2020. április 27., hétfő

Amit a RAID-ről tudnod kell


A RAID, azaz Redundant Array of Independent Disks  lényege több tároló kezelése  párhuzamosan. Előnye az adatbiztonság és az adatátvitel sebesség növekedése, illetve a két előnyt kombinálhatjuk is, de akkor több tárolóra van szükség. Az alaplapi vezérlőkben megtalálható RAID már többféle üzemmódot is támogat, emellett kezelik a TRIM-et és a szoftverük is könnyen használható. A modern oprendszerek (így a Windowsok is) képesek szoftveres RAID tömbök felépítésére és kezelésére. Ez logikailag pontosan ugyanúgy fog működni, mint egy hardveres megoldás, de fontos tudnunk, hogy mindent szoftver végez, vagyis terheli a CPU-t és a sebesség csökkenáést eredményez. A hardveres megoldások, a célkártyák több merevlemezes RAID tömböket kezelnek, mindent dedikált chippekkel oldják meg, így gyorsabbak mint elődeik, de az ára is borsos.
 

A RAID 6 mindennek a kiterjesztése, ahol ugyan a paritásinformációk dupla akkora helyet foglalnak és több tárolóra is van szükségünk eggyel, cserébe viszont két meghajtó kiesését is elviseli a rendszer.A néhány helyen 1+0-ként emlegetett felépítés lényege, hogy minimum 4 meghajtót használnak, melyeket előbb RAID 1-ben tükrözik párosával, majd ezeket a tömböket csíkozzák. A megoldás előnye, hogy megadja az adatbiztonságot és a sebességet is, viszont a tárhely a RAID 1-nél megismert tükrözés miatt feleződik. Előnye, hogy amikor kiesik egy tároló, csak az adott meghajtót kell újra felépíteni, nem a komplett altömböt. Létezik egy fordított módja is, ezt RAID 01-nek nevezik. Itt előbb RAID 0-ban csíkozzák a tárolókon az adatot, majd a tömböket tükrözik.



 A RAID 5 tömbhöz minimum 3 tároló szükséges, és mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosítva futnak, vagyis a sebesség is nő. Fontos tudni, hogy egy meghajtó hibáját tűri csak a rendszer, két hibás egységnél sérülnek az adataink is. A tömb mérete a legkisebb kapacitású tároló szorozva a (meghajtók számával-1), vagyis egy tárolónyi tárhelyet veszítünk.



A mirroring során minden adat párhuzamosan tárolódik mindkét tárolón. A logikai lemez kapacitása a kisebb tároló kapacitásával lesz egyenlő. Sebességben az olvasásnál fogunk gyorsulást tapasztalni, ugyanis ez párhuzamosan történik, ugyanakkor az írás normál sebességű marad. A RAID 1-et azért lehet szeretni, mert a hibatűrés megduplázódik (külön-külön is teljes értékű adatot tárolnak a lemezek).A RAID 5-öt könnyű megkedvelni, ugyanis egyszerre ad adatbiztonságot és nagyobb teljesítményt. Az elv itt az, hogy a paritás információt körbeforgó módban tárolja a vezérlő a lemezeken, nem csupán egy lemez dolgozik paritástárolóként, így ha bármelyik tároló meghibásodik, 




Ha szeretnénk, hogy rendszerünk és minden programunk pillanatok alatt induljon, ugyanakkor a szuper sebességért tárhellyel se kelljen fizetnünk, RAID 0-t aktiváljunk – ilyenkor a sebesség közel duplájára nő. Amiről nem szabad megfeledkezni, az az adatbiztonság, ugyanis a két, összefűzött tárolóból – legyen az akár SSD, akár HDD – ha csak az egyik is elromlik, minden adatunknak búcsút inthetünk, ezért az automatizált rendszermentés kötelező ilyen rendszereknél.

A RAID 0-hoz minimum két darab, azonos tárolóra lesz szükségünk. A vezérlő ebben a módban párhuzamosítja a tárolók elérését, így nő az olvasási és írási teljesítmény is. Az összefűzés során ugyan elveszítjük a hibatűrést, cserébe eltérő kapacitású lemezeket is használhatunk, de a tömb mérete a kisebb kapacitású tároló duplája lesz – a fennmaradó helyet tömbön kívül, vezérlőtől függően még felhasználhatjuk.RAID 1: Biztonsági játékos

adataink továbbra is biztonságban lesznek. Amikor ezt a hibás egységet kicseréljük, a rendszer automatikusan felépíti az új meghajtót, hogy ismét teljes legyen a tömb.


https://pcworld.hu/hardver/igy-mukodik-a-raid-156446.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése