2020. június 12., péntek

Csoportos telepítés Windows Automated Installation Kit csomaggal




Alapfeltétel, hogy a telepítésnél ugyanolyan hardver architektúrájú számítógépekkel kell dolgozni, hiszen egyszerre egyféle telepítési lemezképet lehet a hálózaton a klienseknek elküldeni.

Rendelkezni kell egy Windows Automated Installation Kit csomaggal a művelethez. (Más programok is megfelelnek erre a célra pl. Clonzilla, Acronis, stb) Természetesen ki kell használni a csoportos küldés adta lehetőséget is. Egy tömeges telepítés nehezen képzelhető el úgy, hogy a rendszergazdának minden egyes telepítési lépésnél közbe kell avatkoznia, mert pl. a tovább (Next) gombra kattintani. Ennek a problémának a kivédésére lehetőség van automatikus, ún. nem felügyelt (Unattended) telepítésre. A nem felügyelt telepítéshez létre kell hozni egy ún. válaszfájlt (Unattend.xml), amelyben tulajdonképpen előre meg kell adni a válaszokat a telepítő kérdéseire. Ezenkívül további beállítások megadására is van lehetőség, amelynek eredményeképpen a telepítés után egy szinte teljesen felkonfigurált rendszer kapható.

A nem felügyelt telepítés válaszfájljának létrehozásához szükség van egy Windows rendszerképkezelő (Windows System Image Manager) nevű programra, amely a Windows automatikus telepítési csomag (Windows Automated Installation Kit - WAIK) része, amelynek 3.0-ás verziója CD kép (ISO image) formátumban letölthető a http://www.microsoft.com/hu-hu/download/details.aspx?id=5753 címről.

A WAIK telepítése

A telepítő CD lemezre írását követően a lemezt a meghajtóba helyezve (vagy egy alkalmas programmal virtuális meghajtóként a rendszerhez csatolva) a telepítő elindul.
     Így indul a WAIK telepítése
A jobb oldali menüből a Windows AIK telepítőt (Windows AIK Setup) választva elindul a telepítő varázsló (Install Wizard). A tovább (Next) gombra kattintva licensz szerződés jelenik meg. Figyelmes elolvasását követően az elfogadom (Accept) opciót választva és a következő gombra kattintva a telepítési mappa megadása (Select Installation Folder) párbeszéd ablak jelenik meg. Itt el lehet fogadni a telepítő által felajánlott értékeket, majd ismét a tovább (Next) gombra kell kattintani. A telepítés megkezdéséhez ismét a tovább (Next) gombra kell kattintani a telepítés megerősítése (Confirm Installation) párbeszédablakon. A telepítési folyamat végén a bezárás (Close) gombbal be kell zárni a telepítő alkalmazást. Meg kell jegyezni, hogy a telepítő egy jó adag dokumentációt is feltelepített a kiszolgálóra, amely szinte nélkülözhetetlen lehet a válaszfájlok elkészítéséhez.
       Telepítési megosztás létrehozása
A válaszfájl elkészítése
A Start menüből a Microsoft Windows AIK almenüben található Windows rendszerképkezelő (Windows System Image Manager) menüponttal indítható a válaszfájlt elkészítő program. Miután a program elindult a telepítési megosztás (Distribution Share) ablakban a jelöljön ki egy telepítési megosztást (Select a Distribution Share) szövegre jobb gombbal kattintva a megjelenő helyi menüből ki kell választani a telepítési megosztás létrehozása (Create New Distribution Share) menüpontot.
     A megosztás megnyitása
A megjelenő párbeszédpanelen ki kell jelölni egy üres mappát (ha nincs alkalmas, akkor az új mappa (New Folder) ikonra kattintva létre kell egyet hozni), majd a megnyitás (Open) gombra kell kattintani. (Ebben az esetben ez a C:\DShare mappa.) A kijelölés hatására a kiválasztott mappán belül létrejön három további mappa ($OEM$Folders, Out-of-Box Drivers, Packages).
        Lemezkép exportálása
A következő lépés az lesz, hogy a WDS-ben a telepítési lemezképek közül jobb gombbal ki kell választani a telepítendő telepítési lemezképet, azaz a telepítendő operációs rendszert (ebben az esetben a Windows 7 ENTERPRISE-t), majd a megjelenő helyi menüből ki kell választani a lemezkép exportálása (Export) menüpontot.
A megjelenő párbeszédablakban meg kell adni az exportálandó fájl helyét és nevét. A hely legyen a Windows rendszerképkezelőben megadott telepítési megosztás mappája, a név pedig pl. Win7x64. Ezek után a mentés (Save) gombra kattintva a lemezkép exportálása megkezdődik.
       Windows-lemezkép kijelölése
Exportálás befejeztével a Windows-lemezkép (Windows Image) ablakban a válasszon ki egy Windows-lemezképet vagy katalógusfájlt (Select a Windows image or catalog file) elemre jobb gombbal kattintva megjelenik egy helyi menü, melyből a Windows-lemezkép kijelölése (Select a Windows Image) menüpontot választva a megjelenő párbeszéd ablakban meg kell adni az előzőekben exportált lemezképet (C:\DShare\Win7x64.WIM).
       Ez látható, ha nincs katalógusfájl
Egy dialógus ablak jelenik meg, amelyben a rendszerképkezelő figyelmezteti a felhasználót, hogy a lemezképhez nem tarozik katalógus fájl, de ha van rá igény, akkor az igen (Yes) gombra kattintva a program létrehozza azt. Ezt célszerű elfogadni, mert érvényes katalógus fájl nélkül a procedúrát nem lehet folytatni. A katalógusfájl előállítása eltart egy pár percig, de amint elkészül a windows-lemezkép (Windows Image) ablakban megjelenik a megadott lemezkép. A "+" jelre kattintva kibontható fa struktúra két fő eleme a komponensek (Components), amely az alaprendszer különböző komponenseinek beállításait tartalmazza, illetve a csomagok (Packages), amely a csomagfrissítésektől (Update) kezdve a további extra funkciókig (FeaturePack) tartalmaz összetevőket.
      Új válaszfájl létrehozása
Következő lépésként a válaszfájl (Answare file) ablakban a válaszfájl létrehozása vagy megnyitása (Create or Open Answare file) elemre jobb gombbal kattintva a megjelenő helyi menüből ki kell választani az új válaszfájl (New Answare file) menüpontot. Ezt követően a válaszfájl ablakban megjelenik egy a Windows-lemezkép ablakban találhatóhoz hasonló fa struktúra, amely az üres válaszfájlt reprezentálja.
133. ábra:        Beállítás hozzáadása a válaszfájlhoz
A telepítési folyamatban felmerülő beállításokat alapvetően két részre tudjuk osztani. Az első kimondottan a telepítő beállításaira, illetve a telepítési folyamat alatt beállítandó dolgokra vonatkozik, míg a második tulajdonképpen a telepítés utáni beállítások összességére.
Az első beállítások összefoglalva a WDS kliensre vonatkoznak, így az ezen beállításokat tartalmazó válaszfájl neve WDSClientUnattend.xml lesz. A WDS kliens válaszfájljába a következő beállításokat kell megadni az automatizált telepítéshez.
-           A telepítő regionális és nyelvi beállításai
-           Tartományi azonosítás
-           Partíciók beállítása és módosítása
Elsőként a regionális és nyelvi beállítások megadása következik. Ehhez a Windows-lemezkép ablakban a Components tárolót kibontva ki kell jelölni jobb gombbal a windows-international-core-winpe elemet. (64 bites rendszer esetén az elem pontos neve: amd64_Microsoft-Windows-International-Core-WinPE, 32 bites esetén x86_Microsoft-Windows-International-Core-WinPE A többi beállítási elem névmegadása hasonlóan alakul.) A megjelenő helyi menüből ki kell választani a beállítás hozzáadása: 1. fázis, Előtelepítés (windowsPE) (Add Setting to Pass 1 windowsPE) menüpontot.
   Magyar nyelvi beállítások
A művelet hatására a válaszfájl (Answare File) ablakban a Components alatt található 1 windowsPE elem alatt megjelenik az előzőleg kijelölt elem. A mellette lévő tulajdonságok (Properties) ablak neve a kiválasztott elem nevét veszi fel és az ablakban megjelennek az adott elemhez tartozó beállítási lehetőségek.
beállítások (Settings) szakaszban a LayeredDriver lehetőség kivételével mindenhova be kell állítani a nyelvet. (Magyar esetén a beállítás: hu-hu, angol esetén: en-us.)
   A telepítő nyelvi beállítása
Az elemet kibontva egy újabb SetupUILanguage nevű elem jelenik meg, melynek beállítások (Settings) szekciójában az imént említett nyelvi beállítást kell az UILanguage lehetőségnél megadni. (Ebben az esetben hu_hu.)
A következő megadandó opció már a tartományi azonosítás beállításaihoz tartozik. A windows-setup\WindowsDeploymentServices elemet kibontva a Login-ra jobb gombbal kattintva, a megjelenő menüből ki kell választani a beállítás hozzáadása: 1. fázis, Előtelepítés (windowsPE) (Add Setting to Pass 1 windowsPE) menüpontot.
   A rendszergazda felhasználó
válaszfájl (Answare File) ablakban a Login elem alatt ki kell választani a Credentials-t. A megjelenő beállításoknál (Settings) ki kell tölteni a tartomány (Domain), a jelszó (Password) és a felhasználónév (Username) mezőket. (A tartomány ebben az esetben a vall.ceg.tld, a felhasználó a rendszergazda a jelszó pedig értelem szerűen a rendszergazda felhasználó jelszava.)
   Diszk és partíció beállítások
A következő beállítandó opció az ImageSelection elem szintén a windows-setup\WindowsDeploymentServices alatt található. A beállításhoz a megszokott módon ezt is hozzá kell adni a válaszfájlhoz. A válaszfájl (Answare File) ablakban az ImageSelection alatt az InstallTo elemet választva a beállítások (Settings) szakaszban meg kell adni a lemez azonosító (DiskID) és partíció azonosító (PartitionID) mezőket. Itt rendre 0 és 1.
A megadott lemez és partíció azonosítóknak akkor van értelme, ha ezek a valóságban is léteznek, egyébként létrehozásukat be kell állítani a válaszfájlban. A Windows-Setup\DiskConfiguration\CreatePartitions alatt a CreatePartition elemet jobb gombbal kiválasztva ezt is hozzá kell adni a válaszfájlhoz. A CreatePartition beállításainál (Settings) a kiterjeszt (Extend) mezőt igazra (true), a sorrendet (Order) 1-re a típust (Type) elsődlegesre (Primary) kell állítani.
  Partíció megadása
Windows-Setup\DiskConfiguration\ModifyPartitions alatt található ModifyPartition a következő elem, amelyet a válaszfájlhoz kell adni a szokásos módon, és a következő beállításokat kell megadni. A partíció aktív státusza (Active) legyen igaz (true), a formátum (Format) NTFS, a címke (Label) például Windows, a meghajtó betűjele (Letter) C, a sorrend (Order) és a partíció azonosító (PartitionID) is legyen 1.
Hogy a telepítés közben a telepítő ne kérdezzen rá a választandó telepítési lemezképre, be kell azt állítani a válaszfájlba. Ezt a lehetőséget a Microsoft-Windows-Setup\WindowsDeploymentServices alatt az ImageSelection jobb gombbal kijelölve, majd a beállítás hozzáadása: 1. fázist választva lehet megtenni. Az ImageSelection alatt megjelenő InstallImage beállításai (Settings) közül mind a hármat meg kell adni. A Filename legyen install.wim, az ImageGroup a WDS-ben megadott telepítési képfájlok csoportjai közül az, amelyikben az aktuális telepítési képfájl található (ebben az esetben Win7x64), az ImageName pedig a telepítési lemezkép neve (ebben az esetben Windows 7 ENTERPRISE).
 Válaszfájl érvényesítése
Ezzel elkészült a WDS kliens válaszfájl, már csak érvényesíteni kell, valamint elmenteni. Ehhez az eszközök menüből ki kell választani a válaszfájl érvényesítése (Validate Answer File) menüpontot. Ha ezek után az üzenetek (Messages) ablakban nem jelenik meg hibaüzenet, akkor a fájl menthető és használható. A mentéshez a fájl menüből a mentés másként (Save as) menüpontra kattintva megadható a fájl neve és helye. A fájl neve legyen WDSClientUnattend.xml, a helye pedig legyen a WDS távtelepítési mappájában található WDSClientUnattend mappa. (Ebben az esetben C:\RemoteInstall\WDSClientUnattend.)
 Válaszfájl mentése
Az abszolút beavatkozásmentes telepítéshez a második, telepítés utáni beállítások válaszfájlját is érdemes létrehozni. Ezeket a beállításokat kezdőélmény (Out-Of-Box Experience - OOBE) beállításoknak nevezi a gyártó. Az OOBE beállítások közül a következőket szükséges mindenképpen megadni az automatizált telepítéshez:
-           A telepített számítógép neve és időzónája.
-           A licenszszerződés (End User Licenc Agreement - EULA) elfogadásának kihagyása, valamint a hálózati kapcsolat típusának megadása.
-           Egy a rendszerbe beléptethető felhasználói fiókotfelhasználó névvel és jelszóval.
A beállításokhoz először is a fájl (File) menüből ki kell választani az új válaszfájl (New Answer File) menüpontot, ezzel együtt a már meglévő válaszfájlt, ha még nincs mentve a legutolsó állapot, akkor érdemes elmenteni. Következő lépésként ismét a windows-lemezkép (Windows Image) ablakban az előzőekben leírt ismertek szerint ki kell választani a Microsoft-Windows-Shell-Setup összetevőt az egér jobb gombjával és a megjelenő menüből a beállítás hozzáadása: 4. fázis, specializálás (specialize) (Add Setting to Pass 4 specialize) menüpontot választva hozzá kell adni az összetevő elemeit a válaszfájlhoz. (Természetesen itt is figyelni kell az összetevő előtagjára, amely 32 bites rendszer esetén x86, 64 bites esetén, mint itt is: amd64.)
141. ábra:    Számítógépnév és időzóna beállítások
A jobb oldali tulajdonságok (Properties) ablakban a beállítások (Settings) szakaszban megadható számítógép neve (ComputerName) és az időzóna (TimeZone). A számítógép nevénél, amely (egyébként ha hosszabb 63 karakternél, akkor a 63. karakter utáni karakterek elvesznek) használható a "*" karakter amelynek segítségével véletlen nevet lehet generálni. Az időzóna mezőjébe ha magyar időről van szó, akkor a "Central Europe Standard Time"-ot kell megadni.
    Nyelvi beállítások
A következő összetevő, amelyet a válaszfájlhoz kell adni a Microsoft-Windows-International-Core. Erre jobb gombbal kattintva a 7. fázishoz adást kell választani (Add Setting to Pass 7 oobeSystem). Itt a UILanguageFallback mező kivételével mindhez be kell írni a nyelvi és helyi beállítást, amely itt most hu_hu (magyar).
143. ábra:    Kezdőélménybeállítások
Microsoft-Windows-Shell-Setup alatt az OOBE elemet kell kiválasztani és a válaszfájlhoz adni. Ehhez az elemhez tartozó beállítások a következők: HideEULAPage mező értéke legyen igaz (true), HideWirelessSetupInOOBE mező értéke legyen igaz (true), a NetworkLocation legyen munkahelyi hálózat (Work) a ProtectYourPC értéke pedig legyen 1.
windows-lemezkép (Windows Image) ablakban ugyanezen összetevő alatt a UserAccounts/LocalAccounts/LocalAccount alól ki kell választani a Password mezőt és hozzá kell adni a válaszfájl 7. fázisához, az oobeSystem-hez. A válaszfájl (Answer File) ablakban ezek után a LocalAccount elemet kiválasztva a beállítások szakaszban meg kell adni a létrehozandó helyi felhasználó nevét (Name), megjelenítési nevét (DisplayName) és csoportját (Group).
Rendszergazdai felhasználó és jelszó beállítása
     A válaszfájl érvényesítése
Ezek után már csak érvényesíteni kell a válaszfájlt (Validate Answer File) az eszközök (Tools) menüből és ha az üzenetek (Messages) ablakban nem jelez hibát a program, akkor ezt a válaszfájlt is el kell menteni a fájl (File) menü mentés másként (Save as) menüpontjával OOBEUnattend.xml néven, ugyanarra a helyre, mint a WDSClientUnattend.xml fájlt. (C:\RemoteInstall\WDSClientUnattend)
A tömeges telepítés megkezdése előtt már csak annyi teendő van, hogy a válaszfájlokat hozzá kell rendelni a telepítendő lemezképekhez, illetve ha csoportos átvitellel lesz a telepítendő számítógépekre elküldve a telepítési lemezkép, akkor ehhez a folyamathoz egy csoportos átvitelt kell létrehozni és beállítani.
       Csoportos átvitel létrehozása
Ez utóbbihoz a WDS konzoljában a csoportos átvitelre (Multicast Transmissions) jobb gombbal kattintva a csoportos átvitel létrehozása (Create Multicast Transmisson) menüpontot választva elindul a csoportos átvitel hozzáadása varázsló (Create Multicast Transmisson), amelyben elsőként az átvitelnek kell egy nevet választani. (Ebben az esetben ez a csWin7x64.)
       Lemezkép kiválasztása
tovább (Next) gombra kattintva egy listából kiválasztható a már korábban telepített lemezkép csoport, azon belül pedig a telepítendő lemezkép. Tovább lépve a következő párbeszéd ablakra ki lehet választani, hogy a telepítés hogy induljon el. Ez azért fontos, mert egyszerre több számítógép indításának összehangolása nem egyszerű feladat, ha pedig teljesen már időben töltődik rájuk a telepítési lemezkép, akkor nincs értelme csoportos átvitelt használni.
       Átvitel típusának megadása
Éppen ezért itt választani lehet az automatikus átvitel (Auto-Cast), illetve az ütemezett átvitel (Scheduled-Cast) között. Az ütemezett átvitelnél olyan további beállítások lehetnek, mint a megfelelő kliens számítógép létszám elérési küszöbe (Threshold), vagy az indítás konkrét időpontjának (Start date) megadása. Az ütemezett átvitel választásánál, ha az utóbb említett két lehetőség egyike sincs kiválasztva, akkor a telepítés folyamata csak a rendszergazda kézi beavatkozására fog elindulni. A befejezés (Finish) gombra kattintva a csoportos átvitel létrejön.
        A felügyelet nélküli telepítés engedélyezése
WDSClientUnattend.xml válaszfájl lemezképhez rendeléséhez a kiszolgáló kezelőben a WDS kiszolgáló nevére jobb gombbal kattintva ki kell választani a tulajdonságok (Properties) menüpontot. A megjelenő tulajdonságlapon az ügyfél (Client) fülön be kell kapcsolni a felügyelet nélküli telepítés engedélyezését (Enable unattended installation) és a választott architektúra melletti tallózás (Browse) gombra kell kattintani. (Ebben az esetben az x64 melletti gombra.)
        A válaszfájl megadása
A párbeszédablakban meg kell keresni és ki kell jelölni a fájlrendszerben a WDSClientUnattend.xml válaszfájlt, majd a megnyitás (Open) gombra kell kattintani. (A C:\RemoteInstall\WDSClientUnattend\ mappában van.) Mivel ez a válaszfájl csak architektúránként lehet más és más, könnyű kitalálni, hogy gyakorlatilag a rendszerindítási lemezképekhez lehet ezzel a művelettel hozzárendelni. Ugyanezen a tulajdonságlapon található a csatlakozás tartományhoz (Joining a Domain) szakasz, melynek kapcsolóját bekapcsolva a telepítés után a telepített számítógép nem lesz automatikusan a tartomány tagja. (Ebben az esetben be van kapcsolva.) A művelet végén az Alkalmaz (Apply) vagy az OK gombra kell kattintani.
     A felügyelet nélküli kezdőélmény (OOBE) telepítőfájl
Az OOBEUnattend.xml válaszfájl, azaz a kezdőélmény beállításai már telepítési lemezképenként eltérő lehet. A lemezképhez rendeléshez a telepítési lemezképek közül ki kell választani a megfelelőt jobb gombbal, a megjelenő menüből pedig ki kell választani a tulajdonságok (Properties) menüpontot. A megjelenő adatlap alján be kell kapcsolni a lemezkép felügyelet nélküli módban való telepítésének engedélyezését (Allow image to install in unattended mode) és a fájl kiválasztása (Select File) gombra majd a tallózás (Browse) gombra kattintva meg kell keresni és ki kell választani az OOBEUnattend.xml válaszfájlt. (A C:\RemoteInstall\WDSClientUnattend\ mappában van.) A művelet végén fontos, hogy a tulajdonságlapon az OK gombot meg kell nyomni. Ezek után kezdődhet is a tömeges telepítés.
 Lemezképhez rendelve


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése