2020. június 3., szerda

Telepítés folyamata

Az installálás lépései

Optikai meghajtóról történő telepítés során először célszerű ellenőrizni, szükség szerint módosítani a boot eszközök sorrendjét. Biztonsági okok miatt sok helyen eleve kiveszik az optikai meghajtót, illetve az egyéb külső eszközöket. A BIOS-ba való belépés számítógépenként eltérő módon történhet, de sok esetben bekapcsolás után valamelyik funkció gomb (F) nyomva tartásával a szokásos. Itt kell megkeresni a boot menüt, majd ha szükséges volt a módosítás, akkor mentéssel kilépni, betenni a DVD-t a meghajtóba, és újra indítani a számítógépet.
3. ábra. Boot eszközök sorrendjének megadása
Sikeres boot-oláskor meg kell adni, hogy milyen nyelven kívánjuk installálni az operációs rendszert, milyen régiós beállítást kérünk (dátum – idő, pénz formátum miatt), majd hogy milyen billentyűzet kiosztást kérünk.
4. ábra. Telepítési adatok kiválasztása
A Next gomb megnyomása után következő oldalon rögtön kezdődhet a telepítés folytatása (Install →), vagy két további lehetőség közül lehet választani (információk a telepítésről – What to know…, illetve már telepített operációs rendszer javítása - Repair your computer).
5. ábra. Telepítés megkezdése
Az Install gomb megnyomása után megjelenő ablakban kell kiválasztani, hogy melyik változat kerüljön telepítésre (Standard, Enterprise, Datacenter, Web Server), illetve hogy grafikus felülettel (Full Installation), vagy anélkül (Server Core Installation). A 6. ábrán megfigyelhető az is, hogy csak 64 bites változat létezik.
6. ábra. A server változat megadása
A megfelelő változat kiválasztása, és a Next megnyomása után a licensz szerződés szövege következik. Annak elfogadása, és Next után folytatódhat a további választás.
7. ábra. A licensz szerződés elfogadása
A következős ablakban egy meglévő Windows operációs rendszer frissítése (Upgrade), vagy új installálás (Clean Install – most Custom) között lehet választani. Jelen esetben a Custom megadása után ki kell választani a merevlemezt, és a particiót, ahova az installálás történik.
8. ábra. Telepítési mód (Custom) kiválasztása
Ezután lehetőség van új partíció létrehozására, meglévők törlésére, összevonására, szükség szerint formázására. Az installáló program azonban csak a legfontosabb lehetőségeket biztosítja, komoly szolgáltatásokat nem érdemes várni, hiszen a kifejezetten erre való programok ára sok esetben közelít egy kliens Windows operációs rendszer árához (pl.: 2011 márciusában a Partition Magic forgalmazótól függően kb. 20.000 Ft, míg egy Windows 7 Home Premium OEM 27.000 Ft). (Érdekességképpen, 2005 augusztusában a Partition Magic kb. 21.000 Ft volt, míg a Windows XP Professional OEM 33.000 Ft). Természetesen léteznek ingyenes változatok is, több esetben Linux alapokon.
9. ábra. Merevlemez és partíció kiválasztása
Ezután a 10. ábrának megfeleően megkezdődik a szükséges fájlok tömörített változatának felmásolása (copying) a merevlemezre a DVD-ről, majd a felmásolt fájlok kitömörítése (expanding). Ehhez akár több GB átmeneti területre is szükség lehet a merevlemezen. A következő lépések automatikusan futnak le, nincs szükség felhasználói beavatkozásra.
10. ábra. Másolás, kitömörítés
Kitömörítés után egy reboot-ot (11. ábra) követően folytatódik az installálás. Amikor ez is befejeződik, megjelenik a bejelentkezési ablak (12. ábra).
11. ábra. A számítógép újraindítása
12. ábra. Bejelentkezési képernyő
Első sikeres bejelentkezés után a felhasználónak módosítania kell a jelszavát a 13. ábrának megfelelően.
13. ábra. Jelszó módosítás
Módosítás után elkészül a felhasználó asztala (desktop), létrejönnek a szükséges fájlok, katalógusok (14. ábra).
14. ábra. Az asztal létrehozása
Ezután elindul egy alkalmazás (Initial Configuration Tasks), amely lehetőséget kezdeti beállítások elvégzésére (időzóna megadására, hálózat konfigurálására, számítógép nevének megadására, munkacsoportba, vagy tartományba történő belépésre, stb.). A 15. ábrán látható, hogy a frissen feltelepített Windows még nincs aktiválva (Not activated).
15. ábra. Kezdeti beállítások
Érdemes tisztázni az aktiválás fogalmát, szerepét. Telepítéskor ugyan meg kell adni az úgynevezett termékkulcsot, amivel igazoljuk, hogy rendelkezünk egy jogtiszta Windows-zal, de ez elkérhető ismerőstől, esetleg tőlünk kérik el a miénket. Mindkettő illegális használatra ad lehetőséget. Ezért a Windows XP-nél a Microsoft bevezette az aktiválást. Az aktiválás során egy program a számítógépben található fontosabb hardverekről (például processzor, hálózati kártya, grafikus kártya, memória, stb.) készít egy egyedi azonosító sorozatot. A program a termékkulcsot és ezt az azonosító sorozatot felküldi a Microsoft szerverébe (személyes adatok a Microsoft információi szerint nem kerülnek felküldésre). Ott először is ellenőrzésre kerül, hogy a termékkulcs benne van-e már az adatbázisban. Ha nincs, akkor letárolásra kerül a számítógépre jellemző egyedi azonosító sorozattal. Ha a termékkulcs már benne van az adatbázisban, akkor ott kell lennie mellette az azonosító sorozatnak is. A letárolt azonosítónak és a most felkerült azonosítónak meg kell egyeznie, vagy csak néhány hardver komponens esetében szabad eltérnie. Ha a kelleténél több eltérés van, akkor az arra utal, hogy másik gépre történt az installálás, és az lehet, hogy jogtalan volt. Ekkor sikertelen lesz az aktiválás. Lehetőség van korrigálni a Microsoft ügyfélszolgálatán telefonos kapcsolat keretében. Visszatérve az aktíváláshoz, válasszuk ki az első menüpontot (Activate Windows), majd a megjelenő ablakban (16. ábra) adjuk meg a termékkulcsot, és válasszuk a Next gombot.
16.- ábra. Termékkulcs (Product Key) megadása
Az előbb elmondottak alapján egyértelmű, hogy az aktiváláshoz élő Internet kapcsolattal kell rendelkezni, vagyis a hálózat konfigurálását (IP cím, alhálózati maszk, alapértelmezett átjáró, DNS szerverek elérhetőségének megadása) az aktiválás előtt meg kell tenni. Ha minden rendben történt, akkor a 17. ábrának megfelelő ablaknak kell megjelennie (Activation was successful).
17. ábra. Sikeres aktiválás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése