2020. június 3., szerda

Tartományvezérlő létrehozása


Az eddig ismertetésre került elméleti részek mindenhol tartományi logikai modellre épültek. A következőkben ábrák segítségével bemutatásra kerül egy tartományvezérlő létrehozása. Első lépésként el kell indítani a Szerver menedzsert (Server Manager) 
30. ábra. A Server Manager indítása, és a Server Roles kiválasztása
A megjelenő ablakban ki kell választani a Server Roles (szerver szerepkör) menüt, majd megjelölni az Active Directory Domain Services-t. A szerepkör betöltéséhez szükség van a .NET Framework telepítésére is. Ezt a Server Manager automatikusan felismeri, és jelzi, csak el kell fogadni az Add Required Features segítségével (31. ábra).
31. ábra. A .NET Framework-re szükség van
A következő ablakban az installáló program összefoglalja, milyen komponensek kerülnek telepítésre. Folytatás az Install gomb-bal történik (32. ábra).
32. ábra. Ezek a komponensek kerülnek telepítésre
A számítógép és a diszk sebességétől függően viszonylag hosszabb idő után megtörténik a komponensek hozzáadása (33. ábra).
33. ábra. Sikeresen megtörtént a komponensek hozzáadása
Ekkor azonban még nincs tartományvezérlő, ehhez szükség van a dcpromo program futtatására is (34. ábra).
34. ábra. A dcpromo-t még futtatni kell
Parancssorból elindítva a dcpromo-t, elindul egy (a Windows világra jellemző) „varázsló”  (wizard) (35. ábra).
35. ábra. A dcpromo futtatásakor induló varázsló (wizard)
Első lépésként meg kell adni, létezik-e már az a tartomány, amelynek ez a számítógép a tartományvezérlője lesz (ha igen: Existing forest, ha nem: Create a new domain in a new forest) (36. ábra). Jelen esetben nem létezik.
36. ábra. Új tartomány létrehozása
Később ütközések elkerülése érdekében ellenőrzésre kerül, tényleg nem létezik-e a tartomány (37. ábra).
37. ábra. A tartomány meglétének ellenőrzési folyamata
Amennyiben valóban nem létezik még a tartomány, akkor a következő lépésben meg kell adni, milyen szolgáltatásokkal rendelkezzen a tartományvezérlő. Amennyiben korábbi verziójú operációs rendszerre is számítani kell a tartomány működése során, akkor nem olyan működési szintet kell választani, amit az képes kezelni. Jelen esetben a legmagasabbat lehet választani, a Windows Server 2008 R2-őt (38. ábra).
38. ábra. A tartomány működési szintjének megadása
A Windows 2000-től kezdődően jelent meg az Active Directory, melynek működése a DNS-re épül. Ezért a tartományban, valamelyik tartományvezérlőn lennie kell egy DNS szervernek. Ennek meglétét a telepítő ellenőrzi (39. ábra).
39. ábra. DNS szerver meglétének ellenőrzése
Ha nincs, akkor automatikusan megtörténik a DNS szerver létrehozása (40. ábra).
40. ábra. A DNS szerver telepítése
A DNS szerver telepítése után folyatódik a tartományvezérlő létrehozásához szükséges adatok megadása. Az Active Directory valójában egy adatbázis. Következőként meg kell adni, hogy melyik mappában legyen, hol tárolódjanak a log fájlok, és melyik legyen a SYSVOL mappa. A telepítő erre felkínál egy alapértelmezés szerinti mappát, érdemes azt választani (41. ábra).
41. ábra. Az Active Directory tároló mappáinak megadása
Minden szükséges adat megadásra került. A következő ablakban ezek kerülnek összefoglalásra. Ha minden rendben, kezdődhet a tartományvezérlő létrehozása a Next megnyomásával (42. ábra).
42. ábra. Az eddig megadott adatok összefoglalása
Ezután megkezdődik a tartomány létrehozása, a tartományvezérlő kialakítása, és a szükséges vezérlőprogramok hozzáadása (43. ábra).
43. ábra. Megkezdődött a tartomány létrehozása, a tartományvezérlő kialakítása
Célszerű a végén a számítógépet újraindítani. Ezután lehet ellenőrizni, felkerültek-e a szükséges vezérlő program (például Active Directory Domains and Trust, Active Directory Sites and Services, Active Directory Users and Computers, stb.) (44. ábra).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése