2020. április 22., szerda

Bootstrap alapjai

Bootstrap egy HTML, CSS, JS keretrendszer A Bootstrap általános értelemben egy önellátó műveletet jelent, ahol nincs szükség külső segítségre. Szoftver betöltés és végrehajtás

A bootstrap-ből a bootstrapping ige (pontosabban igenév, ige névszói alakja, angol néven gerund) képződik, és abból röviden a ‘booting’, innen a magyarosított szó a ‘bútolás’. Magyarul leginkább a rendszerbetöltésként lehet lefordítani.

A bútoláskor a bootstrap szoftver betöltése, és végrehajtása megy végbe, más szavakkal, a számítógép indítása. Bútoláskor számos lépés történik: a rendelkezésre álló hardver elemeinek ellenőrzése, majd átkapcsolás a firmware memóriára, és a szoftver betöltése (BIOS szoftver) az operatív memóriába.

Bútoláskor öntesztet is végezhet a gép, beállíthat paramétereket, és betölthet segédprogramokat is. A bootstrap(ping) a számítástechnikában az 1950-es években kezdett meghonosodni, és azóta ez egyik legismertebb számítógépes műszó.

A kezdetekben volt egy gomb a számítógépek előlapján – bootstrap nyomógomb -, melynek megnyomásakor elindult egy behuzalozott, vagy csak olvasható ROM-ban tárolt program, mely betöltötte a szükséges programokat.

Ez a művelet külső segítség nélkül történt. A számítógép indításához nem volt szükség semmilyen külső eszközre (kommunikáció vonal, külső tár, floppy, stb

http://midra.uni-miskolc.hu/document/22610/17089.pdf
https://www.leoamros.com/bootstrap-hasznalata-alapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése