2020. június 3., szerda

Csoportok létrehozása

Csoportok létrehozása

A létrehozott felhasználók segítségével szabályozni lehet, kik jelentkezhetnek be a számítógépre. Ezek a felhasználók munkájuk során erőforrásokat fognak használni (nyomtatók, diszkek). A költséges erőforrások használatát célszerű korlátozni. Ugyancsak célszerű korlátozni a diszken tárolt fájlokhoz való hozzáféréseket is, a bennük levő információ miatt. Hozzáférési engedély megadása esetén jellemzően lesznek olyan felhasználók, akik a fájlokat olvashatják, és lesznek olyanok, akik módosíthatják is azokat. Ez a korábban már bevezetett engedélyek segítségével szabályozható. Nagyobb méretű vállalat esetében (bár a felhasználók egyediek) a felhasználók igényeit áttekintve általában kialakíthatók olyan csoportok, amely csoportba tartozó felhasználók jellemzően azonos erőforrásokat fognak használni, azonos módon. Ilyen esetekben ugyan van lehetősége a rendszergazdának arra, hogy mindenkinek egyedileg adja meg az engedélyeket, de sok felhasználó esetében ez időigényes, és többször lehet hibázni is. A feladat leegyszerűsítése érdekében csoportokat lehet létrehozni, és az engedélyeket a csoportokhoz lehet hozzárendelni. Ez után meg kell adni, mely felhasználók mely csoportokba tartoznak. A csoporttagság miatt automatikusan megkapják a csoporthoz rendelt erőforrás használati engedélyeket. Ha később (bármilyen okból) módosítani kell egy erőforrás használatának jellegét (olvasásról olvasás + írásra), akkor nem kell egyesével minden felhasználót módosítani, hanem csak a csoporthoz rendelt engedélyeket kell módosítani, és már a módosított engedélyek fognak a felhasználókra vonatkozni.
25. ábra. Új csoport létrehozása az Active Directory Users and Computers-ben
Tartomány esetében a csoport létrehozásánál (25. ábra) meg kell adni a csoport nevét (hasonló kötöttségekkel, mint a felhasználói név esetében), valamint ki kell választani a csoport hatókörét (hatókör: scope) (Domain Local – Tartományi helyi, Global – Globális, illetve Universal – Univerzális). A hatókör meghatározza, hol lehet hivatkozni a csoport nevére. Ugyancsak meg kejll adni a csoport típusát (típus: type) (Security – Biztonsági illetve Distribution – Terjesztési) (26. ábra). Összefoglalva, e két utolsó adat megadásával tulajdonképpen az kerül meghatározásra, hogy hol, és milyen célokra lehet majd használni a csoportot.
Már létező csoportok esetében kétféle módon lehet megadni a csoporttagságot:
  1. Az első esetben ki kell választani azt a csoportot, amelynek a tagjait módosítani kell, majd a Members (tagok) fül segítségével bővíthető, szűkíthető a tagok listája.
  2. A másik esetben a felhasználók oldaláról lehet megközelíteni a csoporttagságot. Kiválasztva a felhasználót, a Member Of (Tagja ezeknek a csoportoknak) fül segítségével meg lehet adni, mely csoportoknak legyen tagja.
26. ábra. Csoport létrehozásánál megadásra kerülő adatok
Bár mindkét módszer járható, egy konkrét esetben azt érdemes választani, amelyikkel egyszerűbb a feladat megoldása. Ha a csoporthoz kell több felhasználót hozzáadni, akkor a csoport oldaláról javasolt a feladatot elvégezni, ha pedig a felhasználót kell több csoportba beletenni, akkor a felhasználó oldaláról érdemes megoldani a feladatot (27. és 28. ábra).
27. ábra. Csoporttagság módosítása a felhasználó felől
28. ábra. Csoporttagság módosítása a csoport felől
A felhasználó csoporttagságainak bővítését mutatja be a 29. ábra.
29. ábra. A felhasználó csoporttagságának kibővítése tartomány esetén
(Add. Advanced…, Find Now)
Vegyük a csoport hatókörét. Tételezzük fel, hogy egy konkrét vállalat esetében különböző osztályok vannak: Tervezési Osztály, Bér és Munkaügyi Osztály, Kiszállítási Osztály, stb. Ezeken az osztályokon van egy osztályvezető, akinek van titkárnője, és beosztottjai. Ebben az esetben célszerűnek látszik olyan csoportok létrehozása, amelyek megegyeznek az osztályok nevével. Például: TervO, BMO, KO, stb. A csoportoknak azok a felhasználók lesznek a tagjai, akik az adott osztályon dolgoznak. Ez jól áttekinthető csoporttagságot eredményez. Ugyanakkor érdemes végiggondolni, hogy az egyes osztályokon dolgozó titkárnők valószínűleg ugyanazokat az alkalmazásokat használják, és lesznek közösen használt fájljaik. Emiatt érdemes ilyen jellegű csoportokat is létrehozni (Titkarnok). Ebből adódóan lesznek olyan felhasználók, akik két, vagy még több csoportnak lesznek a tagjai. Ezzel a módszerrel könnyen kialakíthatók lesznek a csoportok, és a tagságok. Fontos tisztázni, hogy ekkor még semmilyen erőforráshoz való hozzáférés nem került meghatározásra. Az erre a célra létrehozott csoportok esetében a csoport hatókörének a Globális csoportot kell megadni.
Az engedélyek hozzárendelése akkor egyszerűsödne, ha a csoportok egymásba ágyazhatók lennének. Az egyik csoportba a felhasználók kerülnek, a másik csoporthoz pedig hozzárendelésre kerülnek az erőforrás használati engedélyek. Az egymásba ágyazás lehetséges, de nem tetszőleges módon. Globális csoportba tartományi helyi csoportot nem lehet beletenni, viszont tartományi helyi csoportba globális csoport (is) beletehető. Nézzük ennek figyelembevételével a tartományi helyi csoportokat.
Sor kerül tehát sor az erőforrásokhoz való hozzáférési engedélyek megadására. Az erőforrások (tartomány esetében) jellemzően valamelyik tartománybeli számítógépen keresztül állnak rendelkezésre. Az erőforráshoz való hozzáféréshez emiatt a felhasználónak olyan felhasználónak kell lennie, aki az adott számítógépen rendelkezik (helyi) felhasználói fiókkal. Korábban ugyanakkor tisztázásra került, hogy tartomány esetében nem célszerű helyi felhasználókkal dolgozni. Helyettük erre a célra a tartományi felhasználók vannak. Az ellentmondás feloldására alakították ki a tartományi helyi csoportokat. A globális csoportok a vállalat felépítésének megfelelően kerülnek kialakításra. A tartományi helyi csoportok pedig az erőforrásoknak megfelelően. Így létezhet például egy Nyomtathatnak nevű csoport. A csoport tagjainak megadjuk egy adott nyomtatóra való nyomtatás engedélyét. Mivel jelenleg még üres a csoport (hiszen most jött létre), ezért (az engedély megadásának ellenére) senki nem fog tudni nyomtatni. A következő lépés az, hogy fel kell tölteni ezt a csoportot.
Bármilyen hatókörű csoportról is beszélünk, csoportba egy felhasználó mindig beletehető. Viszont a globális csoportokban a felhasználók már benne vannak. Annak érdekében, hogy ezt fel lehessen használni, a tartományi helyi csoportokba bele lehet tenni globális csoportokat is. Előtte azonban meg kell vizsgálni a csoportok másik jellemzőjét, a típusát.
A biztonsági csoport rendelkezik a korábban már bevezetett SID-del, ami egyedi azonosításra ad lehetőséget, és így alkalmas hozzáférési engedélyek kezelésére. A terjesztési csoportnak nincs SID-je, ezért terjesztési csoporthoz nem lehet hozzáférési engedélyt rendelni. Az univerzális csoportokat egyelőre elhagyva a lehetséges csoporttok a következők lehetnek:
  1. Tartományi helyi, biztonsági (Domain Local Security - DLS)
  2. Tartományi helyi, terjesztési (Domain Local, Distribution – DLD)
  3. Globális, biztonsági (Global Security – GLS)
  4. Globális, terjesztési (Global Distribution – GLD).
Az előbb bevezetett rövidítések segítségével áttekinthető formában megadható, hogy mely csoportok ágyazhatók egymásba:
  1. DLS-be: DLD, DLS, GLD,
  2. DLD-be: DLD, DLS, GLD, GLS,
  3. GLS-be: GLD, GLS,
  4. GLD-be: GLD, GLS.
A felsorolás segítségével ellenőrizhető, hogy globális csoportba valóban csak globális csoport tehető bele. Ugyancsak a fenti rövidítések segítségével megadható az is, hogy ha hozzáférési engedélyt kell adni egy erőforráshoz, akkor ott csak DLS, illetve GLS fog megjelenni.
Első alkalommal gondot okozhat annak megértése, hogy mi történik olyan esetekben, ha egy felhasználó több csoportnak a tagja, és különböző csoporttagságai révén különböző hozzáférési engedélyekhez jut. Ennek megoldása tulajdonképpen egyszerű: egy adott erőforrás esetén tetszőleges sorrendben venni kell az egyes csoporttagságokkal járó hozzáférési engedélyeket, és azokat összegezni (kumulálni) kell. Példán keresztül: ha egy felhasználó Users csoporttagsága miatt kap egy olvasási engedélyt egy adott fájl esetében, egy másik csoporttagsága miatt pedig kap egy írási engedélyt, akkor ezek eredője az olvasási + írási engedély lesz. Ha a sorrend lenne a meghatározó, akkor az írási (mint másodszor megvizsgált engedély) felülírná az olvasási engedélyt, és az a fura helyzet állna elő, hogy olvasni ugyan nem tudja a felhasználó a fájlt, de írni igen.
A tiltás (egy engedély megvonása) mindent felülír függetlenül attól, hogy milyen sorrendben vizsgáljuk a csoporttagságokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése