűsödik.
---------------
borsófőzelék
Hozzávalók
50 dkg zöldborsó (kifejtett)
0.5 ek sertészsír
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál finomliszt
0.5 csokor petrezselyem
3 dl tej (szükség szerint)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
Elkészítés
A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a kifejtett borsót, sót, őrölt borsot, az apróra vágott fokhagymát, petrezselyem zöldet, összekeverjük.
Fedő alatt puhára pároljuk.
Megszórjuk liszttel, megkeverjük, felöntjük tejjel, hogy ellepje, összefőzzük.
-------------
krumplifőzelék
Hozzávalók
2 ek napraforgó olaj
1 teáskanál fűszerpaprika
70 dkg burgonya
2 ek majoranna
3 db babérlevél
só ízlés szerint
2 dl tejföl
1.5 dkg finomliszt
4 dl víz (kb.)
Elkészítés
A krumplit megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk, vagy karikára vágjuk - ahogy szeretjük.
Az olajat egy közepes lábasban felhevítjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig kis lángon melegítjük, majd hozzáadjuk a krumplit, és összekeverjük.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi pont ellepi a krumplit, megszórjuk majorannával, sózzuk, hozzátesszük a babérlevelet, és lefedve főzzük kb. 25 percig, míg a krumpli megpuhul.
Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, és belemerünk egy merőkanállal a főzelék levéből. Csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a főzelékbe.
Elkeverjük, és még 5 percig főzzük kis lángon, hogy kicsit besűrűsödjön.
---------------
tökfőzelék
Hozzávalók
1 közepes db vöröshagyma
1 csokor kapor
3 dkg vaj
1 ek fűszerpaprika
1 kg közönséges tök (gyalult)
1.5 dl víz
1.5 dl tej
1.5 dl tejföl
1.5 evőkanál finomliszt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés
A vöröshagymát és a kaprot felaprítjuk.
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a kapor felét, 1-2 percig kis lángon kevergetjük. Hozzáadjuk a tököt, majd felöntjük a tejjel és a vízzel.
Sózzuk, borsozzuk, megkeverjük, és lefedve főzzük 15 percig.
A lisztet elkeverjük a tejföllel, majd adunk hozzá egy merőkanálnyit a főzelék levéből.
Csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a főzelékbe. Hozzáadjuk a kaprot, megkeverjük, még egyet rottyantunk rajta.
--------------
1 fej brokkoli
1 fej vöröshagyma
1 db krumpli
4 gerezd fokhagyma
150 ml tejszín
20 g vaj
1 l alaplé (zöldség vagy húsleves)
1 csipet szerecsendió
só, bors
Elkészítés
A felaprított hagymát és a tört fokhagymát dinszteljük meg a vajon, majd adjuk hozzá a krumplit és a brokkolit. Fűszerezzük és öntsük fel az alaplével. Főzzük puhára őket, majd öntsük hozzá a tejszínt és botmixerrel turmixoljuk simára. A brokkoli krémleves tálalásához használjunk olyan levesbetétekkel, mint a resztelt parmezán sajt, a pirított tökmag, a kruton, vagy a bacon chips.
Brokkoli krémleves tejszín nélkül
Használjuk az eredeti receptet, mindössze annyit kell tennünk, hogy elhagyjuk belőle a tejszínt és egy krumpli helyett kettőt főzünk bele!
-------------
Nokedli
Hozzávalók
400 g finomliszt
1 db tojás
1 tk só
3 dl víz
Elkészítés
Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, fakanállal). Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát.
Bő, lobogó, sós vízben (4-5 l vízhez 3 tk só és 1-2 ek olaj) több részletben kifőzzük a galuskát: vagy nokedliszaggató segítségével, vagy pedig egyszerűen deszkára teszünk a tésztából és egy éles,
bevizezett kés segítségével beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe.
Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és tálba tesszük a kész galuskákat.
-------------
lencsefőzelék
Hozzávalók
1000 g lencse
2000 ml alaplé (füstöltlé még jobb)
30 g só
2 db babérlevél
2 közepes db vöröshagyma (egészben)
140 g sertészsír
80 g vöröshagyma (finomra vágva)
120 g finomliszt
60 g cukor
10 g fokhagyma
5 g fűszerpaprika
50 g mustár
30 ml ecet
250 ml tejföl
Elkészítés
A lencsét folyó víz alatt többször átmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. Ha megszívta magát, az áztatólevet leöntjük róla, és újra átmossuk.
Az áztatott lencsét a csontlével vagy füstöltlével főzni kezdjük. A lencse sok folyadékot vesz fel főzés közben, ezért ne ijedjünk meg a sok létől.
2 darab vöröshagymát megpucolunk, a sóval és a babérlevéllel a főzelékhez adjuk. Gyakran megkeverve főzzük. Ha már majdnem megfőtt a lencse, a vöröshagymákat kiemeljük a főzelékből.
Elkészítjük a hagymás rántást: a zsírt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és az apróra vágott hagymát. Elkeverjük és addig pároljuk kevergetve, amíg a liszt zsemleszínű lesz. A tűzről levéve reszelt fokhagymát és fűszerpaprikát keverünk bele. Adunk hozzá 2 merőkanállal a főzelék levéből, elkeverjük, és gyors mozdulatokkal a főzelékbe kavarjuk.
Ízesítjük mustárral, ecettel, és ha szükséges, sóval. A cukrot egy kis edényben megpirítjuk majd kevés vízzel engedjük fel és eolvasztjuk. Beleöntjük a főzelékbe.
Ha a lencse puhára főtt, a tejfölt 2 merőkanál főzelékkel elkeverjük, és hozzáadjuk a főzelékhez.
-------------------
Paprikás krumpli kolbásszal
Hozzávalók
1 kg burgonya (krumpli)
15 dkg kolbász (jó minőségű szárazkolbász)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj
2 teáskanál fűszerpaprika (őrölt)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
Elkészítés
A megtisztított krumplit felkockázzuk, és a hagymát is apróra felvágjuk. A kolbászt felkarikázzuk.
Az olajat megforrósítjuk, beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk, majd levesszük a tűzről.
Hozzátesszük a pirospaprikát, elkeverjük, beledobjuk a krumplit, a kolbászkarikákat, az apróra kockázott fokhagymát, pici vizet öntünk alá, és visszatesszük a tűzre.
Jól átforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és annyi forró vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Lefedjük, és puhára főzzük.
--------------
rizses hús
Hozzávalók
2 ek fűszerpaprika
50 dkg sertéshús (comb, lapocka vagy tarja)
25 dkg rizs
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek sertészsír (vagy olaj)
Elkészítés
Szaftos sertéspörköltet készítünk: a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük kevés zsiradékon, és hozzáadjuk a megtisztított, és felkockázott sertéshúst.
Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a felaprított fokhagymát és egy csipet köményt.
A paradicsom héját eltávolítjuk, felkockázzuk, és a paprikával együtt a húshoz adjuk.
Fedővel lefedve készre főzzük, ha szükséges, kevés folyadékkal öntsük fel. Sózzuk, borsozzuk.
A rizs kevés olajon futtassuk meg, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve készre főzzük.
Ha a rizs elkészült, összekeverjük a hússal, és hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket.
--------------
Paradicsomos káposzta főzelék
Hozzávalók
80 dkg káposzta
8 dl paradicsom ivólé
1 db vöröshagyma
1.5 tk só
3 teáskanál cukor
3 púpozott ek finomliszt
1 ek sertészsír (vagy 3 ek napraforgóolaj)
Elkészítés
A káposztát külső leveleitől megfosztjuk, laskára vágjuk.
A hagymát felkockázzuk.
A káposztát a hagymával együtt egy kevés vízben feltesszük főni, hozzáöntjük a paradicsomlét, sózzuk, cukrozzuk.
Miután megpuhult a káposzta, berántjuk a főzeléket.
A rántáshoz a lisztet a zsírban zsemleszínűre pirítjuk. Hideg vízzel felengedjük, és szűrőn keresztül a káposztához öntjük.
Folyamatosan kevergetjük, míg besűrűsödik.
------------
Káposztás tészta
Hozzávalók
5 ek napraforgó olaj
1 kg káposzta (fejes)
2 kk bors (őrölt)
2 teáskanál cukor
50 dkg tészta (fodros nagykocka)
só ízlés szerint
Elkészítés
A káposzta külső leveleit leszedjük, négybe vágjuk.
Nagylyukú almareszelőn lereszeljük.
Besózzuk, 10 percig állni hagyjuk.
A cukrot kissé megpirítjuk, ráöntünk 4 evőkanál olajat.
Hozzáadjuk a levétől kinyomkodott káposztát.
Világos zsemleszínűre pirítjuk, közben gyakran kevergetjük. (A káposzta pirítása legalább 40 percet vesz igénybe.)
Amikor megpirult beleszórjuk az őrölt borsot.
Közben a tésztát kifőzzük (főzési idő kb. 7 perc) , leszűrjük , 1 evőkanálnyi olajjal összekeverjük.
A pirított káposztát több részletben hozzáadjuk és alaposan összekeverjük.
Forrón tálaljuk.
----------------
Székelykáposzta
Hozzávalók
60 dkg sertéscomb
40 dkg füstölt sertéscsülök
1.5 kg savanyú káposzta
4 db babérlevél
2 db vöröshagyma
3 ek napraforgó olaj
15 szem fekete bors
fűszerpaprika ízlés szerint
10 dkg rizs
4 ek tejföl (a tálaláshoz)
Elkészítés
A hagymát kockára vágjuk és kevés olajon megdinszteljük.
Tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele és hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst és a füstölt húst.
Babérlevéllel és szemes borssal ízesítjük. Sózni biztos nem kell! Félig megfőzzük.
Félkész állapotában hozzáadjuk a savanyú káposztát, felöntjük egy kis vízzel és puhára főzzük.
Ízlés szerint főzhetünk bele rizst is ( 2 nagyobb marékkal).
A végén berántjuk.
Tejföllel tálaljuk.
--------------
borsóleves galuskával
Hozzávalók
A leveshez
3 ek napraforgó olaj
3 közepes db sárgarépa
0.5 kg zöldborsó
1 csokor petrezselyem
1 púpozott ek finomliszt
1.5 ek fűszerpaprika
2.5 l víz
150 g cukor
só ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
A galuskához
1 bögre finomliszt (2.5 dl)
1 db tojás
só ízlés szerint
1 dl víz
Elkészítés
A leveshez
Az olajon a karikára vágott répákat megpirítjuk, majd hozzáadjuk a borsót és az apróra vágott petrezselyemzöldjét. Kb 15 percig pároljuk együtt. Ha kell, nagyon kevés vizet aláöntünk.
Megszórjuk 1 ek liszttel és 1.5 ek pirospaprikával, majd összekeverjük. Pici ideig pirítjuk.
Felöntjük a vízzel, sózzuk, ételízesítővel megszórjuk, és hozzáadjuk az összes cukrot. Puhára főzzük, és közben kóstolgassuk, nem-e kell utánafűszerezni.
A galuska hozzávalóiból közepesen kemény nokedli tésztát keverünk, és vágódeszkáról vizes késsel a levesbe szaggatjuk.
--------------
Kelkáposzta-főzelék
Hozzávalók
A főzelékhez
1 kg kelkáposzta (tisztított mennyiség)
600 g burgonya (tisztított mennyiség)
1 ek majoranna (csapott)
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
4 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A rántáshoz
1 ek mangalica zsír (púpos, vagy 3 ek olaj)
2 evőkanál finomliszt
2 ek fűszerpaprika (csapott)
Elkészítés
A főzelékhez
A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a megmaradt káposztát elnegyedeljük, majd felcsíkozzuk.
A hámozott burgonyát közepes kockákra vágjuk.
A káposztát egy nagy fazékba tesszük, felöntjük 1,7 l vízzel, lefedjük, néha megkeverjük, majd ha felforrt, beletesszük a burgonyát, fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, köménnyel. Lefedve, 20 percig főzzük.
A zsírból, lisztből és a pirospaprikából elkészítjük a rántást, a főzelékhez keverjük. Az áttört vagy reszelt fokhagymát is beletesszük. Fedő nélkül 10 perc alatt készre főzzük.
---------------
Tejfölös karfiolleves
Hozzávalók
1 közepes db vöröshagyma
2 közepes db sárgarépa
1 nagy db fehérrépa
1 közepes db paprika
1 közepes szár halványító zeller
petrezselyem ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma (nagy)
500 g karfiol
1.5 l víz (ízlés szerinti mennyiség)
200 g tejföl
2 púpozott ek finomliszt
1 teáskanál fűszerpaprika
3 ek napraforgó olaj
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
A vöröshagymát kockaformára vágjuk, és elkezdjük étolajon dinsztelni, amikor kezd egy kevés színe lenni, akkor hozzáadjuk az apróra fölvágott fokhagymát. Megszórjuk fűszerpaprikával.
Majd a megtisztított és tetszőlegesen fölvágott zöldségeket is hozzáadjuk. Fölengedjük vízzel, sóval és ízlés szerinti őrölt fekete borssal még fűszerezzük.
Amikor már megpuhultak a zöldségek, akkor a lisztet egy kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd a tejföllel is összekeverjük, sűrítjük vele a levest.
Gazdagíthatjuk még ízlésünknek megfelelő levesbetéttel. Én egy tojásból liszt hozzáadásával galuskatésztát készítettem, és egy kiskanál segítségével apró galuskatésztát szaggattam a levesbe.
Jó étvágyat kívánok.
--------------
Sárgaborsó főzelék füstölt oldalassal
Hozzávalók
50 dkg felesborsó
30 dkg füstölt oldalas
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk só
5 dkg disznózsír
3 evőkanál finomliszt
2 ek
tejföl
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
A sárgaborsót előző este hideg vízbe beáztatjuk.
Az oldalast a csontok mentén feldaraboljuk.
A beáztatott borsót és a füstölt oldalast kb. 1,5 l vízben feltesszük főni.
A vöröshagymát megfosztjuk a héjától, és egészben a borsóhoz adjuk. Később, mielőtt szétfőne, eltávolítjuk.
A fokhagymát szétzúzzuk, és szintén a borsóhoz keverjük, valamint a sót is hozzáadjuk. Vigyázzunk, mert ha az oldalas nagyon sós, lehet, hogy nem kell a főzelékbe só.
Kb. 2 óra hosszáig főzzük, közben többször kevergetjük, mert ahogy kezd szétfőni, könnyen odaéghet.
Amikor a borsó teljesen szétfőtt, és az oldalas is megpuhult, berántjuk a főzeléket.
Rántáshoz a zsíron a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, és kb. 4 dl hideg vízzel felengedjük, és szűrőn keresztül hozzákeverjük a főzelékhez.
2 ek tejfölt belekeverünk, és egyet forralunk rajta.
---------------
hagymaleves
Hozzávalók
4 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 l csirke alaplé
1 ek vaj
2 ek olívaolaj
1 dl fehérbor (száraz)
szerecsendió ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
15 dkg sajt (reszelt, karakteresebb ízű félkemény sajt a legfinomabb)
3 evőkanál finomliszt
4 szelet toast kenyér
Elkészítés
A fokhagymát apró kockákra, a vöröshagymát vékony karikákra vágjuk; a vajon és az olívaolajon lassú tűzön megdinszteljük.
Meghintjük két evőkanál liszttel, párszor megkeverjük, majd felöntjük forró húslevessel.
Hozzáadjuk a fehérbort, megfűszerezzük és forrás után még15 percig főzzük. (A hagymát ekkor botmixerrel pépesíthetjük, én azonban jobban szeretem hagymadarabokkal, így nálam ez a lépés elmarad.)
A leveses tálkákba reszelt sajtot teszünk, erre merjük a levest, frissen őrölt borsot tekerünk rá, hozzá pirítóst tálalunk.
----------------
Darált hússal rakott zöldbab
Hozzávalók
1 kg darált sertéshús
1 nagy fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma (kisebb)
1 ek napraforgó olaj (vagy zsír)
ételízesítő ízlés szerint
bors ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
majoranna ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
1 teáskanál paprikakrém (ízlés szerint)
2 bögre rizs (2 dl-es bögre)
1 kg zöldbab (zöld színű)
3.5 dl tejföl
2.5 dl joghurt (natúr)
1 ek napraforgó olaj (a tepsi kikenéséhez)
Elkészítés
A hagymát, fokhagymát kockákra vágjuk és megpirítjuk, beletesszük a darált húst, fűszereket (majorannából jó sokat) és puhára pároljuk. Kevés vizet adhatunk a végén hozzá, hogy ne legyen száraz.
A zöldbabot gőz felett puhára pároljuk.
A rizst kevés zsiradékon megforrósítjuk, és hozzáöntünk 6 dl vizet, ételízesítőt, és puhára pároljuk.
Egy nagy tepsit kikenünk zsiradékkal és rétegezve - zöldbab,rizs,hús,zöldbab -beletesszük.
A tejfölt és a joghurtot összekeverjük és rásimítjuk a zöldbabra, majd sütőben megsütjük.
---------------
tejfölös zöldbableves
Hozzávalók
70 dkg vajbab
só ízlés szerint
3 gerezd fokhagyma
2 dkg finomliszt
3 ek napraforgó olaj
1 ek fűszerpaprika
2 dl
tejföl
1 csokor petrezselyem
1.5 l víz (kb.)
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
A babot átmossuk, a végit levágjuk, és 2-3 darabba vágjuk.
Egy fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. 20-40 perc alatt, attól függően, hogy mennyire zsenge a bab. Sózzuk.
Közben az olajat felhevítjük, és beletesszük a lisztet. 1-2 percig kevergetjük, hogy ne legyen nyers színe, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és még 2 percig főzzük. Rátesszük a fűszerpaprikát, egyet keverünk rajta, lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadunk 2 deci hideg vizet, és csomómentesre keverjük.
Hozzáadjuk a tejfölt, és azzal is kikeverjük. Hozzáadunk egy merőkanálnyi főzővizet, és azzal is kikeverjük, majd visszaöntjük a levesbe, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, és még 2 percig főzzük
--------------
tyúkhúsleves
Hozzávalók
1.5 kg tyúk (farhát, nyak, szárny, láb, fej, alsó káva, zúza, szív, máj, tüdő, vese)
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 kis db karalábé
2 db zeller
1 nagy db vöröshagyma
1 db tv paprika
2 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
15 dkg csigatészta (annyi marék, ahány emberre főzzük)
3.5 l víz (kb.)
Elkészítés
A húsokat beáztatjuk 1-2 órára. Megtisztítjuk a tokoktól és más oda nem illő dolgoktól.
A zöldségeket megtisztítjuk. Egy 5 literes edénybe pakoljuk a húsokat és a hagymát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3-4 l). Először nagy lángon melegítjük, amíg fel nem forr, utána kis lángra vesszük, és sózzuk, borsozzuk. A habját mindig szedegessük le egy szűrővel.
A zöldségeket ízlés szerint feldaraboljuk és megmossuk. Ha a levesünk elforrta a habját, akkor belepakolhatjuk a zöldségeket és az összekötözött petrezselymet.
A vége felé kivesszük a petrezselymet, a hagymát és paprikát. Hagyjuk tovább főni a levesünket.
Ha úgy gondoljuk, hogy megfőtt a leves, akkor kivesszük a tyúk lábát, és ha a lábujj porcairól és az ízületeiről kezd szétrepedezni a bőr, akkor jó. Elzárjuk, külön vesszük a zöldségeket és a húsokat. A levét hagyjuk egy kicsit leülepedni, majd finom szűrőn átszűrjük. Az edény alján hagyjunk két merőkanálnyi levest.
A maradék levest egy kis edénybe felforraljuk, és kifőzzük benne a tésztát. Ha megfőtt a tészta, nem szűrjük le, hanem lefedjük egy fedővel, és hagyjuk állni 20 percig. A levest a hússal, a zöldségekkel és a tésztával tálaljuk.
----------------
Kovászos uborka
Hozzávalók
3 kg uborka (kovászolni való, mérettől függően)
1 fej fokhagyma (ízlés szerint)
1 csokor kapor
1 szelet kenyér (lehetőleg adalékmentes kovászos)
4 ek só (literenként 1 ek)
4 l víz
Elkészítés
Egy 5 l-es befőttes üveget jól elmosunk.
Az uborkaléhez felteszünk forrni 4 l vizet. Literenként 1 púpozott evőkanál sót szórunk bele. "Akkor jó a lé, ha egy fokkal sósabb, mint ahogy jó lenne." Ha felforrt, hagyjuk langyosra hűlni. Azért kell 4L mert ha nagyon napos az idő, a párolgás miatt sok vizet kell utánatölteni!
Az uborka se kicsi, se ne nagy legyen. Az uborkákat jól megmossuk, a külső szúrós szőröket kézzel vagy (konyhában rendszeresített) körömkefével (szivaccsal) ledörzsöljük. Két végét levágjuk, mert attól kesernyés lenne. Hosszában 2-4 cikkre vágjuk, hogy a lé átjárja. Felénk úgy szokás bevágni, hogy a két végén marad kb 1-1 cm, először az egyik végéről, majd a másik végéről 90°-kal elforgatva.
Megpucoljuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot.
A kapor felét az üveg aljára tesszük, mellé a fokhagyma felét. Jó szorosan elkezdjük az üveget telepakolni a bevagdosott uborkával. Szépen megfogalmazta ezt Zilahy Ágnes: "uborkával rakjuk tele az üveget, csinosan sorba igazítva", "nyakhajlásig". A tetejére tesszük a kapor másik felét és a fokhagyma maradékát. Felöntjük a sós lével, hogy az ellepje az uborkákat, és rátesszük a kenyér szeletet a tetejére. Maradék levet pótláshoz félretesszük.
Az üveget egy tányérra tesszük (a kifolyó uborkalé ne csúfítson össze semmit), és a tetejére is rakunk egy tányért. 2-3 nap múlva már kész is. A lé mindig az üveg tetejéig legyen, naponta pótoljuk, mert ha kilóg a kenyér a léből, akkor penészedni fog, ha meg az uborka lóg ki, akkor kifehéredik és kiszárad. Ha nagyon meleg helyre tesszük, akkor az uborka nagyon megpuhul.
Kóstolás után, ha jónak ítéljük, akkor az uborkát kiszedjük egy tálba, a levét leszűrve ráöntjük, és hűtőben tároljuk.
Ha télen is szeretnénk belőle enni, akkor egy csírátlanított, tiszta befőttes üvegbe tesszük az uborkát, a levét ráöntjük. Kidunsztoljuk, mint ahogy a befőttet szokás. Tartósítószer sem kell bele.
------------------
Korhelyleves
Hozzávalók
30 dkg sertéstarja (füstölt)
20 dkg füstölt szalonna (csemege)
25 dkg csípős kolbász
2 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg savanyú káposzta
2 evőkanál finomliszt
2 dl
tejföl
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 teáskanál őrölt fűszerkömény
2 tk fűszerpaprika
3 db babérlevél
1 csokor kapor
4 ek paprikakrém
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
4-4,5 liter enyhén sós vízben odarakjuk főni a tarját a babérral, s amíg puhul a hús, összevágjuk a hagymát, fokhagymát, kolbászt és a szalonnát.
A káposztát szintén összevágjuk, de előtte átmossuk kevés hideg vízzel, ha esetleg túl intenzív lenne az íze.
Ha a hús majdnem puha (kb. 40 perc), elkészítjük a rántást: a szalonna kiolvadt zsírjánvöröshagymát pirítunk a fokhagymával, majd a liszttel simára keverjük ki.
Megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük a paprikakrémmel és a köménnyel. Az így elkészült sűrű rántást hozzácsorgatjuk a leveshez, amelybe beledobjuk a káposztát és a kolbászkarikákat.
Együtt forraljuk a levest nagyjából 20 percig, majd kevés forró levet a tejfölhöz öntve, majd ezt visszajuttatva az ételbe, meglazítjuk vele azt. Belekeverjük a zsenge kaprot, éstálalhatunk is.
--------------
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók
1 kg sütőtök
1 l szárnyas alaplé (1 liter vízben 2 tyúkhúsleves vagy zöldségleves kockát felfőzni)
2 ek olívaolaj (2 dkg vajjal is helyettesíthető)
1 közepes db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
200 ml főzőtejszín (ízlés szerint, én 12%-osat használok)
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
A tököt meghámozzuk, a magos részét kikaparjuk, és felszeleteljük körülbelül 2-3 centiméteres darabokra, majd sütőben kicsit megpirítjuk.
A 2 leveskockából odatesszük főni az alaplevünket.
A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, megpirítjuk az olajon vagy vajon, hozzáadjuk a megpirult sütőtököt. Hozzáöntjük az elkészült alaplevet és a főzőtejszínt. Sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük. Összeforraljuk kb. 3-4 perc alatt közepes tűzön.
Levesszük a tűzről, és botmixerrel összepürésítjük, ezután még kb. 2 percre visszatesszük főni.
Lehet hozzá készíteni pirított tökmagot, kenyérkockákat, de önmagában is nagyon ízletes.
--------------
Tökfőzelék
Hozzávalók
1 kg közönséges tök (gyalult )
1.5 l víz (ha frissből készítjük, fagyasztottnál, amennyi éppen ellepi)
3 csapott ek finomliszt
2.5 dl tejföl (20 %-os)
1 ek ecet (10 %-os)
2 ek cukor
1 teáskanál fűszerpaprika (őrölt)
2 csokor kapor (nagy )
1 kávéskanál só
Elkészítés
Feltesszük a tököt egy fazékban a vízzel, sóval, cukorral főni. Nem sokáig, kb. csak 2 percet, miután felforr.
Közben csomómentesre kavarjuk a lisztet a tejföllel. Hozzátesszük a paprikát is.
Keveseket kiveszünk több részletben a tök levéből, és a tejfölös lisztet ezzel felhigítva, (folyósra ) keverjük.
Majd visszaöntjük a fővő tökhöz, jól elkavarjuk benne, és összeforraljuk.
Az ecetet is beleöntjük, esetleg sózzuk, cukrozzuk még.
Az apróra vágott kaprot most tesszük bele, egyet rottyantunk még rajta, és kész.
---------------
Tarhonyás hús
Hozzávalók
A pörkölthöz
1 kg sertéslapocka
2 nagy db vöröshagyma
4 ek napraforgó olaj
2 teáskanál fűszerpaprika
1 közepes db paprika (lehet fagyasztott is)
1 közepes db paradicsom (vagy paradicsomlé)
A tarhonyához
50 dkg tarhonya
5 ek napraforgó olaj
ételízesítő ízlés szerint
5 dl víz
Elkészítés
A pörkölthöz
A húst megmossuk, kisebb kockákra vágjukés a vöröshagymát is.
Egy megfelelő méretű edénybe betesszük az olajat és a vöröshagymát, megdinszteljük.
Ha jó a hagyma, betesszük a húst, és azt is fehéredésig kevergetve pirítjuk, majd meghintjük a pirospaprikával és felöntjük kevés vízzel. Ekkor beletesszük a paprikát, paradicsomot és megfűszerezzük. Fedőt rá,és kb. 1 órát pároljuk, főzzük, ha szükséges vizet öntünk rá. (Tulajdonképpen pörköltet csinálunk!)
Ha már közeledik az 1 óra letelte, egy jó nagy edényben kb. 5-6 ek olajat felforrósítunk, és beleöntjük a tarhonyát. Nagy lángon kevergetve szép barnára pirítjuk, és kb. 0,5 l vízzel felengedjük, majd ízesítjük (ételízesítő vagy só). Fedő alatt főzzük, de gyakran megkeverjük. Kb. 10-15 perc múlva a tarhonyára öntjük a már viszonylag jól megpuhult húst, aminek azért még legyen szaftja.
Innentől kezdve gyakran ránézünk, megkeverjük, ha szükséges vizet pótolunk és sózzuk. Ha figyelmesek vagyunk, nem ég le. Kb. 20 perc kell a közös párolódáshoz, de a hústól is függ. Amikor már késznek érezzük, a feleslegesnek ítélt folyadékot elfőzzük (mi kicsit szaftosabban szeretjük, ez látszik a képen is).
---------------------
Palócleves
Hozzávalók
1 kg juhhús (eredetileg ürü, de marhalábszárból is nyugodtan elkészíthetjük)
2 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 kg zöldbab (lehet mirelit is)
60 dkg burgonya
3 db babérlevél
1 csokor kapor
2 kis db paradicsom
2 közepes db paprika
1 ek fűszerpaprika
2 dl tejföl
2 dl habtejszín
1 evőkanál finomliszt
2 ek disznózsír
4 l víz
Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk, a zsíronüvegesre dinszteljük.
Pirospaprikát szórunk rá. Fontos, hogy sűrű pörköltet kapjunk, mert akkor lesz a leves megfelelően karakteres. Kicsit hagyjuk csak rajta, és közben rázogatjuk, hogy oda ne égjen.
Rádobjuk a megtisztított, kockára vágott húst.
Közben a felkockázott krumplit feltesszük sósvízbenfőni a babérlevelekkel, úgy, hogy a víz éppen hogy ellepje.Nem kell teljesen puhára, mert együtt is kell még főnie a többi hozzávalóval.
Egy nagy, 5 literes lábasban majdnem készre főzzük a zöldbabot, a paradicsomot és a paprikákat.
Ha a pörkölt készen van,a krumpli és a zöldbab majdnem megpuhult, akkor minden hozzávalót átöntünk a zöldbabos fazékba (ezért van szükség az 5 literes űrtartalomra).
A tejfölt elkeverjük a liszttel, és ha a levesalap újraforrt, hozzáöntjük.
5 perc múlva beleöntjük a tejszínt, a finomra vágott kaprot és a fokhagymát.
Még 3-5 percig főzzük alacsony lángon.
-----------------
Tejfölös csirkepaprikás nokedlivel
Hozzávalók
Csirkepaprikás
4 db csirkecomb (lehet felső-alsó, illetve egyben is)
50 dkg csirkemellfilé
2 nagy db vöröshagyma
1 nagy db paradicsom
1 db paprika
2 teáskanál fűszerpaprika
bors ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
1 ek napraforgó olaj
3 dl
tejföl
2 púpozott ek finomliszt
1 dl víz
Nokedli
40 dkg finomliszt
1 db tojás
1 teáskanál só
3 dl víz
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
Csirkepaprikás
Csirkecombot, csirkemellet és a vöröshagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a csirkemellet én nagyobb darabokra szoktam vágni.
Az olajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd húzzuk félre, és szórjuk meg a pirospaprikával, jól keverjük el, öntsük fel kb. 1 dl vízzel, és adjuk hozzá az ételízesítőt, borsot (forraljuk fel).
Majd pakoljuk bele a csirkecombokat és a mellet. Jól forgassuk át őket, majd adjuk hozzá a felkarikázott paprikát és paradicsomot. Fedő alatt pároljuk saját levében. Ha esetleg elfő, pótoljuk egy kis vízzel (de attól lesz igazán ízletes, ha saját levében tudjuk főzni).
Eközben a tejföllel elkeverjük a lisztet, és adunk hozzá egy kis pirospaprikát, hogy szép piros legyen a szaftunk. A léből kimerünk annyit a tejfölhöz, hogy csomómentesre és hígra tudjuk elkeverni.
Ha megpuhult a csirkecomb és csirkemell, hozzákeverjük a tejfölös-habarást, óvatosan összekeverjük és felforraljuk. Ha kell, még utána ízesítünk.
Nokedli
Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk ki fakanállal. De ne keverjük ki csomómentesre!
Bő, lobogó, sós vízben (4-5 l-ben), amihez hozzáadunk kb. 2 ek olajat, kiszaggatjuk a nokedlit. Majd ha a víz tetejére feljött, szűrővel kiemeljük, és lecsepegtetjük.
---------------
krumplis tészta
Hozzávalók
1 kg burgonya
3 nagy fej vöröshagyma
5 ek sertészsír
2 teáskanál fűszerpaprika
bors ízlés szerint (őrölt)
só ízlés szerint
40 dkg tészta (fodros nagykocka)
Elkészítés
Előkészítjük a hozzávalókat. A hagymákat megtisztítjuk, megmossuk, a zsírt megfelelő nagyságú lábasba tesszük, a krumplit meghámozva, megmosva lábasba daraboljuk, öntünk rá hideg vizet, ízlés szerint sózzuk.
A zsírt felmelegítjük, ráöntjük az apróra felkockázott hagymát, enyhén sózzuk, s aranybarnára pirítjuk (nem csak dinszteljük), ez ad nagyon finom ízt az ételnek! Ha megpirult, megszórjuk a fűszerekkel! (Nem égett meg - de vigyázni kell, mert a vastag aljú edényben tovább sül!) Ezzel egy időben a krumplit is, a tésztát is megfőzzük.
A leszűrt tésztát a sült hagymára öntjük, elkavarjuk, hogy egyenletesen érje mindenhol a tésztát a finom hagymás, fűszeres zsír. Erre krumplinyomón átnyomjuk a puha, leszűrt krumplit, természetesen még forrón.
Szépen, türelmesen összekavarjuk a hagymás-zsíros tésztával, szépen eloszlatjuk a krumplit, hogy mindenhol egyenletes legyen. Lefedjük, egy kis ideig állni hagyjuk (nem hűl ki), majd átkavarjuk
Lehet tálalni, jóízűen lakmározni belőle. Mi csakis savanyú uborkával fogyasztjuk, ez illik hozzá a legjobban, ezzel a legfinomabb, de ez ízlés dolga is lehet! :) Ha marad, másnap tapadásmentes serpenyőben lepirítva mennyei! Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti! Így az igazi, így tökéletes! :)
---------------
tojáslevesHozzávalók
2 evőkanál finomliszt
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 teáskanál őrölt fűszerkömény (ízlés szerint)
2 gerezd fokhagyma (aprított)
8 dl víz
1 kávéskanál só (ízlés szerint)
4 db tojás
3 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A lisztet kevés olajon megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és jó sok köménnyel.
Beletesszük a zúzott fokhagymákat, és kicsit még pirítjuk.
Felöntjük vízzel, sózzuk, és felforraljuk.
Forrás után én a tojások számát megfelezve, kettőt felverve belecsurgatok, kettőt pedig egészben teszek bele.
Kb. 1-2 perc múlva, amint az egész tojások megfőttek, készen is vagyunk.
Érdemes a só és a kömény kellő mennyisége miatt a végén még utánakóstolni.
-------------
Lencsefőzelék
Hozzávalók
25 dkg lencse
2 db babérlevél
5 dkg kolozsvári szalonna
1.5 l víz
só ízlés szerint
2 ek mangalica zsír
2 evőkanál finomliszt
1 közepes db vöröshagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
bors ízlés szerint
1 dl
tejföl
30 dkg virsli (4 szál)
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
Az átválogatott és megmosott lencsét egy lábosba öntjük. Hozzáadjuk a babérleveleket, valamint a füstölt szalonnát, sózzuk, és felöntjük másfél liter vízzel. Fedő alatt, nagyjából 45 perc alatt puhára főzzük.
A hagymát megpucoljuk, és lereszeljük. Egy nagy lábasban a zsírból és a lisztből rántást készítünk - akkor jó, ha sűrű, de még éppen folyós, "tejfölállagú", ahogy anyukám hívja.
A rántáshoz adjuk a lereszelt vöröshagymát, és állandó kevergetés mellett 1-2 percet főzzük. Ezután mérsékeljük alatta a lángot (akár el is zárhatjuk), amíg hozzákeverjük a fűszerpaprikát.
Elkezdjük kanalanként felönteni a lencse főzővizével, közben folyamatosan kevergetve, nehogy becsomósodjon. Amikor elértük a nekünk tetsző főzeléksűrűséget, belekanalazzuk a lencsét (a babérleveleket és a szalonnát pedig kiszedjük - utóbbit elcsipegethetjük a főzelékhez, de meg is piríthatjuk).
Sózzuk-borsozzuk. Egy deci tejfölt elkeverünk egy kis kanál főzelékkel, így kiegyenlítve a hőkülönbséget, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és elkeverjük.
Sült virslivel és extra tejföllel tálaljuk.
---------------
lebbencslevesHozzávalók
1 csokor petrezselyem
1 közepes db vöröshagyma
25 dkg burgonya
10 dkg füstölt szalonna
20 dkg csuszatészta
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
babérlevél ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
2 l víz (kb.)
Elkészítés
A zöldségeket és a szalonnát előkészítjük, kockákra vágjuk.
Előveszünk egy nagy lábast, amiben a levest is fogjuk főzni, és lepirítjuk a szalonnát.
A megpirult szalonnát egy szűrő segítségével kiemeljük a lábasból, majd a kisült zsírjában a felaprított hagymát üvegesre pároljuk.
Jöhet a csuszatészta, amit egy picit megpirítunk a hagymán.
Hozzáadjuk a fűszereket, óvatosan megkavargatjuk, és felöntjük kb. 2 dl vízzel. Egy rövid ideig hagyjuk az alapot párolódni.
A felkockázott burgonyát hozzáadjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a burgonyát.
Amennyiben szükséges, utóízesítünk.
Ha a burgonya és a tészta is megpuhult, petrezselyemmel és a lepirított szalonnával megszórva tálaljuk!
--------------
Sertéspörkölt
Hozzávalók
25 dkg sertéslapocka
2 közepes db paprika
2 közepes db paradicsom
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek sertészsír
5 dl víz
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
2 db babérlevél
1 ek fűszerpaprika
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
Elkészítés
Egy magas falú edényben olvasszuk meg a zsírt, majd szórjuk bele a kockára vágott húst, amit sózzunk és borsozzunk, ízlésünknek megfelelően. Plusz az őrölt köményt se felejtsük el hozzáadni.
Amikor a hús kifehéredett, öntsük hozzá a kockára vágott hagymát is, és kis idő múlva a zúzott fokhagymát is. Majd rövid ideig pároljuk őket együtt.
A paradicsomot és a paprikát vágjuk apró kockákra, és egymás után hozzáönthetjük a húshoz. Közepes lángon hagyjuk, hogy levet eresszen az egész, ezután pedig öntsük fel a vízzel. Kicsit híg lesz az állaga, de mire a hús megpuhul, a víz is elfő!
A babérlevelet dobjuk a pörkölthöz, majd a fűszerpaprikát is szórjuk bele. Azért jobb a főzés vége felé hozzáadni a pörkölthöz a paprikát, mert intenzívebb marad az íze így, mintha már az elején rászórtuk volna.
Lassú tűzön addig főzzük a pörköltet, míg a hús megpuhul, aztán nincs más dolgunk mint tálalni, lehetőleg galuskával és savanyúsággal!
--------------
túrós sztrapacska
Hozzávalók
80 dkg burgonya
1 db tojás
35 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
1.5 dl víz
125 g füstölt szalonna
1 közepes db vöröshagyma
40 dkg juhtúró
2 dl
tejföl
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk és finomra lereszeljük. Hozzáadunk egy csipet sót, állni hagyjuk 10 percig, majd kinyomkodjuk a levét.
A kinyomkodott burgonyát összekeverjük a tojással, liszttel és annyi vízzel, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk.
Enyhén sós, lobogó vízbe kiszaggatjuk. Ha feljött a víz tetejére, további 2 percig főzzük, majd leszűrjük, de a főzővízből egy decit tegyünk félre!
A szalonnát egy serpenyőben megpirítjuk, szűrőlapáttal kivesszük.
A visszamaradt zsírba beletesszük az apró kockára vágott hagymát, és megpirítjuk rajta.
Beletesszük a juhtúrót, a tejfölt, és elkeverjük. Hozzáadjuk a félretett főzővizet, és összefőzzük.
Beletesszük a sztrapacskát, összeforgatjuk, majd tálalhatjuk ki. Pirított szalonnával és extra tejföllel kínáljuk.
-----------------
Hozzávalók
1.5 kg savanyú káposzta
12 db káposztalevél (savanyított)
40 dkg sertéslapocka (darált)
40 dkg sertéscomb (darált)
40 dkg füstölt oldalas
10 dkg kolbász
20 dkg kolozsvári szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
12 dkg rizs
3 gerezd fokhagyma
1 ek fűszerpaprika
4 db babérlevél
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek sertészsír
1 evőkanál finomliszt
0.5 dl víz
Elkészítés
A füstölt húst előző nap beáztatjuk. (Bár erre igazából akkor van csak szükség, ha rendes, igazi házi füstölésű árut kaptunk. A legtöbb gyorsfüstöléssel kezelt húsárúnak elég egy alapos mosás, sajnos...)
Másnap feltesszük főni. Attól függ, milyen húst kaptunk, addig főzzük, amíg félpuha lesz, kb. 1 - 1 és 1/2 órát.
A rizst félpuhára főzzük, és leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A savanyú káposztát mossuk át, tegyük fére.
A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk.
Kis lángon kiolvaszjuk a szalonnát, a pörcöket kivesszük, és félrerakjuk. A szalonna zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát.
A darált húst egy tálba tesszük, hozzáöntjük a rizst, a vöröshagymát, a szalonnapörcöket, a zúzott fokhagymát, egy kávéskanál borsot, 2 kávéskanál sót és egy csapott evőkanál fűszerpaprikát.
Öntünk hozzá egy fél dl vizet, és alaposan összedolgozzuk (a víz a tojás helyett van. A tojás keményíti a tölteléket, ha vízzel keverjük, puhább marad.)
A tölteléket elosztjuk 12 felé. Erre azért van szükség, mert így egyenlő méretű töltelékeink lesznek.
A káposztaleveleket szemügyre vesszük: ha túl kemény torzsájuk van, azt kivágjuk, vagy klopfolóval kicsit megcsapkodjuk, hogy puha legyen, és fel tudjuk tekerni.
A tenyerünkbe veszünk egy levelet úgy, hogy a torzsa nézzen felfelé. Középre helyezünk egy tölteléket, és először felülről, makd alulról hajtsuk rá a káposztalevelet. Takarjuk be balról is, majd a jobb irányba kezdjük el tekerni. Így biztosan nem lesz túl szoros a töltelék, de "kivetkőzni" sem fognak.
Fogjunk egy óráis fazekat, tegyünk az aljába egy sor savanyú káposztát. Arra kerüljön egy adag töltelék, pár darab a kolbászból és néhány nyeset füstölt oldalas.
Tegyünk rá még egy adag savanyú káposztát, tölteléket, húst és kolbászt, majd ismét takarjuk le, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Savanyú káposzta kerüljön felülre, és emeletenként jöhet egy-két babérlevél. Öntünk rá annyit az oldalas fővővizéből, hogy ellepje.
Közepes lángon főzzük jó 2 órán keresztül.
Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni. Utána szétszedjünk - óvatosan kipiszkáljuk belőle a töltelékeket, vigyázva, hogy ki ne essenek a káposztalevélből. Félretesszük.
A zsírt megolvasztjuk, szórunk rá pirospaprikát és egy evőkanál lisztet. Vízzel felengedjük, olyan sűrűnek kell lennie, mint a tejfölnek. Rácsorgatjuk az aprókáposztára, elkeverjük, és berántjuk.
Tálaláskor alulra tesszük az aprókáposztát, rá a tölteléket, mellé az oldalast és a kolbászt.
Tejföllel koronázzuk, és friss házi kenyeret kínálunk mellé.
Elkészítettem: 3 alkalommal
Receptkönyvben: 1819
Tegnapi nézettség: 35
7 napos nézettség: 1159
Össznézettség: 634526
Feltöltés dátuma: 2012. december 21.
Ajánló
Tejföl. Sűrű. Zsíros. Házi. Kenyér. Belül puha, vastag héjú. Az is házi.
----------------
Babfőzelék
Hozzávalók
30 dkg fejtett bab (száraz tarkabab)
30 dkg füstölt oldalas
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (duci)
1 tk só
3 púpozott ek finomliszt
5 dkg sertészsír
2 ek
tejföl
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
A babot előző este beáztatjuk.
A beáztatott babot és a füstölt oldalast kb 1,5 liter vízben feltesszük főni.
Beleteszünk 1 fej vöröshagymát egészben, amit később, mielőtt szétfőne eltávolítunk.
Hozzáadjuk a sót és a zúzott fokhagymát.
Amikor a bab és az oldalas is megfőtt (kb. 140 perc), kivesszük belőle a füstölt húst és berántjuk a főzeléket. (Rántáshoz: a lisztet a zsíron zsemleszínűre pirítjuk, kb 3 dl hideg vízzel felengedjük és szűrőn keresztül hozzáöntjük a babhoz, amit közben állandóan kevergetünk.)
Belekeverjük a tejfölt és összeforraljuk.
------------------
töltött paprika
Hozzávalók
10 db tv paprika (duci)
50 dkg darált sertéshús
15 dkg rizs
1 közepes fej vöröshagyma
400 g sűrített paradicsom
só ízlés szerint
1 ek cukor (ízlés szerint)
bors ízlés szerint (őrölt)
fűszerpaprika ízlés szerint
2 ek napraforgó olaj
1.5 evőkanál finomliszt (finom)
Elkészítés
A paprikákat magházától megtisztítjuk. Egy könnyebb módszer, hogy a száránál fogva befelé nyomjuk, és ekkor egy mozdulattal, kés nélkül tudjuk eltávolítani a csumát.
A rizst félig megfőzzük. A hagymát kevés olajon megpirítjuk. A töltelék hozzávalóit (rizs, darált hús, hagyma és fűszerek) összekeverjük, majd lazán megtöltjük vele a paprikákat, hogy a rizsnek helye legyen növekedni.
Nagyobb lábas/fazék aljára helyezzük a paprikák levágott végét, majd belesorakoztatjuk a megtöltött paprikákat is.
Egy kis lábasban, kevés olajjal és liszttel zsemleszínű rántást készítünk, amihez hozzáadjuk a paradicsompürét, sózzuk, cukrozzuk, felengedjük vízzel, ésa paprikákra öntjük. Annyi vizet adunk még hozzá, hogy a paprikákat éppen ellepje.
Fedő alatt puhára pároljuk.
-------------------
bundában sült csirkemell
Hozzávalók
1 db csirkemellfilé (6 szelet - nem kell kiklopfolni )
2 db tojás (egész)
2 ek
olívaolaj
2 ek tej
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (őrölt)
0.5 közepes fej vöröshagyma (vagy lila, apróra darabolva)
1 csokor petrezselyem (felaprítva)
2 evőkanál finomliszt (a masszába)
10 dkg sajt (kis lyukú reszelőn lereszelve)
10 dkg finomliszt (szükség szerint a hús belisztezéséhez)
2 dl napraforgó olaj
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
A 6 szelet húst enyhén besózzuk, borsozzuk, félretesszük.
A többi hozzávalót - a sütéshez szükséges olajon és a forgatáshoz szükséges liszten kívül - egy tálkába tesszük. Jól összekavarjuk.
A hússzeleteket (nem kell kiklopfolni) lisztbe mártjuk, majd a kikavart masszába.
Egy tapadásmentes serpenyőben olajat hevítünk, s ebbe tesszük a masszában megforgatott húsokat, s közepes lángon sütjük.
Óvatosan megfordítjuk, s a másik oldalát is szép pirosra sütjük.
Jól lecsöpögtetve, egy tálra kiszedjük.
Tetszés szerinti körettel tálalhatjuk is. Én most petrezselymes burgonyát készítettem hozzá - a kettő együtt kevesebb, mint egy óra alatt készen volt! A saláta, savanyúság mellé, szintén tetszés szerinti! Hidegen is isteni! Érdemes elkészíteni!!!
Jó átvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti! Váljék egészségére!
-------------
RizsfelfújtHozzávalók
A sütőforma előkészítéséhez
1 ek vaj
A felfújthoz
350 g rizs (kerekszemű)
700 ml tej
300 ml víz
1 db vanília (rúd kikapart belseje)
160 g barna cukor
80 g vaj (puha)
200 ml tejföl
5 db tojás
1 csipet só
4 ek sárgabaracklekvár (vagy szörp, a tálaláshoz)
Elkészítés
A sütőforma előkészítéséhez
A rizst nagyon alaposan megmossuk, majd feltesszük főni a tej-víz keverékben, a vaníliarudat, éscsipetnyi sót hozzáadva.
Ha puhára megfőtt, kivesszük a vaníliarudat( még használjuk, nem dobjuk ki !),a rizst egy nagy keverőtálbatesszük éskihűtjük.
Ezalatt elkészítjük a tojásos krémet.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat egykeverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, vajat, a kikapargatott vanília magokat,és jól kikeverjük.
Beletesszük a tejfölt, és ezzel is elkeverjük.
A tojásfehérjéket nagyon kemény habbá verjük.
A kihűlt rizshez hozzáöntjük a tojásos krémet, alaposan beledolgozzuk, majdbeleforgatjukóvatosan a habot.
Egy magasabb falú tepsit, vagy sütésálló edényt ( én teflon bevonatost használtam ) kikenünk vajjal, és belesimítjuk a rizst.
Előmelegített sütőbe tesszük, és aranybarna tetejűremegsütjük.
Tálaláskor, ízlés szerint lekvárt cseppenthetünkrá, köré..., megöntözhetjük egy-két ek gyümölcsszörppel.
--------------
Rakott kelkáposzta
Hozzávalók
1 kg kelkáposzta
60 dkg darált sertéshús
10 dkg sertészsír
1 nagy fej vöröshagyma
24 dkg rizs (vagy 2 főzőtasakos gyors rizs)
2 kk bors (őrölt)
3.8 dl
tejföl
(20 %-os)
1 db tojás
1 ek zsemlemorzsa
só ízlés szerint
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk és leveleire szétválasztjuk.
Egy nagy fazék vízben, amit egy evőkanál sóval ízesítettünk, nem túl puhára főzzük a káposztát.
Közben a hagymát felkockázzuk és a zsír 2/3 részén megdinszteljük.
Hozzáadjuk a darált húst, ízesítjük 1 tk sóval és az őröltborssal. Egy kevés /kb. 1 dl/ vizet öntünk alá .
20 percig dinszteljük, végül zsírjára sütjük, közben a rizst enyhén sós vízben félpuhára főzzük.
A húst elvegyítjük a rizzsel.
Egy közepes méretű tepsit a maradék zsírral kikenünk és a zsemlemorzsával beszórjuk.
Beterítjük káposztalevelekkel, rászórjuk a húsos rizs felét, rákenjük a tejföl 1/3 -át, amit előzőleg az egész tojással összekevertünk.
Ismét káposztalevél, aztán a húsos rizs másik fele következik, amit beborítunk káposztalevéllel.
Rákenjük a maradék tejfölt.
Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul /kb. 30 perc/.
------------------
Bakonyi csirkemellHozzávalók
75 dkg csirkemellfilé
25 dkg csiperkegomba
1 közepes db vöröshagyma
0.5 dl napraforgó olaj
1 közepes db paradicsom
1 db paprika (kicsi)
2 gerezd fokhagyma
5 dl tejföl
1 csipet cukor
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
1 evőkanál finomliszt (finom)
1 csipet csípős paprikakrém (ízlés szerint)
Elkészítés
A csirkemellet ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk, kevés liszttel megszórjuk.
Kevés olajon lepirítjuk a húsokat, majd félretesszük azokat.
A húspirító serpenyőbe beledobjuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Szükség esetén pótoljuk az olaj mennyiségét.
Közben felteszünk egy kis edényben vizet forrni. Ha felforrt, beledobjuk a keresztbe metszett paradicsomot egy percre. Kivesszük, lehűtjük, majd lehúzzuk a héját.
Apró darabokra vágjuk a fentiek szerint tisztított paradicsomot és a paprikát, majd a hagymára tesszük. Esetleg kevés vizet öntünk alá, és így pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával.
A cikkekre vágott gombát hozzáadjuk az alaphoz, enyhén lepirítjuk. Egy csipet cukrot teszünk bele.
Beletesszük az elősütött húsokat az edénybe, kevés vízzel felöntjük. Ha elfőtte a levét, pótoljuk egészen addig, amíg a hús puhára nem párolódik.
Amikor a hús megpuhult, kevés liszttel kikavart tejföllel sűrítjük be, majd összeforraljuk
Galuskával tálaljuk.
---------------------
Fasírtgolyók
Hozzávalók
A fasírtgolyókhoz
30 dkg darált marhahús
30 dkg darált sertéshús
2 db tojás
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek napraforgó olaj
2 gerezd fokhagyma
3 teáskanál fűszerpaprika
3 kávéskanál fekete bors (őrölt)
2 teáskanál só
12 dkg kenyér (fehér)
5 dl tej
A sütéshez
4 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A fasírtgolyókhoz
A kenyeret a tejbe áztatjuk. Kb. 10 perc elteltével jól kicsavarjuk.
Közben a finomra vágott vöröshagymát két evőkanálnyi olajon üvegesre dinszteljük.
A darált húst tálba tesszük, összekeverjük a kinyomkodott kenyérrel, hozzáadjuk a hagymát, és az összes többi hozzávalót. Kézzel jól összedolgozzuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, utánfűszerezzük.
Nedves kézzel 2-3 cm átmérőjű golyókat formálunk.
Felforrósított olajban kisütjük. Közben időnként megforgtajuk a fasírtgolyókat, hogy egyenletesen barnuljanak.
Konyhai papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy felitassa a felesleges olajat.
-----------------
Tejfölös karfiolleves
Hozzávalók
A leveshez
1 kis fej karfiol
1 db zöldpaprika
2 közepes db sárgarépa
1 csokor petrezselyem
2 teáskanál ételízesítő
1 tk só
1.5 púpozott ek finomliszt
1 ek disznózsír (vagy 2 ek napraforgó olaj)
1.8 dl
tejföl
(20 %-os)
2.5 l víz
A galuskához
1 db tojás
2 púpozott ek finomliszt
0.5 tk só
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
A leveshez
A répát megtisztítjuk, ujjnyi hasábokra vágjuk.
A karfiolt rózsáira, illetve kisebb darabokra szedjük, a zöldpaprikát felszeleteljük, a petrezselymet felaprítjuk.
A répát 2,5 liter vízben feltesszük főni, kb 20 percig előfőzzük, majd ezt követően hozzáadjuk a karfiolt és a zöldpaprikát, beleszórjuk a vegetát és a sót.
Amikor a répa és a karfiol is megpuhult, berántjuk a levest. (Rántás: a lisztet a zsíron vagy olajon világos zsemleszínűre pirítjuk, beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet, hideg vízzel felengedjük, beleöntjük a levesbe és pár percig forraljuk.)
Elkészítjük a galuskát: a tojást összekeverjük a liszttel és pici sóval. Közepes lágyságú massza legyen, amit nem szabad nagyon kidolgozni. Beleszaggatjuk a levesbe.
Amikor a galuskák feljöttek a leves tetejére, belekeverjük a tejfölt és összeforraljuk.
------------------
Tejfölös-kolbászos krumplileves
Hozzávalók
4 közepes db burgonya
10 dkg füstölt szalonna
2 nagy db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 közepes fej vöröshagyma
20 dkg parasztkolbász
2 dl
tejföl
1 dl tej
1 evőkanál finomliszt
3 kk fűszerpaprika
ételízesítő ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint, elhagyható)
babérlevél ízlés szerint (elhagyható)
3.2 l víz
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
Apró kockára vágjuk a szalonnát, és kiolvasztjuk. Én általában egy nagyobb fazékkal készítek.
A kiolvasztott szalonnára mehet az apróra vágott vöröshagyma, amit üvegesre pirítunk.
Lehúzzuk a tűzről, és amikor már nem serceg, mehet bele a pirospaprika. Jó alaposan elkeverjük, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel. Ezt főzzük pár percig. Itt mehet bele a babérlevél és a fokhagyma, de először csináljátok meg nélküle.
Közben karikázzuk a sárgarépát és a fehérrépát, amit teszünk is a fazékba. Gyosan elkeverjük, majd teszünk bele 2 kiskanál ételízesítőt. Azt is elkeverjük, és felöntjük vízzel. Figyeljünk az arányokra! Én egy 6 literes fazékban kb 3 liter vízzel öntöm fel. De elég nagyok a répák, tehát nem olyan, hogy nagy medencében vizipólózik 3 répakarika. :-) Megkóstoljuk a lét, és ha szükséges, még teszünk hozzá ételízesítőt. Itt még nem kellenek erős ízek. És most főzzük egy ideig.
Ameddig a zöldségek félpuhára főnek, gyorsan pucoljuk és kockázzuk a krumplit. Mire a zöldségek félpuhák, elkészülünk, és a kockára vágott krumpli mehet a levesbe.
Közben karikáztuk a kolbászt is (a bőrét húzzuk le), és a krumplival együtt megy a levesbe. Felfőzzük, és kóstolunk. Ismét fűszerezünk az ételízesítővel és a sóval, de még ahogy fő a kolbász és a krumpli, az ízek változni fognak.
A krumpli gyakori kóstolgatása mellett készítünk egy habarást a tejjel, liszttel és tejföllel. Kevés tejben csomómentesre keverünk egy nagy kanál lisztet, és hozzákeverünk 2dl tejfölt. Amikor a levesben megfőtt a krumpli, szedünk ki a forró léből a habarásra, és gondosan elkeverjük. A létől felmelegedett habarást belekeverjük a levesbe, és kóstolunk. Itt még sózunk egy kicsit, ha kell. És ha nem vittük túlzásba a sózást főzés közben, akkor még kell egy kicsi só. A levest a habarással felfőzzük, és kész. Érdemes egy kicsit pihentetni tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.
-----------------
Egyszerű székelykáposztaHozzávalók
50 dkg savanyú káposzta
50 dkg sertéshús (kockázott hús (sertés, pulyka ízlés szerint))
1 közepes db vöröshagyma
1 db füstölthús kocka (vagy pörkölt kocka)
só ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
köménymag ízlés szerint
1 db babérlevél
bors ízlés szerint
4 ek tejföl (vagy joghurt)
Elkészítés
A hagymát felszeleteljük. Kis olajon üvegesre dinszteljük, sózzuk.
A tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, belerakjuk a húst, átkeverjük, és felöntjük vízzel.
Puhára pároljuk kis lángon a húst, közben rakunk bele egy pörköltkockát, fűszerezzük ízlés szerint,
Eközben a káposztát előkészítjük, ha túl savanyú vagy sós, akkor átmossuk vízzel, és kinyomkodjuk.
A puha, lédús húsra köményt szórunk, majd összekeverjük a káposztával, belemorzsolunk babérlevelet.
Hagyjuk, hogy összeérjenek, megpuhuljanak, néha megkevergetve, kis vagy közepes lángon.
Melegen és hidegen is tálalhatjuk
---------------
Gulyásleves
Hozzávalók
1 kg sertéscomb
2 közepes fej vöröshagyma
2 ek mangalica zsír
1 közepes db paprika
1 db paradicsom
3 szál petrezselyem
4 db sárgarépa
4 közepes db burgonya
2 ek fűszerpaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
1 kávéskanál csípős paprikakrém
Elkészítés
A hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát, a paradicsomot és a paprikátapró kockára, a zöldségeket pedig karikára vágjuk.
A húsról levágjuk a nagyobb zsírréteget, majd kockára vágjuk.
A hagymát megdinszteljük a zsíron, majd rátesszük a paprikát, paradicsomot.
Megszórjuk ízlés szerint sóval, pirospaprikával, borssal, fűszerköménnyel, erőspistával, jól összekeverjük, és beletesszük a kockára vágott húst. Kb. 15 percig fedő alatt pároljuk.
Majd hozzátesszük a zöldségeket (aburgonyát nem), így is pirítjuk egy kicsit, aztán felöntjük 2,5-3 l vízzel.
Kis lángon főzzük, mikor már puhulnak a zöldségek és a hús, akkor beletesszük a burgonyát, és készre főzzük.
-----------------
Tejfölös zöldbabfőzelék
Hozzávalók
1 kg zöldbab
450 g tejföl
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál finomliszt
só ízlés szerint
Elkészítés
Az apróra vágott zöldbabot annyi sós vízbe tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi.
A tejfölt csomómentesre kikeverjük a liszttel, a petrezselymet apróra vágjuk
Amikor megfőtt a bab, behabarjuk, beletesszük a petrezselymet is, utánasózunk. Még pár rottyantás, és készenvagyunk.
------------
Gombapaprikás tejfölösen
Hozzávalók
400 g csiperkegomba
2 közepes fej vöröshagyma
3 ek napraforgó olaj
1 teáskanál fűszerpaprika
1 tk só
0.5 kk fekete bors
2 csapott ek finomliszt
2 dl
tejföl
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
A gombát alaposan mossuk át, és hagyjuk lecsöpögni.
A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb kockára, és kevéske olajon pároljuk üvegesre.
A lángról levéve szórjuk bele a pirospaprikát, keverjük bele a gombát.
A tűzre visszatéve szórjuk meg a sóval, borssal. Engedjünk hozzá kb. 2 dl vizet, majd fedővel lefedve kb. 40 percig puhítsuk.
A lisztet keverjük csomómentesre a tejföllel, és hígítsuk 1 dl vízzel.
Ha elfőtt a leve és puha a gomba, akkor keverjük hozzá a tejfölt, és ha már jó sűrű, zárjuk el alatta a lángot.
--------------
Magyaros halászléHozzávalók
Előkészítés
2 kg ponty
1 kg törpeharcsa
3 ek napraforgó olaj
2 nagy db vöröshagyma
1 db paprika (nagyméretű)
1 nagy db paradicsom
só ízlés szerint
2 kk csípős fűszerpaprika
8 db halászlékocka
4 l víz
Alaplé készítése
Halászlé készítése
Tálalás
Elkészítés
Előkészítés
A halat lepikkelyezzük, megtisztítjuk, lefilézzük. A húsát kockázzuk. A fej- és farokrészt - úgy, hogy egy kevés hús maradjon rajta - meghagyjuk. A hagymát, paprikát és paradicsomot kockázzuk.
Alaplé készítése
A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a paprika- és paradicsomkockákat – aki szereti, egy kevés csípős fűszerpaprikát is adhat mellé – , és tovább pároljuk a hozzávalókat pár percig.
Ekkor adjuk mellé a halfej és farok részeit, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Tegyük mellé a Maggi Magyaros Halászlékockákat, és közepes lángon úgy, hogy éppen csak forrjon, kb. 40-45 perc alatt főzzük puhára az alapanyagokat.
A főtt halrészekről szedjük le az értékes húst, majd a zöldségekkel és egy kevés lével együtt passzírozzuk át az egészet. Arra figyeljünk, hogy szálka ne maradjon a sűrítményben, amiből kb. 3 liternyire lesz szükségünk, ezért adjunk még hozzá vizet, ha kell.
Halászlé készítése
Öntsük az alaplevet a bográcsba, adjuk hozzá a filézett darabolt halat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd kb. fél óra alatt főzzük puhára a halat. Közben állítsuk be a leves ízét, adjunk még hozzá további Maggi Magyaros Halászlékockákat és csípős paprikát, ha úgy érezzük.
Tálalás
A halászlevet még forrón tálaljuk, adjunk mellé vastagon szelt friss fehér kenyeret és ízlés szerint karikára vágott zöld, csípős hegyes paprikát.
---------------
Mustáros tarja hagymás krumplival
Hozzávalók
A húshoz
60 dkg sertéstarja (csont nélküli)
6 ek mustár
fekete bors ízlés szerint (durvára darált)
só ízlés szerint
1 dl napraforgó olaj (vagy zsír)
A hagymás krumplihoz
1 kg burgonya
2 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A húshoz
A tarját közepesen vastag 1,5 cm-es szeletekre vágjuk. Széleit bevagdossuk, hogy ne ugorjon össze a hús sütés közben. Sózzuk, borsozzuk, mustárral mindkét oldalát bekenjük és félretesszük.
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük.
A hús mindkét felét a felhevített zsiradékon kb 8-8 percig sütjük, kivesszük.
A megmaradt zsiradékhoz adjunk 1 ek olajat, majd tegyük rá a felszeletelt vöröshagymát és az aprított petrezselymet, majd adjuk hozzá a krumplit, kevergetve addig pirítjuk, míg a hagyma világosbarnára sül. Ha szükséges utánasózunk.
A húst tálra szedjük, majd a hagymás-petrezselymes krumplival tálaljuk.
---------------------
Mézes-mustáros csirkeHozzávalók
2 db csirkemellfilé
3 csapott ek finomliszt
2 ek olívaolaj
2.5 dl víz
0.5 teáskanál csípős fűszerpaprika
1 kávéskanál só
1 kávéskanál fokhagymapor
4 ek méz
4 ek mustár
Elkészítés
Négy darab, átlagos méretekkel rendelkező csirkemellfilét felvágunk háromszor két centis, szabályos téglatestekre. Megforgatjuk őket 3 evőkanál lisztben.
Egy kiváló teflonbevonattal rendelkező serpenyőben/wokban, ami elég széles, hogy egymáson tolongás nélkül elférjenek a csirkedarabkák, szétterítünk 1 vagy 2 evőkanál olíva- vagy étolajat, ízlés és az edénybe vetett bizalmunk függvényében. Közepes lángon felforrósítjuk az olajat, és 5 percig rázogatva pirítjuk a húst benne, közben szépen megpirul rajta a lisztréteg. Egy része meg le is pereg és összecsomósodik az olajban, ez nem gond, majd elmúlik.
Az 5 perc leteltével ráöntünk az egészre 2,5 dl langyos vizet. Hozzáborogatunk egy fél kiskanál chiliport, vagy ha lángot szeretnél lehelni, többet; egy kiskanál sót, kiskanál fokhagymaport vagy 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. Kb. 20 percig forraljuk továbbra is közepes lángon, ha addigra teljesen puha a hús, akkor elég, ha nem, akkor még 10 perc. Eddigre a leve is sűrűsödik. Ha sűrűbbnek szeretnénk, merjünk ki a léből egy fél bögrével, fél evőkanál lisztet keverjünk el benne, és öntsük vissza a húsra.
Öntsünk hozzá 4 evőkanál mézet, 4 evőkanál mustárt, keverjük el, hagyjuk 3 percig együtt forrni az egészet. Kóstoljuk meg, ha több chilit, fokhagymát kérnénk bele, akkor tegyünk még ezekből, és hagyjuk még egy percet a tűzön. Aztán kész is.
Mehet főtt rizsre, lehet belapátolni.
Haladó kurzus keretében lehet hozzá párolt répát, borsót, akármit is kevergetni. Ha épp nem diétázunk, (1-2 dl) tejszín is önthető hozzá a mézzel és mustárral együtt.
(A képen látható kis pöttyök a tanuló kalandvágyát illusztrálják, adott hozzá egy kis olasz fűszerkeveréket. Nem ártott meg a fogásnak.)
---------------------
Tavaszi vegyes zöldségleves
Hozzávalók
5 db sárgarépa
5 db fehérrépa
1 kis db zeller
1 db karalábé
250 g zöldborsó (frissen bontott )
2 db újhagyma
2 csokor petrezselyem
4 ek olívaolaj
só ízlés szerint (tengeri)
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
szerecsendió ízlés szerint (frissen őrölt)
3.5 l víz (forró)
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, és kb. egyforma nagyságúra felkockázzuk.
Az olajat megforrósítjuk, majd egyszerre rátesszük az összes zöldséget.
Kb. 5 -6 percet kevergetve pirítjuk, közben megsózzuk, nagyon kevés vizet aláöntünk (kb. 1/2 dl).
Ezután felöntjük 3,5 l forrásban lévő vízzel, borsot őrlünk, ill. szerecsendiót reszelünk rá. Ha kell, még tovább sózzuk.
Lefedjük,ésforrástól számítva kevés ideig, kb. 5-6 percig főzzük.
Közben felaprítjuk a petrezselyemzöldet. Ha megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a leveshez, éppcsak felforraljuk ezzel, és kész is vagyunk.
--------------------
Gombapörkölt tejfölösen
Hozzávalók
50 dkg gomba (ízlés szerint)
1 közepes fej vöröshagyma
175 g tejföl
2 evőkanál finomliszt
bors ízlés szerint
1 tk bazsalikom
ételízesítő ízlés szerint
1 tk fűszerpaprika
500 g tészta
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük.
Majd a hagymára rárakunk 1 teáskanál pirosparikát és egy kis borsot.
Majd jöhet rá az apróra vágott gomba, ami lehet konzerves gomba is. Ha konverves gomba, akkor a levében lehet főzni, ha viszont nem konzerv, akkor ezek után öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje, erre rakunk még kb. 1 teáskanálnyi bazsalikomot és annyi ételízesítőt, hogy ne legyen túl sós.
Hagyjuk főni kb. 15-20 percig, ha lefő a leve, akkor pótoljuk.
Közben megcsináljuk a habarást: kis tejfölben két ek lisztet elkeverünk, és egy kb. fél dl vízzel elkavarjuk.
Ha megpuhult a gomba, és kicsit elfőtt a leve, akkor rátesszük a habarást, és addig főzzük, míg össze nem rottyan:).
Mindeközben kifőzzünk mellé tésztát, és lehet is fogyasztani!
------------------
lángos
Hozzávalók
A tócsnihoz
4 db burgonya
1 csokor petrezselyem
1 közepes fej vöröshagyma
2 db tojás
6 evőkanál finomliszt
1 teáskanál csípős paprikakrém
1 tk só
2 kávéskanál bors (őrölt)
2 ek napraforgó olaj
A sütéshez
3 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A tócsnihoz
A nyers krumlit meghámozzuk és kislyukú reszelőn lereszeljük.
A hagymát apró kockákra vágjuk, 2 evőkanál olajon megdinszteljük.
A petrezselyemzöldet felaprítjuk.
Az összes hozzávalót elkeverjük a reszelt krumplival, a liszt kivételével.
A lisztet kanalanként fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg nokedlitészta sűrűségű nem lesz.
Serpenyőben felforrósítjuk az olajat és kb. 2-2 evőkanálnyit teszünk a masszából az olajba, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük
-----------------
Kolozsvári rakott káposztaHozzávalók
1 kg savanyú káposzta
1 kg sertéslapocka
1 bögre rizs (2,5 dl-es)
1 db füstölthús kocka
2 nagy fej vöröshagyma
15 dkg lángolt kolbász
15 dkg füstölt szalonna
1 ek fűszerpaprika
1 kk bors (őrölt)
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
6 dl
tejföl
2 dl alaplé (füstölt vagy csontlé, ha nincs kéznél, kockából is nagyon jó)
3 ek napraforgó olaj (vagy zsír)
1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
A savanyú káposztát gyorsan átmossuk hideg vízben, és pár kanál olajon megdinszteljük (vagy apróra vágott szalonnakocka zsírján).
A bögre rizst pici olajon felforrósítjuk, majdugyanazon bögrével mérve, adunkhozzá két bögre forrásbanlévő vizet,beleteszünk egy füstölt kockát, és puhára főzzük.
A darált húst az előzőlegmegfonnyasztott hagymával együtt gyakrankevergetve puhára pároljuk.
Végén fűszerezzük: só, bors kömény, paprika. (A házias íz érdekében egy-két gerezd átnyomott fokhagyma is mehet bele).
Ezután már csak összekell rakni az alapanyagokat rétegesen és megsütni.
A kivajazott tepsi aljára kerül egy réteg káposzta (egyharmad), rá egy réteg hús (kb. fele) és a húsra akolbászkarikák. Végül rásimítjuk a rizst. A rizsre jön a 2. réteg káposzta, jól megtejfelezve! Majd kezdjük elölről a rétegeket. Legfelül káposzta legyen.
A maradék tejfellel jól befedjük, és egy kis szalonnakockával, apróra vágott kolbászdarabkákkal megszórjuk.
Aláöntjük a maradék füstölt levet, majd forró sütőbe tesszük. 20-25 percig lefedve pároljuk, és fedő nélkül sütjük még 15-20 percet, amíg kicsit megpirul.
---------------
Hagymás sült csirkemáj
Hozzávalók
0.5 kg csirkemáj
1 nagy fej vöröshagyma
2 ek kacsazsír
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 tk majoranna
1 kk kakukkfű
Elkészítés
A májról leválasztjuk a szívet, és megtisztítjuk a felesleges hártyáktól, alaposan folyó hideg víz alatt átmossuk, lecsepegtetjük.
Kevés kacsazsíron egy jókora vöröshagymát félfőre (félbe vágás után felszeleteljük) vágva megpirítunk.
Hozzáadjuk a májat, és elkezdjük pirítani közepes tűzön, miközben hozzáadjuk a borsot (tetszőleges mennyiségben), a majorannát, majd a kakukkfüvet. Így pirítjuk fedő nélkül 5-6 percig, végül megsózzuk, és elzárjuk a gázt.
----------------
csöröge
Hozzávalók
A tésztához
3 db tojás
20 dkg finomliszt
1 ek rum
1 ek cukor
3 ek tej
A sütéshez
3 dl napraforgó olaj
A tálaláshoz
2 ek porcukor (ízlés szerint)
Elkészítés
A tésztához
A tojásokat egy mélyebb tálba ütjük, és szórunk rá egy csipet sót.
Mellészórjuk a lisztet, és hozzátesszük a tejet, valamint a rumot és a cukrot.
Jó tíz perces munkával hólyagosra gyúrjuk a tésztát. Ha ragadna, lisztet, ha kemény lenne, kis tejet teszünk hozzá.
Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, és letakarjuk.Magára hagyjuk jó 30 percre.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle. A rombuszok közepét egy vagy két helyen bemetszük.
Forró olajba tesszük, úgy, hogy az a fele, ami a deszkán volt a nyújtáskor, felülre kerüljön.
Pár percig hagyjuk, mejd megforgatjuk, és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
Még forrón megszórjuk porcukorral, és azonnal tálaljuk.
-------------------
KocsonyaHozzávalók
5 l víz
400 g sertésköröm (kb. 3 db vagy esetleg sertésfül vagy sertrésfarok)
300 g sertésbőrke
700 g sertéscsülök
500 g sertéscomb
200 g füstölt tarja (vagy füstölt sertéscomb)
só ízlés szerint
2 kk bors
2 közepes db cseresznyepaprika
1 dl paradicsomlé
2 közepes fej fokhagyma (gerezdekre szedve)
1 db főtt tojás (díszítéshez)
Elkészítés
Az első hét hozzávalót lassú tűzön felforraljuk, a habot leszedjük a tetejéről szűrőkanállal.
Ezután beletesszük az egész borsokat, a cseresznyepaprikát, a paradicsomlevet és a fokhagymákat.
Mindezt nagyon lassú tűzön, éppen, hogy gyöngyözzön (mint a húsleves) kb. 4-5 órán keresztül főzzük.
Átszűrjük a levet. A húsokat kiterítjük tálcára hűlni. A tányérokba szépen elosztjuk, hogy mindenből kerüljön bele. A körmöt kicsontozva tesszük bele. Aki nem szereti a cupákos húst, csak combot és füstölt húst tegyen a tányérokba. Lehet 1 szelet főtt tojást is díszítésnek.
Amikor szétosztottuk a húst (kb. 10 tányér), akkor szépen lassan rámerjük a levet. Ha esetleg sok zsír van a tetején, azt merőkanállal szedjük le, hogy a tányéron szép tiszta maradjon a lé.
Laska készítés
Hozzávalók
6 db burgonya
10 dkg finomliszt (szükség szerint)
1 kk só
1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
1 teáskanál napraforgó olaj (a sütéshez)
hirdetés
Hirdetés
Elkészítés
A burgonyákat enyhén sós vízben megfőzzük. A héját még melegen lehúzzuk, nyomón átnyomjuk. Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy majd ne ragadjon a kezünkhöz.
Sózzuk, szerencsendiót adunk hozzá.
Mikor kihűlt összegyúrjuk. Diótól nagyobb gombócokat formálunk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kör alakúra. Olajjal vékonyan megkent teflonban kisütjük.
Tejföllel, esetleg pikáns szósszal kínáljuk.
Csicsóka
Tulajdonképpen dudva, de nyersen is ehető a gumója.
Recept:
1,5 kg csicsóka megmosva
2 dl tejszín
kömény
rozmaring
vaj
A csicsókát 1 cm vastagra szeleteljük majd egy tűzálló tálba rétegezzük, minden réteget megszórunk köménnyel és rozmaringgal, sózunk-borsozunk és egy kevés vajat morzsolunk rá. A végén a tejszínt ráöntjük és megsütjük az előre melegített sütőben. mint a rakott krumpli.
https://www.nosalty.hu/receptek/koltseg-fore/olcso?page=25
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése