2020. június 3., szerda

A telepítés feltételei

A kezdés előtt ellenőrizni kell, hogy az adott számítógép alkalmas-e a Windows Server futtatására. Ha igen, gondolkodjunk el azon elég-e a minimális konfiguráció. Az hogy egy adott számítógép rendelkezik a minimális elvárásokkal, az még nem jelenti azt, hogy használható sebességű lesz. Ennek egyik oka, hogy a minimális elvárás nem egyezik meg a javasolt, vagy optimális elvárással. Másik oka pedig, hogy egy operációs rendszert általában nem öncélúan telepítünk, hanem azért, hogy alkalmazásokat futtasson. Az alkalmazások futtatásakor pedig további hardver igény jelentkezik. Ezt még tovább fokozhatja a várható terhelés, hiszen nem mindegy például, hogy egy SQL szerver mekkora adatbázisból dolgozik, és egységnyi idő alatt hány kérést kell kiszolgálnia. A hétköznapi életben az egyes cégek másképp hivatkoznak a telepítéshez szükséges igényekre, ráadásul néha ellentmondásosan. Néhány megfogalmazás:

  1. minimum requirements,
  2. recommended requirements,
  3. suggested requirements,
  4. supported requirements, stb.
A Windows Server 2008 R2 esetében az Enterprise Edition változatú operációs rendszer használható sebességű futtatásához javasolt minimális hardver környezet:
  1. 2 GHz, vagy gyorsabb 2-4 magos processzor,
  2. 2 GB DDR3 memória, vagy több (lehetőleg Dual Channel módban),
  3. 40 GB SATA 7200-as percenkénti fordulatú merevlemez,
  4. DVD-ROM meghajtó,
  5. 1280x1024 felbontású grafikus kártya és monitor,
  6. billentyűzet, egér.
A fentiekben megadott rendszernél természetesen több szempont szerint lehet gyorsabbat összeállítani (SSD használata, vagy több merevlemez RAID 3-ba szervezve, esetleg több processzor, stb.).
A konfiguráció összeállítása után sajnos előfordulhat, hogy a számítógép installálás közben megáll, az installálás sikertelen lesz annak ellenére, hogy az egyes eszközök jók, működőképesek. Ennek több oka is lehet. Lehet, hogy valamely hardver komponens nem kompatibilis a Windows Server 2008 R2-vel, de az is lehet, hogy bár önmagában minden komponens megfelel, de a komponensek egymással akadnak össze (pl. alaplapi SCSI vezérlő és a grafikus kártya ugyanazt a megszakítást használja). A probléma kivédésére célszerű az egész rendszert egy szállítótól beszerezni, és már a rendelés leadásakor tisztázni, hogy az összerakott rendszer képes legyen a Windows Server 2008 R2-t futtatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése