2020. június 8., hétfő

Lemez klónozás

A  klónozás egy speciális másolás, amikor az eredetivel teljesen megegyezőt hozunk létre ami képes az előző helyére lépni.
A partíció klónozása…
A fent említett rémtörténetek mellett akkor is hasznos, ha egy új meghajtóra szeretnéd költöztetni meglévő rendszered, ezzel a megoldással, egy komplett működőképes másolatot hozhatsz létre a telepített rendszerről. Amit, ha beépítesz a számítógépedbe, akkor megúszhatod a rendszered újra telepítését, és a munkát ugyanott folytathatod, ahol abbahagytad. Egy meghajtónak a cseréje még a laptopok esetén sem tart tovább öt percnél. Ha rendelkezel egy ilyen klón másolattal, akkor néhány perc alatt újra tudod éleszteni a gépedet, és vissza tudsz térni a félbeszakadt munkádhoz.

A merevlemez klónozására viszonylag sok ingyenes programot találhatsz.

Mi történik klónozáskor…
A lemez klónozása során a teljes merevlemez tartalma bitről bitre átmásolásra kerül egy kép fájlba. Ez nem egy egyszerű másolás és beillesztés, a művelet, minden elemet átmásol a gazda gépről. A rejtett fájloktól kezdve a beállításokon keresztül a meghajtó programokig mindent és így hozza létre ezt a képfájlt. (Macrium Reflect Free, HDClone Portable Free Edition, vagy az Acronis True Image Home 2013.) Arra azonban figyelned kell, hogy az meghajtó, amire a másolatot készíted, lehetőleg ugyanakkora vagy nagyobb legyen, mint a lemásolni kívánt gép merevlemeze. Egy 1TB-os merevlemez esetében ez manapság már nem jelent extrém kiadást. Azonban, ha egy SSD meghajtóra szeretnéd költöztetni a rendszered, akkor ahhoz még igencsak borsos áron juthatsz hozzá.

Ilyenkor, hogyha az új meghajtó kisebb, akkor úgy kell végrehajtani a klónozást, hogy csak bizonyos részek kerüljenek át az új lemezre. Célszerű ekkor csak a működő Windowst, a hozzá tartozó programokat, meghajtókat és a beállításokat klónozni. Az egyéb dokumentumokat pedig, meg hagyod az eredeti merevlemezen.

Milyen előnyei vannak a klónozásnak…
Egy ilyen lemez képet használhatsz a számítógéped pontos állapotának a visszaállítására. Egy másik, de azonos hardver kiépítésű gépen egyszerűen újra létre tudod hozni ugyanazt a pontos konfigurációt. Valamint ahogy fentebb már említettem, egy teljes katasztrófa esetén szintén jól tudod használni.

És persze hátrányai is vannak…
A fő hátránya, hogy mint adatmentési rendszer nagyon lassú. Mert a klónozás egy teljes pillanatfelvételt készít az egész rendszerről, és ez ráadásul sok helyet is foglal. Ha pedig egy ilyen lemez képet átmásolsz egy másik számítógépre, aminek nem pontosan ugyanolyan a hardver konfigurációja, az illesztőprogram, és más stabilitási problémákhoz is vezethet.

Tehát a klónozás nem alkalmas a napi adatmentésre…
Akkor nézzük meg mi is valójában az adatmentés, vagy Biztonsági másolat, angolul a “Backup”. A biztonsági mentés, mint fogalom, különböző meghatározásokat tartalmazhat, attól függően, hogy éppen ki mit ért alatta. Ezért célszerűnek gondolok egy alapvető meghatározást megfogalmazni.

A biztonsági mentés egy olyan rendszeres időközönkénti, automatikus és program által vezérelt mentési eljárás, ami a fontos fájlokat, a számítógépről egy másik helyre másolja annak érdekében, hogy azt biztonságban tartsa.

A Windowsnak a fájl történet funkciója lehetővé teszi, a fájlok visszaállítását egy másik meghajtóról. Megjegyzem, hogy bármilyen egyszerű, vagy kezdetleges biztonsági mentés, még mindig jobb, mint ha egyáltalán nincs semmi.

Van egy általánosan elfogadott szabály, amit cégek, vagy fontosabb adatokat tároló szerverek esetében alkalmaznak. Ezt az általános szabályt úgy hívjuk, hogy 3-2-1

Az adatok 3 példánya, helyben minimum 2 különböző tároló helyen, 1 pedig minden esetben egy külső tárolón.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése