2020. április 20., hétfő

Egyenrangú gépek hálózata



A peer-to-peer hálózatok egyenrangú számítógépekből épülnek fel, melyek közül bármelyik lehet hálózatot kiszolgáló és alkalmazást futtató gép is egyben. Induláskor egy gép felajánlja az általunk konfigurált hardver eszközeit a hálózat részére (saját nyomtató, merevlemez, optikai meghajtó), a többi gép által biztosított eszközökből a szükségeseket pedig beépítheti a saját rendszerébe. A peer-to-peer hálózatok elterjedésének titka olcsóságukban rejlik: nem szüksége nagyteljesítményű halózat-kiszolgáló gép beszerzése és telepítése, a működtetéséhez szükséges infrastruktúra kialakítása. Ideális lehet például egy néhány gépes irodában, ahol a hálózat feladata a cég levelezésnek közös elérése.
Olyan, egyenrangú számítógépekből kialakított hálózat, melyben az egyes gépeken tárolt adatok a többi számára hozzáférhetőek.
Peer to peer hálózat

A peer-to-peer hálózatok felépítése

A peer-to-peer (egyenrangú) hálózatokat általában kis helyi hálózatok (LAN) kialakítására alkalmazzák ott, ahol alacsony a gépek száma és a hálózati adatforgalom is minimális. A hálózat kiszolgálása mellett a felhasználói programokat is futtatniuk kell, ehhez megfelelő teljesítményű gépek szükségesek. A hálózati kapcsolatok kezeléséhez vagy ezt támogató operációs rendszert, vagy speciális programokat kell használni (a Windows 95/98/Me/2000/XP operációs rendszerei támogatják az egyenrangú hálózatok kezelését). A hálózatok kialakítása egyszerű, azonban ötnél több gép esetében már nem célszerű alkalmazni. A peer-to-peer hálózatokban a maximális sebességet a leglassabb gép határozza meg, ezért ajánlott közel azonos teljesítményű számítógépeket összekapcsolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése