2020. június 3., szerda

Munkacsoport vagy tartomány

A Windows-t futtató gépekből telepítéskor, illetve telepítés után logikai csoportok képezhetők. Ezekkel egy otthoni felhasználó általában nem foglalkozik, nem is találkozik, használja az alapértelmezés szerinti (default) beállításokat. Kétféle logikai csoportot különböztetünk meg: a tartományokat (domain) illetve a munkacsoportokat (workgroup).

 Munkacsoport (Workgroup)
A kettő közti különbség megértése érdekében vegyünk egy példát. Ahhoz, hogy egy felhasználó dolgozni tudjon egy adott számítógépen, be kell tudnia arra jelentkezni. Munkacsoport esetén minden gépen minden olyan felhasználót létre kell hozni, akinek azon a gépen dolgoznia kell. Bár ez nagyobb létszám esetében hosszabb időt igényel, mégis dönthet emellett a rendszergazda, abból kiindulva, hogy csak egyszer kell sokat dolgoznia. Igaz, ha később újabb gépek jönnek, azokon is létre kell hozni a felhasználókat, de feltételezheti, hogy ez már viszonylag ritkábban fog előfordulni. A felhasználóktól elvárás, hogy a nagyobb biztonság érdekében összetett jelszavakat használjanak, és azokat bizonyos időközönként változtassák meg. A munkacsoport esetében a felhasználók adatai (köztük a belépéshez szükséges jelszó is) minden egyes számítógépen külön-külön tárolódnak. Ha két számítógépen azonos nevű felhasználó van (pl.: KovacsP), akkor sincs köztük kapcsolat, úgy kell tekinteni, mintha egy tankörbe véletlenül két olyan Szabó, vagy Nagy, vagy Kovács kerülne, akik között nincs semmilyen rokonsági kapcsolat.

Ha a felhasználó az egyik számítógép elé ülve módosítja a jelszavát, akkor a jelszó csak azon a számítógépen módosul, a többi gépen nem. Ha a napok múltával különböző számítógépekre jelentkezik be, és azokon módosítja a jelszavát, akkor előbb-utóbb nehéz lesz követnie, melyik számítógépen cserélte már le, és melyiken nem a jelszavát. Ilyenkor általában bevezetésre kerül egy papír fecni, amin igyekszik ezt valamilyen módon nyilvántartani. Ahogy telik az idő, előfordulhat, hogy lesz olyan számítógép, amelyiken már többször is cserélte a jelszavát, és olyan is, amelyiken még egyáltalán nem…

A számítógépek időnként elromolnak, ekkor szervizbe viszik. Ha egy adott idő alatt több számítógép kerül szervizbe, majd javítás után onnan vissza, a rendszergazda szempontjából sokszor nem lényeges, hogy az egyes gépek a laborban korábban hol voltak. A papír fecni alapú nyilvántartás ettől kezdve szétesik, mert a 3. sor 2. számítógépe visszakerülhet a 4. sor 5. helyére.

Összefoglalva: munkacsoportok esetén az adott számítógépre belépésre jogosult felhasználók adatai azon a számítógépen tárolódnak, ahol a felhasználót létrehozták, és a számítógépek között a nyilvántartás szempontjából nincs semmilyen kapcsolat.

 Tartomány (Domain)
Tartományoknál (most egy egyszerűsített esetet nézve) van egy kitüntetett számítógép, amely több más mellett a felhasználók adatait (köztük a jelszót) is tárolja. A többi számítógépen beállításra kerül, hogy a jelszót (és a többi adatot) honnan kell „lekérni” annak érdekében, hogy a bejelentkezés jogosságát ellenőrizni lehessen. (FONTOS: az ellenőrzés ugyan nem pont így történik, de így könnyebb a tartomány szerepét megérteni.) Sikeres bejelentkezés esetén, ha a felhasználó módosítja a jelszavát, akkor a jelszó ezen a központi számítógépen fog megváltozni, és letárolódni. A következő bejelentkezés történhet bármelyik számítógépen. Ha ellenőrzéskor „lekérésre” kerül a jelszó, akkor a már módosított jelszó kerül összehasonlításra. A kitüntetett számítógépet tartományvezérlőnek (DC - Domain Controller) nevezzük. A tartományvezérlőn lehetőség van más adatok letárolására is, amely adatok között a tartományba tartozó számítógépek keresni tudnak (pl.: megosztott nyomtatókat, megosztott mappákat). Ennek a központi adattárnak a neve címtár, és a Windows 2000-től kezdődően Active Directory (AD) néven hivatkozhatunk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése