2020. április 8., szerda

Alkatrészek, eszközök tisztítása

 A PC halála a por és szösz, amelyek meggátolják a számítógép hűtésének hatékony működését, emiatt a PC automatikusan lekapcsolhat. Sűrítettlevegő-spray, tisztítógél, tisztítóhab, LCD-törlőkendő: a legkülönbözőbb kellékeket lehet megtalálni egy átlagos műszaki boltban a számítógép tisztításához.  
Ezeket egy részét végül sűrítettlevegő-sprayvel tudtuk kimozdítani helyükről, bár mivel egy flakon oxigén mintegy kétezerötszáz forintba kerül, ezt érdemes lehet porszívóval helyettesíteni. Hatékonyságához képest a high-tech gélt eléggé túlárazottnak éreztük, noha a szerkesztőségi laptopok billentyűzetei mögül elég sok piszkot előcsalogatott. A gyurmaszerű tisztítószer színe elhasználtságának megfelelően sötétedik, dobozán feltüntetik, hogy mely árnyalat elérésekor kell kidobni az anyagot. A legelterjedtebb esetekben ventilátorral oldják meg a gyártók, ám nagyságrendileg egy-másfél év alatt a ventilátor és a hűtőborda közé sajnos porfüggöny szokott kialakulni, amely nagymértékben szigetel, a hűtés a ventilátor forgásának ellenére megszűnik. A porfüggöny ottléte különösen veszélyes, jó esetben belassul, leállogat bizonyos időközönként a számítógép, rosszabb esetben, hosszútávon teljesen tönkremehet a hűteni kívánt alkatrész. (processzor, grafikus chip, stb) A hűtőrendszer kitakarítása a ventilátorra is jótékony hatással van, sokkal később fog elhasználódni, zörögni, csapágyazása tönkremenni. A számítógépet ugyanis nemcsak a szoftver leterheltsége és hibái lassíthatják, hanem például a ventilátorok miatt felhalmozódó por is. A külsőre szintén fontos figyelmet fordítani, hiszen a billentyűzeten baktériumok tapadnak meg, egy koszos monitor pedig még az esztétikai összhangba is belerondít.
Billentyűzet és monitor tisztítása. Mindenekelőtt áramtalanítsd a számítógépet. Bár sokan megpróbálkoznak vele, a monitor tisztítását nem ajánlott egyszerű zsebkendővel elvégezni, és a szappanos víz sem a legjobb rá, hiszen előbbi karcossá, utóbbi csíkossá teheti a képernyőt.
A legjobb, ha egyszerű desztillált vizet vagy víz és ecet 1:1 arányú keverékét használod fel. Az anyagot sose permetezd közvetlenül a képernyőre, helyette nedvesíts meg egy puha, mikroszálas kendőt, és nagyon finom mozdulatokkal töröld csak át vele. A  hagyományos billentyűzetet nedves ruhával töröld le, majd fordítsd meg, és rázd meg picit, hogy a belül összegyűlő por távozhasson belőle. Ez nagyrészt megoldja a problémát, ennél jobb eredményt akkor érhetsz el, ha a hátlapot is eltávolítod róla. A laptop billentyűi egyenként is eltávolíthatók, alattuk pedig akár fültisztító pálcikával is lehet tisztogatni, bár óvatosan kell csinálni, mert a csatlakozó kapcsok törékenyek.
A számítógép belső tisztítása  A nagyobb asztali számítógépek dobozát belül is érdemes alkalmanként kitisztítani. Otthon ennek csak akkor állj neki, ha már nincs garancia a gépeden, ellenkező esetben előfordulhat, hogy a szétbontással bukod a jótállást. Ha mégis emellett döntesz, legelső előtti lépésként áramtalanítsd a gépet. Ezt követően kinyithatod a számítógép oldallapját, hogy odaférj a belső tartozékokhoz. Ha megtaláltad a porszűrőt, vedd ki, majd töröld le alaposan egy ronggyal. A belső elemeken összegyűlő port a szervizekben gyakran sűrített levegős kompresszorral távolítják el, és készen is kaphatók erre szolgáló spray-k. Ennek hiányában használj egy kis pumpát, vagy egy puha ecsettel törölgesd le a port, amit távolról szívj fel a porszívóval. Fontos, hogy a szívófejet ne tedd közvetlenül a gép dobozába, hiszen egy rosszul csatlakoztatott alkatrészt akár be is szippanthat. Mindig jobb az elővigyázatosság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése